Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Böbrek hastalığımdan dolayı emekli olduktan bir yıl sonra nakil yapıldı. Maaşım..?

FEDERAL

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
05.06.2008 tarihinde %90 özürlülük raporumla malulen emekli oldum. o tarihte diyalize giriyordum hizmet sürem bağkur 19 yıl 10 ay 10 gün halen maaş almaktayım
29 mayıs 2009 da böbrek nakli oldum özürlülük oranım %40 maaşım kesilir mi?

cevaplarsanız sevinirim

Hay Allah! Size bir kötü bir iyi haberim var:
Kötü haber: Nakil sonrasında SGK kontrol muayenesi yapıyor ve malulen emekliliği iptal ediyor. Fark ederler mi nakil olduğunuzu ya da ne zaman fark ederler, bilemiyorum. Ama fark ettiklerinde malulen emekliliğiniz iptal edilir.

İyi haber: Kurum malulen emekliliğinizi iptal etse de, siz 5510 sayılı yasanın 28. maddesine göre %40 ve üzeri işgücü kaybınız olduğu için erken Yaşlılık Emekliliğinden yararlanabilirsiniz. Zira bunun için geçerli olan "Çalışma Gücünde Kayıp Oranı %40-%49 arası olanlar 18 yıl sigortalılık ve 4680 gün primle emekli olurlar" şartı karşılıyorsunuz.

Şimdi, böylesi bir durumda ne yapmak daha akıllıca olur, inanın bilemiyorum. Ama iki yol var:
1- Kurumun nakil olduğunuzu -fark ederse tabii- fark edip maaşı kesmesini bekleyebilirsiniz. Maaşınızı kestiklerinde şu argümanla duruma itiraz edeceksiniz: "Malulen emekliliğimi iptal etmeniz mevzuata uygun gibi görünse de, organ naklinin ardından, 5510 sayılı yasanın 28. maddesi uyarınca %40 ve üzerinde işgücü kaybım olduğu için erken emekliik hakkım bulunmaktadır. Yani evet, malulen emekliliğimi durduracaksınız, ama 5510/28'e göre maaşı malullükten çıkartıp Yaşlılık Emekliliğine dönüştüreceksiniz"

2- Korkunun ecele faydası yok deyip sgk'ya gidecek ve orada aklı başında bir yetkili ile durumu görüşecek ve nakil olduğunuzu ve aylığınızın maluliyetten çıkartılıp Yaşlılığa dönüştürülmesini sağlayacaksınız.

Tercih sizin...

Abi ya sgk da aklı başında yetkili nerede yahu akşam akşam güldürdün beni....

Aynen SGK da bu tür birini bulmak zor. Babamda Böbrek nakli sonrası maaşı kesilenlerden. 25/03/2010 tarihi itibariyle SGK yüksek sağlık kurulu tarafından çalışma gücünün 2/3 ünü kaybetmediği gerekçesi ile maaşı ve sağlık güvencesi kesildi.

Konu ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın internet sitesinden Sayın Bakana yazın bölümünden mail gönderdim. SGK 'nın Organ nakli olanlardan Kontrol muayenesi istenmez diye yazısı var.

Bilindiği üzere, bugüne kadar kronik böbrek yetmezliği nedeni ile malulen emeklilik başvurusu olumlu sonuçlanan sigortalılara kontrol muayenesi konulmakta olup, kişinin organ nakli olması ve böbrek fonksiyonlarının normal sınırlar içerisinde olduğunun tespit edilmesi durumunda malulen emekliliği sona erdirilmekte idi.
Kronik böbrek yetmezlikli hastaların mağduriyetlerinin önlenebilmesi ve Kurum prestijinin olumsuz yönde etkilenmemesi açısından kronik böbrek yetmezliği nedeniyle çalışma gücünün 2/3 ünü kaybettiği belirlenen kişilere kontrol muayenesi konulmamasının uygun olacağının düşünüldüğü belirtilerek, konu Yönetim Kurulumuza arz edilmiş ve 25.05.2006 günlü, XV/264 sayılı Karar ile;
“Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle çalışma gücünün 2/3 ünü kaybettiği belirlenen kişilere kontrol muayenesi konulmaması” kararı alınmıştır.”
Yönetim Kurulu Kararına istinaden; daha önce kontrol muayenesi konulmuş olup, muayene işlemleri için gerek kendi başvurusunu yapan gerekse Kurumumuzca yazı ile uyarılan sigortalıların işlemlerinin iptal edilmesi ile bundan böyle kontrol muayenesi ile ilgili yazılı uyarı yapılmaması uygun görülmektedir.

