Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Boşanma davam devam ederken evde bakım maasi baglatabilirmiyim

Tlynur

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
İkinci evliligimi yaptım ama 2 ay sürdü. Engelli kızıma azar hakaret tokat gibi davranışlarını gordum. Ve kızımı ezdirmedigim koruduğum için bizi istemedi . Dava açtım. Evlenmeden önce evde bakım maaşı alıyordum. Şuan ikametleri ayırdik ve farklı sehirlerdeyiz. Evde bakım maaşı mı bu şartlarda baglatabilirmiyim.?? Hiç bir gelirim yok. Kızımın 600 TL babasından nafaka var onuda alamıyoruz. Lütfen bilgilendirme yaparmisiniz. Acilen yardıma ihtiyacım var.

gecmıs olsun baglata bılırsın

evlıyken bıle bakım maası alabılırdınız

Tlynur tabi ki başvurabilirsiniz. ikamet ettiğiniz ilin aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidip burada anlattığınız gibi yaşadıklarınızı ve engelli kzıınıza yapılan eziyetlerden dolayı boşanma davası açtığınızı söyleyin. eşinizin ayrı şehirde ikamet ettiğini ve size bakmadığını da belirtin. kızınız için daha önce evde bakım aylığı alıyormuşsunuz zaten, dosyanız da il müdürlüğünde vardır. şu aşamada destege ihtiyacınız oldugundan size evde bakım aylıgı baglanacaktır diye düşünüyorum. kızınızın babasının nafaka ödemediğini de belirtin.
bu arada kızınızın babasından icra yoluyla nafakayı tahsil etmeye çalışın.
bu süreçte hem boşanma için hem de kızınızın nafakasını tahsil için avukat destegine ihtiyacınız olacaktır:https://www.engelliler.biz/forum/hukuk/54771-adli-yardim-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-hukuk.html

evde bakım aylığı için ve yaşadığınız sıkıntılar için alo 183'ü de arayıp bilgi alabilirsiniz. alo 183 haftanın 7 günü 24 saat ücretsiz olarak hizmet verir. burada yazdıklarınızı alo 183'e de anlatabilirsiniz.

öncelikle kızınızı düşünüp böyle bir karar aldığınız için sizi kutluyorum.o vicdansızı boşamakla isabet etmişsiniz. asla pes etmeyin. evde bakım aylığı baglanacaktır sonuçta, bu konuda rahat olun. kızınızın nafakasını da babasından alabileceksiniz. güzellikle vermezse icra yoluyla alırsınız. dediğim gibi her iki sorun için de barodan avukat isteyin lütfen.
gelişmelerden de lütfen haberim olsun.

Nafaka ödeyecek gücüm yok gelirim yok gibi bahane üretilemiyor mecburen ödüyor aksi halde 3 ay tazyik hapis yatıyor. Çocuğunuz engelli olmasından sebebiyle yaşa bağlı kalmaksızın babasından ömür boyu nafaka alır .

ya baba işsızse her hangı bı gelırı yoksa,bundan ıcra ne alıcak allah aşkına,altında bır motosıkletıden başka bıseyı olmayan bnabadan motosıkletınımı alıcak,adamfıtık amelıyatı olmuş ıkı kez yol gıdemıyor agır kaldıramıyor ve işsız,yınede alabılırmı,,

Baba kanunen çocuklara ve işsiz boşanmış eşe nafaka ödemekle yükümlüdür . Babanın ekonomik durumu ve sosyal konumuna bakılarak maaşının 4 / 1 ni nafaka olarak ödemesine hüküm verilir . Sosyal açıdan bakılırsa babanın gelir durumu ve yaşadığı ortam gözardı edilmektedir . Suistimale açık noktadadır nafaka olayı çünki kadın boşandığı zaman hem babasının maaşından hem nafakadan faydalanmaktadır evlenmediği sürece . Kadın çalışıyorsa boşandığı eşinden nafaka alamaz hükmü erkeğin avantajıdır .

Hepinize teşekkür ederim.. Antalya'da boşanmaktan olan arkadaşım vardı ayrı ikametlerde yaşıyorlardı . Antalya il sosyal hizmetlere gitti kaç defa maaş bağlanması boşanma davası açtığı halde ve ayrı ikametlerde yaşadıkları halde. Şuan bende bu konuda korkuyorum. Bosanana kadar baglanmazsa ne yaparım . :(((

Çok teşekkür ederim . 183 u aradım ayrıntılı anlatmama ragmen bana yaşadığım şehrin sosyal hizmetler mud nosunu verdi. Yetkililer yardımcı olacaktır dedi.

