Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Boşanma davam sürerken başka evde ikamet eden annem bakıcım olabilir mi?

yasminn

Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
Merhaba, dün özürlü raporumu aldım. raporumda "%93 ağır özürlü" yazıyor.
Rapor almak için hastanede cihazlarla, doktorlarla travma yaşarken yaşam
sevincimi yitirmiştim.

Evde bakım için sosyal hizmetlere başvurduğumda git-gel yapmamak için
yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Bana annem bakıyor ancak onun evi/ikametgahı farklı, annemin evi uzak değil
ama toplu ulaşım aracı ile 30 dakikalık mesafesi var. Ben oğlumla yaşıyorum.
Belgelenecek gelirim yok, sadece oğlumun babasının ödediği 650 TL nafakamız
var. Oğlumun babasıyla 3 yıldır boşanma davamız sürüyor, yani halen evli görünüyorum.
Site yöneticisinin yazdığı evrakları hazırlıyacağım ancak bakıcım olacak kişi,
onun oturduğu lokasyon, benim gelir durumumun beyanı ile ilgili yardımcı olun
lütfenn

Yasemin Can

annem başka evde ikamet etmiyor, benim evimde kalıyor ancak ben kaza geçirmeden
önce kurulu olan düzeni devam ediyor. adresi eski oturduğu evde görünüyor ve eski oturduğu
ev benim evime çok yakın değil.

şimdi size şunu söylemk isterim boşanma davası var ise sizden boşanma daavası dilekçe yada onunla ilgili belgeyi isterler sizede boşanacakmısnız die de sorarlar sizde kesinlikle boşanacagım derseniz olaykabul görürü ama işte ikametgah olayı farklı bir şey bende olmuştu sosyal hizxmetlerdeki bayn ban demişti boşanacakmısn bende efet demiştim bakın bağlamam ama sizin söznüze inanarak bağlıyorum demişti boşanıncada evragı geittiriseniz sevinirim demişti bende 5 6 ay içinde getirdim verdim inşalalh yardımcı olmuşumdur BİRDE ŞU VAR İKAMETGAH ÖNEMLİ DEĞİL DEMİCEM AMA FARKLI ADRESTE OLSA ÖNEMLİ OLAN SİZİN BEKAR OLMANIZ EVLİ OLMAMANIZ AMA İŞTE DEDİĞİM GİBİ GELEN MEMEURLA SİZİN ARANIZDAKİ MÜNASEBET ÖNEMLİ YANİ..

evde bakım hizmetine başvurmak için boşanmış olmam veya davamın sürüyor olması önemli diye biliyordum. neden kimse bana ne yapmam gerektiği ile ilgili cevap yazmıyor. yarın sabah tekerlekli sandalyeyle sosyal hizmetlere gideceğim ve eksik evrak götürüp bir sonraki gün tekrar gitmek istemiyorum.

birileri üç-beş kelime yazarsa sevinirim

Yasmin ablam eksik evrak da çıkarsa bir zahmet Heyet seni ziyarete geldiğinde tamamlasın. Evrak işini sorun etme yani. Sen hazırlığını yap ilgili evrakları götür, eksik çıktı derlerse durumunu anlat Heyet eve geldiğinde tamamlarsın gerisini.
Ayrıca aklına takılan her soruyu sorman için bir telefon verim istersen sabaha kadar aklına ne takılırsa sor ablası: ALO 183

Gelir için ilgili Kurum'a gittiğinde senin sözlü ve yazılı beyanın yeterli sayılır. İLgili evraklar sonradan bile istenebilir. Kaldı ki Heyet size gelince tamamlamanıza yardımcı olur.
Evde bakım aylığında her ne ad altında olursa olsun tüm gelirler dahildir. Senin tüm gelirin belirttiğin nafaka ise geliriniz uygun. Çocugunun ve senin tüm nafakan bu di mi?
Çünkü evde ikiniz kalıyorsunuz ve ikinizin gelirine bakılır. Çocuğunun da nafakası varsa gelir olarak o da dikkate alınır.
Boşanma durumu var zaten olmasa bile mahkeme devam ediyor.
Bunu bırak ayrıldığın eşin zaten senle kalmıyor. Hem mahkeme hem de senle ikamet etmiyor olması sebepleri kafidir. Eşin gelir hesabına dahil edilmez.
Bakacak başka kimsen yoksa elbette annen bakıcın olabilir. 7/24 saat her gün gelebilecek durumda ve senle en az sekiz saat geçirebilecekse (haftanın yedi günü) ve heyet de bunu onaylarsa bakıcın olurr tabi. Bu konuda annene ikna olurlar. Yeter ki bakım hizmetini aksatmasın en az sekiz saat senle vakit geçirecegini beyan etsin.
Sorun varsa başka sorabilirsin ablası kafana takılanları...

