Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Böbrek naklinde özürlülük oranım %70. Malulen emeklilik şartlarım nelerdir?

ramazan79

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
böbrek nakli sonrası özürlülük oranı %70 olduğunu sizlerden ögrendim ve hemen soluğu sgk da aldım
01.01.2003 bağkur girişliyim (8 yıl 2 aylık) askerliğide borçlanıp yatırmıştım 18 ay toplam 9 yıl 10 ay hizmet sürem oldu ama sgk da bana 10 yılın dolmadan başvuru yapamazsın dediler

yani askerlik borçlanmam burada baz alınmadığını anladım başvuru bile yapamadım

bu durumda emeklilik için bana ne önerirsiniz.

not : nakillilere her hastahanede % 70 vermek zorundalar mı ve bunu ankaranın bozma olasılığı nedir

Bağ-kur girişinden önce askerlik yaptıysanız evet askerlik borçlanması yaparak bağ-kur girişinizi geri çeker ve malulen emekli olma yolu açılır...
Malulen emekli olmak için bazı şartlar vardır..
10 yıl 1800 gün prim ve tek hastalık/rahatsızlıktan %60 oranında rapor...
sizin prim ve %60 oranın da sıkıntınız yok tek sıkıntı 10 yıllık süre onuda askerlik borçlanması ile tamamlar iseniz emekli olursunuz

ilker bey öncelikle ilginiz için çok teşekkür ederim. askerliğimi 1999 yılında yaptım dediğiniz gibiyse bağkur girişim 1999 şubat ve o zaman 2 ayım kalıyor emeklilik hak etmek için. ama sgk ya gittiğimde bana 2013 te ancak başvuru yapabileceğimi söylediler ve bilmiyorum sorun olurmu daha önce aldığım rapor %40 tı şimdi özür oranları cetvelinde %70 görünüyor bu oranı her hastane vermek zorundamı ve bu oranı ankaranın bozma olasılığı varmı.. şimdi tekrar sgk ya gidip ne yapmam gerekiyor.

bu gün başka bir sitede başka biriyle görüştüm ve bana askerlik borçlanmasının bir işe yaramayacağını yani işe başlama tarihi olan 2003 başlangıç sayılacağını söyledi bağkur girişi önemli dedi askerlik borçlanması bağkur girişini geri çekmeyeceğini ve 2003 itibariyle 10 yıl olmadan başvuru yapamazsın dedi sgk yada sık gidebilme ihtimalim az işimden dolayı anlayacağınız kafam karıştı bu durumda emekl,ilik başvurusunda bulunamayacakmıyım ..

Siz yeni kanun metnine göre dilekçenizi hazırlayıp bağ-kur a veriniz ve cevap bekleyin bağ-kur kadar ceberrut bir kurum yoktur. Hatta bağ-kurdaki memura deyin ki 5510 sayılı kanunun 41 maddesini bir okuyun

5510 sayılı kanunun 41 maddesi derki..
Sigorta Başlangıcı Borçlanılan Gün Kadar Geriye Yürür
Borçlandırılan askerlik süreleri sigortalılıklarına sayılır. Primi ödenmeyen borçlanma süreleri hizmetten sayılmaz. Bu Kanun’a göre tespit edilen sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki süreler için borçlandırılma halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülür. Yani askerden geldikten sonra sosyal güvenlik kanunları kapsamında işe girmiş olanların askerlik borçlanması yapmaları emeklilik yaş ve günlerini öne çekmeleri için iyi olur.

O başka siteye de bunu kopyalayıp yapıştırın.....
İlgili genelgenin 4- BORÇLANILAN SÜRELERİN HİZMET OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ incelerseniz net bilgi almış olursunuz..
Bu genelgeyi çıktı alın ve bağkur a gidin.
Ayrıca ilgili genelgede burada http://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/connect/d9cc310043fd031a871e9f2c6b2945a4/2010_106.pdf?MOD=AJPERES

ilker bey bu uyarınızdan sonra muhasebeci bir arkadaşım var onu sgk ya yolladım o arkadaşım bu yasadanda bahsetmiş ve emeklilik başvurusu yapabilir demişler 10 yılım dolmasına 2-3 ayım var ozaman tam dolmasını bekleyip başvurmam daha uygun olacaktır herhalde ..ve şu an elimdeki %40 raporunu şimdi hastahaneye başvurup %70 e çıkartmammı gerekiyor yoksa sgk mı beni yönlendirecek..

