Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalışabilir raporu olan Şizofren hastası KPSS ile atanır mı?

ekonomist79

Yasaklı Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar sorum şu; %45 tedavi ile çalışabilir şizofreni hastası biri ömss ile atanabiliyor peki kpss ile atanır mı, örneğin kpss ile mesleğine ilişkin bir kadroyu kazandı, hatta belki kpss a yı kazandı, bu kişinin ataması yapılır mı? (devlet memurları kanunu 48.md 7 fıkra görevini yapmaya engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak der.) Her şizofren hastası bu maddeye aykırı sayılıyor mu?

hocam malesef bizim toplumumuzda bir damga yedikten sonra o damgayı silmek imkansızlaşıyor çalışabilicek bile olsa şizofren teşhisi işin içine girince kesinlikle normal kpss ile atamazlar ama siz bütün şansınızı zorlayın.
bence şizofren hastalar için çok ayrı bir düzenlemeye gidilmesi gerekiyor çalışabilir çalışamaz çalışablir olanlar kamu hizmetine sorgusuz sualsiz alınmalı çalışamaz olanlara bakım para sı veya devletin bakması gerekiyor veya çok değişik sosyal projeler ile şizofreniye bir çözüm getirilmeli
yoksa daha çok duyarız haberlerde şizofren hasta 3 polis öldürdü veya şizofren hasta ilesini balta ile kesti şizofren hastalar bugün ağır özürlü statüsüne alıbıp evde bakım parası bile alamıyorlar bir iş yerinde çalışablicek olanlarda çalıştırılmıyor neden çunku damga yemiş deli damgası bu kafadan sakat derler ozel veya kamu hiçbir yerde işe alınmazlar tek şansınız aile şirketiniz varsa veya aileniz asnafsa yanınızda çalışır başka yolu yoktur

Arkadaşım yorumun için teşekkür ederim, başka ilgilenen de olmamış zaten. Ancak benim merak ettiğim böyle bir hak var mı, yani kanunen haklarımız nedir bunu merak ediyorum. Senin söylediklerin sadece yorum olabilir. Gerçekten bu işi bilen, karşılaşan, etrafında duyan veya kanunun yorumlanması ile ilgili bir mahkeme kararı vb. bulan biri varsa yazsın, hatta oturanboğa ne diyor ben asıl onu merak ediyorum, ancak oturanboğa da kafasına göre yorum yapmasın lütfen biliyorsa cevap versin. Arkadaşım sen de yanlış anlama sana zaten teşekkür ettim.

Bana konulan teşhis paronid şizofreni ankara numuneden E ilaçlı tedaviyle çalışabilir ibaresi var.Ayrıca vaseyet altındayım.Ömss girdim atandım şimdi yerin kesinleşmesini bekliyorum.Hiçbir sorunla karşılaşmadım.Umarım yardımcı olmuştur.

