Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Birkaç gün önce T12 kompresyon fraktürü ve şimdi bizi bekleyenler..?

DrPhaedrus

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Öncelikle selamlar, hepinize geçmiş olsun, acil şifalar dilerim.

Ben 5.sınıfta okuyan bir tıp öğrencisiyim. Abimin de içinde bulunduğu araç 30 Ocak pazartesi günü kaza yaptı ve abimde kazaya bağlı T12 kompresyon fraktürü oluştu. Travmaya bağlı spinal kord zedelenmesi ve yine kırık kemik parçasının batması sonucu delinme oluşmuştu.
Ameliyatı yaklaşık 4,5 saat sürdü ve gayet başarılı geçti. Yoğun bakımda 1 gün kaldıktan sonra genel durumunun iyi olması nedeniyle bugün servise alındı.
Abim kasık bölgesinden aşağısını hissetmiyor ve oynatmıyor, ayrıca idrar ve gayta çıkarma hissi de yok. Olay henüz akut olduğu için umudumuzu yitirmiş değiliz.

Ben de bu konuda araştırma yapıyorum ve sizlere de danışmak istedim. Neler yapılabilir bu süreçte, nasıl bir yol izlenmeli, hangi fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi iyidir bu konuda, geri dönüşü hızlandırmak için neler yapılmalıdır,
sizce hergün zeytin yağı ve aspirini karıştırıp bacaklarında kontraktür gelişmesin diye sürmek/masaj yapmak/ovalamak yararlı mıdır, hergün ayaklarını ve bileklerini gevşetip kasan egzersizleri yaptırmanın faydası olur mu,
hastanede enfeksiyon kapmaması için ne gibi önlemler alabiliriz, ilerde mesanesi küçülmesin diye sondasını gün içerisinde belirli aralıklarla kapalı tutmak gerekir mi,

unuttup yazmadığım şeyler ya da sizin başka önerileriniz var mı?

Çok gecmis olsun

Benim de t12 seviyesi

Bir buçuk yıl olacak ilk iki ayda iki seviye indi ama ondan sonra bi gelisme olması.

Belden aşağıyı hissetmiyorum ben de idrar ve gayta hissi de yok.idrar olayinda tak sonda kullanıyoruz.tak sonda diğerin den daha sagliklimis ameliyattan iki hafta sonra dört buçuk ay fizik aldım iki ay dinlenip tabiki dinlenirken fizik hareketlerini her gün yaptık hiç ihmal etmedik daha sonra Gatada Bir ay fizik aldım.ordan taburcu olduğumuzdan beri de her gün evde hareketlere devam ediyoruz

Uzun yürüme cihazım var her gün yarim saat walker yardımıyla ayakta duruyoru.buda ic organlar için gerekliymiş özellikle barsakların çalışması için birde gece botu var zamanla ayaklarda düşme olabiliyormuş onu önlemek için uyurken ayaklara giydiriliyor insallah ayağa kalkarız umudumu kaybetmek istemiyorum doktorlar ümitsiz desede Allah bilir diyorum.

Size de çok geçmiş olsun. İki seviye indiden kastınız nedir? Bir de ayaklarınızda karıncalanma veya elektrik çarpması gibi şeyler oldu mu hiç? Gece botu dediğiniz AFO olsa gerek.

Ilk olay oldugunda ameliyat olduğumda seviyem sağ taraf t9 sol taraf t10 du iki ay içinde seviyem t12 oldu ama öylece kaldı bir buçuk sene olacak o yuzden korkuyorum insallah ilerleme olur sizde de bende de.evet afo

Ayaklarımda ve bacaklarımda arada sırada elektrik çarpması gibi oluyor çok oturdugumda bacaklarimda karincalanma da oluyor bazen de bacaklarimi sıkıyorlarmış gibi basınç ve yanma hissi oluyor .bu kadar zaman geçmesine rağmen hala ağrılarım oluyor belim de

DrPhaedrus

Çok geçmiş olsun. Henüz o kadar yeni ki...

Aklıma gelenleri sıralayayım:

1- Sabit sonda 2 hafta sonra çıkartıp TAK'a geçin. TAK'ı mutlaka kendisi yapsın (tabii önce nasıl yapılacağını birilerinden öğrensin)

2- Sabit sondada idrar akışı sürekli olmamalı. İçilen suya bağlı olarak 3-4 saatte bir mesane boşaltılmalı, hemen sonra akış kesilmeli. Henüz çok yeni olduğu için mesanenin kısa sürede daralması gibi bir şey söz konusu olmaz, ama daha en baştan doğru iş yapmak iyidir. Her mesane boşaldığında 400-500 cc idrar birikmiş olsun mesanede. İdrarın rengi açık ve kokusuz olsun. Bu ritmi yakalayın mutlaka

3- Yatak yarası olmaması için özen gösterin. Kollarını kullanabiliyorsa bir kaç saatte bir yatakta sağa sola, yüz üstü, sırt üstü dönsün.

