Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bugün alınacak engelli raporu 2 sene sonra askere gitmeye mani sayılır mı?

Cangamze

Yeni Üye
Konular
7
Reaksiyonlar
0
Merhaba
17 yaşımda kardeşim var. İş kazası sonucu epilepsi oldu.
Yaşı gelince askere gitmek çok istiyor. Bu yüzden engelli raporu almadık

Şu an engelli raporu alsak ve inş 2 seneye kardeşim düzelse raporunun kalkması ve sistemde engelli olarak görünmemesi ve askere gitmesi söz konusu olur mu ?

Cangamze, size cevap verebilmemiz açısından öncelikle kardeşiniz şuanki durumu hakkında bizi bilgilendirirseniz,kardeşinizin nöbet durumu,şuan tedavisi devam ediyor ve tedaviye cevap veriyormu vs gibi bilgileride paylaşırsanız çok daha sağlıklı bir değerlendirme yapabiliriz.zira tsk yönetmelik B12/F01'e göre epilepsi nöbeti geçiren ve tedaviye cevapsız kalan her hasta muaf sayılır diyor.

İlaç değişikliği oldu. İlaç değişikliğinden sonra on aydır hiç nöbet geçirmedi. Şu an da epilepsi tedavisine cevap veriyor. Ancak bir sene iki sene sonra durumu ne olur bilemiyorum.

İş kazası nedeniyle engelli olduğu için iş mahkemesine başvurduk onlarda sgk ya yönlendirdi sgk maaş bağlayacakmış. Maaş bağlanınca da işe girmesi durumunda engelli olduğu görülecekmiş madem görülecek diğer haklarını da alalım ekpss vb. Diye düşündüm.

Ancak tamamen iyileşmesi durumumda eğer engelli raporunu sistemden sildiremeyeceksek kardeşimin çok istediği askere gitmesini engellemek istemiyorum.

Raporu sildirmemiz mümkün mü iyileşirse?

Cangamze

öncelikle kardeşinize geçmiş olsun diyor,askerlik konusundaki tutumu içinde kendisini ayrıca tebrik ediyorum.
Gelelim sorularınıza,kardeşinizin durumu ile igili iş mahkemesinin kararı temyiz vs,netleştimi.yani kardeşinize maaş baglanması onaylandımı,zira sgk bu tür davalarda hemen pes etmez,vatandaşı süründürür,
Şayet onaylandı ve kardeşinize maaş bağlandıysa bu bağlanan maaşın işgörememezlik maaşımı yoksa,kaza sonrası oluşan sakatlıktan dolayı alınan rapora istinaden bagladıgı engelli maaşımı oldugunu mutlaka bilmemiz gerek.
Zira bu bağlanan maaş iş görememezlik maaşıysa kardeşinizin sicilini hiç bir şekilde etkilemez ve engelli konumunda degerlendirilmez,haliylede saglik durumu düzelene kadar bu maaşı kardeşiniz sorunsuz alır.
Bunun içinde kardeşinizin askerlik durumuna endişelenmenize gerek kalmaz,
Mahkeme onaylandıysa ve kardeşiniz maaşa bağlandıysa,kardeşinizin hangi maaşi hakettigini yazarsanız,size diger konularda cevap vermek için başka arayışlarda bulunuruz.

Merhaba,

Maalesef annem babam alzemhır ve kardeşimde epilepsi. Yani 3 hastanın bakımı ve tüm ihtiyaçlarını ben karşılıyorum. Tek bir akramız birşeyimiz yok. Annemin hastaneye kaldırılma, babamın ilaçlarının değişmesi ve kardeşimin mahkeme sgk evrak işleri oldu.
O yüzden yazamadım. Çok üzgünüm. Umarım beni mazur görürsünüz.

