Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bugün 22 Ekim Dünya Kekemelik ve Farkındalığı Günü

nostaljik

Üye
Konular
71
Reaksiyonlar
1
Herkese merhaba, bugün 22 Ekim Dünya Kekemelik ve Farkındalığı Günü , kekemeliği olan var mı? Bu sorunu aşmak adına ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

nostaljik

Merhaba nostaljik. Ben ağır bir kekeme değilim. Benim dilimde 3 yaşından beri kekemeliğin bir çeşidi olan tutukluluk var. Ben konuşurken en çok kelimelerdeki sessiz harfler olan Ç - T - K harflerinde özellikle de T harfinde duraksıyorum ve dilim tutuluyor. Kekemelik kadar zor olmasa da bir insanın dilinde tutukluluk olması sebebiyle o insan gündelik yaşamda konuşurken zorlanıyor. Ankara da yaşıyorum. Ben 11 yaşındayken Ankara da bulunan Hacettepe Üniversitesi Hastanesine İşitme ve Konuşma Bozuklukları bölümüne tedavi olmak için başvurdum. 15 yaşına kadar Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde tedavi gördüm. Hacettepe Üniversitesi Hastanesinde gördüğüm tedavinin kısmi olarak faydasını gördüm. Ben 23 yaşındayken dilimdeki tutukluluk devam ettiği için babamla beraber İstanbul da bulunan özel bir kekemelik tedavi merkezine gittim. Burada bana 1 aylık tedavi uyguladılar. Burada bana susma tedavisi ve Bilgisayardan kulaklıkla yavaş yavaş ve sesli sesli yazı okuma, şiir okuma tedavisi uyguladılar. Bu tedavi merkezinde ben konuşurken en çok kelimelerde bulunan sessiz harflerde ve özellikle T harfinde takıldığım için bana TETEME teşhisi koymuşlardı. İstanbulda gittiğim bu özel tedavi merkezinin de faydasını ben geçici iyileşme olarak gördüm. İstanbul da gittiğim bu özel tedavi merkezi 14 sene önce tamamen kapanmış. Benim dilimde tutukluluk şu anda da devam ediyor. Ben ilerleyen günlerde konuşma bozukluğumun tedavisi için Ankarada bulunan Hacettepe Üniversitesi Hastanesi İşitme ve Konuşma Bozuklukları bölümüne konuşma bozukluğumun tedavisi için bir kez daha başvuracağım.

nostaljik sende de herhalde konuşma bozukluğu veya kekemelik var. Türkiyede bazı üniversite hastanelerinde Kulak Burun Boğaz Bölümlerine bağlı İşitme ve Konuşma Bozuklukları Merkezleri var. Bu merkezlerde konuşma bozuklukları tedavisi yapılıyor. Bunu internetten araştırabilirsin. Ayrıca Eskişehir de bulunan Anadolu Üniversitesine bağlı Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi var. Bu merkezde de kekemeliği olan, konuşma bozukluğu olan bireylerin konuşma bozukluğunun türü ve seviyesi tespit edilip tedavi ediliyormuş. Sen internetten bilgi alıp bahsettiğim bu merkezle de iletişime geçebilirsin.

Son düzenleme:
erbin

Merhaba erbin, öncelikle geçmiş olsun. Bahsettiğin özel konuşma merkezlerinden birine ben de uzun zaman önce gittim. Bakırköy'de olan bir merkeze gittim. Sen de ona gitmiş olabilirsin diye tahmin ediyorum. Bende önceden baya bir şiddetliydi; son yıllarda kontrol altına aldım diyebilirim. ama kalıntıları var, bazen şiddetleniyor.

nostaljik

İkimizde büyük ihtimal aynı yere gittik. İstanbul da Bakırköy de bulunan tedavi merkezine ben 2003 yılında gitmiştim. Burada Bana Bulgaristanlı bir konuşma terapisti konuşma tedavisi uygulamıştı. Sen gündelik hayatta nasıl konuşuyorsun ? Sendeki kekemelik ağır mı ? hafif mi ?

Aynı yere gittik büyük ihtimalle. Ama sen benden bikaç yıl daha önce gitmişsin oraya. Benim blok kekemeliğim var. Ani tıkanmalar gibi. Kontrollu konuşuyorum : bi nefes bi kelime gibi. ayıca duyarsızlaşmayı da az da olsa uygulayabiliyorum. Sende durum nedir?

nostaljik

Ben annemle, kardeşlerimle, akrabalarımla, benim sevdiğim ve beni sevdiğini hissettiğim komşularımla, tanıdıklarımla konuşurken dilimde çok fazla tutukluk, takılma olmuyor. Evden dışarıya çıkıp bankaya gittiğim zaman bankada çalışan memurlarla, hastaneye gittiğim zaman doktorlarla ve hastanede çalışan kişilerle, markete gittiğim zaman kasiyerlerle ve markette çalışan görevlilerle, otobüse bindiğim zaman otobüs şöförleriyle, pazara gittiğim zaman pazarcılarla konuşurken dilimde tutukluk ve takılma oluyor.

Son düzenleme:
Üst Alt