Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Böbrek nakli olupta son yürürlüğe göre emeklilik başvurusunda bulunanlar var mı?

ramazan79

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Ağustos 2013 Güncel: http://www.engelliler.biz/forum/eme...ak-malulen-emekli-olabilecek-kalabilecek.html

arkadaşlar böbrek naklinde özürlülük oranı % 40 dı 16-10-2010 yeni yönetmeliğe göre malüllük cetvelinde nakillilerin özürlülük ölçüsü %70 e çıkarıldı buna rağmen sgk emeklilik başvurusunda bulunanların başvurusunu kabul etmiyormuş diye bişey duydum bu konuda başvuru yapan varmı ve sürecin nasıl geliştiği konusunda paylaşımlarınızı bekliyorum ve eğer hakikaten sgk kabul etmiyorsa ne yapabiliriz ..?

Sgk nın müracaatınızı kabul etmeme gibi bir lüksü yok müracaatınızı yapın ve malulen emekli olun....

Bu konuda güncel tecrübesi olan var mı arkadaşlar?

SGK ayak direse de, %60 ve üzeri rapora sahip nakilli kişiler malulen emekli olur. Bu konuda ne yaparsa yapsın sgk, hakkımızı gasp edemez. Sadece dava süreci ile birkaç kişinin canını sıkar o kadar.

Sosyal Güvenlik Kurumu ilgilere gönderdiği yazılarda,

“Böbrek nakli olan diyaliz hastalarının böbrek nakli söz konusu olduğunda, 16/12/2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan (Özürlülük Ölçütü Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 özür oranları cetvelinde nakli sonrası verilecek olan iş gücü kaybı oranlarının % 40’dan, %70’e çıkartıldığı, bu yeni gelişme ile organ nakli yapılan kişilerin de 5510 sayılı Kanunun 25 inci maddesinde “çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün eli az % 60’ını kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalı malül sayılır” şartının artık nakilli kişiler için de geçerli olduğu anlamına geldiği, bu gerekçeyle böbrek nakli olupta maluliyetleri sonlandırılanlara maluliyetlerinin devamı hususu istenmektedir.

Ancak, biz bu yönetmeliğe göre özür durumu tespiti yapmıyoruz bizim baktığımız yönetmelik, 11/10/2008 tarihli ve 27021 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit işlemleri Yönetmeliği’dir, diyor.......

peki bülent bey siz bu tip hukuki süreçleri az çok takip ediyorsunuz 2008 yılında yürürlüğün üstüne 2010 da yeni bir yürürlük çıkıyor burada sgk seçme hakkınamı sahip yoksa son yürürlüğü uygulamak zorundamı buradaki açıklamalarından ne anlayabiliriz haklılık payları varmı

SGK artık klasikleşmiş olan ceberrutluğunu yinliyor!

Kanun mu geçerlidir yoksa yönetmelik mi? Tabii ki kanun. Kanun açık olarak işgücü kaybını %60 yitirmiş olmayı malul sayılmak için tek kriter olarak sayıyorken, sgk kafasına göre bunu daraltamaz. Nitekim bunu çok açık olarak söyleyen ve çalışan lehine karar veren net bir Yargıtay kararı var: http://www.engelliler.biz/forum/eme...lma-oranin-artmasi-ile-malulen-emeklilik.html

SGK yukarıdaki gerekçe ile malulen emekililk başvurunuzu reddettiğinde, bu Yargıtay kararı temelinde sgk'ya dava açmalısınız. Bence dava yüzde yüz lehinize sonuçlanır. Evet, karar 506 sayılı yasayı temel almış, ama 5510 sayılı yasa çıkınca aynı karar pekala yeniden verilir; çünkü malulen emeklilikle ilgili maddelerde hiç bir değişiklik olmadı. Benim en küçük bir tereddütüm yok bu konuda.

