Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Böbrekte atrofi ve hipertrofi ile tüberkülozdan yüzde kaç oran alırım?

Mahir78

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar!
Kendisi veya yakını hasta olan herkese geçmiş olsun.

Benim sol böbreğim %90 atrofik.Boyu 5,5-6 cm dolayında (Normal boy 12 cm),sağ ise bir o kadar hipertrofik ve 18 cm...Günde 15-20 kez idrara çıkıyorum ve birkaç dakikadan fazla tutmam halinde sol kasığımda (sanırım idrar yolunda) çok şiddetli ağrı oluyor (bazen bayılıyorum).Defalarca uykum bölünüyor.İşyeri,uzun yol,uzun sınavlar,okulda dersler...hep sorun.Askerliğimin 8. ayında (Haziran 2007)bomba basıncı nedeniyle kanama geçirdim.Durumum o zaman ortaya çıktı.Sintigrafi filmim çekildi ve sonuçta terhisime karar verildi.Askerlikten beri böbrek ağrılarım sıklaştı.Tansiyon,iştahsızlık (Boy 1,82 m,kilo 63),bulantı ve kusma,halsizlik,idrarda üre (bazen pıhtı atma),yanma vs sorunlarım da arttı.

Ayrıca 5 yaşımda tüberküloz,19 yaşımda ağır zatüree geçirdim ve akciğerimde yara izleri kaldı.Plastik sanatlarla uğraşıyorum ve işim gereği polyester,seramik,plastik,çeşitli metaller...ile çalışıyorum.Yani,sayısız kimyasal madde ile iç içeyim .Çalışma ortamları denetimsiz ve güvencesiz olduğundan epey etkilendim.Belimde ve boynumda fıtık başgösterdi.Üstelik,hemen her gün,gün boyu ağır bir reflü derdi çekiyorum.Bazen nefesimi kesiyor.Uykuda yakalarsa boğacak oluyor.

Bir de,kimi zaman başımın solunda, sopayla vurulmuş gibi bir acı peydah oluyor.Üzülünce,öfkelenip bir şey yapmayınca... boynumun sağında, tutulma esnasındaki sancının aynısı beliriyor.Günün her saati biryerlerim seyriyor.

Ana sorunum böbrek olacak sanırım ve diğer sayrılıklarım da belirli bir yöntemle toplam yüzdeye eklenecek.Gerçi,tüberküloz da önemseniyor ama en azından salt çift taraflı böbrek sorunumun özür yüzdesinin kaç olabileceğini bilmek isterdim.

Teşekkürler.

Nefroloji (Böbrek Hastalıkları):

Nonnefrotik proteinüri ile seyreden nefropatiler 6 ay tedaviye rağmen cevap vermeyen, kreatinin normal):% 40
Nefrotik sendrom 6 ay tedaviye rağmen cevap vermeyen, (kreatinin normal):% 60

Diyaliz tedavisi gerektirmeyen Kronik Böbrek Yetmezliği;
a) Kreatinin Klerensi 50-65 ml/dakika:% 20
b) Kreatinin Klerensi 40-49 ml/dakika:% 40
c) Kreatinin Klerensi 25-39 ml/dakika:% 60

Diyaliz tedavisi gerektiren Kronik Böbrek Yetmezliği:% 90
Renal Transplant (Böbrek Nakli İçin):% 70

Ciğerlerinizdeki rahatsızlık için alabileceğiniz oranlar;

1-Doğuştan veya kazanılmış akciğer, plevra ve göğüs kafesi hastalıkları veya akciğeri tutan diğer bütün hastalıklarda, solunum ve dolaşım fonksiyonunda bozukluk yapmışsa; Solunum Fonksiyon Testlerine göre değerlendirme yapılır;

a- Az etkilenme varsa:% 20
b- Orta derecede etkilenme varsa:% 40
c- Ağır derecede etkilenme varsa veya kronik kor pulmonale gelişmişse:% 80

Bel fıtığı için;

Tablo 1.1- Lomber omurganın özürlülük oranları (yaralanma modeli).