Ablam son mesajını görmemişim.
Annen senle kalıyormuş bakıcı olarak hayli hayli kabul edilir. Bu konuda rahat ol.
Annenin ikameti başka yerde oldugu için gelir hesabına dahil edilmez. Sana bakmak için çoğunlukla sende kalması daha da iyi.

çok teşekkür ederim ablacım. belirttiğim 650 tl ikimizin nafakası. yani oğlumun nafakası ayrı değil. annem benim evimde 7/24 kalıyor ancak kendide yaşlı ve rahatsız olduğu için haftasonları oğlum babasına gidince bana abim ve eşi bazen kuzenlerim bazende arkadaşlarım geliyor yada beni dışarı çıkarıyorlar bizde annemi dinlendiriyoruz. sadece 1 gün evine gidiyor. ama ben asla mağdur olmuyorum. eğer gerekirse annemin ikametgahını kendi evime alabilirim ama bol miktarda merdiveni olan evimden çıkıp sandalye ile dışarda mobil olmak o kadar zorki böyle birşeyin gerekli olacağını ve ilgili yerlere başvuruya gitmek zorunda olacağımı düşünmek bile istemiyorum.

Ablam öncelikle bu Kurum için en öncelikli şey sensin. BUnu bil.
İstanbul İl Müdürlüğü iletişim bilgilerini de verim sana:STANBUL ALE VE SOSYAL POLTKALAR L MDRL

Sorun olursa sorarsın rahat rahat ayrıca. Gerçi alo 183 hem bilgilendirme olsun hem rehberlik olsun daha iyi yardımcı olur sana.

Bu kurumun önceliği sensin ablam. Seni yorma gibi git gel yaptırma gibi lüksleri yok, olamaz da.
Senin şartların uygun. Evde bakım aylığı bağlanır.
Annenin ikametini aldırmana gerek yok bu durumda zaten sende kalıyor. Hepsini anlat onlara gittiğinde. Başka sıkıntın ve ihtiyaçların da varsa anlat. Kurum'un görevi bu zaten. Aynı zamanda sana rehberlik etmek.
Annen bakıcın olur. Bir şeye de yormazlar seni ablası.
Ayrıca şurayı da incele kimler bakıcı olur bak bi:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html
Bakıcını sen belirleyeceksin. "Annem" diyorsan bitmiştir:)

Unutma, gittiğinde sana rehberlik de edecekler zaten.

ablacım ihtiyaçların varsa anlat demişsin, çok kötü bir sandalyem var. ayaklarımı koyacak yer yok. daha önce kullananlar asansörlerine sığmıyor diye çıkartmışlar ve ayaklarım yere değiyor çok zorlanıyorum. tekerlekleride çok kötü ve sürücü çok zorlanıp beni oraya buraya çarpıyor. kurum bu konuda bana yardımcı olurmu sence?

Evet, ablam yardımcı olurlar. İhtiyacın olan şeyler varsa söyle derken bu gibi şeyleri kasdettim zaten.
Muhakak bunu soyle gittiğinde. Belki başvuru sırasında başvuruna yönelecekleri için ilgilenemezlerse bile evine heyet geldiğinde heyete muhakak soyle bu sıkıntılarını. Heyet bakım raporu hazırlarken zaten bunları da dikkate alacaktır. Rehberlik edecektir sana. Sandalye temin etsinler sana soyle.
Gelişmelerden muhakak haberim olsun oldu mu?

tamam ablacım yazacağım. yarın gitmeye hazır hissetmiyorum kendimi senin söylediğin gibi önce 183ü arıyacağım sonra bağlı bulunduğum sosyal hizmetleri ararım yarını telefonla bilgi almakla geçireceğim pazarteside start alacağım.