4- Barsak düzeni değişecektir. Her gün aynı saatte tuvaletini yapmaya çalışsın. Başta bez kullanabilir. Ama doğru olan klozete geçmektir ve dışkılamaya çalışmaktır.

5- Sağlıklı beslenmeli. Kabız ya da ishal yapacak şeylerden kaçınmalı. C vitamini takviyesi almalı. Proteini eksik etmemeli.

6- En geç birkaç günde bir banyo yapsın. Psikolojisine çok iyi gelecektir. Eğer banyoya transferde sıkıntı yaşıyorsa, bir kova ve bezle her sabah güzelce silinsin. Birkaç günde bir sabunlu lif ile de temizlensin. Temiz olmak çok iyi hissettirir.

7- Gününü asla yatakta geçirmesin. Bir tekerlekli sandalye olsun ve onunla hareket etsin. (çok iyi bir sandalyeye sahip olmalı. Ama henüz çok yeni bir dönem olduğu için bu konuda tercihte bulunmayı bir süre geciktirebilirsiniz)

8- Mutlaka bir fizik tedavi hastanesinde en az 2 ay olacak şekilde rehabilitasyon görsün. Mümkünse Ankara GATA iyidir. Değilse, İstanbul'da olduğunuzu varsayarak, Bahçelievler'deki fizik tedavi hastanesine gidebilirsiniz. Şu anda berbat bir binada, ama çalışanları deneyimlidir. Daha sonra Nevşehir, Rize, Kütahya vb. Anadolu kentlerindeki fizik tedavi hastanelerinde de süreci devam ettirebilirsiniz.

9- Klasik fizik tedaviden asla şaşmayın. Üzerinizden para kazanmaya çalışacak milyon tane umut taciri çıkacak karşınıza; kanmayın! Klasik fizik tedavi dışında hiç bir şeyin anlamı yoktur. "Para vermiyoruz" bile olsa, umudun defalarca ve defalarca yıkılması baş etmesi çok zor bir durumdur. Unutmayın, ne olacaksa olacak. İyi olacaksanız, bunu hiç bir şey engelleyemez. Aynı şekilde, iyileşme olmayacaksa, bunu da kimse değiştiremez.

10- Kullanabildiği tüm kasları güçlendirmeli. Özellikle bağımsız olabilmesini sağlayacak kol gücünü ve transfer tekniklerini mutlaka geliştirmeli. Bu konuda fizyoterapistler yok gösterecektir.

11- Motivasyonunu, hayata bağlığını, umudunu hiç yitirmesin. Saygın bir birey olmaya devam ettiğini hiç aklından çıkarmasın. Sandalye kullanmanın bunlara olumsuz hiç bir etkisi yok. Hayat bir tane ve ona yön vermek de sizin ellerinizde. Yaralanmadan önce nasılsa, bir kaç düzenlemeyle aynı hayata devam edebilecek. Bugün bu söylediğim size hayal gelebilir, ama bu böyle. 18 yıllık deneyimle söylüyorum bunu. Bazen çok zor olur, dayanılmaz gibi gelir, ama sonra bir bakmışsınız hayatın ritmi yeniden yakalanmış.

12- TAK sonda için SGK ödeme yapar. Bunun için arkadaşım olan Yaşar abiyle iletişime geçebilirsiniz: 0532 714 23 97
13- Omurilik felçli olmak sevişmeye, çocuk sahibi olmaya, evlenmeye, flört etmeye, okula gitmeye, çalışmaya, araba kullanmaya, kavga etmeye, kendi başına yaşamaya vs. engel değildir. Zamanla öğreneceksiniz...

Aklıma gelenler bunlar. Bu forumdaki paylaşımları bol bol okuyun. Bu sayede az hatayla süreci geçirebilirsiniz. Ve inciğine-cinciğine kadar sormaktan geri durmayın. Kişisel deneyimlerimizden yararlanmaktan daha iyi gelecek hiç bir şey yok. Buradaki herkes sizlerin yaşamınıza katkı sunmak için elinden geleni yapar.

Üst Alt