1: Klinik bulgu, nörolojik kayıp, yapısal bozukluk ve kırık yoktur: % 0

2: Öykü ve muayene bulguları spesifik travma veya hastalık ile ilişkilidir; belirgin adale spazmı vardır, omurga hareketliliği asimetrik olarak azalmıştır veya radiküler ağrı var ancak objektif bulgu yoktur; yapısal bütünlükte bozulma yoktur veya Hastada klinik olarak belirgin radikülopati ve görüntüleme tetkiklerinde aynı seviyede ve tarafta herniye disk vardır ancak konservatif tedavi ile düzelmiştir veya
Kırıklar: (1) bir vertebrada %25’den az vertebra kompresyonu (2) dislokasyon olmaksızın posterior eleman kırığı (3) vertebra cisminde kırık olmaksızın yer değiştiren spinöz veya transvers proses kırığı.: % 8

3: Belirgin radikülopati bulguları vardır, dermatomal dağılımda ağrı, duyu kaybı, refleks kaybı, kuvvet kaybı, unilateral atrofi vardır, bulgular elektrodiagnostik testler ile gösterilmiştir Veya Klinik radikülopati bulguları ile uyumlu, görüntüleme teknikleri ile gösterilmiş, aynı seviye ve aynı tarafta disk hernisi veya cerrahi ile düzelen radikülopati öyküsü vardır Veya Kırıklar: (1) bir vertebra cisminde %25-50 arası kompresyon kırığı, (2) spinal kanalı etkileyen posterior eleman kırığı. Her iki durumda da kırık yapısal bütünlüğü bozmadan iyileşir.. : % 13

4: Hareket segmentinin bütünlüğünde bozulma olması; fleksiyon-ekstansiyon grafilerinde 2 komşu vertebrada öne-arkaya 5mm’den fazla hareket olması veya tutulan hareket segmentinde bitişik hareket segmentine göre 11 dereceden daha fazla açısal hareket olması. Lumbosakral eklemin yapısal bütünlüğünde L4-5’de 15 dereceden fazla açısal hareket olması ile tanımlanan kayıp olması. Kas spazmı ve ağrı mevcuttur. Veya Kırıklar: (1) nörolojik bulgu olmaksızın bir vertebrada %50’den fazla kompresyon (2)nörolojik motor bozukluk olmaksızın fraktur veya dislokasyonla birlikte çok seviyeli omurga segment yapısal bozukluğu : % 23

5: Kategori III ve IV’ün kriterlerini karşılar, hem radikülopati hem hareket segmentinin bütünlüğünde bozulma vardır; kategori III’deki gibi alt ekstremitelerde atrofi veya dermatomal dağılım ile uyumlu refleks kaybı, ağrı ve/veya duyu değişiklikleri veya elektronöromyografik bulgular ve kategori IV’deki gibi hareket segmentinin bütünlüğünde bozulma Veya Kırıklar: (1) tek taraflı nörolojik bulgu ile birlikte bir vertebra gövdesinde %50’den fazla kompresyon:% 25

Boyun fıtığı için alınabilecek oranlar;

Tablo 1.2- Servikal omurganın özürlülük oranları (yaralanma modeli).

I: Klinik bulgu yoktur, nörolojik kayıp, yapısal bozukluk ve kırık yoktur: % 0

II: Öykü ve muayene bulguları spesifik travma veya hastalık ile ilişkilidir; belirgin adale spazmı vardır, omurganın hareket genişliği asimetrik olarak azalmıştır veya radiküler ağrı var ancak objektif bulgu yoktur, yapısal bütünlükte bozulma yoktur Veya Hastada klinik olarak belirgin radikülopati ve görüntüleme tetkiklerinde aynı seviye ve tarafta herniye disk vardır ancak konservatif tedavi ile düzelmiştir Veya Kırıklar: (1) bir vertebrada %25’den az vertebra kompresyonu (2) dislokasyon olmaksızın posterior eleman kırığı (3) vertebra cisminde kırık olmaksızın yer değiştiren spinöz veya transvers proses kırığı vardır:% 8

III: Belirgin radikülopati bulguları vardır; dermatomal dağılımda ağrı, duyu kaybı, refleks kaybı, kuvvet kaybı, unilateral atrofi vardır; bulgular elektrodiagnostik testler ile gösterilmiştir Veya Klinik radikülopati bulguları ile uyumlu, görüntüleme teknikleri ile gösterilmiş, aynı seviye ve aynı tarafta disk hernisi veya cerrahi ile düzelen radikülopati öyküsü vardır Veya Kırıklar: (1) bir vertebra cisminde %25-50 arası kompresyon kırığı, (2) spinal kanalı etkileyen posterior eleman kırığı. Her durumda da kırık yapısal bütünlüğü bozmadan iyileşir:% 18