Tamam ablam:) Bu işleri çok skıntı yapma olur mu? Git rahat bir uyku çek gerisini düşünme.
Her şey hallolur unutma. En ufak aksilikte beni haberdar etmen kafi, bunu bil.
İyi geceler ablası:)

iyi geceler ablacım, çok öptük seni oğlumla

183'ü arıyorum, derdimi anlatıyorum, ilk sağlık müdürlüğünün telefon numarasını veriyorlar, verdikleri numarayı arıyorum yanıt yok... saat 10dan bu yana uğraşıyorum ama cevap alamıyorum. ne yapmaya çalışıyorlar acaba insanları bıktırıp haklarından feragat ettirmeyemi çalışıyorlar

yasminn
Özürlü ve Bakıcının aynı adreste ikamet ediyor olması esastır. Anneniz nüfus müdürlüğüne ikincil adres olarak sizin evinizi gösterebilir veya birincil adres değişikliği yapar ikincil adres olarak eski evini gösterebilir Ayrıca o evrakları senin hazırlaman gibi bir zorunluluk da yok herhangi bir yakınınız da elden yaptırabilir. Eşiniz içinse mahkeme sonuçlanana kadar geçen süre zarfında siz eşinizin bakmakla yükümlü olduğu birey olarak gözükeceğiniz için eşinizin geliri de hesaba katılacaktır. ancak aksi bir ara mahkeme kararı var ise katılmaz.

yazdıklarınızdan anladığım evde siz anneniz ve oğlunuz 3 kişi kalıyorsunuz siz ve oğlunuz için 650 tl nafaka geliriniz var burada önemli olan
1. (eski)kocanızın ikamet adresi farklımı? farklı değilse geliri ne kadar?
2. annenizin geliri ne kadardır?

ayrıca
Kalem
annenizi seçmeniz yeterli demiş ama annenizin niteliği (size bakabilme kapasitesi de değerlendirme heyetince değerlendirilecektir. anneniz çok yaşlı ise yada size bakım hizmeti veremeyecek durumda ise istemeniz maalesef yeterli olmuyor...

evinize gelecek olan heyetin Tekerlekli Sandalye temin etmesi genelde pek mümkün olan birşey değildir. ama siz SYDV engelli dernekleri kaymakamlıklar vb. yerlere müracaat edin, ayrıca 2022 maaşı için de müracaat edin

son olarak da İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün santrali PBX özellikli yani hat meşgulken diğer numaraya aktarır yani tüm hatlar dolana kadar hiç meşgul çalmaz sen
aramaya devam et kimsenin seni bıktırmaya çalıştığı falan yok

Yasmin, alo 183 çıkar genelde ve gayet ilgili davranırlar. Baştan savma iş yapmazlar genelde. Yanlış yer aramadın di mi sen? Seni niçin il sağlık müdürlüğüne yönlendirdiler? Ne sordun ki sen onlara?

Denetim, genelde sohbet havasında yazmam. Ama yasmin'in önceki mesajlarını da bildiğimden dolayı bazı şeyleri geneli düşünerek yazmadım. BU tarzım değil aslında ama o kadar çok yazdım ki bu ayrıntıları bunda fazla detaylara girmedim. dün gece işimin de olması sebebiyle sohbet havasında yazdım bazı şeyleri ve bunu da ALO 183'e yönlendirmeme ve ilgili Kurum'a gittiğinde onların rehberliğine başvurmasını istememe güvenerek yaptım.
Ama özellikle "annenizi sizin seçmeniz yeterli" sözüme açıklama getirmeniz hoş olmuş. Bu yazımı başka uyeler de yanlış anlayabilirdi. Bu anlamda teşekkürler:)
Annesi bakım hizmeti verebilecek durumda zaten. Bakım hizmetleri degerlendirme heyeti de olumlu kanaat bildirecektir bu konuda. Ama yasmin annesine kıyamıyorsa başka akrabasını da seçebilir tabi. Ama annesini istiyorsa bu istegi de olur. Annesi sonuçta bakıyor ona zaten. Heyet bu konuda olumsuz kanaatde bulunmayacaktır büyük ihtimalle. Kaldı ki annesi zaten onla kalıyor, İster ikametini aldırır annenisinin ister aldırmaz bu konuda zaten ilgili kurum da rehberlik edecektir ona.
Annenin ayrı adreste ikametiyle ilgili bilgileri yukarıda zaten verdim. Bunu ayrıca yazmaya gerek yok.