edit:atamam valilğe imzaya gidecekmiş.pzt arayın dediler.TEKRAR EDİYORUM HİÇ BİR SORUNLA KARŞILAŞMADIM.AKSİNE YARDIMCI OLMAK İÇİN HERŞEYİ YAPIYORLAR.
EDİT 2: AYRICA 657 DE
"7. 53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek ... akıl hastalığı ... bulunmamak."
""ÖZÜRLÜ PERSONEL ÇALIŞTIRMA YÜKÜMLÜLÜĞÜMadde 53- (Değişik madde: 13/02/2011-6111 S.K 99. mad.)
Kurum ve kuruluşlar bu Kanuna göre çalıştırdıkları personele ait kadrolarda % 3 oranında özürlü çalıştırmak zorundadır. % 3'ün hesaplanmasında ilgili kurum veya kuruluşun (yurtdışı teşkilat hariç) toplam dolu kadro sayısı dikkate alınır.
Özürlüler için sınavlar, ilk defa Devlet memuru olarak atanacaklar için açılan sınavlardan ayrı zamanlı olarak, özürlü kontenjanı açığı bulunduğu sürece özür grupları ve eğitim durumları itibarıyla sınav sorusu hazırlanmak ve ulaşılabilirliklerini sağlamak suretiyle merkezi olarak yapılır veya yaptırılır.
Özürlü personel çalıştırma yükümlüğünün yerine getirilmesinin takip ve denetimi ile özürlülerin Devlet memurluğuna yerleştirilmesinden Devlet Personel Başkanlığı sorumludur. Özürlü açığı bulunan kamu kurum ve kuruluşları bir sonraki yıl için alım yapacakları özürlülere ilişkin taleplerini her yılın Ekim ayının sonuna kadar Devlet Personel Başkanlığına bildirmek zorundadır. Devlet Personel Başkanlığı kurum ve kuruluşların bildirimi üzerine, özürlü kontenjanlarına yerleştirme yapabilir veya yaptırabilir.
Özürlülerin memurluğa alınma şartlarına, merkezi sınav ve yerleştirmenin yapılmasına, eğitim durumu ve özür grupları dikkate alınarak kura usulü ile yapılacak yerleştirmelere, özürlülerin görevlerini yürütmelerinde hangi yardımcı araç ve gereçlerin kurumlarınca temin edileceğine, kamu kurum ve kuruluşlarınca özürlü personel istihdamı ile ilgili istatistiksel verilerin bildirilmesine ilişkin usul ve esaslar ile diğer hususlar Özürlüler İdaresi Başkanlığının görüşü alınarak Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanacak yönetmelikle düzenlenir."

Kardeş sağol bilgilerin için, ancak ben bunları zaten biliyorum. Ben de engelli memurum, merak ettiğim konu ömss ile atanıp atanılamayacağı değil, çalışabilir raporu olan şizofren hastasını engelli kadrosundan atandığını başta yazdım zaten. Merak ettiğim çalışabilir raporu olan şizofren hastasının kpss a ile atama yapılıp yapılmayacağı.

53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile dediğine göre bir sorun teşkil etmez.

Arkadaşım asıl merak ettiğim konu şu: Soru görevini devamlı yapmaya engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak; aşağıdakilerden hangisini ifade eder
a) herhangi bir akıl hastalığı bulunmamak.... mı?
b) çalışamaz raporu olan bir akıl hastalığı bulunmamak.....mı?

İşte 10 puanlık uzman sorusu, bilen, duyan, şahit olan varsa yazsın lütfen.
Veya herhangi bir şekilde bu kanun maddesi ile ilgili mahkeme kararı veya hukuki bir yorum bulan link verirse de olur.

Lütfen arkadaşlar bu benim için çok önemli.

ekonomı kardes senın akıl saglılıgının yerınde olmaması ıcın Qnın 20 34 arsında olması lazım sızofren hastaları akıl hastası degıl kı tedavılerınde sınır tedavısı gorurler ılaclarını ıcmedıklerınde saldırgan olurlar %45 calısabılır raporu oalnlarında sakınca olucagını sanmam her psıkrıyatrı hastasını delı olarak degerlendıremeyız ılerı derecede kronık sızofrenı hastalarında sorun cıkar onlarında calamaz raporları olur sızofrenı erken tesıs konulursa tedavı edılebılen bır hastalıkdır ben sorun yasacagına sanmam zorlanıyorsanız baglı oldugunuz ılde psıkrıyatrı uzmanı var ıse danıs bence en ıyı cvbı vereceklerdır zaten ısınden gucunden kalır dıye yazar ruh saglıgında oran belırtılen yerde

