Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Böbrek nakli sonrası beklentiler, görüşler..?

gokhansrfglu

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
sllm
ben yeni nakıl oldum idrar yolllarımın kapasiteesi 310 cc residü kalmıyo ama nakıl olmadan önce bütün doktorlar tak kullanabirsin dediler.
23 gündür nakıl oldum sorun yok gibi dediler ama merak ettiğim ilerde sorun cıkabir mi
idrarım rahat geliyo şuanda
detrustirol diye ilac kullanıyom yararı olur mu s
aygılarımla

Nasıl bir sorun olabilir mi diye sordun anlamadım?

ya şimdi tak kullancam diye korkuyom kücükken 12 yaşında kullandım diyalize girdim 14 yaşımda tak bıraktılar ilerkı yaşlarda tak kullanabilir miyim
detrustrol bi yararı olur mu 310 cc cok mu düşük mesane icin we ürodinamıde residü kalmıyo cıktı.
we cok merak ettiğim bişey yine war eğerki idrarım kalsa ne gibi kendini zorlanmam olur tşkürleer

TAK kullanımında bir sınır yok. Yani yaşam boyu kullanmanın hiç bir zararı olmaz... Ben yaşam boyu kullanıyorum mesela.

Ürodinami sonucuna göre ölçülen iç basınca göre doktorunuz Mictonorm-Detrusitol vb. bir ilaç yazacaktır. Bu konuda doktorunuzun dediğini yapın...

TAK yapıldığında mesanedeki idrar tamamen boşalır. Bu konuda korkulacak bir şey yok.
Böbreklere idrar geri kaçmaması için idrara sıkıştığınızda çok beklemeden hemen mesaneyi boşalmanız önemlidir. Bunu yaparsanız korkacak bir şey olmaz...

ama ben tak kullanmıyom şuan sıkışdımda idrarımı ediyom rahat sankı kalıyo gibi hissediyom eğerkı kalsa ne gibi sıkıntı yapar bende onu merak ediyom bişey daha idrarım kalsa kan tahlillerim iyimi cıkar kötümü şuan kreatın 0.85

Kendiniz yapıyorsanız ne güzel :)

İdrarınızı yatıktan sonra mesanede idrar kalıp kalmadığı, kalıyorsa ne kadr kaldığı ve bunun böbrekler için bir risk oluşturup oluşturmadığı mutlaka tespit edilmeli. Bunun için ürodinami testi yaptırmalısınız.

Az bir miktar kalması bir soruna yol açmaz tabii ki. Ama dediğim gibi, buna doktorunuz karar verebilir ancak...

bülent abi bana ultrasyon cektiler mesane kap.540cc kalan cc 140 doktor detrusittolu kesti 1ay sonra tekrar baktık ultrasyonda mesane kap600 cc kalan cc 25 bikere daha baktırdım kalan cc 35 idrar kültürü walan üreme olmadı normalmıdı

Bundan yıllar yıllar önce:) Ankara Hacettepe de böbrek ve mesane üzerine konulabilecek ne kadar teşhis varsa konuldu.. nörojenik mesane+üretra darlığı+5 yerde üreter darlık+reflü+kaçak (idrarın yukarıya kaçışı)++++++... dolayısıyle böbreklerime nefrostomi takıldı ve mesaneye de sonda.. vucudumda 3 tane dışarıya sarkan sonda ile yaklaşık 1 yıl yaşadım. amaç mesaneyi ve böbrekleri toparlamaktı. 1 yılın sonunda mesane istedikleri gibi değildi yani minik bir kaplıca hvuzu kadardı ve çok fazla rezidü idrar kalıyordu. tedavi malum TAK...:( O dönemin en ilkel şartlarında TAK yaptığım için ömrü kısa olan böbreklerimin çabuk iflas etmesinde TAK ın rolü büyüktü.. Diyalize girmeye başladım, ilk yıl haftada 1 seans giriyordum çünkü günde hatrı sayılır yani 2 lt kadar idrar çıkıyordu ve bu 1 yılda da TAK yapmaya devam ettim. Sonunda malum idrar da kesildi TAK da.. Hacettepe bu durumda beni kadavraya yazamayacağını, mesane problemimden dolayı renal transplant sonrası da mesanenin böbreğimi atacağını ve ziyan olacağını sebep gösterdiler..