Annesinin ikamet adresi ayrı. Bu durumda anne gelir hesabına dahil edilemez. Ha ikamet adresini aldırırsa dahil edilir.
Ayrıca yasmin eşinden boşanma arefesinde ve dava yanlış hatırlamıyorsam temyiz aşamasnda. Şu an tedbir nafakası alıyorlar. Bu mahkeme safhasını geçtim dedim, eşi ayrı adreste olması sebebiyle bile gelir hesabına dahil edilemez.
Bakmakla yükümlü bireyler ilgili yönetmelikte açıkça belirtilmiştir. Ayrıca bu Yönetmelik doğrultusunda yayınlanan ilgili Genelge de bakmakla yukumlu bireyler konusuna açıklık getirmiştir.
Mevzuat hukumleri ortadayken eşini ayrı adresteyken siz bakmakla yükümlü birey kapsamında degerlendiremezsiniz.
TMK hükümlerine göre evet, eş bakmakla yükümlü bireydir.
Ama İlgili Yönetmelik ve ilgili Genelge'de bakmakla yükümlü bireylerle ilgili 1. bölümde ayrı hanede olsa bile diye ayrı adreste gelir hesabına dahil edilecek bakmakla yükümlübireyleri de saymıştır.
Bu detay aslında gözümden kaçmış daha önceleri benim de. TMK hükümlerini bildiğimden ondan hareketle eş ayrı adreste olsa bile bakmakla yükümlü birey sayılır diye düşünüp durmuşum:)

Şimdi siz hade mahkeme olayını unutalım, ayrı adreste olan bir eşi hangi dayanaga göre bakmakla yükümlü birey sayıyorsunuz?
Yine aynı şekilde ayrı adreste olan anneyi neye dayanarak bakmakla yükümlü birey sayıyorsunuz?

genelge gayet açık aslında

[FONT=Tahoma]
T.C.
BAŞBAKANLIK
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü
[/FONT]
[FONT=Tahoma]
[/FONT]
[FONT=Tahoma]SAYI : B.02.1.SÇE.0.12.03.00-010-06-01/ 3580 26 Ekim 2010
KONU: Bakmakla Yükümlü Olunan Bireyler [/FONT]
[FONT=Tahoma][SIZE=6] [/SIZE][/FONT]
[FONT=Tahoma]
GENELGE
2010/ 13
[/FONT]
[FONT=Tahoma]
[/FONT]
[FONT=Tahoma] Bakıma Muhtaç Özürlülerin Tesbiti ve Bakım Esaslarının Belirlenmesine İlişkin Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (h) bendinde yer alan “Bakmakla yükümlü olunan bireyler” tanımında 21/10/2010 tarihli ve 27736sayılı Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik yapılmıştır. Uygulamanın bu değişiklik çerçevesinde aşağıda belirtildiği şekilde yürütülmesi gerekmektedir.[/FONT][FONT=Tahoma] Bakmakla yükümlü olunan bireyler tanımı iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, “üveyler de dahil olmak üzere bakıma muhtaç özürlünün kendisi ve kendisi ile birlikte aynı evde yaşayan; eşi, çocukları ile ana ve babası, çocuklarının eşleri, evli olmayan torunları, ana ve babasının ana ve babası, evli olmayan kardeşleri, eşinin ana ve babası, eşinin evli olmayan kardeşleri; başka bir adreste bulunsa dahi evli olmayan ve eğitimini devam ettiren çocukları ile aynı durumdaki kardeşleri ve eşinin kardeşleri ile aynı evde yaşamakta iken er veya erbaş olarak askere gitmiş olan babası, çocuğu ve kardeşi; ayrı adreslerde ikamet etse dahi özürlü üzerinde velayeti devam eden anne ve babayı”; ikinci bölüm ise “kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunamayan özürlü ile aynı evde yaşayan ve bakım hizmeti vermeyi yazılı olarak taahhüt eden akraba, vasi ve bunlarla birlikte aynı evde yaşayan kişileri,” kapsamaktadır.[/FONT][FONT=Tahoma] Uygulamada müracaatların değerlendirilmesi sürecinde önce birinci bölüm çerçevesinde işlem yapılacaktır. Birinci bölüm çerçevesinde yapılan değerlendirme neticesinde olumlu sonuca varılmış ise ikinci bölüme girilmeyecektir. Ancak birinci bölüm çerçevesinde yapılan değerlendirme neticesinde olumsuz sonuca varılmış ise müracaat ikinci bölüm çerçevesinde değerlendirilebilecek ve bu değerlendirme neticesine göre işlem yürütülebilecektir.[/FONT][FONT=Tahoma] İkinci bölümde yer alan “kanunen bakmakla yükümlü” ifadesi; eş ile 18 yaşından küçük özürlünün anne ve/veya babasını kapsamaktadır.[/FONT][FONT=Tahoma] Bu durumda evli olan veya 18 yaşından küçük olup anne ve/veya babası bulunan özürlü ikinci bölüm kapsamında değerlendirilemeyecektir. Ancak buradaki eş ile 18 yaşından küçük özürlünün anne ve/veya babasının özürlüye bakamayacak durumda olup özürlüye bakmak istememesi halinde bu kişiler de kanunen bakmakla yükümlü kişiler dışında değerlendirilecektir. [/FONT][FONT=Tahoma] “Bakmakla yükümlü olunan bireyler” tanımına ilişkin önceki genelge ve görüş yazılarındaki ilgili hükümler yürürlükten kaldırılmıştır.[/FONT][FONT=Tahoma] Uygulamanın belirtildiği şekilde yürütülmesi ve önceki işlemlerden bu duruma aykırı olduğu tespit edilenlerin ise tespit edilmelerini müteakiben sonlandırılması ve bu konuda geriye dönük ödeme istenmemesi hususlarında gereğini rica ederim.[/FONT]