Arkadaşım iyi niyetin ve yorumun için teşekkür ederim. Ben de öyle düşünüyorum, bu konuyu bayağı araştırdım fakat bir mahkeme kararı bulabilsem konuyla ilgili, eğer kpss a yı kazanırsam ve atama aşamasında sadece engelimden dolayı sorun çıkarsa dava açıp uğraşmayı düşünüyorum. 2013'ten beri sınavlarla uğraşıyorum, memur oldum, görevde yükseldim, lisans-yüksek lisans aşamalarını geçtim doktora aşamasındayım. Tek bir aşama kaldı daha kariyerli bir kadroya geçmek, maalesef çalıştığım kurumda kariyer uzmanlığına kurum içi geçiş şu anda yok, inan böyle bir imkan olsa hiç bir kişiyi sınavlarda eleyip hakkını yemek gibi bir niyetim yok. Ancak dediğim gibi kurumda böyle bir görüş ve imkan yakın vadede gözükmüyor, ee bende gittikçe küçülmüyorum yaşım 35 e yaklaşıyor, hakkım olup olmadığını veya böyle bir aşamadan geçmiş çalışabilir raporu ile atanmış bir şizofreni hastasını tanısam bilsem veya mahkeme kararı bulsam, önüme bakacam. Arkadaşlar yine bir yorum karar veya herhangi bir bilgi bulup paylaşırsanız çok dua ederim, sağolasınız.

Kendi soruma kendi cevabım, çok sağolun engelliler biz editörleri, ilgisizliğiniz sonucunda kendi soruma kendim cevap verdim

"Normal KPSS ile yerleştirilen özürlünün atamasının yapılabileceği

Özet: Memur olarak yerleştirilen adayın E oranında özürlü olduğuna ilişkin sağlık kurulu raporu alması sebebiyle, sağlık şartları itibariyle görevlerini yapmalarına engel bir durum bulunmadığına dair sağlık kurulu raporu alabilmeleri durumunda, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca atamalarının yapılmasının mümkün olduğu hk.

Özür oranı E olan bir adayın merkezi yerleştirmeler ile yerleştirilmesi durumunda atanıp atanamayacağı hakkında bilgi talep edilen dilekçe
incelenmiştir. Bilindiği üzere, 03/05/2002 tarih ve 24744 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik” çerçevesinde, merkezi yerleştirme işlemi neticesinde yerleştirmesi yapılan adaylardan, süresi içinde gerekli belgelerle atanmak üzere ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına başvuranların, burada teşekkül ettirilen Sınav Değerlendirme Komisyonlarınca yerleştirildikleri kadrolar için aranılan nitelikleri taşıyıp taşımadıkları kontrol edilerek, nitelikleri taşıyanların atamaları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca gerçekleştirilmektedir. Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Devlet memuru olarak atanabilmeye ilişkin genel ve özel şartların düzenlendiği 48 inci maddesinin (A) bendinin 7 nci alt bendinde; “53 üncü madde hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.” hükmüne yer verilmiştir. Bu bentte yer alan "vücut veya" ile "veya vücut sakatlığı ile özürlü" ibareleri 21/04/2005 tarihli ve 5335 sayılı Kanunun 29 uncu maddesiyle yürürlükten kaldırıldığından, akıl hastalığı dışında özrü bulunan kişilerin sırf özürlü oldukları gerekçesiyle KPSS’ye girmeleri ve bu sınav sonucuna göre gerçekleştirilen yerleştirme işlemlerine başvurmalarının engellenmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu itibarla, özürlü adayların KPSS’ye girmeleri ve ilan edilen kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro pozisyonlardan durumlarına uygun olanları tercih etmeleri ve yerleştirilmeleri halinde, yerleştirildikleri kadro veya pozisyon için Kılavuzda yer alan diğer nitelikler yanında, 657 sayılı Kanun’un yukarıda belirtilen hükmü uyarınca sağlık şartları itibariyle görevlerini yapmalarına engel bir durum bulunmadığına dair sağlık kurulu raporu alabilmeleri durumunda, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca atamalarının yapılabileceği mütalaa edilmektedir."

Kendi sorumu bayağı araştırdım. Biraz kafam biraz karıştı ancak anladığım şudur kanundaki açıklıktan dolayı sinirsel engellilerin atanmaları kurumların insafına bırakılmıştır. Dpb nin görüşü de ösym kılavuzundaki ifade de bu yöndedir. Kısaca kurum atarsa da atamazsa da kimse bir şey yapamaz, ancak kurumun kararına karşı mahkemeyle uğraşırsın. Kanuni haklarımı araştırdım ve en azından bir fikir edindim, umarım bu yazdıklarım sinirsel engelli olup kpss ye gireceklere bir fikir verebilir.

