Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Boşanma aşamasında engelli kadının hakları nelerdir?

Gülo34

Aktif Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
Kızımın babası ile şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanmak istiyorum bu süreçte haklarım nelerdir bilgisi olan varsa yazabilirmi şimdiden teşekkürler

Gülo34
hatırladıgm kadarıyla kzınız engellı ıdı.boşanma olursa nafaka baglanır.nafaka baglanınca mıktarı ne kadar olursa olsun 2022 engellı maaşı alamz ama raporu tam bagımlı ıse ebm alabılırsınız.

maddi durumunuz iyi değilse Baro'dan ücretsiz avukat isteyebilirsiniz

Engeliniz nedir ve boşanmanızda engeliniz bir faktör müdür?
Engelli olarak bir geliriniz var mıdır ya da çalışıyor musunuz? (Bu soruları boşanmanıza olumlu / olumsuz etkisi olup olmayacağına dair soruyorum yoksa özeliniz beni ilgilendirmez)

Engelli olmak her koşulda pozitif ayrımcılık getirmeyebilir. Öncelikle bunun farkında olarak hareket etmenizi tavsiye edebilirim. Çünkü engelli olmak, "dezavanajlı grup" kategorisinde değerlendiriliyor diye hayatın her alanında size pozitif katkı sağlamayabilir. Boşanmanızda engeliniz size bir artı kazandırmayabilir, hatta tam tersi eşiniz engeliniz yüzünden ona iyi bir eş olamadığınızı bile iddia edip hukuken sizi "kusurlu taraf" olarak gösterebilir. (Kusurdan kastım fiziksel bir şey değil, evlilikteki duygusal yönden yapılan hatalar ya da eksiklikler) Yani hastalık faktörü boşanmada etkili değilse çok bir şey fark etmez, evli bir çift nasıl boşanıyorsa sizinki de öyle olur.

Bir arkadaş ücretsiz avukattan bahsetmiş, baro aracılığıyla her zaman ücretsiz avukat talep etme hakkınız vardır. Şayet şiddet/aldatma gibi şeyler varsa ve bu konuda şahit ve/veya delilleriniz varsa bunlar da mahkemede kullanılabilir. Anlaşmalı mı ayrılacaksınız, çekişmeli mi? Anladığım kadarıyla pek anlaşmalı gibi görünmüyor. Anlaşmalı boşanmada zaten iki taraf da taleplerinde ve alacak verecek konularında uzlaşarak dava açıyor ve bazen tek celsede bile boşanabiliyorlar.
Avukatınızın olması, sizin haklarınızı koruması açısından avantaj sağlar. Ama kendim de hallederim derseniz, öncelikle talepleriniz nelerdir? Bunları bir kağıda yazın. Mesela evlendikten sonra alınan ev, araba, gayrimenkul gibi şeylerde hakkınız var (edinilmiş mallar). Eşiniz ya da siz evi terk ettiniz mi? Bir geliriniz var mı? Şayet yoksa kendiniz ve kızınız için nafaka talebinde bulunabilirsiniz. Aldatma varsa zina davası açabilirsiniz. Aslında çok fazla faktör var gördüğünüz gibi.

(Not: Avukat değilim ama kısa bir süre avukat yanında çalıştım. Hukuk sitelerine sarmıştım bir ara; dava kararları, avukat görüşleri falan okuyordum.)

Öncelikle cevaplarınız için teşekkürler gul2011 boşanma sebebi ilk başta fiziksel şiddet sonrasında ise psikolojik ve maddi manevi zarar sürekli benim üzerimden borç yapma sürekli aşağılama gibi geçirdiğim operasyonlsr nedeniyle fiziksel şiddet bitti çünkü sonuçlarını biliyor ayrıca devletten yardım alıyorum (sıcak yemek ve sosyal yardım kartıve kızım ağır engelli evde bakım alıyorum tabi bundan haberi yok birde rapor süresi uzayınca ocak ayında biten raporum da uzadı ve toplu 2022 aldım + 1000 lira bunların tamamı bu onursuzun borcuna gitti ve sürekli ben ödemek zorunda kalıyorum ve şahitlerim var ayrıca ev hanımıyom tek gelir evde bakım ve 2022 büyük ihtimalle mayısta oda kesilecek engelim ise hastalıklarım %56 oran psikiyatri kontrolü istedi heyet bu yüzden 6 aylok rapor bu durumda temmuzda yenileme gerekecek durum bu şekilde

@-mka
Biliyorum ama ortalık malum bi türlü işlemlere başlayamadım ama evden uzaklaştırma nasıl alabilirim bunun hakkında bilgin var mı?
gul2011 Anlaşmalı mı ayrılacaksınız, çekişmeli mi? Anladığım kadarıyla pek anlaşmalı gibi görünmüyor. Maalesef öyle

Biliyorum ama ortalık malum bi türlü işlemlere başlayamadım ama evden uzaklaştırma nasıl alabilirim bunun hakkında bilgin var mı?