Bağkurlu böbrek nakillilerin suçu ne

Bu durum Bağ-Kur mensuplarının kuruma karşı olan güvensizliğine ve huzursuzluğuna yol açmıştır. Kurumun bu hantal yapısından kurtularak Sağlık uygulamalarında Eski SSK ve E.Sandığının standardına kavuşmak, eşit muamele görmek ve insan yerine konmak istemektedir Bağ-Kurlular.
Daha önce bu köşeden defalarca Bağ-Kur mensubu böbrek nakli olan hastaların sorunlarını yazdım,kamuoyuna ve yetkililere duyurmaya çalıştım. Böbrek nakli olan hastaların malulen emeklilikleri iptal edilerek sağlık güvenceleri ellerinden alınmakta ve aldıkları üç kuruşluk maaşları da kesilmekle birlikte canlı veya kadavra yoluyla temin ettikleri böbrekleri de iflas etmektedir. Cinnet geçirme derecesinde psikolojileri bozulmuş olan hastaların bunlarla da dertleri sona ermiyor.İyi niyetle fakat eksik yapılan haberlerde Maluliyetleri iptal edilen hastaların, maaşları kesilecek diye diyaliz hastalarının böbrek nakli olmaktan kaçındıkları,kendilerini diyalize mahkum ettikleri gibi hastaların sadece işin maddi yönünü düşünüyormuş gibi bir algı oluşturulmaya çalışıldı kimi basın-yayın organlarında, dolayısıyla kamuoyu yanlış bilgilendirilmiş oldu. Oysa sadece maaşının kesilmesiyle Bağ-kurlu’nun suçu bitmiş olmuyor. Böbrek nakli olduktan sonra nakilli böbreği sağlıklı taşıyabilmesi için ömür boyu tetkik ve tedavilerini yaptırabilmesi gerekiyor. Ama nerede Kurum yetkilileri böbrek nakli olan Bağ-Kurlu hastanın böbreği ret’de uğrasın diye adeta uğraşmaktadır.
Şu an Türkiye’nin tüm bölgelerinde bu sorundan muzdarip olan yığınla hasta mevcut ayni grup hastalarda kimine kontrol muayenesi konmuş kimine konmamış bunun hangi kriterlere göre karar verildiği izaha muhtaç olduğu gibi emekliliği kesilen bir çok hastaya tebliğ edilmediği maaş kesintisi yapılmadığı için sağlık karnesi de aktif olduğundan yıllar sonra verilen maaşı ve sağlık giderleri 70-80 bin TL gibi tutarlarla icra yoluyla istenmekte ve hastalar mahkeme kapılarında perişan olmaktadırlar.Bu Devletin değil Bağ-kurlun suçu. Bağ-Kurlu,Bağ-Kurlu değilde SSK’lı veya E.Sandığı mensubu olsaydı suçlu olmayacaktı.O halde suçlu bulundu gözümüz aydın suçlu BAĞ-KUR değil Bağ-Kurlu.Yeni yönetmelikle hastalarımız sevinmişti ama…
SGK Kendi yönetmeliği uymadı
16/12/2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik, 2006 yılında çıkartılan yönetmeliği tamamen ortadan kaldırmıştı ve özür oranlarını değiştirmişti Yayımlandığı 16 Aralık 2010 günü yürürlüğe giren yeni yönetmelik gereğince, artık renal transplantasyon yani böbrek naklinin oranı yüzde 40’dan yüzde 70’e çıkarıldı.
Bu değişiklik sonrasında artık malülen emekli edildikten sonra böbrek nakli olan Bağ-Kur’luların malüllük aylıkları kesilmeyecek deniyordu
Diyaliz tedavisi gerektiren Kronik Böbrek Yetmezliği % 90
Renal Transplant %70’e çıkarıldı
Burada da görüldüğü gibi, artık böbrek nakli (transplantasyonu) olanların özür oranı hastaneler tarafından yüzde 40 değil yüzde 70 olarak verilmektedir. SGK’dan malülen emekli olabilmek için ise yüzde 60 rapor oranı yeterlidir ama resmi alınan kararlar bile uygulanmıyor yani yukarıda da yazdığım gibi Bu uygulama sadece Bağ-Kurluya özgü bir karar.Sağlıkta değişim dönüşüm demiştiniz evet başkasını bilemem ama Bağ-kurluları mahkeme kapılarında icra kapılarında hayatlarını çok güzel değiştirip dönüştürdünüz