Denetim, ben de zaten Genelge'ye atıfta bulundum. Bakmakla yükümlü bireyler için bu Genelge esas alınır.
Bu Genelge'nin içeriği aynen şu linkte de geçiyor ve neredeyse bu Genelge'yi ezberledim:http://www.engelliler.biz/forum/evd...-olabilir-kimler-gelir-hesabina-dahildir.html

Bu şekilde bilgilendirme yaparken link vermek ve sürekli bakmak kolay oluyor.

Gelelim Genelge hükümlerine.
1. bölümde aynı hanede yaşayan bireyler tek tek sayılmış. Aynı evde yaşayan eş evet, bakmakla yükümlü bireydir.
Ama eş, aynı evde yaşamıyor ve ayrı adreste.ikamet ediyor (boşanma ile ilgili mahkeme olaylarına girmiyorum bile)

1. bölümde "ayrı adreste olsa bile" diyerekten, ayrı adreste olsa bile bakmakla yükümlü olunan bireyler de sayılmış.
Burada da eş yok.

Şİmdi sen bu Genelge'nin hangi hükmüne göre aynı evde yaşamayan eşi bakmakla yükümlü saydın?
İlgili ibareyi kopyalar mısın buraya lütfen?
Böyle bir yorumu neye dayanarak yaptın?

Önceki mesajımda da dediğim gibi TMK hükümlerine bakarak eşin ayrı adreste olsa bile bakmakla yükümlü birey sayılması gerektiğini önceleri ben de düşünüp durmuşum.

Sonra başka bir konuyu incelerken farkettim hatamı.

Ayrıca bu konuda SHCEK görüş yazısını da okuyunca bu açığı nasıl farketmediğime hayıflandım bile.

Burada hepimiz paylaşmak adına bulunuyoruz ve bildiğimizi paylaşıyoruz. Derdimiz en doğru bilgileri paylaşmak ve bunu yaparken de birbirimizi geliştirmek. Hep birlikte öğreniyoruz yani.
O yüzden gözümden kaçan bişi varsa öğrenmek isterim.

2. Bolumde ayri yasayan es yer aliyor ancak burada da soyle bir duzenleme yapilmis es bakamayacak durumdaysa ve bakmak istemiyorsa ( yazili beyan alinir) o zaman degerlendirmeye tabi tutulmaz denmekte ve ayrica bu genelgeden onceki tum gorusler iptal edilerek o gorus yazilarina dayanilarak yapilan odemeler durdurulmustu. Nedeni ise bu durumun suistimal edilerek geliri yuksek olan esin ikametinin farkli adrese alinarak cok sayida haksiz evde bakim odemesi alindiginin tesbitiydi Dosya hakkinda yeterli bilgim yok ama bosanma tamamlanmadi ise zaten basvuru esnasinda soybis uzerinde esinin geliri gozukecektir. bu noktada mahkeme ara kararinin basvuruda bulundurulmasi ve ibrazi faydali olacaktir

Denetim genelge hükümleri ile ilgili kendi görüşünüzü ve yorumunuzu Genelge hükmü gibi göstererek siz de evde bakım aylıgı almak için Genelge hukumlerini suistimal eden kişiler gibi davranmayın olur mu?
Bu işin içinde biri olarak yorumla hükümleri birbirinden ayrı dile getirmelisiniz.

1. Bölüm olumsuz degerlendirildiğinde 2. bölüme geçilir.
1. Bölümde eş yok ama anne ve çocuk var.
Şimdi niçin 1. bölümü atladınız 2. bölüme geçtiniz söyler misiniz?

Ayrıca 2. bölümde degerlendiriyorsanız bunda yine eş dikkate alınamaz bakmakla yükümlü birey olarak.

Çünkü 2. bölüm aynen şöyle diyor:

"[FONT=Tahoma]kanunen bakmakla yükümlü kimsesi bulunamayan özürlü ile aynı evde yaşayan ve bakım hizmeti vermeyi yazılı olarak taahhüt eden akraba, vasi ve bunlarla birlikte aynı evde yaşayan kişileri"

Buyrun burda degerlendirildi diyelim hade. Yine eş yok 2. bölümde.