Kaynak: http://www.engelliler.biz/forum/eme...en-emekliligi-iptal-ediyor-mu.html#post430865

Açıklama: Yukarıdaki Belge Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı internet sitesinde yayınlanmış. ( yazının yeri SGK’nın ana sayfası-mevzuat-arşiv-ssk-32 sayfa konu hemodiyaliz hastaları)

Bu yazıya binaen kontrol muayenesi işlemlerinin iptalini talep ettim.
Bu arada babamın da böbrek nakli sonrası %61 özürlü raporu var. Özür durumu ağır özürlülük evet. Gelen cevabi yazıda;
söz konusu 25/05/2006 tarih ve XV/264 sayılı Yönetim kurulu kararının eski SSK yönetim kurulunca alındığı ve bağkurlara uygulanmadığı belirtildi. Ben de cevap olarak şu maili gönderdim.

İlgi: (a) 07/04/2010 tarihli elektronik posta iletim.
İlgi: (b) Maluliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanlığı’nın 08/04/2010 elektronik posta iletisi.

İlgi (a) elektronik posta iletimde; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı (Devredilen) Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü Tedavi Hizmetleri ve Maluliyet Daire Başkanlığı’nın 28/06/2006 tarih ve B.13.2.SSK.5.02.06.00/XV-59-38276 sayılı Genel Yazısı ve söz konusu yazı içerisinde belirtilen Yönetim Kurulunun 25/05/2006 tarih ve XV/264 nolu kararına rağmen (“Organ nakli olan kronik böbrek yetmezliği hastalarının mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle çalışma gücünü kaybettiği belirlenen kişilere kontrol muayenesi konulmaması kararı) tarafımdan kontrol muayenesi için rapor istendiğini ve bu rapora binaen bağ-kur malül emekli maaşımın ve bağ-kur sağlık güvencemin kesildiğini bildirmiştim. SGK Yönetim Kurulu’nun 25/05/2006 tarih ve XV/264 nolu kararı gereği tarafıma uygulanan kontrol muayenesi işlemlerinin iptal edilerek bağkur malul emekli maaşımın ve bağkur sağlık güvencemin kesilmemesini talep etmiştim.
İlgili talebime açıklama olarak gönderilen ilgi (b) elektronik posta iletisinde; söz konusu 25/05/2006 tarih ve XV/264 sayılı Yönetim Kurulu Kararı’nı Devredilen SSK yönetim kurulu tarafından alındığı SSK sigortalısı ve hak sahipleri için uygulandığı ve bağkur sigortalıları için uygulanmadığı belirtilmektedir.

5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu 20/05/2006 tarih ve 26173 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Resmi Gazete yayım tarihi olan 20/05/2006 tarihinde yürürlüğe girmiştir.(5502 Sayılı Kanu’nun 44. Maddesi) söz konusu 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunun yürürlüğe girmesi ile SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı hiçbir işleme gerek kalmaksızın 20/05/2006 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilmiştir. (5502 Sayılı Kanunun onuncu bölüm geçici ve son hükümler bölümü devredilen kurumlar ve devre ilişkin hükümler Geçici Madde 1)
Söz konusu 5502 Sayılı Kanunda, Yönetim Kurulu bir karar organı olup, kurumun en yüksek karar, yetki ve sorumluluğunu taşır denilmektedir. (5502 Sayılı Kanununun 6 Maddesi) Söz konusu 5502 sayılı Kanunda Devredilen SSK veya Bağ-Kur yönetim kurulları ile ilgili, bunların yönetim kurullarına yapılan atıflar, bu kanunla kurulan Sosyal Güvenlik Kuruluna veya Yönetim Kurumuna yapılmış sayılır, kanuna aykırı olmayan hükümler uygulanır denilmektedir.(5502 Sayılı Kanun Geçici 4. Madde) Bu itibarla; Bahse konu Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı (Devredilen) Sağlık İşleri Genel Müdürlüğü Tedavi Hizmetleri ve Maluliyet Daire Başkanlığı’nın 28/06/2006 tarih ve B.13.2.SSK.5.02.06.00/XV-59-38276 sayılı Genel Yazısı 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu’nun yayım tarihi olan 20/05/2006 tarihinden 1(bir) ay 20(yirmi) gün sonra yayınlanmış ve bahse konu Yönetim Kurulunun 25/05/2006 tarih ve XV/264 nolu kararı ise 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu’nun yayım tarihi olan 20/05/2006 tarihinden 5 (beş) gün sonra alınmıştır.
Kanaatimce; Hukuksal olarak Yönetim Kurulunun 25/05/2006 tarih ve XV/264 nolu kararı Devredilen SSK yönetimin kurulunun kararı değil Sosyal Güvenlik Kurumu en yüksek karar mercii olan (5502 Sayılı Kanununun 6 Maddesi) Yönetim Kurulu kararıdır ve tüm SGK hak sahipleri için geçerlidir. (5502 Kanunun Geçici 4. Maddesi)
Bu itibarla, ilgi (a) elektronik posta iletimdeki talebimin dikkate alınarak, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun en yüksek karar mercii olan Yönetim Kurulunun 25/05/2006 tarih ve XV/264 nolu kararı gereği; kontrol muayenesi işlemlerimin iptal edilmesini, özlük haklarımın iadesini (bağkur malul emekli maaşım ve bağkur sağlık güvencemin) ve bundan böyle tarafımdan kontrol muayenesi için rapor istenmemesini talep ediyorum.
Arz ederim.​