yazan : BÖHAK genel sekreteri FATİH ARICI

BÖHAK genel sekreteri sn.Fatih Arıcyla konuştuğumda kendisininde bağkurlu böbrek nakli mağduru olduğunu öğrendim kendisi emekliliği iptal edilip 80.000.00 tl de borç çıkartılan birisi ve şu an mahkemelerde uğraşıyor
yani ssk-bağkur tek çatı altında toplandı sgk adı altında eşitlendi denmesine rağmen ssk lıların nakil sonrası emekliliğinin devam etmesine karşı bağkurluların mağduriyeti devam etmektedir..bu konuda neler yapacağız bilmiyorum ilker beyin emekli olursun demesine rağmen ben mevcut örneklerle emekliliğin zor bir ihtimal olduğunu düşünüyorum
ama 2 aysonra dolan emeklilik başvurumu gene yapacağım umarım o güne kadar bu konuda olumlu gelişmeler olur ..

ve şunu görüyorum bu formdada sanırım bu konuda mağdur kimse yok katılım yok fikir beyan eden yok bülent bey ve ilker bey haricinde .. ikinize de teşekkürler

Bu konuda güncel tecrübesi olan var mı arkadaşlar?

Bu zor bir soru, bende böbrek nakilliyim 4000 iş günüm var emeklilik için Unkapanı SGK ya gittiğimde oranın müdür yardımcısı bizim malül sayılmadığımızı sadece vergi indiriminden faydalanabileceğimizi söyeldi 15 yıl işgünü doldurup erken yaşlanmadan emekli olabileceğimizi söyledi.

Bir de Ali Tezelin yazısı var, 16 Aralık 2010 da çıkan yasa ya göre özür oranımız %40 dan %70' e çıktığını ve emekli olabileceğimizi söylüyor yani tambir çıkmaz,
Sgk bu çıkan yasayı tanımıyor, ben de incelediğimde gerçekten böyle bir yasa Resmi gazetede yayınlanmış, ama uyan yok Ali Tezel sgk dan alınan red cevabı ile mahkemeye başvurup emekli olabileceğimizi söylüyor.
İnanın ben de bir cevap arıyorum ama bulamıyorum.

merhaba cssd sizde bağkurlumusunuz? sgk ya gittiğinizde bahsettiğiniz müdür yardımcısı sadece sözlü olarak size bunları deyip başvurunuzu kabul etmeyip emeklilik başvurusu yaptırmadımı ? ve böbrek nakli olduğunuzda çalışıyormuydunuz?

Hayır, SSk lıyım Nakil oduğum da çalışıyordum, Ben sgk ya tamanen arkadaşın tanıdığı vasıtasıyla bilgi almak için gittim, ama duyduk larım beni şok etti ardın dan özürlüler idaresine durumumla ilgili bilgi mail i attım onlarda bana posta yoluyla aptalca bir cevap verdiler, ben onlara böbrek nakillilerin emeklilik koşullarını sordum onlar bana genel malüleyet emeklilik şartlarını gönderdiller. Yani gene hüsran acaba forum da bizim dururmumuz da yada böbrek nakli olup emekli olan arkadaşlar yokmu bizlere yardımcı olsalar.

ssk lı olupta diyalize girerken malülen emekli olanlar nakil sonrasındada emekli maaşı almaya devam ediyor sadece bağkurluların emeklilik maaşları kesiliyor ssk lıların bir mağduriyeti yok yani siz yazılı başvuruda bulunsaydınız herhalde emekli olurdunuz .. bende sizinn gibi özürlüler idaresine mail attım bağkurlu nakillilerin durumuyla ilgili bana cevaben şu yazı geldi:

Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı; özürlülere yönelik hizmetlerin düzenli, etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini temin etmek için; ulusal ve uluslar arası kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu sağlamak, özürlüler ile ilgili ulusal politikanın oluşmasına yardımcı olmak, özürlülerin problemlerini tespit etmek ve bunların çözüm yollarını araştırmak amacıyla kurulmuştur.

