Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Boy kısalığı nedeniyle araç alımında ÖTV indiriminden yararlanmak mümkün mü?

kingriders

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar aranızda yeniyim 130 boyum var akondroplazi hastasıyım hem dirseklerde tam açılmama sorunu var ötv indiriminden faydalanabilirmiyim ?

kingriders

Pedalları yükselten bir modifikasyonla evet, araç alımında vergi avantajından yararlanmak mümkün. Bunun için "pedalları yükseltilmiş özel donanımlı araç kullanır" ibareli ve üzerinde oran bulunan engelli sağlık kurulu raporu almalısınız. Araç alımına bu rapor temel sayılır.
Aynı şekilde bir de sürücü belgesi için raporunuz olmalı ve ona istinaden uygun kodların yer aldığı sürücü belgeniz olmalı.

Merhaba Arkadaşlar geçen gün rapor için başvurduğumda kurula girdikten sonra bana bir dünya kod yazmışlar ama bu kodları yazdıktan sonra sürücü belgesi sınıfına B demişler şimdi ben ötv indiriminden yararlanamıyacakmıyım ? kodları şöyle sıraliyim
15.01 Uyarlanmış debriyaj pedalı
20.01 Uyarlanmış fren pedalı
25.01 Uyarlanmış hız pedalı
31.04 Yükseltilmiş zemin
40.05 Uyarlanmış direksiyon simidi (daha büyük/kalın direksiyon simidi, azaltılmış çap, vb.)
42.01 Arka görüş için uyarlanmış cihaz
42.03 Yan görüş sağlayan ek iç cihaz
42.05 Kör nokta görüntüleme cihazı
43.01 Normal görüş sağlayacak yükseklikte, direksiyon ve pedaldan normal uzaklıkta sürücü koltuğu
43.02 Vücut şekline göre uyarlanan sürücü koltuğu
43.06 yarlanabilir emniyet kemeri
Ellerine ne geçtiyse doldurmuşlar zaten bu tertibatları yaptırmak sanırsam araba parasına denk gelir diye düşünüyorum

kingriders

Oha be abicim! Tüm kod listesini ekleseymişler madem, eksik kalmış!!!

B sınıfı olması doğru (artık H yok)
Ehliyetin yanı sıra bir de "özel donanımlı araç kullanı" ibareli ve oran bulunan engelli sağlık kurulu raporu alırsanız araç alımında vergi avantajından yararlanabilirsiniz

merhaba, Arkadaşlar
ablama ait Boy kısalığı nedeniyle rapor aldık toplam oranı %28 ancak kas iskelet sistemi bölümünde yazan Her İki Alt Ekstremitede Kısalık bölümünün karşısında oran belirtilmediği için Vergi dairesi ÖTV' den yararlanamazsınız diyor. raporu veren hastane boy kısalığında oran yok neye göre yazacağız diyor. sürücü belgesi almak için alınan raporumuzda 1. grup sürücü olur (engelli B) yazmasına ve rapor arkasında 102-64-103.05-10.02(otm vites)-20.06.(elle çalıştırılan fren)-25.04(manuel gaz) ve 43.02 Vücut şekline göre uyarlanan koltuk ibareleri var diğer raporumuzda Özel Tertibatlı araç kullanır ibareside var ancak ÖTV indirimi için Hastane ve Vergi dairesi arasında kalmış durumdayız benzer sıkıntılar yaşayanlar oldu mu ne yapabiliriz

AEÇ

Boy kısalığı için oran verilmiyor malesef. Başka bir rahatsızlık varsa, oran %10 dahi olsa işinizi görür.

@kingriders
Eğer sakıncası yok ise, Kocaeli'nde hangi hastaneye gittiniz? Benim de boyum 135 cm. Araç kullan-a-bilmek ve Ötv hakkından faydalanmak istiyorum. Yaşadığınız süreç akondroplazikler için güncel bir süreç, paylaşabilirseniz çok mutlu oluruz.

@OturanBoğa
B sınıfı ehliyet için rapor başvurusuyla "ÖTV muafiyeti ve özel tertibat, otomatik vitesli araç kullanır" ibareli raporun başvurusu ve raporu ayrı mıdır? yazdıklarınızdan öyle anladım. Doğru mudur?

Bugün vergi dairesinden bu konu hakkında bilgi aldım.
Ben akondroplaziyim. Ehliyet raporumda 10.02, 10.04, 20.01, 25.01, 40.05 kodları yazılı.
Engelli raporumda ÖTV indiriminden yararlanır seçeneği işaretli değil.

Daha önce başvuru yapan birine olumsuz karar çıkmış. Araç alımında ÖTV indiriminde yararlanamıyorsunuz dediler. Yararlanan arkadaşlar var mı acaba ??

Cepherkülü

Engelli raporunda "Sadece hareket ettirici aksamda özel tertibatlı taşıt kullanması gerekir" ifadesi olması ve ehliyette de "31.02 Aynı seviyede ya da aynıya yakın seviyede pedallar" vb. pedal yükseltmeye dair kısıtlama kodu bulunması şartı ile ötv'siz araç alınabilir.

Üst Alt