Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Boy kısalığım mevcut. H sınıfı ehliyetim var. Araba almak için ne yapmalıyım?

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhabalar. Ben şu anda hali hazırda H sınıfı ehliyet sahibiyim. Ayrıca H sınıfı ehliyeti almak için almış olduğum heyet raporum da bende. Fakat, yeni sisteme göre, şu anda araç alıp ötv indiriminden faydalanmam için ne yapmam lazım? Prosedür nedir? Raporumu yeniletmem gerekiyor mu? Eğer gerekiyorsa yeni raporun düzeni (resmi evrak olarak yeni yasaya göre belirlenen normlar nelerdir?) ne olmalı? Ehliyeti yeniletmem şart mı? Raporumun fotoğrafı linktedir. Saygılarımla...

Not: Pek çok sayfayı okudum ve çok bilgiden ötürü kafam daha da fazla karıştı. Buradaki cevap daha net olacaktır diye yeni bir konu açtım. Şimdiden teşekkür ederim.

Imgur: The most awesome images on the Internet

Bu konu tam bir muamma, birileri yeni yönetmeliğe göre ehliyet ve ötv-mtv için rapor çıkartsa da bizi aydınlatsa diye bekliyoruz.

Varolan ehliyet ve raporla araç alabilmeniz gerek. Pedalları yükseltilmiş özel donanımlı bir aracı ötv-mtv istisnası ile satın alabilirsiniz.

dipteyim

Evet evet, şimdi rapora baktım. Çok sayıda doktor imzası var. Sanki bu da o rapor gibi. Ama bilemedim!?

O da gözümden kaçtı iyi mi! Elbette, oran yazmazsa kabul görmesi mümkün değil.

Teşekkür ederim cevaplarınız için.

Şimdi yeniden engelli sağlık kurulu rağoru almak adına işlemlere başladım.
Skolyozumun arttığı ve geçirdiğim ameliyat sonucu içimdeki titanyumları gören doktorun şaşkınlığı ilk gözlemlerim oldu, ancak içimde hala engelli sağlık raporunda yeterli düzeyde yüzde belirtilmeyeceği gibi bir korkum var. 11 şubatta heyetim var. Bakalım size bu süreçteki tecrübelerimi ve yaşadıklarımı aktaracağım. Saygılarımla...

ÖTV muafiyeti için oranın derecesi önemli değil. Yeter ki orada bir sayı yazsın.

Üstteki, ehliyet için aldığın raporda yazan karar "engelli sağlık kurulu raporu"nda da yazarsa ÖTV muafiyeti için sorun yaşamayacağını düşünüyorum.

Uzun zamandır sinir harbindeydim. Bu gün cinnet geçirsem yeriydi abilerim, ablalarım. Bir işlem bu kadar zorlaştırılabilir herhalde.
Oran yazılı olan "Engelli Sağlık Raporu"mu 20 gün sonra nihayet aldım ve bu gün (Ankara'da okuduğum için) Ankara İl Sağlık Müdürlüğüne gittim. Her şey tamam orada da bir heyete girmeyi umarken (elimde daha 1 haftalık bile olmayan heyet raporum olmasına rağmen) bana aile hekimi ve özel durumumdan dolayı uzman doktora sevk edilmem gerektiğini belirten "SÜRÜCÜ ADAYLARI VE SÜRÜCÜLER İÇİN SAĞLIK RAPORU"nu da zorunlu koştular.
Ve tabi ki önce aile hekimi ardından da onun sevki gerektiğinden, uzman görüşü iki aşamada alınabiliyor. Yani "direk uzman doktordan alayım hazır hastanedeyken" olmuyormuş.
Ayrıca da her aile hekimi de (sırf gıcıklığına sanırım, çünkü yönetmelikte hiçbir yerde illa ki kendi aile hekimi olmalıdır yazmıyor.) bu raporu doldurmaya meyilli omuyormuş kendi hastası olmadığım için.

Şu ana kadar ki tecrübelerim bu yönde. Epeyi bir sinir harbi yaşadım malesef. Umarım hiç kimse bu kadar git gele mağruz bırkılmadan kolaylıkla işlerini halleder.
İyi akşamlar dilerim.