Lütfen bir şeyin yanlış olduğunu söylerken dayanaklarımızı tam belirtelim.
Genelge açık evet, ama gördüğünüz gibi rastgele yorumlayamayız da.

Bu konuyu bu kadar uzatmak istemezdim. Ama bir konuda yanlış bildiğim soylenirse dayanak isterim.

Yorumlarımız yanlış olabilir, yanlış bilebiliriz ama iş mevzuata gelince orada hepimiz kafamızda soru işareti taşımalı gerekirse iyice araştırmalıyız.
[/FONT]

1. Bölümü nasıl neye dayanarak atladığınızı merak ediyorum çünkü.

Diyelim ki 18 yaş altı bir çocugu olan baba ayrı hanede ikamet ediyor. Çocugu için anne evde bakım aylıgına başvuruyor. Bu durumda baba ayrı hanede ikamet etse bile bakmakla yukumlu birey sayılır. Çünkü 1. bölüümde "ayrı hanede olsa bile velayeti devam eden anne babayı" diyerekten buna atıfta bulunuyor.
Bu şekilde ilgili Yönetmelik ve bu yukarda alıntıladıgınız Genelge hükmüne göre baba bakmakla yukumlu sayılıyor ayrı hanede olsa bile.

ya da anne bakıcı olmak istemiyor başka akrabasının bakıcı olmasını istiyor. Böyle bir durumda da bakamayacak durumda ve bakmak istememsi halinde 1. bölüm olumsuz degerlendirilmişse 2. bölümde degerlendirilebiliyor.

Ama eş olayında 1. bölümü nasıl atladınız ve 2. bölüme geçtiniz?

1. bölümde ayrı hanede kalsa bile diyerekten ayrı hanede olsa bile bakmakla yukumlu bireyler sayılmıştır. Bunlar arasında eş yok.

Eş aynı hanede değil, ayrı hanede de sayılmıyor.
Ama siz şartları olumsuz bulup hemen 2. bölüme geçiyorsunuz. Neye dayanarak?

Genelgenin acilama kismi aynen soyle İkinci bölümde yer alan “kanunen bakmakla yükümlü” ifadesi; eş ile 18 yaşından küçük özürlünün anne ve/veya babasını kapsamaktadır. Bu durumda evli olan veya 18 yaşından küçük olup anne ve/veya babası bulunan özürlü ikinci bölüm kapsamında değerlendirilemeyecektir. Ancak buradaki eş ile 18 yaşından küçük özürlünün anne ve/veya babasının özürlüye bakamayacak durumda olup özürlüye bakmak istememesi halinde bu kişiler de kanunen bakmakla yükümlü kişiler dışında değerlendirilecektir.2. Bolumde es yazmiyor demissiniz dogru yazmiyor ama genelgenin aciklamasinda 2. Bolumde yer alan kanunen bakmakla yukumlu ifadesinin eş icin ve 18 yasini doldurmamis ozurlunun anne ve babasini kapsadigi belirtiliyor yani kisinin esi varsa yada kisi 18 yasindan kucukse anne ve babasi bakmayacaksa diger kisiler degerlendirilir diyor konuyu biraz tersinden anlattim zannedersem Ozetle birinci bolumde ne kadar ayni evde yasayan ibaresi bulunsa da genelge aciklamalarinda kisinin evli olmasinin kanunen bakmakla yukumlu ifadesini temsil ettigi anlatilmisKonuyu hukuk subesine de bildirip gorus istemistim birkac hafta icerisinde net bir gorus gelecektir. Gelince buraya aktaririm en azindan kimsenin aklinda soru isareti kalmaz

Denetim, ne demek istediğimi aslında anladın. İlgili Yönetmelik'tei bakmakla yükümlü bireyler ve bakıcı olabilecek akrabalar tek tek sayılmıştır.
Bakmakla yükümlü bireyler konusunda yukarıdaki Genelge yayınlanmıştır.
Genelge'de geçen bakmakla yükümlü bireyler zaten ilgili Yönetmelikte var. genelge de bunun nasıl uygulanması gerektiğini göstermek açısından yayınlanmış.
Demişsin ki:

"2. Bolumde es yazmiyor demissiniz dogru yazmiyor ama genelgenin aciklamasinda 2. Bolumde yer alan kanunen bakmakla yukumlu ifadesinin eş icin ve 18 yasini doldurmamis ozurlunun anne ve babasini kapsadigi belirtiliyor yani kisinin esi varsa yada kisi 18 yasindan kucukse anne ve babasi bakmayacaksa diger kisiler degerlendirilir "

Ama biliyorsun ki 2. bölüme 1. bölümden sonra geçilir. 1. bölüm olumsuz degerlendirilirse geçilir.
1. bölümde buyrun incelediniz. Eş ayrı adreste ikamet ediyor. anne ve çocuk ayrı adreste. eş aynı adreste değil. geçelim ayrı adrese. Orda da ayrı adreste olsa bile eş dahildir demiyor.