Ben de bi şeyler yapmam zihniyetiyle Akdeniz üni. tıp fakültesine kadavraya yazılmaya gittim.. sıraya yazacaklarından bile şüpheliydim ama denemeye değer diye düşünüyordum. Değerli hocam Doç Dr. Murat Tuncer ile görüştüm.. (tanıdığım en pozitif ve en tatlı doktor..;)) Bana kadavra için tabiki sıraya yazılabileceğimi, sonrasında yine TAK ile devam edebileceğimi ve örnek hastalarını olduğunu direk kendin görüşebilirsin dedi.. Nasıl mutlu olmuştum.! Odadan çıkarken sanki böbrek nakli olmuş kadar sevinçliydim. 2,5 yıl sonra kadavradan haber geldi ve nakil oldum.. Her şey iyi güzeldi ama içimdeki tedirginlik bitiriyordu beni. TAK yapacağım ya böbreği yine harab ederse, ya enfeksiyondan kurtulamazsam diye kafaya takıyoprdum, bu arada sürekli ürologla irtibat halindeydik 10 gün bıyunca sondanın çekilmemesini söyledi. 10 gün sonunda sonda alınıp, idrar yapıp yapamadığım kontrol edilip gerekli tetkiklerden sonra şayet gerekliyse günde 6 defa TAK a başlayacaktım. Rabbim büyük ki idrar yapabilmiştim, uzuun bir aradan sonra idrar yapabilmek ne büyük sevinçti.! Bana göre mesaneye kaliteli idrar geldiği için mesanede çalışmıştı..Miksiyon testi (aldığınız sıvıve çıkardığınız idrar miktarının ölçülmesi) yapıldı, ürodinami yapıldı,vidyoürometri yapıldı..Ve sonunda TAK yapmamama karar verildi.. :) Rezidü çok az kalıyordu, bunun içinde idrarı yaptıktan 5-10 dk sonra tekrar wc ye gidip kalan idrarı da yapmam önerildi..

Şu anda 5 yıl oldu nakil olalı illaki normal bir insanın mesanesi gibi değil o kadar harabeden sonra beklenemez zaten.. Tazyik daha az ama ürologumun dediği gibi idrarı dışarıya atsın da nasıl atarsa atsın.. Çok basınçlı değil ama çalışıyor şükür..

Şimdi bana göre boşuna dert ediyorsunuz size sanki idrar kalıyormuş gibi gelebilir çünkü normale göre çok fazla su içtiğimizden mesanemiz çok çalışıyor ilk zamanlar 6 lt idrar çıkardığımı biliyorum.:) Kreatinin değeriniz süper..! Her şey yolunda görünüyor. İçerde kalan rezidü idrar sürekli idrar yolu enfeksiyonuna yol açar, ve tabi idrar kaçağına reflüye bunları sürekli testlerle takip etmeniz lazım. 35cc çok düşük normal insanda da kalabilir.. ayrıca kültürde üreme olmuyorsa telaşlanacak bir şey yok.. Dediğim gibi tek yapmanız gereken voiding, ürodinami, vidyoürometri..bunları ara ara yaptırmak ve sık wc gitmek..

Çok uzun oldu biliyorum ama yaşadıklarımı ayrıntılı yazarsam yardımcı olabileceğimi düşündüm..Tekrar geçmiş olsun, böbreğiniz daim olsun..:)

kardeş eywllh benimde aynı amlattığın gibi 14 yaşındayken idrar kalıyodu.doktorum tak önerdi ama günde 1 ben aksattım daha doğrusu kullmadın:(
bendeki sorun ise sol böbrek iflas sağ böbrek yüzde 30 falan calşıyodu:
her iki böbrek iflas ettı .we 4 sene diyalize girdim tak kestiler.idrar kesilince,
we annem böbrek werdi wermeden önce sısdoskopi temiz cıktı.ürodinamı.mesane kap.310cc cıktı rezidü idrar kalmadı
nakıl olduktan sonra doktorum ürolog mesane kapasitesi düşük olduğu icin detrusittol 1.mg werdiler
6 ay kullandım ultrasynda mesane kap.610 cc yada 540 cc kalan cc 140cc hemen detrusittolu kestiler.
1 ay sonra tekrar ultrasyonda mesane kap.600 cc kalan 36 25 wlln.
şuanda iyim ama sana sormak istedim renal kardeş.
sende ne kadar reziidü kalıyo ürodnamide wln,
clower_suc_mu@hotmail.com yada msn eklesen dertlerimizi paylaşırız :)

