Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Boyun ve omurga haraketleri kısıtlılığından ehliyet alamayanlar Bimere yazalım!

_çalıkuşu_

Aktif Üye
Konular
40
Reaksiyonlar
3
[FONT=sans-serif]a) Vertebra (boyun ve bel) hareketleri, kişinin baş ve boynunu arkaya döndürmesini ve bakmasını %50'den fazla engelleyen boyun vertebra ve boyun bölgesi hastalıklarında sürücü belgesi verilmez. Lumbal vertebra eğilme ve dönme hareketlerini %75'den fazla engelleyen durumlarda da sürücü belgesi verilmez.

[/FONT]
[FONT=sans-serif]İlgili yonetmelik doğrultusunda ehliyet alamayan ya da yenileyemeyip ehliyeti iptal olan arkadaşlardan itirazda bulunan ve mahkemeye giden ya da dava kazanan var mı?Varsa bizi lutfen bilgilendirsin.

Bu yonetmelik yüzünden kaç yıllık sürücüler ehliyetinden oluyor.boyun ve belini hic ceviremedigi halde bazı kodlarla ehliyet alanlar varken alamayanlar da var.Bu durum doktorun merhametine veya hatrı sayılır kişilerin selamına kalmamalı.Çifte standart yaşanıyor alenen.Doktor insiyatifine göre benden daha ileri derecede olanı alabilirken ben "çok iyi sürücü de olsan ortada yonetmelik varken veremem"ile karşılaşabiliyorum.

Bizlerin engelli olduğumuz için zaten hayatı kolay değil.Devlet çözüm bulabileceği yerde sürücü olamaz deyip kestirip atmış vaziyette.Bugün bir hastanenin idari müdür yardımcısıyla konuştum.O bile şaşırdı.Baktı kendi de ceviremiyor boynunu.ve bu kişi engelli değil.Bunun icin ehliyet mi alınır,araba bizim elimiz,ayagimiz dedi.Boynu fitık olanlar vs de çeviremiyor ona kalırsa. Avantajları engelli olmamaları ve heyetten gecmek zorunda olmamaları.Geri görüş kamerasi ya da kör nokta görüntüleme cihazı gibi sonradan türemiş teknolojik sistemleri bir kenara bırakın,tırların,otobuslerin kullandığı aynalar tarzı tertibat aynaları bile tek başına yeter.Ağır vasıta şoförleri geriye dönüyor mu?

Kimi doktorlar verecek olsa da yönetmeliği taktiği için veremiyor.
Bana dokunmayan yılan bin yaşasın demeyelim.Sorun yaşamadan almış olabilirsiniz ama 10 yılda bir heyetten geçeceğiz.O zaman daha da yaşlanacağız.Bu riski 10 yilda bir yasayacagiz
[/FONT]
[FONT=sans-serif]
Bimere güzel bir yazı için gerek @OturanBoğa,gerek siteye üye varsa avukat ve bilir kişilerden yardım istiyorum.Avrupada sorunsuz alinabiliyor diye okudum yorumlarda.Bunun resmi dayanağı,kanıtı bilen ya da bulan varsa lütfen yardımcı olsun
[/FONT]
[FONT=sans-serif]
Bizler kraldan çok kralcıyızdır.Olumsuz yorumlar olacak mutlaka.Böyle bir engeli olmayan önyargı ile yaklasacak.Tıpkı tek kolla nasil araba kullanacaksin diyen doktorlar gibi.

Engelli araçlarını sahibinden baskasi kullanamadigi icin tepki gosterdigimizde devlet hakli diyenler gibi(artik 3.dereceye kadar akrabalar kullanabiliyor) Demekki her zaman haklı degil,her zaman bi bildiği yok,her zaman bizim için oturup kafa yormuyorlar.Şikayet ve tepki üzerine çare buluyorlar.Malesef.

Ehliyetim şuan iptal değil ama ben bu saçmalığı kaldıramadım.lutfen örgütlenelim.

