Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Brakial Pleksus lezyonu olan engelli ÖTV ödemeden araba alabilir mi?

ahmetcann

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Engel Teshisi: Sag Brakial Pleksus Lezyonu ( sag kolumu hic kullanamiyorum)
H Sinifi suruce belgesi Alir ( ehliyetimide kazandm )

Sol El ile Sinyal ve Sileceklerii kumanda edilebilen OTAMATİK Vitesli
Direksiyonu topuzlu arac kullanabilir

Raporum (surekli) % 60

Ben bu raporumla Otvden muafmiyimdir. Yardimlarinizi bekliyorum herkeze cok tks ederim.

Hareket ettirici bir tertibatınız olmadığı için ÖTV'den muaf bir araç alamazsınız maalesef.

Uygulama Esasları:

b) Hareket Ettirici Tertibatın Kapsamı
Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendinin (b) alt bendi uygulamasında, hareket ettirici aksam olarak debriyaj, fren ve gaz pedalları ile vites kolunda sabitlenmiş bir şekilde özel tertibat yapılması gerekmekte olup, yapılan özel tertibatın kişinin sakatlığıyla uyumlu olması da yasal bir zorunluluktur. Sakatlık derecesi % 90'ın altında olanların gaz, fren, debriyaj pedalları ile vites kolunda sakatlığına uygun hareket ettirici özel tertibat yaptırmaksızın kullanabilecek olduğu araçlar ile aracı hareket ettirici özel tertibat sayılmayan (direksiyona topuz takılması, engelin bulunduğu taraftaki silecek kolu, sinyal, cam silecek kumandası, dörtlü flaşör, ön-arka cam su fıskiyesi, korna ve kontak gibi düzeneklerin diğer tarafa alınması veya direksiyon simidine monte edilmesi vb.) tadilat yapılmak suretiyle kullanılabilecek olan araçların ilk iktisabında söz konusu istisnadan yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.

Engelimiz aynı bu konuyu inceleyin.

http://www.engelliler.biz/forum/oze...ar-otv-indiriminden-yararlanabilir-miyim.html

Vergi istisnalı araç alabilirsiniz Ahmet.

Ömer, o başlıkta senin için de "alabilirsin" denilmiş. Neden aksini düşündün?

Hayır Bülent bey aksini düşünmüyorum dediklerinizin hepsi aklımda.Ben arkadaşın raporuna göre konuşmuştum sizde biliyorsunuz ki silecek,sinyal kolu,direksiyon topuzu ile ÖTV istisnası mümkün değil.Arkadaş bu raporum ile diyor.

Pardon pardon, gözümden kaçmış. Aynen dediğiniz gibi. "Vites fonksiyonu sol ele aktarılmış özel donanımlı" ifadesi olması gerekiyor. Aksi halde mümkün değil.

Cok tks ederim ben bimere sikayet ettim bimer de il saglik mudurlugune yonlendirdi oraya gittim raboruma itiraz ettim dilekve yazdim yarin gidim alcam dilekcenin sonucunu ve buyuk ihtimal baska hastanede tekrar heyete gircem
Vitesden ozel tertibat isteyecegim bu sekilde verirlersede seneye Honda Civic alcam alin terimle calisib cok tks ederim sagolun
Tekrar heyete gircemde demem gerektigini dusundugunuz birsey varsa benimle baylasirsaniz mutlu olurum iyi gunler

"Vites fonksiyonunu sol ele aktaran özel donanıma sahip otomatik viteswsli araç kullanır, h sınıfı sürücü belgesi alır" gibi bir ibare yazdırmalısınız

ÖTV İndirimli Araç Alabilir miyim ?

Rapor Örneğim Resimde Mevcuttur. Akdeniz Üniversitesinden Sürekli %40 Engelli Raporum mevcut , Ehliyeti alırken Çanakkale devlet hastanesinden ve Özel Hastaneden Engel Raporu aldım , Ama arkasında ÖTV Muafiyetli araç alabilir ibaresi olmadığı için tekrar çıkartmak zorundayım , Araç Alırken bu rapor işimi görür mü ? Tecrübeli birisi yardımcı olabilir mi ?

http://i.hizliresim.com/8EjgBr.png

merhaba, b sınıfı ehliyet sahibim. sol ayak bileği artrodezi(dondurulması) ve sağ kol doğuştan brakial pleksus engelim var. bana çevremden otomatik vitesli bir arabayı ötvsiz alabileceğim söylendi. Bu mümkün müdür? ehliyetimi değiştirmemi önerir misiniz? yeni yasa ile beraber zaten 5 yıl içinde sağlık muayenesi gerekiyor. Bunu ne zaman yapmam mantıklı olur?

@pancu
b) Diğer eklem hareketleri, her iki omuz ve/veya dirsek artrodezinde veya fonksiyonel olmayan ankilozlarında sürücü belgesi verilmez. Simetriği sağlam olan tek büyük eklem ankiloz veya atrodezinde, ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi rehabilitasyon uzmanının raporu ile birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. Ancak bu belgelerle iki tekerlekli motorlu araçlar kullanılamaz.

Sol ayakta olan engeliniz çok mesele değil ama sağ üst taraftan yaşadığınız sıkıntı size problem yaratır ehliyetinizin iptal edilmesine varan bir süreç yaratabilir

Anladığım kadarıyla, mevcut halinizle zaten araç kullanabiliyorsunuz.

Bu nedenle ehliyet ile ilgili sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum.

