Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Böbrek nakli olan kişi malulen emekli olabilir mi?

nazif

Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
arkadaşım tek böbrek nakli oldu 12 yıl tarım bagkuru var emekli olma şansı varmı bilen arkadaşlar cevaplarsa sevinirim

3900 gün primi olan emekli olabliyor yeni steme göre arkadaşınzda olur zannımca 12 yılını doldurmuş

yani nakilden için kaç oran alır yeterli olurmuş

Nazif bey,
Malulen emekli olmak için 10 yıl 1800 gün ve 60% üzeri raporu olması gerekli.Arkadaşınız tek böbrek naklinden 60% ve üzeri alamaz ve malulen emekli olması imkansızdır.

Bakınız şu tabloda hangi oranda rapor alabileceğine bakabilir..
Sakat statüsünde değerlendirilmek için %40 ve üzerinde rapor olması şart.
NEFREKTOMİ
NOT: Soliter Böbrek (diğer böbreğin renal fonksiyonları da (kreatinin klirensi değerlerine göre) değerlendirilecek ve eklenecektir).
  • Diğer böbrek tamamen normal: 
  • Diğer böbrek tamamen normal, potansiyel hastalık mevcut (örnek: taş hastalığı): 
  • Diğer böbrekte intermitan semptom veren ve devamlı tedavi gerektirmeyen üst üriner sistem hastalığı:
  • Diğer böbrekte devamlı takip ve sık tedavi gerektiren üst üriner sistem hastalığı: %
  • Diğer böbrekte cerrahi ya da medikal tedavi yeterli tedavi sağlanamayan üst üriner sistem hastalığı: 0

arkadaşım tek böbrek nakli oldu 12 yıl tarım bagkuru var emekli olma şansı varmı bilen arkadaşlar cevaplarsa sevinirim
zaten böbrek naklinde tek böbrek nakledilir iki böbrek değil...
öncelikle bu yanlış anlaşılmayı düzeltelim...
ikincisi, şu an bir böbrek nakillinin tam teşekküllü hastaneden aldığı özürlü raporunda özür oranı, kronik hastalığa bağlı bir özür grubuna girer ve yüzde yetmiş özür oranı verilir
bilginize... bildiğim kadarıyla bu şekilde 15 yıl ve 3960 gün tamamlanması gerekiyor ama geçmişte nasıldır uygulama bilmiyorum

Nakil sonrası % 70 rapor veriliyor ve aslında kanun % 60 ve üzeri raporu olanların maklul sayılarak malulen emekli edilebilmesini sağlıyor. Ne var ki SGK bu kanunu tanımıyor ve nakil olanlara "senin durumun maluliyeti gerektirmiyor" diyor. Sonucunda da bu kişileri malulen emekli etmiyor!

Yapılması gereken, malulen emeklilik için sgk'ya başvurmak ve oradan gelecek RED kararına karşı da dava süreci başlatmak: http://www.engelliler.biz/forum/eme...lma-oranin-artmasi-ile-malulen-emeklilik.html

Bunun dışındaki seçenek -malulen değil- erken Yaşlılık emeklilğinden yararlanmaktır. Bunun şartı da (defterdarlıktan elde edilecek sakatlık indirimine istinaden):

2008_oncesi.PNG

Not: 4a (ssk) statüsünde emekli olacağınızı varsayarak yazdım bunu

bende gecen sene nakil oldum 10 yıllık sigortam ve son 3 yıl tarım bağkurum var yani toplam 13 yıl SGK müracat ettim ve banada ret geldi. Bildiğim kadarıyla bu sorun sadece bağkurda var cünkü hastanede tanıştığım birkac arkadaş var şuanda sigortadan malülen emekliler.

gecen bende hastanede biriyle konuştum adam nakiilli malül emekli olmuş bakur sıkıntılı bu emekli işinde öle gözüküyo

böbreknakli

arkadaslar ben böbrek nakli oldum ve 04.10.2012 tarihinde balikesir devlet hastahanesine rapor icin basvurdum ve bana böbreknakli oldugum icin %88 verdiler diger hastaliklarida hesaplayip 95 e cikardilar yani benim raporum su an itibari ile %95

not.Realtransplantlasyonlusu %70 kronikböbrek yetmezligi gfr 36 mgd/dl evre3%60= 88

yeni ysadan böbrek nakli olduktan sonra malulen emeklıgıge basvuran yararlanabılecekmı arkadaşlar.

bülent bey okudugum kadarıyla BÖBREK nakli malülen emekli olduktan sonra aylıkları kesilenlerin maaşını kurtarmaya yarayacak bir yasa geliyor gibi ama mevcut nakillilerin pek işine yaramayacak gibi ne dersiniz. saygılar...

Eğer bu beklenen yasa çıkarsa, mevcutları da içerecektir... Eskileri dışlayacak şekilde yapacaklarına hiç ihtimal vermiyorum.

bülent bey aynı soruyu tekrarlıyorum ama sansi bir sorum daha olacak ben nakilden sonra başvurdum malülen emeklilige 1800 prim 10 yıl sigortalılık son durumum bu gelecek yasa bizi nakilden sonra başvuru yağanları malülen emeklilik için kapsayacakmı bu yasa haberlere göre sadece diyaliz sırasında emekli olan nakil sonrası kesilen malülen emeklılık aylıklarını kapsayacak sanıyorum siz ne düşünüyorsunuz bu konuda şimdiden tşk edr...

Bilgim olmadığı için bir yorum da yapamıyorum. Umudetmekten başka bir şey gelmez elden....

Üst Alt