Bu çerçevede başvurunuzda yer alan talebiniz mevzuat çerçevesinde değerlendirilmesi için ilgilisi nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na iletilmiştir.
İletiniz ile ilgili olarak Bursa Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne müracaat etmeniz gerekmektedir.

Bilginize.​

bende zaten 1 ay sonra günüm doluyor yani 10 yılım bakalım gidip başvuruda bulunacağız süreç nasıl ilerleyecek bana ne eziyetler yapacak bu sgk göreceğiz buradan an ve an paylaşacağım aslında gerekte yok burada paylaşmaya çünkü bizim durumumuzda mağdur yok zaten burada aylardır yazıyorum ama kimse yok

bağku ss emekli sandığı birleşmeden önce, ssk, "nakil olmuş kişileri kontrol muayenesine çağırmayın" diye bir yazı yayınlayıp, pasif olarak emeklilik sonrası nakil olanların emekliliğine dokunmuyordu. Ama birleşme sonrasında bu uygulama ortadan kalktı. Bir çok kişi nakil nedenitle kontrole çağırıldı ve emekliliği iptal edildi...

Dediğim gibi, dava açıp hak almaktan başka yol yok.

belki bana tesadüf denk geliyor ama tanıdığım hiçbir ssk lının şu an maaşı kesilmedi bazılarının kesildi sonra gene verilmeye devam ediyor ama bağkurlu bir kaç kişiyle görüştüm maaşları kesilmiş ve şu an mahkemede uğraşılıyor.bu arada bülent beyin bağkur memurları için söylediği iş bilmezliklerin tamamına katılıyorum herhalde özellikle seçiyorlar bende 2 gün önce sgk ya gittim ve durumumu anlattım 10 yılımın dolmasına 1 ay olamasına rağmen malulen emeklilik başvurusu için geldiğimi söyledim ve memur bayan hizmet süremi sordu bende 8.5 yıl ve aserliği borçlandım yani ödedim dedim ve 1 ay sonra dolacağını söyledim o da bana askerlik başlangıç tarihini geri çekmez başvuru yapamazsın dedi saolsun bülent bey bu konudada beni uyarmıştı askerlik borçlanması sigorta başlangıç tarihini geri çektiğine dair kanunu yazmıştı (ama orada hatırlayamadım kanunu) bu şekilde söyledim ama ısrarla olmayacağını diretti bende malülen emklilik bölümünde başka memurun olup olmadığını sordum oda başka odaya yönlendirdi beni oradaki memur içler acısı biri çıktı abuk subuk sorular soruyor sen sağlıklı görünüyorsun ne işin var emekli olupta git çalış gibi bir sürü gereksiz laf etti hatta sen bakıma muhtaç değilsin malulen emekli olamazsın dedi red gelir dedi bende malullük cetvelinde artık nakillilerin %70 aldığını söyledim farketmez dedi sgk nın beni emkli etmeyeceğini boşuna başvurmamam gerektiğini söyledi bende ısrar edince hizmet süreme baktı 8.5 yıl olduğunu gördü ve askerliğin başlangıç tarihini geri çekip çekmediğini bilmediğini ve şefine sormamı istedi sonra başka odada şefe gittik o da bilmediğini söyledi ve birine sordu oda tam bilmiyorum ama galiba çekiyor dedi, tamam madem başvuru yapabilirsin dediler ve getirmem gereken evrakların listesini verdi ameliyat epikrizi,fotoğraf , askerlik süre belgesi, bunları getir dediler ve 1 ay sonra gelmemi söylediler bakalım 1 ay sonra neler yaşayacağım