IV: Hareket segmentinin bütünlüğünde bozulma veya bilateral veya çok seviyeli radikülopati; hareket segmentinin bütünlüğünde bozulma, fleksiyon-ekstansiyon grafilerinde 2 komşu vertebrada öne-arkaya 3,5mm’den fazla hareket olması veya açısal hareketin 11 dereceden fazla olması; bir hareket segmentinde gelişimsel füzyon veya cerrahi artrodeze bağlı tam veya tama yakın hareket kaybı olması. Hareket segmentinin bütünlüğü ile ilgili bulgular varsa kategori III’deki radikülopati bulguları aranmaz Veya Kırıklar: (1) nörolojik bulgu olmaksızın vertebrada %50’den fazla kompresyon:%28
V: Üst ekstremitede yardımcı cihaz gerektirecek ciddi fonksiyon kaybı; tek seviyede total nörolojik kayıp veya çok seviyede ciddi nörolojik fonksiyon kaybı vardır Veya
Kırıklar; spinal kanalda yapısal bozukluk ile birlikte üst ekstremitelerde ciddi motor ve duyu kaybı vardır:% 38

Reflü için oran verilmiyor.. Ama midenizde kalıcı hasarlar oluşturmuş ise belki sindirim sistemi tablosundan bir oran verilebilir;

Tablo 3-Üst sindirim kanalı kalıcı bozukluklarının sınıflandırma kriterleri:
Sınıf 1: Özür Oranı:% 10
Üst sindirim kanalına ait semptom ve bulgular veya anatomik kayıp ya da değişim Ve Sürekli tedavinin gerek olmaması Veİstenilen düzeyde kiloyu sürdürebilme Veya Operasyon sonrası sekel olmaması

Sınıf 2 : Özür Oranı:% 25
Üst sindirim kanalına ait semptom ve bulgular veya anatomik kayıp ya da değişim Ve Semptom ve işaretlerin kontrolünde uygundiyet kısıtlaması ve ilaç tedavisi gerektirmesi veya nütrisyonel yetmezlik Veideal kilonun en fazla % 10 altında olma.

Sınıf 3: Özür Oranı:% 50
Üst sindirim kanalına ait semptom ve bulgular veya anatomik kayıp ya da değişim Ve Uygun diyet kısıtlaması ve ilaç tedavisiile tamamen düzelmeyen semptom, işaret ve beslenme durumu Veya Üst sindirimkanalı rahatsızlığı nedeniyle ideal kilonun % 10-20 altında olma.

Sınıf 4:Özür Oranı:% 75
Üst sindirim kanalına ait semptom ve bulgular veya anatomik kayıp ya da değişim Ve Tedaviyle kontrol altına alınamayansemptomlar Veya Üst sindirim kanalı Rahatsızlığı nedeniyle İdeal kilonun % 20 altında olma.

% 40 Veya üzeri rapor alabilirseniz yararlanabileceğiniz haklar: http://www.engelliler.biz/forum/dig...haklar-ve-haklariyla-ilgili-site-rehberi.html

mahir arkadaşım aynı sorun bendede var sağ böbrek atrofik hiç çalışmıyor sol böbrek normal boyutta ama devamlı opak taş üretiyor kretin 1.5 1.3 arası hiper tansiyonum var ilaç kullanıyom 5 yaşından beri bu hastalıkla ugraşıyom 3 kez acık böbrek amiliyatı oldum taş alındı her 2 böbrekten 4 yıl önce hastanede heyete girdim sürekli .yüzde 40 rapor aldım bu senede girdim vergi indirimi için ay nı hastane yüzde 46 verdi sürekli ankaraya gitti ama ankara tekrar başka hakem hastaneye sevek verdi bayramdan sonra hastaneye gidicem kısacası sen kendini anlatırsan en az yüzde 40 rapor alırsın

Teşekkür ederim.Ben böbrek durumumun raporla onanabileceğini bilmiyordum.Yeni öğrendim ve açıkçası almaya çekiniyordum.Sonuçta ayaktayım ama birkaç gün önce yine işten kovulunca rapor almayı düşünmeye başladım.% 40'ın üstünde olacağı kesin.

mahir arkadaşım işkur aracılıgıylada gide bilirsin hastaneye ve sonra özürlü kadrosundan iş bulabilirsin ben 4 yıldan beri özürlü kadrosunda calışıyorum iş kurada kayıdım var şansını dene bence sen alırsın

Kendim iş kurmam lazım.Ne yaparsın işte?Sermaye olmayınca,el kapısında bir sürü sömürücüyü zengin edip duruyoruz ama kadro da işgal etmek istemiyorum.Sonuçta benden daha çok gereksinimi olanlar var.Benim sadece bir süre desteğe ihtiyacım var.Gerisini hallederim.Bir sürü bilgim,becerim var.

Üst Alt