Boyun ve bel kısıtlılığı olan kişilerden komisyondan sorunsuz geçenlerin ehliyet örneklerini buraya atıyorum.Ayrıca tertibatlarin görsellerini de.Komisyondan geçenler de atarsa sevinirim.
[/FONT]
6NMDR3.png
[/URL][/IMG]

1E7pnG.png
[/URL][/IMG]

Aslında varız, ama şuan rapor ile koşturuyorum. Sevk edildiğim hastane raporu olumsuz yönde yazdı ehliyetim olmasına ve araç kullanmama rağmen. Bende itiraz ettim farklı bir ildeki hastaneye sevk edecekler.
şu rapor işlerim bitsin, beni nasıl uğraştırdılar hepsini paylaşacağım

Ben belki 10 gündür uğraşıyorum ama ne kadar erken davranırsak o kadar iyi.etraftan 2 yıl daha bekle belki değişir diyenler var.12 yıldır değişmeyen yonetmeligin durduk yere değişeceğini sanmıyorum.Biz zaten normal ehliyet değil engelli ehliyeti istiyoruz.Benden herkes gibi boyun ve beden hareketi bekleyeceklerine tertibatla çare bulunsun.Zaten de bulunmuş.yeni gelen kodlarla 2006daki yonetmelik maddesi çelişkili.

Arabanın hareket ettirici,sürekli kullanilmak zorunda olan aksanlarına bile çare bulunmuşken nadiren olacak bir eyleme çare olarak sürücü olamaz maddesinin konması ve yeni gelen kodlarla o maddeye bir düzenleme yapılmaması sonucu engellilerin hayatının çocuk oyuncağına çevrilmesi hangi vicdana sığıyor

evet beni de düşündüren bir durum bu. Bu nedenle ehliyetimi yenilemedim sonuna kadar bekleyeceğim. Çünkü araç için rapor alırken ehliyet değerlendirilmemişti. Neden diye sorduğumda ortopedi doktoru hareket kısıtlılığı var o nedenle veremeyiz demiş. Halbuki elimde 2003 yılında aldığım H sınıfı ehliyetim vardı. Bende sesimi çıkarmadım ama korkuyorum 2020 yılında yenilememiz gerekecek. Nasıl olacak bilmiyorum. Kullandığım araçta geri görüş kamerası var. Yan aynalarla birlikte çok rahat tüm yönlere hakimim. Geri dönerek bakan birinden çok daha iyi aracı geri sürebilirim.

Gözün kapalı da sürsen yönetmelik var diye bir cevapla karşı karşıyasın.Yani doktora anlattığın vakit süremezsin kardeşim diye zitlasmiyor.yönetmelik var diyor.boş boş beklemeyelim.bimere yazalım.

Tamam yazalım, ama 3 - 5 kişi ile olmaz. Şikayet veya dilekçe taslağı hazırlayalım gönderelim

Ehliyetim iptal edildi. İş güzar doktor olumsuz yönde yazdı, itiraz ettim sonuç yine aynı

Itiraz ettim derken?sözlü Itiraz mı yoksa dilekçe mi?dava açmaktan başka çare kalmadı o zaman.

İşte bu yüzden burada soruyorum dava açıp kazanan var mı?emsal bir kadar varsa umut ışığı olacak

Yok yazılı dilekçe ile itiraz ettim, 3 doktordan olur raporu getirmem istenildi (aynı branş) bir tanesi olumsuz olsa bile olmaz denildi. ilk doktor olumsuz yönde kullandı hakkını. bende diğer iki doktora gitmedim

Beni karara bağlamadan tekrar fizik tedaviye sevk etmişlerdi.3 hekim imzali fizik tedavi raporu istenmis.raporu aldım ben ama olur yada olmaz diye bir şey yazmıyor.sadece istenen teşhisler yazılmış.teşhisler de zaten yönetmeliğin sürücü olamaz kısmına uyan yönde.ben raporu komisyona götürsem komisyonun dediğini belgelemiş olacağım.benim degil onların işine yarayacak.
Ama üzüldüğüm şey fizik doktorunun tertibatla sürebilirsin fakat komisyon ne der bilemem demesi.O da fizik doktoru,komisyondaki de fizik doktoru.biri sürebilir gözüyle bakarken diğeri olumsuz bakıyor.ama komisyondakinin sözü geçerli oluyor.