organ nakli olmuş Bağ-Kur mağdurlarının özür oranını % 70 çıkaran 16.12.2010 tarihli mükerrer sayılı Resmi Gazetedeki haberi teyit amaçlı 23/02/2011 tarihli ve 2011/894 sayılı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazılan bir dilekçenin 10/03/2011 tarihli B.13.2.SGK.011.07.02./4280343 sayılı cevabi yazısında akıllara durgunluk veren saçma sapan bir yazı yazılmış. Şöyle ki 2 sayfalık yazıdan sadece bir paragrafı sizinle paylaşayım.Böbrek hastalarının malulen emekli olmak üzere yapmış oldukları başvurularda,Yönetmeliğin arıza /hastalık listesi,karın hastalıkları ve arızaları başlığı altında yer alan böbrek kısmında "diyaliz gerektirir böbrek hastalıkları veya böbrek fonksiyonlarının transplantasyona rağmen tekrar bozulması"halinin tespiti durumunda (Maluliyet) kararı verilmektedir yani böbrek fonksiyonların tamamen fonksiyonel (normal) olduğunun tespiti halinde sigortalı veya hak sahiblerinin çalışma hayatına dönebileceği kararı verilmektedir, denilmekte ve devamında konu hakkında yapılan çalışmalarda hemodiyaliz tedavisi görmekte iken organ nakli olan kişilerin çalışma hayatına dönüş süreleri sorulmuş olup,alınan cevaplarda "çalışma hayatına dönüş süreleri 3 ile 6 ay arasında" olduğu belirtilmiştir.denmektedir.Benim anladığım bu yazıda Sadece BAĞ-KUR'a özgüdür"çalışma hayatına dönüş süreleri 3 ile 6 ay arasında" olması öyle olmasa idi SSK ve EMEKLİ SANDIĞI'da aynı uygulamaya tabii olurdu ama değil, dediğim gibi bu uygulama ile sadece bağ-kur'a haksızlık yapılıyor.Yani kısaca % 70 ölçütünün sadece özürlülük oranı olup maluliyet için olmadığını söylüyorlar.

Bülent bey merhaba, bu konuya daha öncede deyinmiştim. 1979 doğumlu Mayıs 1999 iş başı Eylül 2003 böbrek nakli 4005 ssk primim var.Emekli olmak için işe ilk girişte özürlü olmamam, 15 yıl sigortalılık süresini bekllememi gerektirirmi?

Hayati bey, 2003'de diyalizi gerektirecek derecede böbrek rahatsızlığınız var idiyse, malulen emekli olamazsınız.

Bunun dışında, ilk sigortalı olduğunda %60'ın altında işgücü kaybı bulunup daha sonra işgücü kaybı %60'ın üzerine çıkan kişilerin malulen emekliliği bence dava süreci ile mümkün. Yargıtay kararı bu konuda çok açık.

ramazan79 sürenin dolmasına 1 ay kalmış başvurularını yaptıktan sonra gelişmelerden bizi haberdar et

açaba arkadaşlar dava kendimiz mi açmamız daha uygun yoksa bir avukadtan yadım almakmı lazım avukatlar hem para çı hemde bezen de bilerek duruşmaya girmediklerini duydum ne yapsam bilemedim

Bana sorsanız, mahkeme önündeki bir arzuhalciye dilekçe yazdırıp, davayı kendim açarım. Dayanağı belli olan bir dava için usül açısından sorun yaşanmazsa, avukatlık bir iş yok gibi geliyor bana...

arkadaşlar geçen hafta itibariyle sgk ya gerekli evrakları teslim ettim sgk beni uludağ üni.tıp.fakültesine gönderdi bende oraya elden teslim edip doktoruma verdim doktorumda rapor düzenleyip yazı işlerine teslim edecek orasıda tahminim 2 hafta içinde sgk ya gönderecek..