Sakın siz müracaat etmeyin sgk zaten sizi rapor almanız için hastaneye sevk edecek...Kurum bireysel olarak alınan raporları kabul etmez...

tamm ozamn rapor başvurusunda bulunmayayım ve günümün dolmasını bekleyeyim .. peki ilker bey nasip olurda malülen emekli olursam esnaflığa devam edebiliyormuyum ve devam edersem maaştan kesinti oluyormu.

Sosyal güvenlik destek primi ödemek koşuluyla malulen emekliliğiniz devam ederken işyeri açabilirsiniz. Yani işveren statüsünde olduğunuz sürece bağkurlu olmanız malulen emekliliğinize zarar vermez.

Genelge: 2009/114
Sayı: B.13.2.SGK.0.10.01.00/791
Konu: Tahsis İşlemlerinde Tereddütlü Konular
Tarih: 11/9/2009

Sosyal Güvenlik Destek Primi Uygulamasına İlişkin Tablo:

29946353.png

90835348.png

95084039.png

peki bülent bey ben bu tablolardaki kanunların hangisine tabiyim 506 deki % 15 destek pirimimi kesilir ,1479 daki aylık kesilmez pirim ödenmezemi 2926 daki aylık kesilmez aylıktan sgdp kesilirmi (sgdp ne ve ne kadar olduğun uda bilmiyorum)
yoksavazife malullüğü nemi tabiyim.

ben berberlik yapan bir esnafım

birde size bir sorum daha var haziran gibi 10 yılım doluyor malülen emeklilik için ama bağkurdan malülen emekliler düşük maaş alıyorlarmış galiba tahmini ne kadar olur maaş ..
yada 15 yıl dolmasını bekleyip erken emeklilik başvurusundamı bulunmam uygun olur sizce

ilker bey çalışan statüsünde emekli olmayı öneriyorum demişsiniz .benim hiç ssk girişim yok sadece bağkur yatırdım malülen emeklilik temmuzda benim çalışan statüsünde emekli olma olasılığım varmı şimdi sigortalı olsam bağkura son versem ?

Hangi yasaya tabisiniz bilemiyorum. Muhasebeciniz bilir bunu..

Evet, bağkur'dan malulen emekli olanlar maalesef düşük aylık alıyorlar. Siz 550-600 tl alabilecekken aynı şartlarda ssk'Lı çalışan 700-750 tl gibi bi aylık alacak.

Maalesef bu fark erken Yaşlılık emekliliği için de geçerli...

Çalışan statüsünde erken emekli olabilmek için bundan sonraki 1261 gün primi çalışan statüsünde yatırmanız gerek. O zaman ssk'LI statüsünde 15 yıl sigortalılık süresi ve en az 3600 gün primle erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz.

Not: SSK (4a) statüsünde erken emekli olabilmek için defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı elede etmeniz şart: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

teşekkür ederim bülent bey bu durumda temmuzda günüm dolduğu için gene bağkurdan malülen emekli olmak daha iyi gibi yoksa 4 yıl daha beklemem gerekiyor çalışan emekli olmak için..
söylediğiniz rakamlar herhalde mart zamları öncesine aittir biraz düşük gibi geldi bana ama .... maaş hesaplaması için bir sitenin linkini yazmışsınız sanırım oradada sadece ssk hesaplanıyor bağkurunda hesaplandığı bir site biliyormusunz ?
_e devlettende galiba hesaplanıyormuş ama onuda bilmiyorum nasıl hesaplandığını bu konudada bilginiz varsa yardımcı olursanız sevinirim

Şu son zama dair bilgim yok, ama Bağkur'un emekli maaşlarının düşük olduğunu biliyorum. Yukarıda yazdığım rakam da emin olduğum bir rakam değil, el yordamıyla tahmin ettiğim bir rakam. Net bir hesap yapan bir yer bilmiyorum...

bülent bey ve ilker bey vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim günüm dolduğunda tekrar bilgilerinize başvuracağım:)

Üst Alt