Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bizdeki rapor oranları uluslararası kriterlere uygun mu?

soket

Üye
Konular
18
Reaksiyonlar
0
başbakanlık özurluler idaresi sitesinde özurlu saglık raporlarının uluslararası standartlara göre duzenlendigi yazıyor bu dogrumu. uluslararası sıtandarlara görede raoor oranları yuzde 40 tanmı başlıyor.

Hazir konu acilmisken konu altindan bir soru sorayim:)Avrupada yasiyorsam Turkiyedeki raporum Avrupada gecerlimidir ?

T.C. raporumuzu %40 dan %19 a düşürdüler Uluslararasını düşünemiyorum bile :)

bunların ikisinin de cevabı hayır.

yonetmelikte zaten yazıyor; ozurluluk cetveli turkiyedeki uzmanlar tarafından hazırlanmıstır, bahsigecen uluslararası ICF endeksinde (Turkcesi: İslevsellik, Yetiyitimi ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması) %40 diye bir sey yoktur. ICF bir rehabilitasyon arayüzüdür, rehabilitasyon uzmanı ve ilgilendigi kisiyle girilen birebir iliskilere gore yazılmıstır. Sağlık kurulu raporlarının uluslararası ICF ile ilgili tek kısmı yönetmeligin 2.bölümündeki sınıflandırma kısmıdır. Cetveldeki sınıflandırma kategorileri ICF'den alınmıssa da, karsılarında yazan yuzdeler (tüm vücut işlev kaybı oranı) türkiyedeki yetkililer ve yöneticiler tarafından karara baglanmıstır. Ancak cetvele yonelik itirazlara genelde "bu uluslararası standartlardır" diye cevap verilir ve sanki degismeyecek kutsal kitapmıs gibi bir algı yaratılır. Halbuki her ülke kendi uyarlamasını yapar.

TSD Haziran ayında yöneticilere bakın ICF'de boyle bir sey (%40) yok diye itiraz etti sanırım, ancak neye yarar bilmiyorum. Tahmin ediyorum, eşiğin %25'e düşürülmesini talep ettiler. Bu konu uzerinde calısan biri olarak fikrim bu atamaların hayli keyfi yapıldığıdır.

benimkide 2006 öncesi yuzde 60 şimdi ise yuzde 27 veriyorlar bu nasıl özurlu hakları bu ne akıl.ileri gitmemiz gerekirken vitesi arkaya takıp geriye gidiyoruz.belki diyecekler turkiyede sekiz buçuk milyon özurlu var biz ne yapalım. ozaman özurluluk yuzde kırka duştu deyip milleti umutlandırmasınlar. önce hazırki hakları korusunlar.yavaş yavaş hakları koruya koruya genişletsinler. bana kalırsa bu haksız özurluluk ölçutunden ayrıntılı bir şekilde başbakanın cumhurbaşkanının bazılarının haberi yok. bazen dilekçe yazsakta bize dedikleri gibi efendim uluslararası standartları uyguluyoruz demiş olabilirler kraldan çok kıralcılık hesabı herkese huzurlugunler dilerim.

ya ben diyorum gerekirse ankarada toplanıp sesimizi duyuralım böyle oturarak burda benim başıma bu geldi demelerle bir yere varılmaz

evrcan'In yazdığına ekleyecek bişey yok aslında... %10 sakatlığın bile kademeli olarak bazı haklarlar sağlaması gerek.

Üst Alt