Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bizler engelli olarak çalıştığımız işyerine ek yük mü oluyoruz?

ForeverCeo

Üye
Konular
18
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar daha önce mevcut forum başlığı altında sorumu iletmiştim ama yanıt alamayınca yeni başlık açmak durumunda kaldım.

Benim vergi indirim talebim onaylandı, başvuru tarihimden bugüne 7 aylık da vergi indirim ücretim birikti. 28.5 x 7= 199.5 TL hesabımda bir yanlış yok sanırım. Şimdi sorular :)

- Bu birikmiş vergi indirim ücreti bana elden mi verilir yoksa maaş hesabıma mı yatar? (Bundan sonraki aylar için banka hesabıma yatar onu biliyorum)
- Vergi indirimi ücretleri şirketin kasasından mı çıkıyor yoksa devlet mi ödüyor?
- Bizler engelli olarak çalıştığımız şirketlere ek yük mü oluyoruz yoksa tam tersine şirket vergi indirimi için bizden mi faydalanıyor?

Sizin gibi 3. dereceden Vergi indirimi hakki elde etmis ucretlilerin her ay gelire esas kazanc matrahlarindan 190 TL dusulur.

Matrahdan dusulmesi sizden daha az vergi kesilecegi anlamina gelir ki bu sizin de hesapladiginiz gibi ayda 28,5 TL maasiniza ilave edilir.

Birikmis indirim ucretlerini neye gore var sayiyorsunuz ?.. Vergi indirimi hakki kazandiginiz is yerine teblig edilir ve bu teblig evrakinda xx.xx.xxxx Tarihinden itibaren diye tarih yazar , o tarih esas alinir. Geri donuk islem yapacaklarini zannetmiyorum.

Vergi indirimi sirketin kasasina kari - zarari yok. Sizin gelir verginizi sirket ucretinizden kesip maliyeye yatirir. Dolayisi ile sirkete yarari da zararida olmaz.

Engelliler sirkete yukmu oluyor ?.. Bu gorece 1 soru. İsverene maddi zarariniz olmaz tam tersi yarariniz olur cunki uzun vadeli kollara odenen sigorta priminizin asgari ucret oraninda % 50 tesvik alir. Maliyetiniz 95 TL daha az olur.

Fakat ise yararliliginizi bilmek mumkun degil.. Engelli olur ise cok yarar , engelsiz olur sadece problemdir.

Benim calistigim isyerinde 302 kisi var ve 9 engelli personel var (1 tanesi ben). Diger 8 engelli personelimizde son derece faydali arkadaslar. En ufak sorun cikarmazlar ve islerini adam gibi yaparlar.

2 ay once isten cikardigimiz 1 engelli sirf sorundu. Hem 1 ise yaramiyor (yapamadigindan degil seytanligindan) hemde herkesle kavga ederdi.

Dolayisi ile engelli demek isverene yuk demek degil. iyi calisan kotu calisan diye bakmak gerekir.

NOT : Tabiki bizde calisan engelliler isimize uygun olmak zorunda. Ayakda durmayi gerektiren is oldugundan kalp - ileri derecede gorme - organ nakillileri alamiyoruz ise .

sesene;

Çok faydalı bir cevap olmuş yazınız. teşekkürler. nerede çalışıyorsunuz acaba?

sesene;

Evet aynen vergi indirim tebliğinde yer alan 2 mayıs 2003 tarihine göre söyüyorum. Maaşları alacağımız 2 Kasım tarihini baz alacak olursak 7 değil 6 ay olacak ufak bi hata yapmışım. Bu birikmiş parayı elden verirler herhalde.

Yük olmaktan kastım şirketin benim üzerimden Maliye'ye vergi ödemesiydi ama demek ki yük değil aksine uzun vadede faydalı oluyorum. Bu bütün engellilerin bilmesi gereken çok önemli bi detay.

Yararlılık konusuna gelince bu konuda mütevazi olamayacağım, bir engelli olarak normal çalışandan çok daha iyi iş yapıyorum.

berussa16;
Evet bence de çok faydalı bi cevaptı. Vergi indirimi knousunda muhasebecisiyle sorun yaşayan enegelli çalışanların dikkate alması gereken önemli noktalar var.

İşveren size geriye dönük sakatlık indirimi tutarını ödemez,tebliğden itibaren ücretinizde uygulamaya başlar.
Geriye dönük için muhatabınız vergi dairesidir.Onlar da işyerinden geriye dönük fark bordrosu isteyeceklerdir büyük ihtimal.
Bu da geriye dönük bilmemkaç ayın vergi kesintilerinin gözden geçirilmesi ve farkının bulunması anlamına geleceğinden meşakkatli bir uğraş ve işverenler genelde uğraşmazlar bile.Farka tabi süreniz 6 ay gibi kısa olduğundan yapmayı kabul edebilirler umarım.

Üst Alt