Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Böbrek hastasıyım. Malulen emekli olabilir miyim?

belinay53

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
merhaba arkadaşlar.ben 13 yaşından beri böbrek hastasıyım.uzun zaman ilaç tedavisi gördüm.fakat faydası olmadı.yüksek tansiyonda böbreklerim çürüdü.liseyi bitirdikten sonra öss ye hazırlanırken hipertansiyon dan bir böbreğim gitti.Diğeri de az çalışıyordu ama o dönemlerde bu gün sayısından yada malüllükten haberim yoktu.açıkçası zaten çalışamaz durumdaydım.2009 da böbrek nakli oldum.doktor değerlerime göre bana % 70 rapor verdi.her türlü haktan ve emeklilikten yararlanabilir ibaresi var.ben malulen emekli olmak istiyorum ama gün sayısı gerekiyor diyorlar.ben daha önce çalışabilse idim zaten işe girer çalışırdım.hasta olduğum için çalışamıyordum.şimdi nasıl olacak ben anlamadım.günüm yok benim malulen emekli olamaz mıyım?

Malulen emekli olmak için 10 yıl hizmet 1800 gün prim lazım. Sigorta girişiniz var mı ?

sigorta girişim var ama misal çalışamıyorsam gün sayısı nasıl olcak.nakilden öncede sonrada çalışamıyorum.

Nakilden önce sigorta girişiniz varsa, isteğe bağlı sigorta ödeyerek bağkur'dan olabilirsiniz. Birde sigortalı çalışan gibi gösterilebilirsiniz, bir tanıdık vs. vasıtasıyla bir işyerinde primlerinizin ödenmesi gerekiyor...

nakilden önce girişim var.564 günüm var.öyle yaptık ama sonra tekrar ödenmedi.çok zaman zaten gün kaybı oldu tabi.isteğe bağlı sigorta bağkur değilde ssk olmuyomu peki?

Hayır, isteğe bağlı olunca Bağkur'dan oluyorsunuz... Ancak şöyle birşey söz konusu, malulen emeklilikte son primin hangisine yatırıldığı önemli. Yani bir süre isteğe bağlı ödeyip, son 1 ay kadar çalışıyor gösterilirseniz ssk'dan emekli olursunuz...

ben şimdi ssk lıyım babamdan yararlanıyorum.kullandığım çok ilaç var.ben şimdi isteğe bağlı sigorta yapsam yada çalışıyor gözüksem.babamdan yararlanamam değilmi.yada diyelim ki çalışıyorum.belli bir zaman sonra ayrıldım.tekrar babamdan faydalanabilir miyim.yada isteğe bağlı sigortalıyım fakat bir zaman ödeyemedim.tekrar sağlıktan yararlanmak için nasıl yol izliycem

Babanızın ssk sından sadece sağlıktan faydalanırsınız. 564 gün olan prim ödemenizi 1800 güne tamamlamak zorundasınız ssk lı çalışan olur iseniz daha iyi olur maaşınızda yüksek olur bağkur a göre .. Emekli olmak istiyorum derseniz yapmanız gereken bir tanıdık yanında ssk lı işe başlayın (Yada çalışan görürün ssk primlerinizi ödeyin) 1800 gün prim sürenizi tamamladığınız vakit ssk ya emekli olmak için müracaat edin. İlk ssk girişinden sonra 10 yıl tamamlamak zorundasınız. Ayrıca bayan ssk lılar doğum borçlanması da yapabilir. Yalnız bu borçlanmayı yapabilmeniz için doğum yapmış olmak şart.

ben bekarım öyle bir durum yok halen bilgi için sağolun.daha önce bana öyle denmedi.yani bir işte çalışır gözüksem ve babamdan sağlıktan yararlanıyorsam bunun kesileceği söylendi.bu yüzden kroktum.yani ben şimdi bir yerde çalışır gözükecem.bağkurlu gözükecem.bir müddet prim ödedikten sonra ssk ya geçiş yapacam.emekli olmak için.zaten emekli olmaya uğraşıyorum.çünkü durumum çalışmaya çok elverişli değil.yani böbrek değerlerim her zaman değişken olduğu için problem oluyor.bu yüzden emeklilik istiyorum.şimdi yapmam gereken bir işte çalışır gözükezem öylemi.

belinay53;Aslinda calisabilirsiniz siz, nakil olmus cogu insan (ben periton diyalizi yapiyorum 11 yildir ve ömss ile atandim, hizmetli olarak calisiyorum) calisabiliyor. Zaten engelliler öyle ayakta durup is yapmiyor,masabasi yazi yaziyor falan. Siz nakil oldugunuz halde durumunuz agir mi acaba? 2009 nakilliyim diyorsunuz, ayakta durunca böbregim agriyor diyorsunuz, tam olarak iyilesmediniz mi? Yanlis anlamayin beni, bende Allahin izniyle nakil olmayi düsünüyorumda merak ettim durumunuzu. Bu arada calismak isterseniz hastaden almis oldugunuz %70 raporla ekpss ye Genel grubundan sinava girebilirsiniz, sinav süresi az, bence emeklilik durumunuz zor gibi ama calismak icin gec degil.