sgk daki memur bu defa anlayışlı davrandı eksik evrağım olmasına rağmen bu işlemleri yaptı 10 gün içinde evrağı getir dedi tanıştık tabi gele gide tabi o evrağı da gönderdim bende dün

anlayacağınız umut olmasada başvuru yaptık bakalım. ama şöyle bir haber vermek isterim bu site dışında çok kişiyle görüşüyorum ve bu konuyla ilgili sn.çalıma ve sos.güv.bakanından randevu almak için uğraşılıyor bu dernekler düzeyinde daha önceki bakanla görüşülmesine rağmen seçime yakın çok ilgi olmadı ama BÖHAK genel sekreteri sn fatih arıcı gerçekten bu konuyla çok ilgileniyor inşallah olumlu sonuçlar gelir

hadi hayırlısı inşallah olumlu sonuçlar alırsınız

ve sgk ya yaptığım malülen emeklilik başvurum sonuçlandı tabi şaşırtıcı bir sonuç yok verilen cevapta 5510 sayılı kanunun malul sayılma başlıklı 25.maddesi ile çalışma gücü ve meslekte kaznma gücü kayıp oranı tespit işlemleri yönetmeliği çerçevesinde 'çalışma gücünüzün en az %60 ını kaybetmediğinize ' karar verilmiştir. bu nedenle malüllük aylığından yararlanamayacağınızın bilinmesini rica ederim.. arkadaşlar bu iş bireysel çabalarlapek çözüleceğini sanmıyorum BÖHAK derneği genel sekreteriyle dün itibariyle gene konuştum ve bu konuda çalışma bakanından randevu aldığını söyledi ama bizim durumumuzdaki kişilerin ilgisizliğinden yakındı en azından bakanın yanına giderken dosyamda 100 mağdur kişinin dilekçesi olsa daha iyi olur diyor ve banada sgk dan gelen sonuç evrağıyla birlikte bir dilekçe yazıp yollamamı istediyüzlerce kişiye haber verdiğini ama sadece elinde 13 kişinin dilekçesi bıulunduğunu söyledi sizlerden ricam sizde durumunuzu özetleyen bir dilekçeyle varsa sgk dan gelen red yazısını böhak sitesindeki fax numarasını yollamanız

ben,malul emek. oldum nakilden sonra konntrole çağrıyo ssk..bakalım maaş kesilirse belki dava açarım belki askerliği yatırıp özürlü emeklisi..düşünmekteyim.ancak ne olursa olsun nakil olcam nasibse diyaliz işkence..ayrıca avukat için de 5,6 bin gözden çıkardım dava için..selam..

Bu durumda olan arkadaşlarımız varsa Ramazan arkadaşımızın iki üstte yer alan mesajındaki çağrıya uyup buraya yazabilir mi lütfen...

merhaba kardeşim bende bukonunun tam içindeiyim şüan ben bunlarıyaşıyorum malunen muracatımda ilk raporum %46 idi ret geldi % 60 isdediler nakil oldum için raporları iptal edirdim tekrar yeni rapor aldım 16/12/2010 yasasına göre %73 onda ret geldi ssk dan sonra üskurula müracat edim cevabını bekliyorum buda ret gelirse iş mahkemesine verecem bunun cevabını merak ediyorum olurmu olmazmı bukonudada bana yardım cı olun ssk ret edigi kararı yazacam size benim işlemlerimde 5yıl 9ay kurtarıyor ama ret geliyor ..

elinizdeki red yazısıyla birlikte durumunuzu özetleyen bir dilekçeyle kısa adı BÖHAK olan böbrek hasta haklarını koruma ve yardımlaşma derneği genel sekreteri sn.fatih arıcıyla irtibat kurun bu siteye girdiğinizde iletişim numaralarını zaten göreceksiniz ve buraya fax çekin bu iş bireysel çabalarla pek olacağa benzemiyor.en azındann dernekler de birleşirsek daha güçlü sesimiz çıkar ama malesef bizim durumumuzdaki mağdurlar birlikte hareket edemiyor onun içinde ağlamayan çocuğa meme vermezler misali hiç bir hak elde edemiyoruz

Üst Alt