En kötüsü, tam anlamı ile inceleme yapmadan. kaderin doktorun iki dudağı arasında kalmak
komisyon veya başka bir birim nasıl olur bilmiyorum. Sürücü veya adayını araca binecekler gözleri ile görecek nasıl sürüyormu süremiyormu ona göre karar verecek. Kağıtta yazılana göre karar mı olur

Arkadaşlar olumsuz cevaptan dolayı ruh halinizi tahmin ediyorum ama kağıtta yazan dediğiniz "yönetmelik" ve onun değerlendirme ekleri, kriterler tanımlanmış (hareket kısıtlılığı, görme sınırı vb)ve bu kriterleri değerlendirenlerde konusunda yetkin uzman hekimler. Hatta olası maduriyeti önlemek için komisyon veya birkaş hekim imzası gerekiyor. %100 olumlu cevap olmaz, her başvuranda ehliyet olamaz, sizinde sağlık durumunuz maalesef mevzuattaki kriterleri karşılamamış. _çalıkuşu_
Hastanedi idari müdür yardımcısı idari konulardan anlar, sağlık konularından anlamaz. Rapora imza atan doktorların sorumluluğu var, Tertibatla sürebilirsin diyen doktor belki de kendisi komisyonda görev yapınca imza atmayacak, lafta kolay.

Şahsi düşüncem boyun kısıtlılığının bu kadar iptal maddesinin olması boynun çevrilememesi ile ilgili. Kavşağa geldiğinizde emniyet kemeriniz takılı iken kafanızı belli bir açıya kadar çevirebiliyor olmanız lazım kriterleri %50 olarak belirtilmiş. Kör nokta aynaları vb aynalarda size yardımcı olamaz yanları görmenizde ki kör nokta aynası kullanan pekçok sağlıkı sürücüde var. Bu benim şahsi düşüncem.

Doktorların kanundaki kriterleri yorumlama farkları olabilir , bu yüzdende komisyon ve itiraz mekanizmaları var. Ama nereye yazarsanız yazın bilimsel veriler ile desteklemezseniz sonuç alamazsınız, sonuçta BİMER, mahkeme vb kurumlarda bunu Fizik Tedavi Uzmanlarına soracak bilir kişi olarak.

Ben hastanenin idari müdürü sağlık konularından anlar demedim zaten.O olay tesadüfi gelişti.örnek vermek için yazdım.Adam fıtık geçirmiş.çevirmeye çalıştı.ama sola gitmedi boyun.ben kadar cevirebildi.demeye çalıştığım şey engelli olmayanlardan da boynunu çeviremeyenler var.engelli olmadığı için 5dk da sağlık raporunu alıp geçiyor.ben zaten engelliyim.bir de hayatım zorlastiriliyor.bu kadar elzem bir konuysa saglamlar da kontrolden geçsin boyunla ilgili.benden daha kötü durumda olana olur veriliyorsa bana da verilebilir.benle aynı durumda ya da daha ileri safhada olanlar da komisyondan tertibat kodlarını alarak geçmiş.o komisyondaki doktorlar kendini riske mi attı yani.o doktorlar sorumluluk sahibi değil mi?yoksa koskoca komisyonun hekimleri bilmeden mi sürücü olur diye karar alıyor.

Ayrıca kimse de arkasına dönmüyo.ben nerelerde sürüyorum.hele bugün girdigim ciktigim yerleri ve sürdüğüm koca arabayı görsen helal olsun derdin.niye yıllardır kaza yapmadım.demekki bu işte bir yanlışlık var.oturup da bilimsel bilimsel düşünüyorlar mı yani.o tertibatlarla kimi izleyip karar vermişler.bizim ülkemizde her şey kağıt üzerinde gider.

Yıllardır hiç kavşak geçmemişim desenize.

Kazaların sebebi kurallara uymamak,dikkatsizlik,alkollu sürmek,aşırı hız vs.
Bilimsel veriyi ben bilemem.avukatların işi.ama yardımcı olan da yok sitede.