BAŞVURU GENEL ŞARTLARI VE DİĞER HUSUSLAR
Kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro veya pozisyonlarına yerleştirilmek için yapılacak başvurularda uyulması gereken genel ve özel koşullar aşağıdadır. Tercihler yapılmadan önce aşağıdaki koşulların dikkatle okunması son derece önemlidir.
1. BAŞVURMA GENEL ŞARTLARI
İlan edilen kadro veya pozisyonlara atanmak için başvuracak adayların aşağıdaki genel şartlara sahip olmaları gerekmektedir.
a) Türk vatandaşı olmak.
b) 18 yaşını tamamlamış olmak. (Bir meslek veya sanat okulunu bitirenler en az 15 yaşını doldurmuş olmak ve Türk Medeni Kanununun 12’nci maddesine göre kazai rüşt kararı almak şartıyla Devlet memurluklarına atanabilirler. Kazai rüşt kararının tercih işlemlerinin son günü itibariyle alınmış olması gerekmektedir.)
c) Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
d) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.
e) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48’inci maddesinin 6’ncı fıkrasında belirtilen askerlik şartını taşımak.
f) Kılavuzda yer alan “pozisyonları” tercih edecek adaylar için;
Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak. (Hangi görevin devamlı yapılmasına, hangi vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığının engel olacağına resmi sağlık kurullarından alınan raporların
incelenmesi suretiyle ilgili kurumlar tarafından karar verilecektir.)
Kılavuzda yer alan “kadroları” tercih edecek adaylar için;
Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak. (Hangi görevin devamlı yapılmasına, hangi akıl hastalığının engel olacağına resmi sağlık kurullarından alınan raporların incelenmesi suretiyle ilgili kurumlar tarafından karar verilecektir.)
g) Tercih edilecek kadro veya pozisyonlar için aranan diğer başvuru şartlarını taşımak

"tedavi ile çalışabilir" ibareli rapor olduğu sürece KPSS ile atanmakta hiç bir sorun olamaz. Kaldı ki atanacağınız görevi yapmaya mani bir durumunuz yoksa, raporunuzu beyan etmek zorunda da değilsiniz.

Ama evet, sonuçta alıntıladığınız yazıda da görüleceği üzere, karar yetkisi kurumlara verilmiş! Kurum aleyhte karar verirse, dava yoluna gitmekten başka yol yok. Ki bence gidilmeli de...

Allah senden razı olsun OturanBoğa, ben de aynı şekilde düşünüyorum, ki araştırmalarım sonucunda bulduklarım da bunu destekliyor. Bu forum lütfen silinmesin bu konuyu araştırırken sinirsel rahatsızların benzer sorularıyla ilgili çözümsüz kalan birçok forumla karşılaştım, bu forum benim durumumda olan sinirsel engelliler veya daha memur olmamış kpss ye girecek sinirsel engelliler için çok güzel bir örnektir. Saygılarımla.

OturanBoğa yorumun mantıklı ancak dediğin gibi takdir kurumun Allah aşkına hangi kurum şizofreni raporunu ibraz eden birini uzman olarak atar, ki ibraz etmesen bile memuriyet dosyanda mevcuttur kesinlikle sorun çıkacaktır, hatta bence bırak akıl hastalığını herhangi bir engeli olan birini de atamayacaklardır, eğer raporu ellerine geçerse yani, ki geçmezse atanırsa daha büyük bir sorun doğuyor ileride raporun ortaya çıkacağı korkusu ile nasıl sağlıklı olarak uzmanlık tezi yazacak bu kişi, ki görünür bir engeli varsa amiri zaten durumu çakacaktır, bırak amiri mülakatta direk elenecektir zaten, görünür bir engeli yoksa yani psikolojik ise onu da devlet engellemiş, kısacası halen 21.yy da Türkiye'de engellilerin önüne kendi engelleri dışında bir çok farklı engel de konulmaktadır.

