Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Boşanan kız kardeşi bakıcı gösterilip Evde Bakım aylığı alınır mı?
oturanboğa slmlr...bır tanıdığımın sorunu nu dile getırmek istiyorum bu konuda benımde hıcbır bilgim olmadığı için kendısıne net bişey diyemedım.konu şöle...arkadasımızın ağır özürlü %75 raporu var.bakacak kımsesı yok 1 kız cocuğu var 9 yasında.eşi bırakmıs gitmıs nerde olduğu bellı deıl. birde kızkardesı var oda esınden bosanmış yanlız yasıyoo.kız kardesını bakıcı olarak gösterebılırmı.saygılar..
Başka bakacak kimsesi yok dediniz. Bu durumda başka seçenek kalmıyor ki
Kardeşi 7/24 saatlik bakım hizmetini aksatmayacak ve her gün gelip gidecek yakınlıkta ise bu konuda Bakım Hizmetleri Değerlendirme Heyetinin olumlu kanaati olursa bu da kabul edilir.
Bakım aylıgı baglanacak şartlara sahipse (rapor,bakıma muhtaçlık kriterleri ve gelir kriterleri açısından) sosyal hizmetlere gitsin, eşinin terkettiğini söylesin. Kardeşinden başka bakacak kimse olmadıgını belirtsin. Kurum gerekli rehberliği ve danışmanlıgı kendisine yapacaktır.
bosanan kardesımi düşünüyordum ama olmadı kredi kartı borcları var sorun olabılır diye düşündüm..
diğer kardeşim için:
slm arkadslar...ailede 3 kişi yasıyoruz.ben ve kızlarım.10 ve 3 yaslarında.3 aydan 3 aya özürlü maasım var 680 tl.baska gelırım yok.dernekten ev kıramı ödüyorlar belırlı mıktarlarda nakıt yardımıda yapıyorlar.eşimle ayrıldık.kızkardesım var evlı bana o bakıyor.bana uzaklığı bir km dir.sabah 7 de gelır kahvaltımızı hazırlar büyük kızımı okula gönderır.saat 9 da kendı işine gider.saat 4te işten cıkar tekrar bızımle ilgilenır.aksam saat 6 gibide kendı evıne gider hergün böle devam eder.kızkardesımın çalıstığı işyerıde bana 500 metre uzaklıktadır.bu şartlarda kızkardesım bana bakıcı olabılırmı.yanı maas bağlanırmı.bilgisi olan arkadaslardan yanıt beklıyorum.herkeze saygılar...rapor oranım % 70 ağır özürlü
Siz evde bakım aylıgına yeni başvuracaksınız di mi Abdullah? Önce bunu teyit eder misiniz lütfen?
...
Boşanan kardeşiniz aynı hanede sizle kalmıyorsa bakmakla yükümlü birey kapsamında değerlendirilmez ve gelir hesabına dahil edilmez. Ama bakıcı olabilir.
Bakıcı aynı adreste kalmıyorsa bile en az sekiz saat özürlüyle birlikte vakit geçirmesi zorunludur. Sizle geçireceği vakit 8 saatten az olamaz. O yüzden buyuk ablanız çalışıyorsa ve haftaın yedi gunu size günde en az 8 saat vakit ayıramayacaksa bakıcı olarak onu kabul etmezler.
Bakım hizmetini verecek bakıcının her gün gelip gidebilecek uzaklıkta yani yakın bir adreste ve gunde en az sekiz saat özürlüyle vakit geçirmesi esastır Bu şartlara uymuyorsa kabul edilmez.
O yüzden size her gün gidip gelebilecek ve sizle en az sekiz saat kalabilecek bir akraba bulun.
Bu şekilde Heyet bakıcıyı onaylar. Öbür türlüsü mümkün değil.
kalem hnm ilgilendiğiniz için öncelıkle cok tsk edrm.evet bakım maasına basvurmayı düşünüyorum.ama anlattığım gibi bakıcı kımı göstereceğim onu bilmiyorum.çünkü benımle ilgılenen kızkardesım.benım tüm hızmetlerımı yerıne getırıyor.evın temızlığı camasırı bulasığı yanı bır evde ne yapılması gerekıyorsa hatta benı çıkarıp dısarı gezdiriyo bile cafeye getırıyoo tavla oynuyoruz.yanı halımden aslında cok memnunum.ama sızın dediğiniz gibi 8 saat benımle vakıt gecırmıyor.onuda şöle size anlatayım.sabah saat 7.30 benım eve gelıyor kahvaltımızı hazırlıyor. saat 9 da işine gidiyor işyerı benım eve 300 metre uzaklıkta.saat 2 de işten gelıyor.toplam çalısma saat süresı 5 saattır.bir mımar bayanın evının temızlık işini yapıyor kardesım.işten geldıkten sonra evde yapılacak işlerı yapıyor benı dısarı cıkarıp gezdırıyor sonra saat 6--7 gibi kendı evıne gidiyor hergün böle devam edıyor durum bundan ibaret.dedım yaa hayatımdan ben memnunum allah herkeze benım kardesım gibi bır kardes versın.bakım aylığı alma hakkım var biliyorum.ama bu bakıcı işi benım bu hakkımı elımden alıyor sanırım.sosyal hızmetlerden gelen memur arkadslar aslında iyi nıyetıni kullansa bana maas bağlıyabılırler.sonucta burada özürlüye bakıcının iyi bakması değilmidir esas olan.saygılar...
Ablacım dediğim gibi en az sekiz saat senle vakit geçirmesi zorunludur yasal olarak.
Bu konuda ilgili Yönetmelik 11. maddesi 5. fıkra şöyle der:
"(5)(Ek:RG-23/10/2007-26679) Bakıma muhtaç özürlüye akrabanın bakım hizmeti vermesi hâlinde, bakıma muhtaç özürlü ile akrabanın aynı adreste ikamet etmesi esastır. Ancak, bakıma muhtaç özürlüye bakacak başka kişinin bulunamaması ve bakıma muhtaç özürlünün veya yasal temsilcisinin özel veya resmi merkezlerde bakım hizmeti almayı istememesi hâlinde; bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin de bakım hizmetinin verilmesinde sorun veya yetersizlik olmayacağına kanaat getirmesi şartıyla, bakım hizmeti her gün rahatlıkla gelinip gidilebilecek yakınlıktaki farklı adresteki akraba tarafından da verilebilir. Bu durumda, bakıma muhtaç özürlünün yirmidört saat içindeki tüm bakım ihtiyacının giderilmesi ve fiilen en az sekiz saat bakıma muhtaç özürlü ile birlikte olunması ve bakım raporunda sekiz saatten az olmamak üzere kaç saat birlikte olunacağının belirtilmesi gereklidir. ...
Yine de sen başvurunda bunun olup olmayacagını belirt ama yasal olarak kabul edeceklerini sanmıyorum. Bu konuda inisiyatif kullanma hakları yok çünkü.
Kalem;
Abla peki 8 saatini geçirebilen bir bakıcı da gelir hesabına dahil edilir mi? Şöyle söyleyeyim: Evde 3 kişi yaşıyorlar ve parasal kriter uymuyor. Bu durumda akrabalardan birisi bakıcı olur, 8 saat engelliye bakıcılık yaparsa; 3 kişinin yaşadığı evin geliri bakıcı ile birlikte 4 kişiye bölünür mü? (Bakıcının geliri yok ama evli ve eşinin geliri var.)