Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Boyu kısa olanların araç kullanabilmesi için yüksek pedallı donanım seçeneği

OturanBoğa

Yönetici
Konular
678
Reaksiyonlar
1,415
(EYAFexpo 2010 fuarından aktarmaya devam)

Boyu kısa olan arkadaşlarımızın sürücü belgesi alması ceberrut doktor ve sağlık raporu vermeye yetkili heyetler tarafından engelleniyor. Çoğu zaman hakarete varan üslupla "sen bu boyla araba kullanamazsın" diyorlar!
Gören gözü olan birinin bu lafa vereceği yanıt çok açık:"siz bu kafayla doktor olamamalıydınız!"

Bu en ceberrudundan insan hakları ihlalini ortaya serdikten sonra, gelelim sadede: Boyu kısa olan arkadaşlarımız H sınıfı sürücü belgesi de ÖTV istisnalı araç da satın alabilir.
Bunun için iki seçenekleri var:

1- Pedalların yükseltilmesi ile araç kullanmak: Burada otomatik vitesli araç tercih etmek hem daha konforlu hem de daha güvenli olabilir. Tabii kişisel bir karardır... Sadece, isteğe uygun rapor almak gerektiğinin altını çizeyim. "Gaz-fren pedalı yükseltilmiş özel donanıma sahip, otomatik vitesli araç kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli rapor şu donanım için iş görür mesela:

Ürün İtalyan malıdır.
Bu sistemler kısa boylu kullanıcılar tarafından kullanılmaktadır.
Otomatik vitesli veya otomatik debriyajlı araçlar için uygundur.
Erişim mesafesini kısaltmak için aracın orijinal pedalları üzerine ilave edilen bir sistemdir.

Bu sistem için (7+7) 14 cm'lik bir üst sınır var. Yani, maksimum 14 cm uzatılabiliyor.

2-Gaz-fren elle kumanda sağlayan donanımla araç kullanmak: Burada otomatik vitesli araç olması zorunluluk gibi görünüyor. Zira gaz-fren-direksiyon derken, bir de sürüş esnasında vites değiştirmek pek mümkün değil :)
"Gaz-fren elle kumanda sağlayan özel donanıma sahip, otomatik vitesli araç kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli rapor şu donanım(lar) için iş görür mesela:
http://www.engelliler.biz/forum/oze...an-elle-kumanda-icin-mukemmel-donanimlar.html

Not: Lütfen boyu kısa olup sürücü belgesi alan ve araç kullanımında buna benzer özel donanımlar kullanan arkadaşlarımız deneyimlerini bu başlıkta paylaşsın.

Bülent faydalı paylaşımın için çok teşekkür ederim. Daha önce de bahsettiğim üzere benim boyum 125 cm arkadaşlar. Ehliyet alırken zorluk yaşamadım. B sınıfı ehliyet almıştım ancak kişisel tercih olarak ehliyetimi H sınıfına çevirdim. Aracım Opel Corsa. Aracımı aldığım zaman fazla araştırma fırsatı bulamadığımdan Pendik'te bir ustaya yaptırmıştım. Araçta fren gaz yükseltimi ayrıca ek koltuk yapılmıştı. Ek koltuk takılıp çıkarılacak şekilde olup sabit değildi. Şu anda da yapılan aparattan memnunum ancak pedal yükseltimi sırasında ilave edilen pedallar modifiye araçlarda kullanılan özel pedal olduğundan zamanla gevşeyerek dönmeye başladı. O nedenle de yeni bir donanım araştırmaktaydım. Benim aracın fotoğrafları şu an mevcut değil. Buraya fotoğraf eklemeyi de bilmiyorum. Ancak fotoğrafları çektiğimde eklemeye çalışacağım.

Vergi indirimi alınırken Vergi Memuru biraz sorun çıkardı. Şöyle ki ; frene yapılan ek tertibatı kanun kapsamında bir düzenek saymadığını, bu yüzden aslında bu işleme onay vermeyeceğini söyledi. O noktada ben kanuni düzenlemenin açık olduğunu söyledim. Ne alaka bilmiyorum ama Ankara'dan onaylanan vergi indirimi raporumu görünce tuhaff bir şekilde !! ikna oldu. Aslında bu indirimin alınıp alınmayacağı aracı satın aldığınız bayinin Vergi Dairesi ile ilişkileri ve ne kadar güçlü olup olmadığı ile ilgili. Ülkem adına üzülerek bunu da belirtmek isterim.