Son düzenleme:
Alper bey;

Evet haklısınız Ülkemizde evrak ve yönetmelik esastır. peki yönetmeliğe uyuluyor mu sizce.? doktorlar ve komisyon ne kadar bilgisi var.?

eğer inisiyatif ve bu bana göre böyle doğru diye işlem yapıyorsa. Doktorun bana dediği refleksleriniz zayıf ince işlevsel becerileri yetersizç ben tekerlekli sandalye kullanıyorum yaklaşık 70 kg. ağırlığımı taşıyorum ellerim ve kollarımla. "sinyalleri çalıştıramazmışım" bumudur yani

direksiyon çeviriyorumda sinyal kolunumu hareket ettiremiyorum bırakın direksiyonu ellerim ve kollarımla neler yaptığımı yazsam kelimeler yetmez.. İşte burada size katılamam Alper bey. O doktor benimle yaşamıyor benim neler yapabildiğimi bilmiyor. onun için diyorumki komisyon kararında görmeden kişiye araç kullandırtmadan karar vermek hak değil..

etrafınıza bir bakın 80 yaşında yaşlı insanların ehliyetleri var ve alıyorlar sizce refleksleri çokmu iyi trafikte seyir eden birçok sürücü var hepiside sağlıklı ama araç kullanımları tam bir işkence araç kullanmayı bilmiyor bile bana göre bu böyle olmamalı benim geçtiğim sağlık taramasından herkes geçmeli engelli veya engelsiz insan ayırmaksızın

1 ocak 2020 tarihinden sonraki asıl feryatlara bakın siz

@Durakoglu dava aç.peşini bırakma bence.koltuk değnekli bir arkadaş açtı ve kazandı.2 ayda sonuçlanmış.ustelik iki tekerlekli ehliyeti bile almış.

Seni arabandan başka kim taşır?insanın özgürlüğünü elinden almak bu.benim dedem ağır böbrek hastasıydı.77 yaşına kadar kullandı arabayı.Son günlerine kadar yani.sürerken zorlaniyordu.hali yoktu ama trafiğe çıkıyordu.böyle çok var trafikte.kim biliyo dediğin gibi.

Kimi koluma takar.vay efendim tek kolunla nasıl kavrayacan direksiyonu diye.silecek sinyali sağda benim.nasıl kullanıyorsun diyo.sağ elim ile ben neler yapıyorum.sinyali çalıştırmak ne ki... benim uzvumu ben biliyorum en iyi.doktorlar teorik bakıyor.ama profesörler öyle değil.bir profesörün skolyozumla ilgili bana yaptığı yorumla uzman doktorunki çok farklı.uzmanlar çok olumsuz konuşuyor hep.

Çalıkuşu;
bu durumda mahkemeye kimi vermeliyim
hastanemi? İl sağlık müdürlüğümü?
ve arkadaşınız ne kadar bir masraf ödedi
avukat gerek olacakmı

Avukata gideceksin.o sana yol gösterecek zaten.masrafını bilmiyorum.emsal ya da benzer davalar vardır kazanılmış olan zaten.o bulur.Ama lutfen cimer'e de yaz mağduriyetini

Çalıkuşu;
Cimere yazdım, hayırlısı bakalım ne olacak

_çalıkuşu_ durakoğlu
Arkadaşlar, objektif değerlendirin durumu.
Uzman Doktorlar sağlk konusunda değerlendirme ve bilgi konsunda en yetkin kişiler, uzmanlık diplomaları var. Sizden bizden daha bilgililer. Üniversitede çalışan, ders anlatan uzman doktorlarda , doçent ve prof oluyorlar. Ama yetkileri uzman doktor yetkisi. Deneyim ve bilgi ayrı konu ama komisyonda prof beklemeyin, muayenehane veya özel hastanede muayene olup danışabilirsiniz.
Komisyondaki doktorların size özel garezleri olduğunu sanmıyorum, mevzuata göre rapor hazırlıyorlar, komisyonlar sadece size değil pekçok kişiye rapor düzenliyorlar ve emin olun, imza atıyorlar ve kimse yanlış bir karara imza atmak istemez.

Karşılaştığınız ve örnek verdiğiniz kişilerin sağlık değerlendirmesini sizden ve benden daha iyi bildikleri kesin.
Eminim hastaneye gidip muayene olmuşsunuzdur, hastaların anca muayene eden doktorların (belkide hakkıyla edemeyen) sizinle gezip araba sürüşünüzü izlemesini bekliyorsunuz.