1. bölümden 2. bölüme şimdi hangi hükme dayanarak geçiyorsunuz?
İlgili Yönetmelikte TMK ilgili hükümlerine atıf var mı? Yok.
Evet eşlerin TMK hükümlerine göre kanunen bakım borcu vardır.Bu konuda sorun yok. Ama madem Kurum böyle düşünüyor bunun için yasal düzenleme yapsaydı.

SHCEK görüş yazılarına baktım dün. Geçmiş tarihlerde de eş ayrı adreste olsa bile bakmakla yükümlü birey sayılır demiş. yasal olarak bakmakla yukumlu sayıldıgından demiş. BU şekilde görüş bildirmiş Hukuk Muşavirliği.

Senin soruna da nasıl bir cevap verecekelr ben de merak ediyorum. cevap gelirse paylaşmandan mutluluk duyarım.

Bir uygulama olacaksa mevzuatta net bir yeri olmalı. Açıkça yazılmalı. Yoksa Allah korusun herkes kendi başına yorum yapmaya kalkar işin içinden çıkılmaz.
Ayrıca vatandaş hakkını nasıl arayacak? mevzuata bakarak. Yorumlara bakarak değil.

1. bölümde ayrı adreste olsa dahi velayeti devam eden anne babayı demiş mesela. Burada itiraz ettik mi? Hayır.
TMK hükümlerine göre ergin olmayan çocuklara anne babanın bakım borcu vardır ve anne baba kanunen bakmakla yukumlu kimsedir. E buna ragmen
1. bölümde ayrı adreste olsa bile diyerekten bu kısım yazılmış di mi bakmakla yükümlü bireyler sayılırken? Yazılmış. İşte boyle açık ve net olmalı her şey.

Onun haricinde bakıyorum eş aynı evde yok. Bakıyorum İlgili Yönetmelik hükmüne ve Genelge'ye ayrı adreste olsa bile eş dahildir demiyor.

Ama bakıyorum 1. bölüm atlanıyor eş ayrı adreste olunca 2. bölüme geçilmeye çalışılıyor!
tabi 2. bölüme geçmek için de dediğin gibi vatandaştan eşinin bakamayacak durumda olup da bakmak istememesi halinde belgelendirmesi isteniyor.

Eşi bakamayacak durmda olup bakmak istememsi halinde 2. bölüme geçilebilirmiş.
Tabi eşi aynı evde yaşıyor ya.
ya da ayrı adreste olsa bile gelir hesabına dahil ya.
neye göre dahil?
TMK hükümlerine göre deseler iş hallolacak di mi? Yani Kurum'un mantığıyla söyleyim, "ayrı adreste olsa bile eşi" diye bir ibare olsa 1. bölümde.
Böyle bir ibare yok.

Böyle bir ibare var mı ilgili Yönettmelik hükümlerinde 1. bölümde? Yok.
Senin dediğin gibi tersten başlıyorlar işe. 1. bölümden değil direkt 2. bölümden başlıyorlar degerlendirmeye işlerine gelince!

Bunların cevabını merak ediyordum o yüzden uzatıyorum konuyu. İnşallah cevap size geldiğinde bu dayanaklar da yazılı olur. Yoksa SHCEk görüş yazılarındaki gibi "yasal açıdan kanunen bakmakla yukumlu sayıldıgından" diye bir cümleyle yetinmezler inşallah.
Yoksa kanunen bakmakla yükümlü derken 2. bölümde, TMK hukumlerine bakarak zaten biliyoruz.
Ama bizim anlamadığımız niçin 1. bölümü atlıyorlar?