"Sürekli işgörememezlik geliri " için başvuru yaptık, hastaneye yönlendirilme aşamasındayız. Bize iş görememezlik maaşın bağlanacağı söylendi.
Ancak haklısınız, sürünüyoruz şu an. Maaş bağlanır mı onu da bilmiyoruz. Ancak iş mahkemesine de başvuru yaptık. O yüzden de engelli raporu çıkaracağız. Engellilk oranını bildireceğiz.

Rapora istaneden engelli maaşıyla ilgili bize birşey söylenmedi, bilgimiz yok. Sgk engelli maaşı da mı veriyormuş?

Şimdi bu durumda kardeşimin engelli olduğu gireceği herhangi bir işyerinde ya da askerlik başvurusunda görülür mü?

Sgk da maaşı bağlayacak birimdeki görevli
evet, özel sektör bir maaş bağlandığı dolayısıyla çocugun engelli olduğunu görür dedi. Ancak o bayan da arkadaşlarıyla koyu bir sohbetteydi o esna da çekiştirmek için mi dinlemeden cevap verdi şüpheliyim açıkçası.

Cangamze
Tekrar geçmiş olsun,
Kardeşinizin engelli raporu alması sizin avantajınıza olur,zira kardeşiniz %40 ve üstü rapor alırsa hem engelli kadrosundan kamuda memur olma avantajına sahip olur hemde diger bir takım engelli haklarından faydalanır.
Fakat,kardeşinizin askere gitme arzusunuda gözönüne alırsak,ben derimki madem şuan ış görememezlik maaş bağlanma süreci içindesiniz,bekleyelim bu süreç bir sonuçlansın,şayet ki burdan kardeşinize bir maaş bağlanırsa,sorun yok zira bu bağlanan maaş kardeşinizin askerlik durumunu etkilemez.
Ki oda,kardeşinizin askere elverişlilik durumu yapılacak muayenelerde çıkmasa.
Iş görememezlik maaşı şayet olmadı o aşamada kardeşinize engelli raporu çikartıp diğer alternatiflere bakarız.
Şimdilik şu makeme sürecinin sonlanmasını bekleyelim derim.
mahkeme sonucunu burdan paylaşmayı unutma.
Tekrar geçmiş olsun,

Peki, yanıt için çok teşekkür ederim.
Soru tekrar şöyle sormak isterim.
Engelli olup
sonrasında tekrar sağlıklı olanlar
engelli raporunu sistemden sildirebiliyor mu?

Cangamze
Tabikide sağlık durumu düzelip engel oranı ortadan kalkarsa, sgk'nında bu yeni durumu sistemde güncellemesi ile elbetteki ortadan kalkacaktır..

Merhaba
Kardeşime sürekli iş görememezlik maaşı bağladı. Bu rapor iş kazasının 2 ay sonrasından itibaren başladı. Neden öyle olmuş olabilir? İş kazasının olduğu tarihten itibaren başlaması gerekmez miydi?

Ve maalesef kardeşimin epilepsi nöbetleri ağırlaştı ek olarak strese bağlı bağırsak kanaması geçirdi.

Yani umutlu olduğum ilk tanı zamanından sonra giderek ağırlaştı. Şu an 80 engelli. Hala onun için birşeyler yapmaya çalışıyorum. Profesörler, özel mamalar vs..
Bunlar ciddi gelir isteyen şeyler oluyor. Ailem nedeniyle çalışamıyorum. Engelli maaşı için başvurduk kardeşimin sürekli işgörememzlik geliri (520 tl) göründüğü için 700 küsür engelli maaşı hak edişini alamadık. Bu yoğun hastane sürecinde evimizde kira ve çalışanımız olmadığı için çok makbule gececekti. Gerçekten hak ediş olmuyor mu, engelli hiç bir şekilde maaşının olmaması gerekiyormuş doğru mudur?

Ve maalesef kardeşim 2 ay sonra 20 yaşından gün alacak ve bizim askere gidebilme ihtimalimiz tamamiyle bitti. Çünkü çok ağırlaştı. Kardeşimi yaşatmaya çalışıyorum tek başıma :(

Üst Alt