Engeliniz nedir ve boşanmanızda engeliniz bir faktör müdür?
Engelli olarak bir geliriniz var mıdır ya da çalışıyor musunuz? (Bu soruları boşanmanıza olumlu / olumsuz etkisi olup olmayacağına dair soruyorum yoksa özeliniz beni ilgilendirmez)
Engelli olmak her koşulda pozitif ayrımcılık getirmeyebilir. Öncelikle bunun farkında olarak hareket etmenizi tavsiye edebilirim. Çünkü engelli olmak, "dezavanajlı grup" kategorisinde değerlendiriliyor diye hayatın her alanında size pozitif katkı sağlamayabilir. Boşanmanızda engeliniz size bir artı kazandırmayabilir, hatta tam tersi eşiniz engeliniz yüzünden ona iyi bir eş olamadığınızı bile iddia edip hukuken sizi "kusurlu taraf" olarak gösterebilir. (Kusurdan kastım fiziksel bir şey değil, evlilikteki duygusal yönden yapılan hatalar ya da eksiklikler) Yani hastalık faktörü boşanmada etkili değilse çok bir şey fark etmez, evli bir çift nasıl boşanıyorsa sizinki de öyle olur.
Bir arkadaş ücretsiz avukattan bahsetmiş, baro aracılığıyla her zaman ücretsiz avukat talep etme hakkınız vardır. Şayet şiddet/aldatma gibi şeyler varsa ve bu konuda şahit ve/veya delilleriniz varsa bunlar da mahkemede kullanılabilir. Anlaşmalı mı ayrılacaksınız, çekişmeli mi? Anladığım kadarıyla pek anlaşmalı gibi görünmüyor. Anlaşmalı boşanmada zaten iki taraf da taleplerinde ve alacak verecek konularında uzlaşarak dava açıyor ve bazen tek celsede bile boşanabiliyorlar.
Avukatınızın olması, sizin haklarınızı koruması açısından avantaj sağlar. Ama kendim de hallederim derseniz, öncelikle talepleriniz nelerdir? Bunları bir kağıda yazın. Mesela evlendikten sonra alınan ev, araba, gayrimenkul gibi şeylerde hakkınız var (edinilmiş mallar). Eşiniz ya da siz evi terk ettiniz mi? Bir geliriniz var mı? Şayet yoksa kendiniz ve kızınız için nafaka talebinde bulunabilirsiniz. Aldatma varsa zina davası açabilirsiniz. Aslında çok fazla faktör var gördüğünüz gibi.
(Not: Avukat değilim ama kısa bir süre avukat yanında çalıştım. Hukuk sitelerine sarmıştım bir ara; dava kararları, avukat görüşleri falan okuyordum.)