Sonuç olarak itiraz edin, beklentinizi dillendirin ama altını doldurun, sağlam gerekçeler koyun. Ben olumlu yanıt alamadım demek yeterli olmaz önceden yazdığım gibi %100 olumlu cevap çıkacaksa komisyonun işi ne?

Altını doldurmazsanız avukat arkadaşlara ekmek parası çıkar o kadar. Sizin itirazlarınızda bilirkişide uzman doktor olacak, yada komisyondaki doktorlara itiraz ederseniz onlar cevap yazacaklar, sizin muayene sonuçlarınızı ve mevzuatı yazıp cevap verecekler. Gönlünüze göre olsun ama bir uzmana danışın dava bile açacaksanız.

Bu konuyu bilenlere danışmak için açtım zaten.sitede eskisi gibi yardımlasma da kalmamış.bolca elestiri var maşallah.Doktorlardan daha iyi bilmek istemezdim ama malesef yaşadığım şeyin haksizliginin doktorlardan daha farkındayım.cimere yazdım.cevap geldiğinde buraya koyarım.uzman bulursam danışırım,altını üstünü doldururum :)
Burada kimse bilip bilmeden boş konuşmuyor.imalarınız o yönde çünkü.sürekli bi doktorlardan iyi mi bileceksiniz iması.yine de teşekkürler yazdığınız için

Alper bey, küçük bir örnek ülkemin doktorları bakın nasıl davranıyor

[FONT=&quot]Yeni Sanayi Sitesi'ndeki bir marangoz atölyesinde çalışan Durdu Mehmet Tıraş, 30 yıl önce geçirdiği iş kazası sonrası sol elini bilekten kaybetti. Yaşadığı kazanın ardından iş hayatına devam etme kararı alan Tıraş, 2008'de ''H'' sınıfı ehliyet sürücü belgesi aldı.[/FONT]

[FONT=&quot]Yaklaşık 2 yıl öncesine kadar sürücü belgesiyle araç kullanan Tıraş, başka bir işi için gittiği Emniyet Müdürlüğü'nde belgesinin iptal edildiğini öğrendi.[/FONT]

[FONT=&quot]Sürücü belgesini kendisine verilen rapora istinaden aldığını belirten Tıraş, gazetecilere yaptığı açıklamada, haklı olduğu bir davada haklılığını ispatlamak için 2 yıl [/FONT]mücadele[FONT=&quot] ettiğini ifade etti.[/FONT]

[FONT=&quot]İlk olarak yeniden rapor almak için [/FONT]Kahramanmaraş[FONT=&quot] Devlet Hastanesi'ne başvurduğunu bildiren Tıraş, ''Heyet, benimle ilgilenmeden '[/FONT]H sınıfı ehliyet[FONT=&quot]i alamazsın, araç kullanamazsın' diyerek beni dışarı çıkarttı. Daha sonra Kahramanmaraş İnsan Hakları Kurulu'na gittim ama buradan da sonuç alamadım. Ardından Adana'ya gittim, ancak sonuç çıkmadı. En son Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nden raporumu aldım'' diye konuştu.[/FONT]

[FONT=&quot]Hastanenin kendisi için ''H sınıfı ehliyet alabilir, otomatik araç kullanabilir'' raporu düzenlediğini aktaran Tıraş, 2 yıl verdiği mücadelenin ardından sürücü belgesini yeniden aldığını aktardı.[/FONT]

[FONT=&quot]Bu mücadelenin kendisi için büyük önem taşıdığını anlatan Tıraş, şöyle devam etti:[/FONT]
[FONT=&quot]''Kimi zaman bana 'Bu kadar uğraşma boş ver ne gereği var' dediler. Ama, bu benim en doğal hakkım ve bir [/FONT]engelli[FONT=&quot]ysem hayattan soyutlanmamam gerekiyordu. Ben de ehliyetimi alıp araç kullanmak istiyorum. Bir engellinin mücadelesi mutlu bitti. Ben mağdur oldum, başka kişiler mağdur olmasın. 2 yıldan bu yana çok sıkıntı çektim ve psikolojim bozuldu. Bundan dolayı konuyla ilgili suç duyurusunda da bulundum. Hukuki olarak ta takipçisi olacağım. Kimin hatası varsa soruşturulmasını istiyorum. Başka da hiç bir talebim yok.''

