Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Böbrek nakilliyim. SGK malülen emeklilik başvurumu reddediyor!?

turgayy

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
1981 doguluyum
27/10/1999 sigortalı oldum (2001 askerlik 18 ay 2003 kadar 80 gün ödenmiş pirimim var)
2003,te ssk tarım sigortasına geçtim ve kesintisis ödemekteyim tarım sigortası ayda 15 gün sayılmakda askerlik boçlanması hariç 1700 günüm var.
2010 böbrek yetmezligi teşhisi konuldu 2010 kasımda diyaliz tedavisine basladım 2011 nisan ayı içinde nakil oldum. nakilden sonra malülen emeklilik için basvurdum sgk iş gücünu kaybetmemişsinz diye sonuç gönderdi. sonra devlet hastanesinden heyet raporu aldım % 84 süresiz raporum var şimdi n eyapmam gerekiyor yardımcı olurmusunuz...

Bökbrek nakilli olanlara %70 veriliyor eğer başka rahatsızlığınız yoksa ve %60 üzeri sgk başlangıcından sonra engelli olanların emekliliklerinin devam etmesi gerekirken kurum bu oranı düşürerek böbrek nakilli hastaların emekliliklerini nakilden 1 yıl sonra iptal ediyor. Ben de diyaliz hastasıyım ve yeni emekli oldum. Nakil olduktan sonra emekliliğimi iptal edecekler.

böbrek nakillerinin malüllen emekli olma şansı 0 gibi bişey

belkıde bizler kanularımısı bılmıyouz...

ben nakil olduktan sonra basvurdum elımde %84 sürekli engelli raporum var hasan bey...

turgay bey önemli olan bizim elimizdeki rapor oranı önemli değil. Kocatepe sosyal güvenlik merkezindeki doktorların verdikleri oran önemli ve onlar hep bu oranları düşürüyorlar.

malülen emeklilik

Bülent bey. 1981 dogumluyum
27/10/1999 sigortalı oldum (2001 askerlik 18 ay 2003 kadar 80 gün ödenmiş pirimim var)
2003,te ssk tarım sigortasına geçtim ve kesintisis ödemekte,yim tarım sigortası ayda 15 gün sayılmakda askerlik boçlanması hariç ödenmiş 1800 günüm var.
2010 böbrek yetmezligi teşhisi konuldu 2010 kasımda diyaliz tedavisine basladım 2011 nisan ayı içinde nakil oldum. nakilden sonra malülen emeklilik için basvurdum sgk % 60 iş gücünu kaybetmemişsinz diye sonuç gönderdi. sonra devlet hastanesinden heyet raporu aldım kişisel olarak % 70 Böbrek naklinden % 42 İşitme kaybından % 4 görme bozuklugundan TOPLAM: %84 oranında süresiz raporum var şimdi neyapmam gerekiyor yardımcı olurmusunuz mahkemeye başvursam sonuç alırmıyım yardımınız için şimdiden teşekkur ederım...

merhaba arkadaşlar.aslında bendede aynı durum sözkonusu diyebiliriz, bende %70 oranında sürekli engelli raporuna sahibim. bağkur prim gün sayım dolu olmasına rağmen 2011 de ssk lı olarak bir işyerinde çalışmaya balşladım,tabii vergi indirimi hakkı kazanaraktan.3,5 yılı tamamladıktan sonra işgücü kayına dayanaraktan ssk dan emekliliğimi isteyeceğim.ama emeklilik konusunda doğrusu bende iyimser değilim.engelli olmamış olsaydım vergi indirim hakkına sahip olamazdım belki buna dayanarak ....18 ay daha bekleyeceğim..

Dava açmaktan baka yol yok. Sonuç ne olur, bilemiyorum. Çünkü dava açıp sonucu paylaşan hiç kimse olmadı maalesef!

Sorunuzun cevabı aşağıdaki tabloda.Göreceğiniz gibi maluliyet cetvelinde nakil veya tek böbrek kaybı ile maluliyet kararı verilmesi mümkün değil.Karışıklığın sebebi sakatlık indirimi cetveli ile maluliyet cetvelinin birbirinden farklı değerlendirmeye sahip olmasıdır.

Nefrolojik hastalıklar
A--Nefrektomi
a--Diğer böbrek sağlam25
b--Diğer böbrek arızalıArıza ağırlık ölçüsü nefropatiler için öngörülen esaslara göre bulunur.
B--Nefropatiler ( x )
Böbrek fonksiyon testleri sonuçlarına ve tedavi gerektirip gerektirmediğine göre
a --% 10 ' a kadar arızalı ( tedavi ve takibi gerektirmeyen )10
b--% 10 - % 30 arızalı ( sık tedaviyi ve devamlı takibi gerektiren )45
c--% 30 - % 60 arızalı ( cerrahi veya devamlı tıbbi tedavilerle tam kontrol altına alınamayan )60
d--% 60 - % 90 arızalı ( tedaviye rağmen arızaları aynen devam eden )65

Hemodiyalizi gerektiren durumlar65
Böbrek transplantasyonuArıza ağırlık ölçüsü nefropatiler için öngörülen esaslara göre bulunur.

tabii ki sakatlık oranı cetveli ile maluliyet cetveli birbirinden farklı. Ama kimlerin malul sayılacağını düzenleyen 5510 sayılı yasa da çok açık: " 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60'ını, (c) bendi kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı, malûl sayılır. "

Kim % 60 rapor alıyorsa, malul sayılır. Nitekim bunu destekleyen yargı kararları da var: Birden fazla hastalık/sakatlıktan malul sayılma. Oranın artması ile malulen emeklilik

Malülen emkli olup nakil sonrasında emekliliği iptal olanlardan mahkemeyeyle haklarını geri alan var mı? Gerçi kimse işi bittikten sonra paylaşmıyor ama yine de biz soralım?

arkadşım en kısa zamanda dav aç mahkeme seni adli tıpa gönderir. eğer adli tıp %60 üzeri verirse emekli ederler. bende kronik böbrek hastasıyım %80 raporum vardı mlulen emeklilik başvurumu red ettiler bende dava açtım davam dewam ediyor adli tıpta yakında cevap gelir. diyalize girmiyorum şu an , an kısa zamanda dava aç %60 üzeri adli tıptan rapor alırsan malulen emekli olursun. dawanı aç kardeşim bence kazanırsın.!!! dava sonucumu oturan bogaya gönderem inşallah 2 aya kadar biter.!!!!

Nakil sonrası malulen emekliliği iptal edilen, daha sonra bu karara karşı dava açan arkadaşlar var mı?

Üst Alt