[FONT=sans-serif] tek gelir evde bakım ve 2022 büyük ihtimalle mayısta oda kesilecek [/FONT]
virüs salgını yüzünden rapor süreleri uzatıldı diye biliom o yüzden mayısta engellı maaşlarınızn kesılmemesı gerekıo.
not:yenıden 3. parti 1000 tl destek yardımı var e devletten o nada başvurn başvurlar başlamıs

aşagıdakı lınkte hangi şartlarda ve nereye bşvuru edıelcegı yazılıyo
https://www.hukukihaber.net/makale/evden-uzaklastirma-tedbiri-ve-koruma-karari-h71245.html
[FONT=Roboto] Şiddete uğrayan aile bireyi veya şiddeti gören, tanık olan diğer kişiler şikâyet ve ihbar başvurusunda bulunarak koruma kararı alabilir. Bu başvuru polis merkezine, jandarma karakoluna, cumhuriyet savcılığına veya aile mahkemesi hâkimliğine yapılabilir. Bulunulan yerde aile mahkemesi yoksa dilekçenin sulh hukuk mahkemesine verilmesi gerekir.[/FONT]

virüs salgını yüzünden rapor süreleri uzatıldı diye biliom o yüzden mayısta engellı maaşlarınızn kesılmemesı gerekıo.
not:yenıden 3. parti 1000 tl destek yardımı var e devletten o nada başvurn başvurlar başlamıs
-mka ilk fazda 1000 lira aldım bir daha verirlerdi

Gülo34
abla boşver engelli haklarını yuva kolay kurulmuyor elinizden geldikce kurtarmaya calışın

bşvuru edıelcegı yazılıyo
https://www.hukukihaber.net/makale/e...ri-h71245.html
Şiddete uğrayan aile bireyi veya şiddeti gören, tanık olan diğer kişiler şikâyet ve ihbar başvurusunda bulunarak koruma kararı alabilir. Bu başvuru polis merkezine, jandarma karakoluna, cumhuriyet savcılığına veya aile mahkemesi hâkimliğine yapılabilir. Bulunulan yerde aile mahkemesi yoksa dilekçenin sulh hukuk mahkemesine verilmesi gerekir.

Teşekkürler -mka
asidadaş haklısın ve kimse ayrılcam diye evlenmiyor ama ben 18 sene olacak bu adam kambur gibi sırtımda buna rağmen aşağılıyor sen ne boka yararsınki diyor aileme sayıp sövüyor sürekli beni ve ailemi sömürüyor söyle şimdi kız kardeşin varsa onu benim yerime koy ne düşünürdün ve sabret bacım dermiydin
gul2011 haksızmıyım söyler misin :(

Gülo34

ablamın sizin hayatından biraz farklıydı kısadan anlatayım ablamın eşi trafik kazası gecirdi ayak dizinin kemiği cakıl daşları gibi oldu bir kac ay yatalak kaldı aklınıza gelecek tüm ihtiyaclarını karsılıyordu kazadan epey zaman gecti ablam bizi ziyarete geldi cok zor oldugunu yapamadığını söyledi sadece iki lafımla kendini sirkeledi sabretti eniştemin ayağı zamanla iyileşti arada yıllar gecti halen daha beraberler Gülo abla 18 yıl ceyrek asıra az kalmış yine sen bilirsin ama bir kardeşin olarak söylüyorum biraz sabret gücünün sonuna kadar diren herkezin evinde kavga olur sıkıntılar olur önemli olan o engelleri aşmak allah evimizde huzuru bereketini eksik etmesin