RenaL, detaylı bilgi için teşekkürler. Bu sitede en çok değer verdiğim paylaşım bu tür paylaşımlar :)

Gökhan, durumun bana da gayet sağlıklı geldi. ReanaL'in söylediği şekilde kontrollerini de aksatmadığın sürece hiç bir sorun yaşamazsın diye düşünüyorum...

İdrar boşaltamama sorunu..?

ben böbrek naklı oldum arkadaşlar
sisdoskopide darlık(puv) saptanmadı.divertekül saptanmadı ürodinami.mesane kap.250 cc kalan rezidü.4mL.
nakıl olcama 1 hafta kala ürodinamı tekrar cekildi mesane kap 210 cc rezidü kalmadı.
doktorum nakıl olduktan sonra detrsuttol 1.mg günde bitane kullancan
we nakıl oldum :)
detrusittolu 5 ay kullandm günde bitane.
we doktoruma dewam edip etmiycemi sordum detrusitolu ultrasyonda mesane kap.540 cc kalan rezidü 145 cc .:(
doktorum hemen detrusitolu kes dedi kesdim
1 ay sonra tekrar ultrasyonda mesane kap 610 cc kalan rezidü 25 cc cıktı:)
20 gün sonra dewlet hastanesinde tekrar baktırdım.ama sıkışmamışdım.
idrarımı 20 dakkka önceden etmişdim we kalan rezidü 35 cc
we nörojen mesane dedi nakıl merkezindekı doktor ama sonra yok dedi sizce nörojen mesane warmı idrar yolu enfeksiyonu hic gecirmedim nakıl oldumdan beri bırakın doğuşdan böbrek hastasıyım idrar kültürü o kadar yaptırdım üreme olmadı ama ürodınamı sisdoskop cekildimde üreme oldu:)
fakat hemen gecti.
benim sormak istedim bende bi sorun warmı warsa ne önerirsiniz naklıl oldum doktoruma ürodinami cekin bana diyom idrar kalmıyo diyo ama sık sık idrara cık
nedeni psikolojik olabilirmi bi sorum daha war ultrasyonda cokmu sıkışmak lazım yoksa hafifmi teşekürler :)

ürodinami tarzı tetkikler böbreği yorar çok gerekmedikçe yaptırmamak lazım ürodinamide mesaneye sonda yardımıyla sıvı verilir hasta iyice sıkışır basınç artar kaçak varsa üreterlerden böbreğe çıkar enfeksiyon riski artar hatta işlemden önce idrar kültürü istenir enfeksiyon varsa ilaç kullanılır .yani çoook gerekmedikçe yaptırmayın ne kadar az işlem o kadar az enfeksiyon her invaziv(girişimsel) işlem enfeksiyon riskini arttırır.ultrason için aslında bir otobüsü durduracak kadar sıkışmak lazım derler:).herşeyi fazla takmamak lazım yeni böbreğin yeni hayatın tadını çıkarmak lazım..eskiye dönmekten korkmamak lazım nakil olmasaydık zaten eski diye bişey olmayacaktı...

Enfeksiyon yoksa, bol su içip bunu berrar idrarla dışarı atabiliyorsanız, tuzdan uzak kalıp sağlıklı beslenerek böbreğinizi koruyorsanız, yaşam alanınız rutubetten uzaksa, üşütmemeye özen gösteriyorsanız, uzun ve sağlıklı bi yaşam sizi bekliyor... :)

bülent abi benim sol böbrekde hidrenefroz cıktı ama calışmayan böbrek voiding cektirdim kacak yok nakilli böbreğim sağlam acba hidrenefroz olan böbrek zararı olurmu bana doktor aldırmaya gerek yok dedi enfeksiyon olmayana kadar sen düşüncen neler abi

