Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Boynumdaki %50'den fazla kısıtlılık sebebi ile ehliyetim iptal edilmek üzere..?

zasa

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Ankilozan spondilit sebebi ile boynumda ve belimde sınırlı ölçülerde hareket kısıtlılığı vardı. Diğer sebeplerle birlikte ötv indirimli engelli sürücü ehliyeti alabileceğimi söyleyen bir arkadaşın yönlendirmesi ile bulunduğum ilçede kurula girdim.

Kurul;

(1) Eklem hareketlerinden;
a) Vertebra (boyun ve bel) hareketleri, kişinin baş ve boynunu arkaya döndürmesini ve bakmasını %50’den fazla engelleyen boyun vertebra ve boyun bölgesi hastalıklarında sürücü belgesi verilmez. Lumbal vertebra eğilme ve dönme hareketlerini %75’den fazla engelleyen durumlarda da sürücü belgesi verilmez.

Maddesine dayanarak sınırda olan kısıtlılığım nasıl olsa ilerler diyerek ehliyetimi iptal kararı çıkardı. Ben itiraz ettim başka bir ilde 2. kez kurula girdim burada karar bozuldu ama nihai hakem kararını istanbulda verecekler dendi. Ben ise ehliyeti kaybetme korkusu ile nihai hakem kuruluna girmedim.

Fakat ehliyetin süresi 2 ay sonra dolacak ve bu nihayetlenmeyen kurul kararı sağlık ocağı ve hastanelerde ekrana düşüyor. Durum nihayetlendirilmeden doktorlar rapor vermiyor. Bu konuda yardım edebilecek veya akıl verecek kimse varsa bana yazabilir mi ?

@zasa,

Aman, hakem hastanesine girmezseniz ehliyetinizin tarihi biter bitmez geçersiz kalır. Sonra başka yerden de sağlık raporu alamazsınız. Her zaman o yarıda kalan süreç karşınıza çıkar.
Bu olursa yapabileceğiniz tek şey başka kentten rapor ve ehliyet çıkartmak olur

@nu067,

evet, bu hak her zaman var. HAtta 2 yıl değil, 6 ay sonra bile "durumum değişti" diyerek yeniden denenebilir.

@OturanBoğa, 1 Sorum ; Hazirana kadar hakem kuruluna gidip kurula girdim ve olumsuz oldu diyelim, Ehliyetim geçersiz oldu. Sonra tekrar sürücü kursları vasıtası ile yeniden sıfırdan başvurabilir miyim (sağlık raporu vesaire alarak) ve hemen başvurabilir miyim. Yani bu karar sistemde önüme hep engel olarak çıkar mı ? Hiç bu süreçleri yaşayan deneyen başına gelen var mı sonrası için ne yapmalıyım.

2. Sorum: İptalden sonra dava açarak sonuç alan var mı bu konuda. Günümüzde 360 derece kameralı araçlar var. Bir sürü uyarı sistemleri, sensörler ile kendi kendine giden otomobiller var ve sayısının çok artacağını göreceğiz çok yakında. Teknoloji bu haldeyken 2006 da yayınlanan bu kanunla sosyal özgürlüğümüz elimizden alınıyor. Gerçi 2006 da ilave aynalarla bu sorun çok rahat yine çözülebilirdi. Akla gelmeyecek özellikte aparatlarla herkese bu özgürlüğü tanımaya çalışırken boyuna takılmaları çok enteresan. Düşünsenize tek gözle bile araç kullanabiliyorlar. Anlık görüş için bence bu daha riskli bir durum.
Neyse.. Dava açarak 2006 dan bu güne bu konuda sonuç alan arkadaşlardan da destek istiyorum.

Bu arada TBMM de bir komisyon kurulmuş 2025 haziranda "Engelli Bireylerin Sorunlarını Araştırma Komisyonu" bu komisyona telefon ile ulaştım. Komisyona üye kişilerden biri ile görüştüm. Kendisi bu konuyu da gündeme aldıklarını ve raporlarında olduğunu söyledi. Bu soruyu yaşayan herkesten engelli@tbmm.gov.tr adresine mail ile yaşadıkları sıkıntıları belgeleri ile iletmelerini istedi. Bu konuda ortak bir çözüm bulabilmek amacı ile bence herkes yaşadığı sıkıntıyı bu komisyona iletmeli. Telefonla da ulaşabiliyorsunuz.
Ayrıca , bu gibi konularda engelli derneklerinin ne kadar etkili olduğuna da baktım. 3 Günlük araştırmamda ne yazılı ve görsel basında ne de sosyal medyada bu ve buna benzer sorunlarla ilgili bir çalışma yaptıklarına hiç rastlamadım. Bu da üzücü.. Ama bence bu komisyonun raporuna destek ve müdahil olarak, meclise ve hükümete baskı yaparak, meclisten geçirmek için ellerinden geleni yapmalılar.

Askıda bir rapor süreci varken yenşi rapor başvurusu yapamazsın. Her an karşına çıkar. Ancak başka şehirden deneyebilirsin

Dava da çözüm olmaz. Aslolan sürücü yönetmeliği temelinde ehliyet alma hakkının olup olmadığı. Dava da açsan aynı hastanelere gönderecek zaten...

@zasa, TBMM de Hangi konu mesela ? Net konuşun Boyun kısıtlılığı mı ?
Benım de 1 yıl falan sonra kontrol olacak umarım almazlar aracım 360 Kameralı en full paket Tucson Elite Plus Sağ sol kafamı çevirsem zaten her şeyi görüyorum sinyal versem göstergelerde yan kameralar dahi açılıyor. TBMM de bu sorunu çözüp ilgili maddeyi kaldırmalarımı ümit ediyorum

Üst Alt