Bi sonuç alırmıyız bilemiyorum. Sonuç olumsuz olursa veya mailime cevap gelmezse mahkemeye son mailimdeki iddaalarla dava açmayı düşünüyorum .
Kazanabilirmiyim acaba???

ya o kadar teknik yazmışsınki kafam karıştı
şuan diyaliz makinasına bağlı olduğumdanmı acaba
ben bağkur daN 1800 Gün ile malülen emekli oldum ben nakil olursam benim maaşıda kesiliyormu _?

<babamın ki kesildi.

Babamınki kesildi. Şu an alamıyor. Bakur Malullük emekli maaşı ve Bağkur Sağlık Güvencesi kesildi. Hakkımızı geri alabilmek için uğraşıyoruz (3 aydır)

Bu konuda çok sıkıntılar var. Böbrek nakli hem hastayı sağlığına kavuşturuyor. Hemde Devletin karı büyük. Ne akla hizmet anlamadığım bi şekilde nakil olanları maaşı ve sağlık güvencesi kesiliyor. Hem vadandaş hem devlet kaybediyor. Tabi birileri kazanıyor bu işten ama neyse... Ben Cumhur başkanlığı dahil ulaşabildiğimiz her kurumu mail gönderip maduriyetimizi anlattım. Belki birileri talepleri dikkate alır....

Bu konuda SGK'nın yeni bir düzenleme yapması ve bu büyük haksızlığı ortadan kaldırması gerek. Bu konuda girişimler de oldu. Dilerim kısa sürede sonuç alınır...

Böbrek naklinde malülen emeklilik

İyi akşamlar kafama takılan birkac şeyi öğrenmek istiyorum

ben 1969 dğlym diyalize girerken haziran 2008de yüzde 90 özürlü raporuyla malululen bağkurdan 4b emekli oldum
hizmet sürem 20 yıl, 1988den beri ilk bağkurlu olduğumdan beri vergi mükellefiyetim devam ediyor. Defdalıktan 1.derece vergi indrimim var halen yararlanıyorum.

Sormak istediğim haziran 2009 da böbrek nakli oldum kontrol muayenesine hic cağırmadılar cünkü kontrol şerhi koymamışlar tarih yazmıyor malulen emekliliğim devam ediyor bende gidip yazı ile bildirmedim nakil olduğumu sadece sözlü oolarak danışdım mithatpaşa/A nkara bağkurdaki memura durumumu arzettim ayrıca maaşımdan sgdp kesilmediğini söyledim o da bana cevaben ekim 2008den önce malulen emekli olanlardan sgdp kesilemeyeceğini söyledi ayrıca nalil olduğum her ay kontrole gittiğim hastanenin bilgileri SGK ya fatura ettiğini söyledi bu olayı SGK nın bildiğini maaşımın kesilmesi veya nakilden sonraki maaşımı faiziyle geri isterse mahkemeye verirsin kesin kazanIRSN dedi.:confused:
Vergi mükellefiyetim devam ediyor sgdp kesilmesi gerekir
mi verdiği maaşı faiziyle geri isteyebilirmi yaşlılık emeklliğimi istesem dahamı fazla maaş alırım maaşım 856,32 lira ne yapmamı önerirsiniz şu af yasası yürürlükteyken

SAYGILARMLA...

Zaten Aralık 2010'da yayınlanan yeni cetvelle nakillilere %70 rapor veriliyor. Yani, malulen emekliliğinize hiç bir zarar gelmez. Aynı bu şekilde emekli aylığınızı almaya devam edin...

Sosyal Güvenlik Destek Primi Uygulamasına İlişkin Tablo:

Sosyal_Guvenlik_Destek_Primi_Uygulamasina_iliskin_Tablo.png

Üst Alt