Akasya hanım yazdıklarınızdan anladıgım kadarıyla bir önceki sayfada sordugum sorunun cevabı olarak yasalarda ya da trafik yasamızda ehliyet alımı veya başka bir uygulama için boy ölçüsü, asgari boy ölçüsü gibi bir sınır yok. Dolayısıyla pratikte B sınıfı ehliyet alınabilmekle birlikte Bülent beyin resimlerle açıkladıgı türden bir aracın kullanımı için sizin yazdıgınıza dayanarak söylemek gerekirse bir anlamda keyfekeder bir istekle ehliyeti H sınıfına çevirip trafige çıkmak mümkün olabiliyor. Umarım dogru anlamışımdır. Hem size hem Bülent beye içten teşekkürlerimle...

Passionate yasalarda boyla ilgili hiçbir düzenleme mevcut değil. Boyu kısa olan arkadaşların taleplerini reddeden doktorlar tamamen keyfi bir uygulama yapıyorlar. Ben ehliyetimi alırken girdiğim heyetteki Ortopedist benim H sınıfı mı yoksa B sınıfı mı ehliyet alabileceğim konusunda kararsız kalmıştı. İnceleyip bilgi vereceğini söyledi. Şahsi kanaatiyle B sınıfı ehliyet verdi. Ancak daha sonra ben Çapa Tıp Fakültesi'nde yeniden heyete girerek " H ehliyet alabilir" raporumla ehliyetimi "H" sınıfına çevirdim.

Akasya bu son açıklama çok daha iyi oldu. İlgine ve bilgilendirmene tekrar ve içten teşekkürlerimle...

4- Boy kısalığı nedeniyle pedallara uzanamadığı için pedalları yükseltecek özel donanıma ihtiyaç duymak ve buna karşılık "Pedalları yükseltecek özel donanıma sahip araç kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli raporu/ehliyeti bulunmak
Sevgili bülent kardeşim bu madde benim ilgimi çekti acaba biliyor musun yada bilen var mı kaç cm lik boyu olan bu maddeden yararlanır.
boyun üst limiti kaç cm ?

Bu detayı bilmiyorum. Bilen var mı arkadaşlar? Boyu ne kadar olunca bu statüde donanıma sahip araç vergi istisnası ile alınabiliyor?

Mantık yürütüyorum ; Normal araçlarda bulunan pedal donanıma ayakları yetişmeyen herkesin bu donanımı yaptırıp ; vergi indirimi alabileceği kanaatindeyim. Yani doktordan rapor alırken ; ayakların pedallara yetişmeyeceği kadar boyu kısa olan birinin( doktor bunu tespit edebilir ) raporuna bu ibareyi yazdırması yeterlidir. Ancak benim başıma geldiği gibi Vergi dairesi fren gaz yükseltimini hareket ettirici bir donanım saymayarak ; zorluk çıkarabiliyor. Bana epey zorluk çıkarmışlardı. Ancak ikna ettim. :)

boy farketmiyor kaç cm olduğu ,ben taktirdim

pedallar yükseliyor ancak koltuk ile ilgili bir donanım göremedim ben. benim isteğim arabamı hem benım hem ailemin kullanabilmesi. yani isteiğim zaman bu donanımı ckartabilmeliyim. pedal da bu mümkün olur ancak koltuk da nasıl olucak.

Canseven ;

Benim koltuk da çıkarılabiliyor. Koltuğu bir oto döşemecisinde yaptırdım. Alt oturma yeri önden arkadan cırt cırt dediğimiz sistemle koltuğun üzerine tutturuluyor. Arka sırt dayanma kısmının üst bölümünde iki delik var. Bu deliklerle koltuğun baş kısmına takılıyor. yandan da ipler var. Bunlar da kenarlara tutturuluyor. Pek tarif edemedim. Fotoğrafını ekleyebilirsem ekleyeyim :) Ancak benim koltuk bu şekilde pek sağlam ve sağlıklı değil. Eşim kullanacağı zaman çıkarıyorum. Sonra tekrar takıyoruz. Ben de daha profesyonel güzel bir sistem arıyorum. Bulabilen varsa paylaşsın :)

Üst Alt