Sol ayak ve / veya sağ kol engelliler gerekli şartları taşıdıklarında otomatik vitesli araçları tadilatsız şekilde ÖTV indiriminden faydalanarak alabilirler. ( http://www.engelliler.biz/forum/oze...atik-vitesli-araci-otv-siz-alabilir-mi-2.html )

3T3N1TY kullanıcı isimli arkadaşımızın belirttiği maddeye gelince, maddeyi cümle cümle inceleyelim:

-Diğer eklem hareketleri, her iki omuz ve/veya dirsek artrodezinde veya fonksiyonel olmayan ankilozlarında sürücü belgesi verilmez. (Sizin sorununuz her iki omuz ile ilgili değil. Normal araç kullanabildiğinize ve normal B sınıfı ehliyet alabildiğinize göre eklem hareketleriniz fonksiyonel. Bu nedenlerle bu cümle sizi bağlamaz.)

-Simetriği sağlam olan tek büyük eklem ankiloz veya atrodezinde, ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi rehabilitasyon uzmanının raporu ile birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. (Sol ayağınızdaki problem için hiçbir hekim arkadaş size "araç kullanamaz" raporu vermez. En fazla "Otomatik vites araç kullanabilir" raporu verilir ki bu da zaten sizin isteğinize ve durumuza uygun.)

-Ancak bu belgelerle iki tekerlekli motorlu araçlar kullanılamaz. (Zaten motosiklet almayacağız. Bu da sizi etkilemez.)

Benim şahsi görüşüm, uygun donanım olduktan sonra hemen tüm fiziksel engellilerin araç kullanabileceği yönündedir. Avrupada bunun bir çok örneği var.

Saygılarımla.

Son düzenleme:
cyl [FONT=sans-serif]Maddeyi detaylı okursanız [/FONT][FONT=sans-serif] [/FONT]her iki omuz ve/veya diye devam ediyor arkadaşımızın zaten omuzlar ile ilgili problemi yok . [FONT=sans-serif]dirsek artrodezinde veya fonksiyonel olmayan ankilozlarında sürücü belgesi verilmez. [/FONT][FONT=sans-serif][/FONT][FONT=sans-serif]B[/FONT][FONT=sans-serif]rakial pleksus rahatsızlığının bu maddeleri içeren seviyesinde . Bu konuda uzman ortopedisti ikna etmeli yoksa sürücü olur raporunu alamaz[/FONT]

2013 yılında ehliyetimi alırken uzman ortopedist görüşü istenmişti ve b sınıfı ehliyet alabileceğime karar verdi. sağ kolumu fizik tedaviyle güçlendirdim ancak daha zayıf ve dirsekte de biraz kireçlenme mevcut tam açamıyorum. hem sağ kolumdaki sıkıntı nedeniyle vites değiştirirken hafif öne doğru eğilmem gerektiğinden hem de sol ayak bileğimi yormamak için otomatik vites araba kullanıyorum. Şimdi tekrar sağlık raporu alırken durumum yönetmelikte çok açık olmadığı için farklı doktorların farklı raporlar yazmasından endişe ediyorum (b sınıfı alabilirden ehliyetin elimden alınmasına kadar farklı görüşler var). şu aşamada ötv durumu da belirsiz olduğundan (sol ayak bileği artrodezi sebebiyle ötv indirimi verilebileceğini düşündüm yönetmeliğe bakınca) hem de ehliyet değişikliği için 5 yıllık bir süre olduğundan biraz beklemek daha mantıklı sanırım.

Brakial pleksus hasarları çok çeşitlidir. Bu hastalıkta sorun öncelikle kas ve eklemde değil, sinirdedir. Sinir kasa hareket emri veremediğinden, etkilenen bölgedeki eklemde hareket kaybı veya azalması olur. Sinir uyarımı almayan kas erir, eklemde de bozulmalar meydana gelir.
Etkilenen sinir gruplarına göre kolun fonksiyonel kullanım derecesi oldukça değişkenlik gösterir. Kimisi kolunu hiç kullanamazken, kiminsinde engellilik neredeyse belli bile değildir. Kaldı ki bir çok kişi "brakial pleksus hasarı - Otomatik vites araç kullanabilir" şeklinde rapor almıştır.

Maddeye gelince:
Artrodez bir eklemin tamamen hareketsiz hale gelmesi, tamamen katılaşmasıdır.
Ankiloz ise eklem hareket açıklığının azalması demektir. Fonksiyonel olmayan ankilozda, kişi dirseğini bir miktar oynatabilir ancak günlük işlerinin neredeyse tamamında bu eklemi (extremiteyi) kullanamaz.

Brakial pleksus hasarı olan kişilerde zamanla özellikle dirsek ve omuz bölgelerinde kullanmamaya bağlı hafif - orta derecede ankilozlar gelişir. Ancak bunlar zaten çok kullanılamayan eklem hareket bölgelerinde olduğundan mevcut fonksiyonu çok etkilemez.
Fizik tedavi ve egzersizlerle kısmen veya tamama yakın açılabilir. Ancak, sinir hasarına bağlı hareket kaybı düzelmez.

Arkadaşımızın durumundan anladığım, biraz zorlanarak da olsa manuel araç kullanabildiği, yani kolunu vites değiştirebilecek kadar kullanabildiği. Bu durumda "sürücü olamaz" şeklinde rapor verileceğini düşünmüyorum.

Tabiki arkadaşımızın durumunu görmeden, benimki tahminden öteye geçemez.

Bence yapabileceği en güzel şey, sağlık kurulundaki hekim arkadaşlarla (Ortopedist, fizik tedavi uzmanı ve nöroloji uzmanı) görüşüp durumunu anlatmak, onlardan bir ön bilgi almak ve buna göre ne yapacağına karar vermektir.

Saygılarımla.

Bende brakial pleksus var sağ kolda hiç telaşlanmayın ehliyetinizi ve aracınızı Muafiyetten faydalanarak alırsınız. ben aldım ehliyetimi henüz değiştirmedim acelem de yok açıkçası.

Üst Alt