%kaç oran verdi heyet ? Umarim daha başka zorluk cikarmazlar sana . Dunyada bizden başka ülke yoktur ki kendi engelli vatandasina engel cikaran , bir zihniyet

%62 verdiler. Bacaklarımda boydan boya titanyum vardı sanırım ondan.

Allah yardimcin olsun kardesim . Benimde sol ayagimda dizden ayak bilegine kadar titanyum ve 7 adet civi var . Bana da %15 verdiler , itiraz etmeyi düşünüyorum . Bende sol ayagimda harelet kisitliligi var H ehliyeti almayi denicem , kismet artik

Bu gün nihayet Ankara İl Sağlık Mdürülüğünün heyetine girdim. Ancak sonuç benim için yine hüsran. Hastane ÖTV-MTV den muhaftır ı artık İl Sağlık Müdürlüğü veriyor derken, İl Sağlık Müdürlüğü bu gün "O bizim işimiz değil." dedi. Vallahi de billahi de ne yapacağımı bilmiyorum. Engelli sağlık raporu çıkarttım ama ÖTV-MTV daha önce belirttiğim sebepten verilmedi, İl Sağlığa gittim o da benim işim değil dedi. Yahu bu kimin işi?Benim iki raporum var tertibatlı araç alabilir diye ama muhaf olduğuma dair bir belgem yok. Ne yapmalıyım? LÜtfen yardımcı olun kafayı yemek üzereyim...

hastaneden alacağınız heyet raporu ötv için, il sağlıktan alacağınız ehliyet için
fakat ötvli araç almak için maliye ötvli aracın sürülmesine uygun ehliyet de istiyor.

Hocam hastaneler bunu kabul etmiyor derdim de o malesef. Hastane artık il sağlıkta o iş diyor.

şu an yeni olduğu için olabilir, ehliyet il sağlıkta, ötv hastane heyetinde bildiğim, eskiden ehliyet de hastane raporunda olduğu için bi belirsizlik olabilir bi süre

Sorunda orda zaten "özel tertibatlı araç kullanır" raporu almak için hastane sağlık kuruluna müracaat ediyoruz kurul artık o raporu il sağlık müdürlüklerindeki kurul veriyor diyor il sağlık müdürlüklerindeki kurul ise bu verdiğimiz rapor eski "H" sınıfı ehliyetlerinizi emniyetten değiştirmek için yada engelli ehliyeti almak için diyor ben özel tertibatlı araç almak ötv'den muaf olmak istiyorum onun için rapor istiyorum diyorsun o raporu hastane sağlık kurullarından alacaksınız diyorlar kaldık ortada

Yeni rapor, ÖTV-MTV Muafiyeti, Ehliyet yenileme ile ilgili Sorularım

Herkese merhaba başlıkktaki konularla alakalı bazı sorularım olacak yanıtlar eminim başkalarının da işine yarayacaktır...

1-2016 yılında alınan raporlarda ÖTV-MTV muafiyeti artık belirtilmiyor. Bu vergilerden muaf olmak adına nereye başvurulmalı, nasıl bir rapor alınmalı?

2-Eğer "H" sınıfı olan ehliyet yeni tip B ile kodlu bir şekilde değişirse, rapor gerekliliği hala var olacak mı?

3-İl sağlık müdürlüğünden alınan yeni tip rapor ile ÖTV-MTV muafiyeti sağlanabilir mi? (Bu raporda sadece kodlar yer alıyor, herhangi bir muafiyet ibaresi söz konusu değil)

4-Hangi kurumlar bu konuda bilgi sahibidir? (Çünkü hastane, İl Sağlık Müdürlüğü ve Sürücü Kurslarının yönlendirmesi sonucu 2 aydır amacıma ulaşamadım ve bir Allah'ın kulu da ben bilmiyorum demedi. Hepsi bir yerlere yönlendirdi.)

Saygılarımla...

bir başka sitede bu soruyu bende sordum ancak bana 2016 yılında aldığı sürücü raporunda ÖTV indiriminden yararlanır ve 10.02 kodunu verdiklerini söylediler. demek ki verilebiliyor

Size bunu il sağlık kurulu mu belirtti yoksa hastane mi? Bir de hangi şehirde başvuruda bulundunuz? Teşekkürler...