Böbrek hidrenefroz

ARkadaslar ben böbrek naklı oldum yklşk 7 ay önce
sol böbrekde şiş wardı aldılar nakıl sırasında
bu hafta yapılan ultrasyonda mesane kap 450 cc kalan 10 cc
sağ böbrekde hidrenefroz cıktı.
doktorum voiding cekti şükür temiz cıktı
sormak ıstediğim acba idrar kalıyo diyemı şişyo
yoksa bazen cok sıkışıyodum tutydum 1000 cc ediyodum basıncdan dolayı olabilrmi
voidng cekildiği zaman doktor idrar et dedi ettim idrar kaldımı dedim yok dedi nakıllı böbrek iyi üre 25 kreatın 0.95 idrar tahlili eritrosit 3.5 bakteri görülmedi temiz herşey yardım lütfen

VODİNG İNCELEMESİ hakkında bilgi

voiding incelenmesi
üretRA uygun steril koşullarda kanülize edilerek dilüe kontrast madda uygulandı.skopi altında mesane dolu iken, miksiyon esnasında ve sonrasında röntgenogramlar elde edildi.
BULGULAR;
MESANE HACMİ VE KONURU DÜZGÜNDÜR.DOLMA DEFEKTİ SAPTANMAMIŞDIR.:eek: MESANE SAĞ LATERAL KOMŞULUNDA 1.5 CNTİM DİVERTEKÜL MEVCUTTUR?.
MESANE TAM DOLDUKDAN SONRA, MİKSİYON ESNASINDA VEYA POSTVOİDİNG ÜRETERLERDE KONTRAST MADDE İZLENMEMİŞDİR.VEZİKOÜRETEREL REFLÜ YOKDUR.MESANE BOYNU VE ÜRETRA NORMAL GÖRÜNÜMLDÜR.ARKADAŞLAR NASIL BÖBREK NAKLI OLDUM BEN ANLAMADIM İDRAR KALIP KALMADIĞI İLE İLGİLİ BİŞEY WARMI DİVERTEKÜL NE

E her şey temiz çıkmış görünüyor. :)

Ne yaparsan yap, ama şunu yapma: "yoksa bazen cok sıkışıyodum tutydum 1000 cc ediyodum".

Bunu yaptığında bil ki idrar böbreğe geri teper ve zarar verir. Tekrar ediyorum, ne yaparsan yap, ama ne yaparsan yap, mesaneni zorlama. Mesanedeki idrar hiç bir zaman 500 cc'yi aşmasın. Eğer iç basınç fazlaysa, doktorun bunu göz önüne alarak sana mesane iç basıncını azaltıcı ilaç verecektir...

tak ne yaw?? bende diyaliz hastasıyım, nakil olcam kısmetse,,o yüzden sordum???

TAK: mesaneyi kendi başına boşaltamama (yani işeyememe) durumunda kateter yardımıyla penisten girip mesanedeki drarı boşaltma işleminin kısaltmasıdır. Temiz Aralıklı Kateterizasyon yani...

arkadaşlar ben böbrek naklı oldum mesane kapasitesi 500cc ila400 kalan 60cc ama bu zamana kaadar en az korkudan yane:D12 dewa ultrasyonda mesane kalan idrar baktırdım dewamlı 15cc 30cc kısaaca 100cc altnda kalıyo 1 sene oldu nakıl olalı idrar kültürü en az 20 dewa yaptırdım:eek:üreme olmadi cıkıyo sizce idrar kalmasi demek enfeksiyon mu demek cok kafaya takıyom.nakıl olmadan önce ürodinamıde rezidü kalamadı cıkmşdı ama mesane kapastesi 200cc di böbrekl naklı oldum 6 ayda 400cc cıkdı idrar kacırmada yok.doktorum dedi idrar kalırsa enfeksiyon olur lütfen aydınlatın

merak etme sen 15 30 cc ile bişey olmaz kardeş rahat ol vee hastane yakınsa ayda bir kültür yaptır 1 2 sene yeni nakil oldun ya ınun için önlem amaölı yani tamam bende aynı sorunlarla uğraşıyom

Gökhan, her şey iyi gidiyor, ürkmeni gerektirecek bir şey göremiyorum.

Mesanede idrarın kalmasından ziyade, iki işeme arasında geçen süre uzunsa ve az su içiliyorsa enfeksiyon riski artar. İdrarın rengi açık ve kokusuzsa, korkacak bişey yok, idrarın rengi koyu, miktarı az ve keskin bir kokusu varsa, o zaman içerde enfeksiyon için risk var demektir.
Yapman gereken, bol sıvı tüketmek ve iki işeme arasında 4 saati geçirmemek.