@Tlynur endişeni anlıyorum. resmen boşanmadığın için ayrı şehirde oturan eşinin gelirinin de sizin hane gelirine eklenmesinden endişe ediyorsun. bu sorunu aşacağız merak etme. öncelikle il müdürlüğüne gidip başvurunu yap. başvuru sırasında boşanma davası açtığını, dava açtığın eşinin ayrı şehirde yaşadığını ve size bu süreçte bakmadığını söyle. zor durumda olduğunu da belirt.
ayrıca, 2828 Sayılı sosyal hizmetler kanunu ek 7. maddesi gereği sadece bakıma muhtaç engellinin hanesinde kalanların gelire dahil edilebileceğini de belirt.

yönetmelikten bahsederlerse evde bakım aylığı ile ilgili yönetmeliğin yürürlükte olmadığını ancak, 2828 sayılı sosyal hizmetler kanunu'nun hükümlerine aykırı olmayan kısımların uygulanabileceğini söyle.
bahsi geçen yönetmelikte bakmakla yükümlü bireyler gelir hesabına dahil ediliyor. ama kanun sadece hanede kalan kişilerin dahil olacağını, dolayısıyla yönetmelikte geçen bakmakla yükümlü bireylerle ilgili kısımların uygulanamayacağını söyle.
zaten bu gibi mevzuat konularına girmenin de gereksiz olduğunu, boşanmadan dolayı zor durumda oldugunu, hane gelirinin uygun olduğunu ve bu aylığın baglanmasını talep et.
başta mevzuat konularına girme. kızına yapılan şiddetten ve eziyetten dolayı ayrıldığını anlat ve zor durumda oldugunu boşanmadan dolayı ayrı şehre taşındıgını ve size bakmadığını söyle. il müdürlüğü sana evde bakım aylığını bağlayacaktır. bağlamadığı takdirde mevzuatı masalarına koyar, çözümü buluruz.sen rahat ol, merak etme.

sen geleceğe güzel umutlarla bak. asla içini umutsuzlukla karartma. bu sorunların hepsi hallolur ve tarihte kalır merak etme.
sen dediklerimi yap git başvurunu yap. her adımda haberim olsun. birlikte bu işi çözeceğiz ablası, rahat ol.

EK BİLGİ:
evde bakım aylıkları 2828 sayılı sosyal hizmetler kanunu ek 7. maddesine göre bağlanır.
2828 sayılı sosyal hizmetler kanunu der ki:

"Ek Madde 7- (Ek: 1/7/2005-5378/30 md.; Değişik: 6/2/2014-6518/21 md.)

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3'ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilere, resmî veya özel bakım merkezlerinde bakım hizmeti ya da sosyal yardım yapılmak suretiyle evde bakımına destek verilmesi sağlanır. Hanede birden fazla bakıma ihtiyacı olan engelli bulunması hâlinde, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının hesaplanmasında birinci bakıma ihtiyacı olan engelliden sonraki her bakıma ihtiyacı olan engelli iki kişi sayılır."

kanun'da değişiklik olmuş lakin kanun'un istediği yönetmelik halen yayınlanmamıştır.
il müdürlüklerinin bahsettiği " Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tesbiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik" yürürlükten kaldırılmıştır. yeni yönetmelik yayınlanana kadar bu yönetmeliğin kanun'a aykırı olmayan hükümleri uygulanabilir.

Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tesbiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik, şu Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılmıştır:

Yürürlükten kaldırılan yönetmelikler
MADDE 67 - (1) 16/8/2013 tarihli ve 28737 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bakıma Muhtaç Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.
(2) 30/7/2006 tarihli ve 26244 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tesbiti ve Bakım Hizmeti Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Uygulamanın devamı
GEÇİCİ MADDE 1- (1) 67 nci maddenin ikinci fıkrası ile yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğin evde bakım hizmetlerine ilişkin Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar devam olunur.

Nasıl tesekkur etsem bilemiyorum. İlk fırsatta gidicem sosyal hizmetler müdürlüğüne soylediklerinizi aynen uygulayacağım. Gelişmelerden sizi mutlaka haberdar edeceğim. ...

Üst Alt