Sürücü belgesi için ayrı, ötv-mtv istisnalı araç alımı için ayrı rapor gerekiyor

sürücü belgesi için: aile hekimi -> uzman doktor -> il sağlık müdürlüğü komisyonu ->emniyet
(sanıyorum şu kodlar yazılır: 43.01. Normal görüş sağlayacak yükseklikte, direksiyon ve pedaldan normal uzaklıkta sürücü koltuğu; 31.04 Yükseltilmiş zemin)

araç için: Engelli Sağlık Kurulu Raporu Düzenlemeye Yetkili Sağlık Kuruluşları Listesi'den birinden üzerinde oran bulunan engelli sağlık kurulu raporu -> bayi -> tse -> vergi dairesi -> emniyet

Araç alımı olacaksa ehliyetin yenilenmesi şart

sormamda sakınca yoksa boyunuz kaç acaba ?. benimde boyum kısa
1.62 boyum var. rapora h sınıfı ehliyet alabiliri işletebilirmiyim.bu iş için belli bir boy sınırı varmı
?
OturanBoğa

boyum araba sürmek için kısa geliyor. pedallara ulaşıyorum ama zorluk yaşıyorum..1.62 boyum var.kalpten ve bağırsaktan %42 engelliyim. rapora h sınıfı ehliyet alabiliri işletebilirmiyim.bu iş için belli bir boy sınırı varmı
?

1- Ötv muafiyeti için yetkili hastanelerden birine başvurmak gerekir. Raporda illa ötv muafiyetinden faydalanır gibi bir abare şart değil.
Alt ya da üst ekstremite kısıtı hangi taraf olduğu dan belirtilerek tanı kısmında açık bir şekilde yazılmış olmalı, otomatik vitesli ya da özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi olmalı ve oran bulunmalı. Bu özelliklerde bir raporla ötv muafiyeti mümkündür. Hastaneler o iş il sağlıkta dese de il sağlık komisyonuna verilen yetki sadece ehliyet konusundadır.
2- Ehliyeti değişmiş olsanızda ötv muafiyeti için yukarıdaki özelliklerde bir rağpor şart.
3- Hayır, o rapor sürücü olur raporudur ve sadece ehliyet için geçerlidir.
4- Ötv-mtv muafiyeti konusunda en net bilgiyi nakil vasıtaları vergi dairesinden edinebilirsiniz.
kadirbalakan
Boyunuz tamamen normal.
Başka başlıklarda da sorunuz cevaplandı, çok kesin ve net söylüyorum ötv muafiyetinden FAYDALANAMAZSINIZ...

Merhabalar,

Uzun bir aradan sonra yeniden aktive ettim üyeliği. Ben problemlerimin tamamını hastaneden hallettim. Kavga kıyamet sizi şikayet edeceğim benzeri sözler söylemezseniz sizi kimse sallamıyor maalesef. Boyum 1,35 ve bacaklarım boydan boya titanyum ve iç sabitleyicilerle dolu. Bu bağlamda kendi adıma şunu söyleyebilirim ki; size rapor veren hastane sizin arkanızda duruyorsa işin vergi indiriminden tutun araç alımına kadar işleriniz daha rahat halledilebiliyor.

Ancak ne olursa olsun isterse tillahı gelsin bürokratik işlemler o kadar fazla ki insanı canından bezdiriyor. Netice itibariyle vergi ve ÖTV muafiyetini zorla, kavgayla yine hastane verdi. Ancak şimdiki sorun da ehliyeti yenileme süreci olacak diye tahmin ediyorum. Çünkü onun da en az 1-2 aylık bir süreci olacağa benziyor. Bu nedenle ben 2020'ye kadar bekleyip süreci olabilecek en geç sürede başlatacağım. Zaten yeni verilen ehliyetler de 5 yıl süreli olacağı için sıkıntılı olacak. O yüzden en mantıklısı sona doğru almak. Herkese yardımları için teşekkür ederim. @OturanBoğa @Ufukalp @ottobock

Üst Alt