Rezidü idrar

MERHABA ben böbrek naklı oldum.nakıl olmadan önce mesane kapasitesi 230cc rezidü kalmadı.nakıl oldum dettrusitol başladıl ürolojı.3 ay kullandım.ultrasyonda bakdılar mesane kapasitesi 500cc olmuş rezidü 156 cc cıkdı.doktorum detrusitolu kesdi.şuanda 1 ay sonra rezidü idrar tekrar bakıldı mesane kapasitesi 400cc kalan rezidü 25cc cıkdı.tabi ben korkdm artık bende rezidü kalıyo diye.dewamlı bakdırdım.ultrasyonla dewamlı 35 cc 10 cc 15cc:D
bazende 60cc kalıyo.böbrek durrumu cok ii maşallah;)idrar kültürü nakıl olalı 1 sene oldu en az 20 dewa idrar kültürü yaptırdım.15 günde bir wlln üreme olmadı cıkıyo.doktorum artık rezidü yaptrtma dedi:mad:ben alışkanlık yapdm en son dediki eğer idrar kalsa enfeksiyn oluşur dedi ben merak ettım rezidü idrar kalması sınır kac cc we idrar kalırsa belirtisi ne olur gecmiş olsun herkeze:confused:

voding filmi hakkında

voiding incelenmesi
üretRA uygun steril koşullarda kanülize edilerek dilüe kontrast madda uygulandı.skopi altında mesane dolu iken, miksiyon esnasında ve sonrasında röntgenogramlar elde edildi.

Bulgular;
mesane hacmi ve konuru düzgündür.dolma defekti saptanmamışdır. Mesane sağ lateral komşulunda 1.5 cntim divertekül mevcuttur?.
Mesane tam doldukdan sonra, miksiyon esnasında veya postvoiding üreterlerde kontrast madde izlenmemişdir.vezikoüreterel reflü yokdur.mesane boynu ve üretra normal görünümldür.arkadaşlar nasıl böbrek naklı oldum ben anlamadım idrar kalıp kalmadığı ile ilgili bişey warmı divertekül ne

Her şey iyi görünüyor. Pipiriklenmeni gerektirecek bir şey yok.

acil mesane hakkında

merhaba arkadaşlar ben böbrek naklı oldum.ultrasyonda böbrekde sorun cıkmadı.fazla sıkışık değildim acele işim bitsin diye sıkışdım dedim.:D

mesane 180cc kalan rezidü 20cc cıkdı

birde mesane de 1 cm divertekül cıkdı bunlar ne oluyo teşekkürler şimdiden

arkadaşlar selam ben böbrek naklı oldum.olmadan önce mesane kapasitem 230cc di.nakıl

arkadaşlar selam ben böbrek naklı oldum.olmadan önce mesane kapasitem 230cc di.nakıl oldukdan sonra detrusitol kullandım 3 ay ultrasyonda mesane kapasitesi 480cc cıkdı detrusitol kesti ürolji uzmanı.

rezidü idrar ise 45cc.

idrar kültürü üreme olmadı.1 ayda bir yaptırıyorum.

bazen idrara cıktımda 550cc yapıyorum mesane kapasitesimi iyi yoksa sorun mu var

bu konuda bilgisi olanlar varsa

şimdiden teşekkürler

merhablr bnm sorum şu.böbrek nakli olduktan sonra yenı böbrek kaç yıl gider.bunu su nedenle soryrm genelde 15 20 yıl gıbı surelerden bahsedılıyo ve bu sure bence cok az.mesela böbregını aldıgınız kısı 70 80 yasına kadar yasayacaksa ve bu yasına kadar böbrek hastalıgı yasamadan ömrünü tamamlayacaksa alıcınn tekrar hasta olmaması ıhtımalıyle aynımıdır.bide google'da arastırma yaptım böbrek naklı olanların beklenen ömür süreleri 21-30 yıl deniliyor bu dogrumudur.

bekir gecmıs olsun kardesm.yenı bobregınle bir ömür saglıklı yasarsın ıns.

Üst Alt