Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Böbrek hastalığı nedeniyle askerlikten muafiyet..?

Hayal11

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
arkadaşlar hepinize iyi günler bir konu hakkında danışmak istiyorum. 1999 yılında sol böbrekte böbrek darlığı sebebi ile ameliyat oldum. bu sene ye kadar pek bir şey hissetmemiştim ancak bir ay önce böbrek taşı sebebi ile ameliyat oldum ve tomografide sol böbreğimin çok küçük kaldığı söylendi bende ameliyattan sonra en yakın üniversite hastanesinde böbrek sintigrafisi çektirdim. ve sonuç aşağıda doktor gösterdim eskiden ameliyat olmana sebeb olan darlık yine nüksetmiş dedi ameliyat olup stant takman gerek dediler.sol böbreğin az çalışıyor büyük ihtimalle muaf olursun dedi. siz neler düşünüyorsunuz muaf olabilir mi sizce?

BÖBREK SINTIGRAFISI (DTPA)
DİÜRETİKLİ DİNAMİK BÖBREK SİNTİGRAFİSİ (DTPA)
10 mCi Tc-99m DTPA'nın iv. bolus halinde enjeksiyondan sonra posterior pozisyonda yapılan iv diüretikli dinamik böbrek sintigrafisinde;
Sol böbrek normal şekil ve lokalizasyonda olup, hafifçe büyük boyuttadır. Böbreğin fonksiyone parankimi hidronefroza sekonder kısmen incelmiş ve buna bağlı olarak
perfüzyon ve konsantrasyon fonksiyonları azalmıştır. Ayrıca ekskresyon fazında diüretiğe çok minimal yanıt gösteren belirgin pelvikalisiyel staz dikkati çekmiştir.
Sağ böbrek normal şekil, boyut ve lokalizasyondadır. Böbreğin toplayıcı sistemi hafifçe ektazik görünümde olup, bu duruma bağlı olarak perfüzyon ve konsantrasyon
fonksiyonları hafifçe azalmıştır. Ekskresyon fazında; spontan drene olmaya başlayan ve yapılan iv diüretikle birlikte boşalan pelvikalisiyel staz dikkati çekmiştir.
GFR Sol: 37,9ml/dk Sağ: 44ml/dk Toplam:81,9 ml/dk
T1/2 Sol: 33dk Sağ: 15dk
Diüretik T1/2 Sol: 33dk Sağ: 15dk
Böbrek fonksiyonuna katkı: Sol %46,2 Sağ %53,8
RENAL KORTIKAL SINTIGRAFI (DMSA)
DMSA STATİK BÖBREK SİNTİGRAFİSİ
5 mCi Tc-99m DMSA'nın intravenöz enjeksiyonundan yaklaşık 3 saat sonra anterior, posterior, sol posterior oblik ve sağ posterior oblik pozisyonda görüntüler alınarak
yapılan statik böbrek sintigrafisinde;
Sol böbrek normal şekil ve lokalizasyonda olup, hafifçe büyük boyuttadır. Böbreğin DMSA tutulumu; pelvikalisiyel alanlara uyan bölgelerde daha belirgin olmak üzere
diffüz olarak hafifçe azalmıştır. Ayrıca orta dış kontürde minimal hipoaktif çentiklenme izlenmiştir.
Sağ böbrek normal şekil, boyut ve lokalizasyondadır. Böbreğin DMSA tutulumu; pelvikalisiyel alanlara uyan bölgelerde minimal azalmış olmakla birlikte, bu alanlar
dışında normal sınırlarda izlenmektedir. Böbrekte akut piyelonefrit ve/veya skar ile uyumlu olabilecek belirgin kortikal defekt saptanmamıştır.
Sol böbrek rölatif DMSA uptake: %38, sağ böbrek rölatif DMSA uptake: %62

Hayal11

Sınırda bir durum. Tahminimce 1 yıl erteleme verilir önce, sonra muafiyet sağlanır.

Hocam tesekkurler ilginiz icin muafiyet verdiler hidronefroz ve sol bobrekte fonksiyon azalmasi sebebi ile...

İyi günler böbrek taşı ve böbrek hastalıkları için asker hastanelerin sevk almayın ısrarla GATA ya sevkinizi isteyin ben gaziantepden adana asker hastanesine böbrek taşı için sevk edildim ordaki doktor ultrason kan idrar ve ivp sonuclarina göre bir yıl erteleme verecegim dedi bende ısrarla Askerlik yapmak istiyorum erteleme hayatımı mahveder dedim sonra GATAya sevk etti orda ultrason kam idrar ve bobrek sintigrafim cekildi sonuc sol bobrek yuzde 38 sag bobrek yuzde 64 her iki bobrekte tas cikti sol bobregin fonksyonundusuk olmasindan ve her iki bobrekte taş olmasndan dolayi askerlik yapamaz raporu yani çürük raporu aldim GATA da işlemler uzun ve yorucu ama adamlar en ufak ayrıntıya bakıyorlar.

hayal11 merhabalar öncelikle geçmiş olsun.. bahsettiğin hidronefroz hastalığı benim 2 böbreğimdede doğuştan mevcut..
toplamda 4 kere iki böbreğimden ameliyat oldum ve damar darlığını açtılar ama şuanda tam fonksiyonlu ve verimli olarak çalışmıyor..
acaba askerlikten muafiyet durumum ne olur?

Bnede böbrekten muaf oldum ama bende yetmezlik vardı

muhtemelem muaf olursunuz zaten askeri hastaneler çok inceliyor sorumluluk almıyorlar hemen muaf ediyorlar genelde

Öncelikle geçmiş olsun hangi hastaneye gittiniz acaba ?

Üst Alt