Kaynak [/FONT]
http://www.haber7.com/yasam/haber/963883-engellinin-ehliyet-mucadelesi-mutlu-bitti

Arkadaşlar merhaba,
Mağlesef bu madde yüzünden ben de ehliyet yeniletemiyorum. Fakat hiç ümidimizi yitirmeyelim. Çünkü Almanya yasalarında engelli sürücü adayları yönetmeliğine baktığım zaman sadece bizler için tüm fiziksel kısıtlamalarda ehliyet verilir diyor. Bu yasayı direkt almanca olarak buldum(almanyada yaşayan akrabam bana orjinal yönetmeliği gönderdi) işaretledim ve CİMER' e gönderdim, tabipler odasına gönderdim. Dilekçelerim iç işleri bakanlığına ulaştı. İngiltere ve Avusturalya yönetmelikleri araştırdım. Bizim yönetmeliğimizin madde 8 1/A çok eski kalmış. Emsal dava yok, misal göz ve görme kaybı maddesi için meclis 2 hafta boyunca tartışmış konuyu irdelemiş.Meclis tutanaklarını buldum avukat arkadaşım var, fakat bizim maddemiz direkt oylanmış, hiç tartışılmamış bile.
Kimsenin ne dediğine bakmayın. Avrupa da ana düşünce şudur'' engelliye nasıl ehliyet verip hayatını kolaylaştırırım, nasıl ehliyet vermem değil.''Önemli olan birlik olmamız. 2020 sonunda boyun fıtığı olan, boynuna platin takılan B Sınıfı sürcüler bile ehliyet alamaycak 2020'de çoğu insan bu yönetmeliğin ilkelliğine takılacak. Birlik olursak başarabiliriz. Yeni çıkan Elektrikli araçta optik dikiz aynası yok kameralar var, bu bile devletimizin attığı bir adımdır. Sayın cumhurbaşkanımız bu konuyu görmezden gelmeyecektir.

Arkadaşım birlik olmak için çok kişinin mağduriyet yaşaması gerekiyor. Bunu anladım. Burada başka engeli olanlar bile siz alamazsınız diye ahkam kesiyor. Cimer den ne cevap geldi? Dilekçelerine cevap geldi mi? Bana özelden ulaşırsa sevinirim

Crimean Merhabalar
Bana 2015 te özel tertibatlı araç kullanır (1 yıl kontrollü) raporu vermişlerdi.Raporun geçerliliği 2 yıldı. Lakin 2 sene içinde işten çıktığım için ehliyet alamadım. işe girdikten sonra 2017 aynı devlet hastanesine başvurdum rapor için sürücü olamaz sonucu çıktı. Bu sene yine aynı kurula girdim yine boyun el,ayak bileği ve dirsek kısıtlığım var diye bana yine sürücü olamaz sonucu çıktı. 2015 te aynı hastanenin aynı bölüm doktorları nasıl sürücü olur raporu verebiliyor o zaman bana? Bu sistemde bir sıkıntı olduğu anlamına gelmiyor mu?
çalıkuşu merhaba tekrardan bende cimere yazmak istiyorum. size nasıl bir dönüş yapıldı. Ve ben 2015 te raporumla bu çıkan sonuca hakem heyeti hastanesinden itiraz başvurumu yapmak istiyorum hakkımı sonuna kadar aramak istiyorum. Sizce sonuç alır mıyım?
çalıkuşu bu yönetmelik kaç senedir var acaba mereak ediyorum.

eremcraft

Avrupa'da dünyanın hiç bir ülkesinde engelli ehliyeti diye bir şey yok. Almanya'da yakınım var işitme engelli tır şoförü

Muharrem77 bizim ülkemizde neden böyle peki? neden bizim devletimizde teknoloji bu kadar ileriyken bize kolaylık sağlamıyor rapor alırken

celebikizi

Onu siz bana değil siyasilere sormalısınız. Hatta Bülent Bey'in bu tarz ile ilgili konusu vardı sabit. Tamamen menfaat sömürme çıkar olarak. Ülkede teknelojik gelişmeler nedir?hangi konuda öncü olunmuş.

Üst Alt