Sayin kalem 1. Bolumde birlikte yasanan es denmekte ama ayri yasanan es denmemekte 2. Bolumde ise sadece eşi oldugu zaman 2. Bolum degerlendirilmez denmekte yani birlikte veya ayri bir ayrim yapilmadan esi varsa 2. Bolumu degerlendirme denmekte buradan da 1. Bolumde sayilmasa da 2. Bolume gecmeden once 1. Bolumde bahsedilmeyen ayri yasanan es konusu gundeme gelmekte bu benim ve uzman arkadaslarimin kanaati gorus yazisini bende merak ediyorum yazi gelince mutlaka paylasacagim

Bu arada ankaradan bir uzman arkadasla gorustum aldigim bilgi ise sasirtici genelde rapor hazirlanip maas baglanana kadar bosanma tamamlaniyor yani ayri yasayan esin degerlendiriliP degerlendirilmeyecegi belirlenene kadar eslerin bosanmasi tamamlaniyor ve olusan yeni durma gore degerlendirilip islem sonuclandiriliyor.

Sayın Kalem
daha önce sizinle de yazıştığımız ayrı adreste yaşayan boşanma sürecindeki eşin bakım ücretine dahil edilip edilemeyeceğini sormuştuk bu konuda bakanlık 2012/24 sayılı genelge ile açıklık getirmiş. aynen aktarıyorum

''4.Madde: Bakmakla Yükümlü Olunan Bireyler konulu 2010/13 Sayılı genelge doğrultusunda; boşanma davasının devam ettiği süreçte, henüz boşanmamış ve dolayısıyla resmi olarak evlilik akdi sona ermemiş olan özürlünün eşinin özürlüye kanunen bakmakla yükümlü birey olması ve eşin ayrı adreste ikamet etmesinin bakma yükümlülüğünü ortadan kaldırmaması nedenleriyle özürlüyle fiilen aynı adreste yaşamayan eşin gelirininde gelir hesaplamasına dahil edilmesi, boşanmanın resmi olarak gerçekleşmesi halinde dahil edilmemesi gerekmektedir''

Söz konusu genelgeye buradan ulaşabilirsiniz

Denetim, teşekkürler geri dönüş için:)
Aile Bakanlığının sitesinde zaten o Genelge'yi yayınlanır yayınlanmaz okumuştum:)
Yukarıda da dediğim gibi eşler resmi boşanma olmadan zaten TMK'na göre kanunen bakmakla yükümlü kimseler.
Şimdi sorun çözüldü. Böylece Bu konuda karmaşa önlenmiş oldu bence.

Merak ettiğim bir şey daha var sakıncası yoksa. Bakmakla yükümlü bireyler sayılırken TMK mu esas alındı? Neye göre belirlendi?

Rica ederim sayın KALEM :)
konuyu deyatlıca bilemesemde bildiğim kadarı ile sadece TMK değil 657 ve sgk kanunları ve şu an anımsayamadığım içinde ne kadar bakmakla yükümlü olunan ifadesi geçen kanun da işin içine dahil edildi ki ileride mümkün olduğunca az sayıda çelişkili durum oluşsun

En merak ettiğim konu da bu:) Çünkü TMK desem refah içinde olmayan kardeşler bakmakla yukumlu kimse sayılamaz. Neyse, yalnız bir eleştirimi sunayım. Böyle konularda esas alınan kanunlar da belirlenseydi keşke.
Yasal açıdan dayanaklar belirlense bu karmaşalara gereek kalmayacak hiç.
Örneğin yeni yayınlanan genelge de eşler, çocuklar için TMK'na atıfta bulunuldugu anlaşılıyor.
Ama kardeşler sayılırken dayanagı ben bulamadım.

Sayın KALEM ;
öyle yerlere denetime gidiyoruz ki mesela en uç örneklerden biri dede çocukları torunları ve torunlarının çocukları aynı avluda yaşıyorar. (resmi ikametleri hepsinin de aynı) toplama baktığınızda tam 6 aile kardeşler burda gelire dahil edilmeli mi edilmemeli mi tereddütü ister istemez oluşuyor,
bir başka olay da şu kardeş boşanıyor ve tekrar anne babasının yanına çocukları ile birlikte geri dönüyor (bu örneğe daha sık rastlanır oldu)

demeye çalıştığım bunun gibi yüzlerce binlerce gerçek örnek ve bir önceki mesajımda yazdığım gibi konuyla alakalı kanunlar yönetmelikler vb. nedeni ile kardeşler vb. akrabalık tanımları ortaya çıkıyor umarım anlatabilmişimdir.

İşin içinden zor çıkılır diyorsunuz yani:) Napalım dilerim şartlar daha iyi hale getirilir. En azından gelirden bagımsız hale getirilir de bu sıkıntılar giderilir diyelim. İşte o zaman asıl hedef gerçekleşir.
Teşekkürler:)

Üst Alt