Bundan yıllar yıllar önce
Ankara Hacettepe de böbrek ve mesane üzerine konulabilecek ne kadar teşhis varsa konuldu.. nörojenik mesane+üretra darlığı+5 yerde üreter darlık+reflü+kaçak (idrarın yukarıya kaçışı)++++++... dolayısıyle böbreklerime nefrostomi takıldı ve mesaneye de sonda.. vucudumda 3 tane dışarıya sarkan sonda ile yaklaşık 1 yıl yaşadım. amaç mesaneyi ve böbrekleri toparlamaktı. 1 yılın sonunda mesane istedikleri gibi değildi yani minik bir kaplıca hvuzu kadardı ve çok fazla rezidü idrar kalıyordu. tedavi malum TAK...
O dönemin en ilkel şartlarında TAK yaptığım için ömrü kısa olan böbreklerimin çabuk iflas etmesinde TAK ın rolü büyüktü.. Diyalize girmeye başladım, ilk yıl haftada 1 seans giriyordum çünkü günde hatrı sayılır yani 2 lt kadar idrar çıkıyordu ve bu 1 yılda da TAK yapmaya devam ettim. Sonunda malum idrar da kesildi TAK da.. Hacettepe bu durumda beni kadavraya yazamayacağını, mesane problemimden dolayı renal transplant sonrası da mesanenin böbreğimi atacağını ve ziyan olacağını sebep gösterdiler..
Ben de bi şeyler yapmam zihniyetiyle Akdeniz üni. tıp fakültesine kadavraya yazılmaya gittim.. sıraya yazacaklarından bile şüpheliydim ama denemeye değer diye düşünüyordum. Değerli hocam Doç Dr. Murat Tuncer ile görüştüm.. (tanıdığım en pozitif ve en tatlı doktor..
) Bana kadavra için tabiki sıraya yazılabileceğimi, sonrasında yine TAK ile devam edebileceğimi ve örnek hastalarını olduğunu direk kendin görüşebilirsin dedi.. Nasıl mutlu olmuştum.! Odadan çıkarken sanki böbrek nakli olmuş kadar sevinçliydim. 2,5 yıl sonra kadavradan haber geldi ve nakil oldum.. Her şey iyi güzeldi ama içimdeki tedirginlik bitiriyordu beni. TAK yapacağım ya böbreği yine harab ederse, ya enfeksiyondan kurtulamazsam diye kafaya takıyoprdum, bu arada sürekli ürologla irtibat halindeydik 10 gün bıyunca sondanın çekilmemesini söyledi. 10 gün sonunda sonda alınıp, idrar yapıp yapamadığım kontrol edilip gerekli tetkiklerden sonra şayet gerekliyse günde 6 defa TAK a başlayacaktım. Rabbim büyük ki idrar yapabilmiştim, uzuun bir aradan sonra idrar yapabilmek ne büyük sevinçti.! Bana göre mesaneye kaliteli idrar geldiği için mesanede çalışmıştı..Miksiyon testi (aldığınız sıvıve çıkardığınız idrar miktarının ölçülmesi) yapıldı, ürodinami yapıldı,vidyoürometri yapıldı..Ve sonunda TAK yapmamama karar verildi..
Rezidü çok az kalıyordu, bunun içinde idrarı yaptıktan 5-10 dk sonra tekrar wc ye gidip kalan idrarı da yapmam önerildi..
Şu anda 5 yıl oldu nakil olalı illaki normal bir insanın mesanesi gibi değil o kadar harabeden sonra beklenemez zaten.. Tazyik daha az ama ürologumun dediği gibi idrarı dışarıya atsın da nasıl atarsa atsın.. Çok basınçlı değil ama çalışıyor şükür..
Şimdi bana göre boşuna dert ediyorsunuz size sanki idrar kalıyormuş gibi gelebilir çünkü normale göre çok fazla su içtiğimizden mesanemiz çok çalışıyor ilk zamanlar 6 lt idrar çıkardığımı biliyorum.
Kreatinin değeriniz süper..! Her şey yolunda görünüyor. İçerde kalan rezidü idrar sürekli idrar yolu enfeksiyonuna yol açar, ve tabi idrar kaçağına reflüye bunları sürekli testlerle takip etmeniz lazım. 35cc çok düşük normal insanda da kalabilir.. ayrıca kültürde üreme olmuyorsa telaşlanacak bir şey yok.. Dediğim gibi tek yapmanız gereken voiding, ürodinami, vidyoürometri..bunları ara ara yaptırmak ve sık wc gitmek..
Çok uzun oldu biliyorum ama yaşadıklarımı ayrıntılı yazarsam yardımcı olabileceğimi düşündüm..Tekrar geçmiş olsun, böbreğiniz daim olsun..