Şimdi konuya bir açıklık getirelim: Öncelikle birinin yanında çalışıyor gibi gözükmek yasal değildir eğer SGK nın Denetmenleri bunu farkederse sizin prim gün sayılarınızın tamamını iptal eder, ödediğiniz primleride kuruma gelir kaydeder, sakın ola böyle bir yanlışa düşmeyin, 5 yıl 10 yıl bi yerde çalışıyormuş gibi gözükmek kendinizi ateşe atmaktır, sonra 5 yıl 10 yıl ödediğiniz primlerin hespsini iptal ederler. bunun yerine İsteğe Bağlı sigortalı olmanızı tavsiye ederim veyahut ek: 5 denilen (Eski SSK Tarım Sigortas demek) sisteme girebilrisiniz Ek: 5 in bazı şartları var onların yerine gelmesi gerekir. ayrıca Ek % in pirm oranları % 33 ten değik % 18 den ödenir. bı da daha düşük pirm ödemeniz demeketir. aynı zamanda yine sağlok yardımlarındanda faydalanırsınız. üstelik hiç bir riski de yoktur. gerekli prim gün sayısını tamamladığınızda da emekli olursunuz. kanunsuz yollara başvurmayın, kanun sizi bir gün mutlaka yakalar. emekli olduktan 10 yıl sonra bile farketseler ödedikleri maaşı faizi ile gerialırlar, benden söylemesi....

yok ben bana söyleneni dile getirdim sadece öyle bir durumu zaten desteklemem tabiki ama buradan bana da öyle dendi sonuçta.tabiki yasal değil.bende bilgi almak maksadıyla yazdım,o halde neden böyle tehlikeli bir bilgi verildi ki.bir de emeklilik zor dediniz.neden zor.eğer çalışma şartları uyarsa çalışıp günümü dolduramazmıyım?ayrıca isteğe bağlı emeklilik nasıl oluyor?hangisi daha iyi emeklilik için?isteğe bağlı mı yoksa diğerimi?

suyum.ben 2009 da nakil oldum evet.ameliyat güzel geçti. öyle gözle görülür bir rahatsızlık söz konusu olmuyor zaten.bu bünyeyle alakalı.bazıları çok iyi oluyor dikkat ettikleri sürece.bazılarıda değerleri aynı olmuyor.dvamlı değişken oluyor.inip çıkıyor.herşey hastaya bağlı.bana stres sıkıntı iyi gelmiyor.öyle durum olduğu an değerlerim yükseliyor.yiyeceklere dikkat etmezsem yükseliyor.ayrıca yoğun tempoda ve ayakta kalınca böbreğim sancı yapıyor.çalışmak tabiki çalışabilirm ama masa başı yada başka iş farketmez benim için önemli olan çalışabilmek .işte malulen emekli olabilirsin dediler madem öyle oda gün sayım eksik.çalışmam gerek işte.devamlı surette de çalışamıyorum.çok zorladığım zaman.dengem bozuluyor.şimdi bir muhasebede işe girdim.ama ordada sigara dumanından dolayı duramadım artı masa başı denilsede öyle bir yer ki müşteriler geliyor çaydı kahveydi.mutfak kısmı var yemek yaparken fazla ayakta kalıyorum hemen ağrım oluyor.sadece muhasebe değil diğer işlerede bakıyorum yani.ağrım olmasa hiç sorun değil de sorun onu da kaybetme korkusu.onun dışında kişi kendine çok iyi bakarsa ilaçları düzenli kullanırsan böbrek nakli en iyisi.diyalize girmemek için ölümü riske aldım ben.son safhada artık bir hafta girdim.sonrada babam verdi ve çok güzel uydu.şimdi babama binlerce kez duacıyım.

2005 te giriş yaptım.ama girdiğim anda sigortam yapılmadı.sistemde 564 gün gözüküyor.2005 giriş.

çocuğum yok evli değilim.sağlıktanda babamdan yararlanıyorum halen.bu durumda sonuç olarak 9 yıl hizmet şartı var öylemi.tamam sağolun.bir de isteğe bağlı sigortalı ile diğer sigortalı arasında maaş olarak hangisi yüksek ya da aynı mı ?

belinay53;

Cok tesekkürler cevaplariniz icin. Rabbim saglikli uzun ömürler versin insallah. Siz kendinize hangisi iyi gelecekse (emeklilik yada calismak) onu yapmaya calisin. Hakkinizda hayirlisi olur insallah.

Çalışan statüsüde emekli olmak isteğe bağlı statüsünde emekli olmaya göre daha yüksek emekli maaşı sağlar.

Mrhaba arkadaşlar bende doğuşta spina bifidalı olduğum için kronik böbrek yetmezliği var diyalize girmiyorum sol böbrek %35 sağ böbrek %70 durumda 2440 gün prim gün sayım var 7 yıldırda aynı iş yerinde çalışıyorum malulen emekli olabilme durumum nedir. uarada özürlü raprum%90 diğer rahatsızlıklarımla birlikte %90 oldu....

