Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Bu rapor ile vergi indirimi ve erken emeklilikten yaralanabilir miyim?
kişisel başvuru ile İzmir Alsancak Devlet hastanesinden Engelli raporu almak için heyete girdim. heyet sonucu
uyku abnesi %35
sedef hastalığı %30 olmak üzere yüzde 55 oran verdiler.
bu rapor ile vergi indirimi ve erken emeklilik hakkından yararlanabilirmiyim?
aynı zamanda işyerime bilgi verdiğimde kendileri bana raporu vergi dairesine defterdarlığa teslim etmem gerektiği bilgisi verildi.
yapılacak işlemler hakkında hiçbir bilgim olmadığı gibi bu rapor ile nelerden yararlanabilirim bilmiyorum. konu hakkında yardımcı olursanız mutlu olurum.
21.12.1998 işe giriş tarihliyim. prim sayım 3664 askerlik borçlanması yapabiliyorsam 15 ay askerlik yaptım. onuda eklersem sanırım gün sayımı doldurmuş olurum.
21.12.1998 tarihinde 18 yaşını tamamlamışsanız ve o günkü primleriniz staj/çıraklık vb. değil TAM primli idiyse, emekliliğiniz de ssk (4a) statüsünde ola baksa, (21.12.1998 +) 18 yıl sigortalılık süresi 4080 prime tabisiniz
o tarihte 18 yaşında değildim. bu sorun mu? bu hafta işlemler için uğraşmaya başlayacağım gelişmeler vs tüm durumları konu başlığı açıp bilgilendirme yapacam inşallah.
%55 Engelli raporumla vergi indirimi için başvuru yapıp işten atılma Hk.
Öncelikle herkese selamlar. Yaklaşık 3 ay önce yüzde 55 sürekli engelli raporu aldım ve vergi indirimi için başvuruda bulundum. Henüz cevap gelmesede 6-7 yıldır çalıştığım işyerinde çalışmaya devam ediyordum. Dün öğrendim ki işyeri eleman çıkartacak ve çıkacaklar arasında bende varım. Sonuç gelmediği için emeklilik için başvuru yapma şansım yok. Forumda okuduğum bilgilere göre sorun olmayacağı söylenmiş.
* İşten atilirsam bu durumda hangi yolu izlemem gerekiyor?
* Aynı zamanda işten çıkarılma durumunda işsizlik maaşına başvuru yaparsam bu sorun olur mu?
* Emeklilik suremin dolması için yaklaşık 100-200 günlük eksiğim var bu süreyi askerlik borçlanması yapabilir miyim? (15ay askerlik yaptım)
Ataser
İşten çıkarıldığınızda kıdem tazminatının yanında ihbar tazminatı da hak ediyorsunuz. Bildirim yaptıktan sonra ihbar süresi kadar beklemeden çıkış verirlerse ihbar tazminatı ödemek zorundalar.
İşsizlik maaşına başvurabilirsiniz, hiç bir sorun olmaz.
Tabi ki eksiğiniz kadar askerlik borçlanması yapabilirsiniz.
peki vergi indirim sonucu gelmeden işten çıkartılma durumumda işsizlik maaşı almam sorun yaratırmı? aynı zamanda sonuç hala gelmediği için işsizlik maaşı vs almam emeklilik basvurusu yapmama engel olurmu?
Ataser
Önemli olan vergi indirimine başvuru sırasında aktif sigortalı çalışan olmaktır. 3 ay önceki başvurunuzdan sonra şimdi işsiz kalmanızın da, işsizlik maaşı almanızın da vergi indiriminize olumsuz bir etkisi olmaz.
cevap için çok teşekkür ederim. kafam öyle karıştı ki böyle platformlar olmasa bilgi sahibi olmak cidden çok zor. tekrardan teşekkürler. son bir soru daha işten atılsam bile sanırım sonuç iş yerime bildirilecek. benim işyeri ile iletişimde olup gelen evrağı onlardan teslim almam ve emeklilik işleri için başvuru yapmammı gerekli. yada eviss sorgulamada onaylı görürsem direk gelen cevap evrağı olmadan başvuru yapmam yeterlimi?
Ataser
Emeklilik başvurusunda vergi indirimi belgesini fotokopi dahi olsa istiyorlar.
İşyerinizle iletişimde olun.
Onaylandıktan sonra vergi dairesinden istemeyi de deneyebilirsiniz. Bazıları elden evrak vermeyi reddetse de bazıları verebiliyorlar.
Vergi indiriminden yararlandığınızı sorgu ekranında gördükten sonra vergi dairesine müracaat ederek yazı örneği ve rapor örneğini isteyin. Çoğunlukla teslim edilir olası farklı uygulamalar olması durumunda dilekçe yazarak kendinize gönderilmesini isteyin. Aslında işin esası da budur.
Heyete girip yüzde 55 engel oranım belirlendikten sonra vergi indirimi için Eylül ayında Maliyeye başvuru yaptım. bugün işlemleri sorguladığımda Tekrar Sevk olarak belirlenmiş ve yeniden başvuru yapmam istenmiş.
burdan anlamam gereken tekrar başka bir hastanede heyete girmek ve yeniden rapor çıkarmak mı? eğer öyleyse heyet raporunu tekrar alınca işlem süresi yine bir 3 ay kadar mı sürecek?
konu hakkında bilgisi olan varsa ve yanıtlarsa sevinirim.
Ziyaeddin
Muhtemelen bir hastalığın teşhisi ile eksik evrak talebi vardır. Vergi dairesine gidip gelen eksik evrak yazısını alın. Orada ayrıntılı bilgi verilecek.