Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Bugün bilgisizliğimden utandım: işitme-görme engelli kişiyle iletişimde sorun yaşadım

gul38

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
Bugün çalıştığım hastaneye hem duyamayan hem konuşamayan biri geldi, ileri tarihe randevu vermem gerekiyor. Kayıtı yaparken fark etmedim çünkü karşımdaki kişide ses hiç yok. Neyse kaydı yapıp kağıdı uzatınca durumu fark ettim ama nasıl davranacağımı bilemedim bocaladım. Halbuki çözüm basitti not kağıdına yazarak iletişim kurduk ama o an aklıma gelmedi yanımdaki arkadaştan destek istedim. Biz engelliler sadece kendimizi yaşıyoruz sanırım yoksa bu gibi bir durumda zorlanmazdım herhalde. Gerçi yoğunluktan adımızı bile unutacak hale geliyoruz bütün gün.

Bu durumu çok yaşadığım için iyi biliyorum ve bir işitme engellinin beni dusurdugu o anı hala unutamiyorum :) yaşadığım yerdeki cezaevine bir işitme engelli taşındı su an onun sayesinde işaret dili öğrendim baya anlasabiliyoruz :)

İşaret dili okullarda çocuklara öğretilmeli bence

ben de işaret dili öğreniyorum hatta bir üniversitede hocamız bu dille ilgili akademik çalışması var işaret dili de aynı Türk dili gibi önem verilmesi gereken bir dil... youtube de öğretici videolar var sonra şarkılar yapmışlar izleye izleye öğreniyorsun...

Aynı durumu yaşayan biri olarak gerçekten çok sıkıntılı bir an. Akıl tutulması yaşadım resmen. Saygısızlık etmemek için biraz geri çekildim sonra bir kağıda yazıp özür diledim.

Saçma bir panik oluyo insanda. Bir yandan anlayamamanın verdiği telaş diğer yandan kırma incitme çekincesi.

Blue-Velvet işaret dili zaten %90 i jest ve mimiklerden oluşuyor bir işitme engelliyle beraber öğrenmek en iyisi mesut yazıcı diye bir adam video paylaşıyor ondan bahsediyorsun sanırım bazı kelimeler farklı ama iyi anlatıyor

vaaaay cok cok tesekkurler ederim sagirin duymadigi icin uzulen duygulu kedeslerime:eek:ne mutluluk:)bizi dusunenlerde varmis.
isaret dili bilmiyorum, inanin bazen itilip kakilinca niye sanki konusma ogrendim diye cokca hayiflanmisimdir:(
isaret dilini ogrensem kise yokki cevremde isaret diliyle konusan:(
bilhassa hastanelerde cok zorluk cekerim. yeni yeni insanlar biraz daha anlayisli oluyorlar. normal yerlerde iletisimde az sorunla atlatiyorum konusulani anliyarak mutlu oluyorum ama hastane banka gibi okul gibi yerlerde gurultu oluyor, yanki oluyor konusulani anlamam imkansizlasiyor. cantamda kagit kalem her zaman hazir durur ama yazmak isteyen az oluyor nedense. hatta ben duymuyorum yazarmisiniz dedigimde; hadi hadi benden iyi konusuyosun duymadim diye merhamet istismari yapma:mad:

ne olur agir isitenlere biraz anlayis
uzatilan kagida basitce yazarsaniz duyabildiklerinede ekleyince biz gibiler kendi caremizi gorduk diye oyle mutlu oluyoruzki. ben sahsen icimden hep allah razi olsun, sanada allah yardim etsin derim duymami kolaylastiranlara.

guuul kirilmayiz lutfen, bizde insaniz. gozune bakarak konusursaniz daha kolay anliyoruz. ama klavyeden kafa kaldirmiyorlar yaa dudak okuyom diyince:(

bende önceden yazardım artık işaret diliyle anlaşıyoruz :)

shukufe Söylediklerinizde sonuna kadar haklısınız. Biz de pot kırmayalım diye uğraşıyoruz. Bir anda karşılaşınca nasıl iletişime geçeceğimizi bilemiyoruz. Ama bana sizin gibi not defteri kalem uzatan olursa seve seve yardımcı olurum..

ne olur panik yapmayin. sizleri cok seviyorum:)bize fazla bisey gerekmiyor. yuzunu gorelim birde yavas konusun. hizli konusmayin.

en azında işine yarayacak bikaç kelime öğren işaret dilinde sonra cevap veremez çıkarır yazarsın :)

shukufe anlamadığımı görünce kırılacak duygusuna kapıldım o an. Burda böyle deneyimlerimizi paylaşalımki birbirimizi daha iyi tanıyalım. Ben mesela yüzüne direk bakarsam rahatsız olur sanıyodum artık yüzüne bakarak tane tane konuşurum.

İnsanlar benle sohbet ederken dizimin niye böyle olduğunu sorarken yada arkadaşlarım evlerine davet ederken evlerinin düz girişli olduğunu söylerken söze özür dileyerek başlıyolar. Demekki onlarda benim incindiğimi düşünüyor. Haftasonu bize çaya gel, özür dilerim yanlış anlamada ev düz girişli sıkıntı yaşamazsın, şeklinde oluyor davetler.

niye kirilalim gulcugum.hayat bize boyle:)bizim engelimiz gorulmuyor gozle. insanlarda her isitmeyenin kulagina bagirilinca duyuyo saniyo. oyle degil iste sesleri avaz avaz bagirilinca duyuyoruz ama ne diyo:confused:oysa yuzunu gordugumuz konusanin konustugu hakkinda biraz bilgimiz olunca duyduklarimizida katarak konusmayi anliyo zor duyup dudak okuyanlar.
biliyorum calisanlarinda isi kolay degil empati yaparsak. ama dilim dondugu kadar yasiyorum. isitmeyen icin kiriliyordur demeyin, sadece fazla bagiracaginiza yavas konusun hizli konusmayin. anlamazsakta karsimizdaki icin degil. neden duymadim, karsimdakine zahmet veriyorum diye mahcubiyetimizden. iyiniyeti anlamacak kadar duygusuz degiliz. duymadin diye kizilinca iste o zaman uzuluyoruz.

Üst Alt