Yasin, ilk diyalize girdiğin tarihten öne sigortan var mıydı?

Bülent Bey diyalize girmiyorum böbrek yetmezliği doğuştan var nakilde olmadım mevcut böbreklerimi ilaç tedaviyle korumnuya çalışıyorum rutin kontrollerimle 7 yıldır aynı iş yerimdeyim toplamda 2440 prim gün sayım var yani böbrek rahatsızlığım doğuştan.kusura bakmayın biraz geç yazdım netimde problem vardı yazamadım...

yarasa1988;
Sigorta başlangıcından önce % 60 ve üzeri raporunuz varsa, malulen emekli olamazsınız... Sigorta başlangıcından önce raporunuz olsa dahi % 60'ın altında ise, ve daha sonra % 90'a yükselmişse, aranan şartları aşağıda paylaşıyorum, ancak sigorta başlangıcından önce rahatsızlığınızın olduğu gerekçesiyle reddedilirse, sizde hakkınızı hukuki yoldan arayabilirsiniz, yeterki sigorta başlangıcından önce % 60 ve üzeri olmasın, daha sonra ilerlemiş olsun...
http://www.engelliler.biz/forum/eme...lma-oranin-artmasi-ile-malulen-emeklilik.html

maluliyet cetveli 'ne göre aranan şartlar şunlar:
En az 3 ay boyunca serum kreatinin düzeyinin sürekli 4 mg/dl (en az 3 kez 3 farklı zamanda) veya üzerinde olması veya kreatinin klirensinin 30 ml/dk veya altında bir değere düşmesi ile beraber aşağıdakilerden en az ikisi;
1. Patolojik kırıklar
2. Kalıcı motor ve duyusal nöropati (EMG ile tespit edilen)
3. Kalıcı aşırı sıvı yüklenmesi sendromu beraberinde:
a. Diastolik kan basıncının 110 mmHg veya üzerinde olduğu diastolik hipertansiyon olması ( ambulatuar kan basıncı monitörizasyonu ile tespit edilen)
veya
b. Tedaviye rağmen devam eden inatçı vasküler konjesyon bulguları (telegrafi, ekokardiografi ve klinik bulgular ile desteklenen)
4. Takip eden 6 aylık süreçte en az 30 günlük ara ile değerlendirme sonrası hesaplanan ve vücut kitle indeksinin 18.0’in altında olması ile tanımlanan kilo kaybının olduğu inatçı anoreksi.

Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için benim zaten doğduğumdan beri özrülü raporum %90 evet krateinimde yükselmeler başladı tansiyonum ilaçlarla kontrol altında tutuluyor.yanlız benim kafamı karıştıran yeni yasaya göre böbrek rahatsızlıkları için düzenleme yapıldı ve ben sgk danışm hattına sorduğumda 1800 gün yeterli olacağına yıl olarakta 10 yılın tamamlanması geretiği söylendi benim şuanda emekli olma gibi niyetim yok ama 10 yılıd doldurduğumda emeklilik hakkını elde edermiyim onu merak ediyorum.

Sigorta başlangıcından önce % 60 ve üzeri raporu olanlar malulen emekli olamazlar, erken emekli olabilirsiniz... ssk'dan 1. derece vergi indirimi alıp 15 yıl 3600 gün ile...

Kısmet'İn mesjaın bir küçük ekleme: % 60 ve üzeri raporla başlanmış bile olsa, eğer daha sonra maluliyeti gerektirecek başka bir rahatızlık ortaya çıkmışsa, o rahatsızlık üzerinden malulen emeklilik mümkündür.

emeklilik maaşları

merhaba ssk emekli maaşı ile malulen emeklilik maaşı ne kadar acaba? yada çok fark ediyor mu? bir de ben on yıl hizmet şartı olayını anlamış değilim.bazıları diyor ki malulen emekli olmak için 1800 gün şartı ise onu doldurursun gün lazım on yıl hizmet şartı yok.10 yıl hizmet şartı olunca gün daha fazla olmuyormu? ve de bu gün sayısı tam ay ve sene üstüne hesaplanmıyormu ?

10 yıl şartı var. Yani, ilk sigortalı olduğunuz tarihten bu güne en az 10 yıl geçmiş olmalı. Ama bu süre boyunca sürekli çalışmış olmayabilirsiniz... Toplamda 1800 gün prim olacak kadar çalışmışsanız, bu, malulen emeklilik için yeterlidir.

normal emeklilik

emekli olmak için bir yerde çalışmak gerekiyormu? soru biraz farklı oldu.ya da şöyle sorayım.bir yere atandıktan sonra memur olarak çalışırken rahatsızlanıp işten çıkmak mecburiyetinde kaldık.bu durumda emeklilik ne şekilde olur yada ne yapmak gerekli? birde memurluk değilde yine herhangi bir işte çalışan ne kadar sürede emekli olur?

Üst Alt