asidadaş sanırım erkeksiniz. Boşanmak isteyen birine sabrı tavsiye etmek ve düzeltmesi için güzel dileklerde bulunmak iyidir. Ama duygusal ve fiziksel şiddet gören bir kadını anlamak için benzerini yaşamak ya da bunun empatisini kurmak gerekir. Ne yani dayağa, şiddete, hakarete mi sabretsin? Ne uğruna? "Aman yuvan yıkılmasın" diye. Peki o sabredince adam hakaret etmeyi ve dövmeyi bırakacak mı? Bunun garantisini verebilir misiniz? Kaldı ki kadının kendi hastalıkları da var çocuğu da engelli. Adam bir de kadına borç takmış ödetiyor. Tavsiye verirken aynı durumu yaşadığınızın empatisini yapıp "ben olsam buna ne kadar katlanabilirdim" diye düşünerek hareket etmek gerektiğini düşünüyorum.
Gülo34 arkadaşım, bu kadar uzun süre evli kalmak gerçekten takdir edilecek bir şey. Şiddet olmasaydı ben de belki idare edin boşanmayın derdim. Durum sandığımdan da kötüymüş gerçekten. Bir kere o borcu siz yaptıysanız mecbur ödersiniz ama borcun eşin harcamalarına gittiğine dair bir şahit var mı? Varsa belki boşanma sürecinde onu da talep edebilirsiniz. Nafaka belki 300-500 lira mahkemece belirlenir. O da aldığınız maaşı etkilemez diye düşünüyorum. Borcu kapatması için talepte bulunursanız, aldığınız 2022 maaşıyla yaşamınızı bir şekilde kıt kanaat de olsa idame ettirirsiniz. Yukarıda bir arkadaş link paylaşmış oradaki süreci takip edebilirsiniz ben okuyup size tekrar yazacağım

gul2011 borçlar benim üzerime olduğu için ödemek zorunda kaldım örnek verecek olursak mesela engelli tarifesinden yararlansın diye kendi üzerime hat verdim buna sonrasında bir avm den bir ürün aldım bu beyefendi gitti nasıl olsa hesabı var diye 1 ay içinde aldıda aldı 4000 birine 3500 birine ödeme yaptım ve ibraname ile makbuzları mevcut zaten ben bunları dosyaya mutlaka eklettireceğim ve kardeşimde bire bir şahit evliliği in kötü gittiğine dair şahitte oldukça fazla sonuç olarak herşey benim başvurumu bekliyor ve şiddettede kızım birebir şahit her neyse durum budur

kendine saygin varsa boyle birini cekmemen gerekiyor.
silkelen, kurtul. ekmeginimi veriyor, bosuna adam beslemissin.

Boşanma ablacığım,
Para bulunur eş bulunmaz nede olsa çocuğun babası, sonra oda üzülür😔

Benim abide engelli tarifeden yararlanır araba bile alacak, birikmiş pâram var.
Ne olacak para bulunur kardeş bulunmaz.

6284 Sayılı yasaya göre koruma taleplerinde Aile Mahkemesi yoksa Sulh Hukuk değil Asliye Hukuk Mahkemesi yetkilidir.
Barodan her zaman ücretsiz avukat talep etme hakkı vardır, lakin her talep edene baro avukat verecek diye bir kural yoktur. Aynı durum dava masraflarından muaf tutulmak için başvurulan adli yardım talebi içinde geçerlidir. Bunun için sabit bir gelirinizin olmaması, geliriniz olsa bile bunun yaşamınızı devam ettirmede yeterli gelmediğine dair ekonomik durum araştırma raporu ile desteklenmesi lazım.
Çocuğun size verildiğini varsayarsak doğrudur iştirak ve tedbir nafakası alabilirsiniz. Geliri olan erkek yada kadının kendisi için karşı taraftan tedbir yada yoksullluk nafakası olabilmesi bizim hukukumuzda çok ekstrem bir durumdur. Atıyorum adam trilyonerdir malı mülkü vardır karısıda öğretmendir. Boşanınca kadının sosyal statüsü geliri olmasına rağmen düşecektir. Bu durumda nafaka alır ama bunun dışında sabit geliri olup nafaka alabilen eş pek görülen birşey değildir.
Maddi manevi tazminat,katkı payı, mal rejimine ilişkin talepler ise yukarıda bahsedildiği gibi olay olay, kalem kalem, gün gün değerlendirilip tartışılması gereken konulardır ki bu konuda bir hukukçudan yardım almak her zaman iyidir. Şahsi görüşüm maddi manevi tazminat katkı payı vs gibi arada anlaşmazlık yoksa, Anlaşmalı boşanma en iyisidir.
Engel yine yukarıda bahsedildiği gibi bu tür dosyalarda avantajdan ziyade dezavantaja dönebilir. Allah kolaylık versin.

Gülo34
bende sayfa açılmıo başvuru yapamıom.
1 ve 2 .de alanlarada verılecek dıo ama .1.fazda alan bı arakdas başvurmus ona daha önce aldgınız için yenıden alamzsınzı dıe masj gelmış mesajı göstedı bana.size bilgi mesajı gelecektr

@Zorro borç yapmasa faydalansın tabi ama ben onun üstünden yükünü hafiflettikçe kudurdu maalesef ki

@GRAHAM BELL içimi okumuşsun yeminle ve bugün kardeşim de aynı şeyi söyledi ha 1 tabak fazla ha 1 tabak az hiçç fark etmez yeter ki huzur olsun yeter

@-mka inşallah dediğin gibi verirler

Üst Alt