Raporunu ibraz etmezsin onlar da heyet raporu istenecek bir meslekse( ki bi şüphe yoksa istemezler) onda da dr sen anlatırsan yazıyor zaten anlatmazsan geç yok bişey. 2.mevzu yukarda arkadaşların bahsettiği ancak mülakat yoluyla atamalarda olur diğer türlü merkezi atamalarda hiç bir sorun olacağını sanmıyorum.Saygılar.

Ha hastalığını söylemeyeceksin arkadaş.

raporunuzun aldugunu işin içine katmayın atanın

Atipik Psikoz

% 40 Atipik Psikoz hastasıyım. Bu yazdıklarınız benim içinde mi geçerli. Lütfen cevap yazın..

Ayrıca özür oranı e nedir?

Merhaba.. Ben atipik psikoz hastasıyım. Yüzde 40 engelli raporum var. Normal kpss ile memur olmam mümkün mü.. Şimdiden teşekkür ederim..

Benim de merak ettigim bir konu var. Ruhsal engelli biri isaret dili tercumani olabilir mi? Bununla ilgili konu actim ama cevap alamadim.

MADDE 7 – (1) İşaret Dili Tercümanlığı hizmeti verecek personelin görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir.
a) İşitme özürlü, dil ve konuşma bozukluğu olan özürlü bireyler ile iletişim kurulmasını sağlamak,

b) Tercümanlık hizmetlerine ilişkin belgeleri imzalamaya yetkili olmak,

c) Yasal işlerde, yeminli tercüman olarak görev yapmak,

ç) Yaptığı görüşme ve çevirilerin raporunu tutmak, dosyalamak ve raporun bir nüshasını ilgili kurumun talebi halinde göndermek.
....tedavi ile düzelemez durumdaysan .. şizofrenı gıbı ruhsal engelden yasal hükmün olamıyacağı kanaati varsa olamazsın . bildiğiniz gibi ruhsal rahatsızlık yasayanların çoğu vesayet altındadır .. yapacakları işlemlerde kanunı sorumlulukları yoktur . tedavi ile düzelme durumu yada engel oranınız düşükse sosyal çalışma birimlerıne danışmanızda fayda var .

%45 oranında engelliyim. Şuan herhangi bir hastalık belirtisi yok. Zaten surekli toplum ruh sagligi merkezine gidiyorum ve doktorumla gorusuyorum.
İsaret dili tercumanlari dernegine durumumu anlatan bi mail attim dun.
Tercuman olmam icin bir engel olmadigini soyledi. Ayrica vesayet altinda degilim. Raporumda da tedavi ile calisma olanagi veren, yaziyor.

İlgilenip cevap yazdiginiz icin tesekkur ederim.

Arkadaşlar okudum okudum ama inanın hiç bir şey anlamadım.Bipolar bozukluk tanısı ile 1.5 yıldır tedavi görüyorum, 6 aydır da halüsünasyon görmeye başladım. Doktorlar hastalığımın şizoaffektifde olabileceğini söylüyor. Şu durumda ben engelli raporu alırsam öğretmen olarak atanabilir miyim sorusuna cevap aramak için konuyu gördüm. Öğretmen olarak atanmada engelliler için şöyle bir ibare geçmekte:
Engellilerin ataması

MADDE 10 – (1) Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunanlar hariç olmak üzere, engellilerin öğretmenliğe atamaları, 2/1/2014 tarihli ve 2014/5780 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Engelli Kamu Personel Seçme Sınavı ve Engellilerin Devlet Memurluğuna Alınmaları Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılır.

Bu madde akıl hastalığı olanların (BİPOLAR, ŞİZOAFFEKTİF, ŞİZOFRENİ...) öğretmen olarak atanmasına engel teşkil ediyor mu, etmiyor mu? Eğer bipolar ya da şizoaffektif olmam sebebiyle öğretmen olarak atanmam mümkün değilse boşuna sınavlara hazırlanmayayım.

Üst Alt