Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalışan emekli işten çıkarılırsa kıdem tazminat hakkı var mıdır?

ergün1

Üye
Konular
109
Reaksiyonlar
0
yaklaşık 2 yıl süreyle ve devamlı olarakta gece(01-09saatleri arasında)çalışmaktaydım.bu sureler zarfında devamlı olarak neredeyse her ay fazla çalışma saatlerimide eksik olarak almaktaydım.bağlı bulunduğum bölüm sorumlusu,yanlışlık olmadığını bunu son zamanlarda devamlı olarak tekrarladığımı belirterek 04.02.2012 tarihi itibari ile ilişkimin kesileceğini belirtti.çalışan emekli olarak tazminat hakkım varmıdır?
sevgili ufukalp,
özellikle sana sormak isterim:net maaşım 1083 tl. 32 saat fazla mesayi ile 1232 tl toplam ödeme aldım.itiraz ettim elbet.gerisi anlattığım gibi.ne dersin bu hesap doğrumu?(fazla çalışmayı 1.5 ile çarpıyorlar.)
muhasebemi haklı,yoksa benmi..?

İşten cıkarıldıysan kıdem + ihbar tazminatı yatırmaları gerek. Eger yatırmadılar ise Dava açarsanız kazanma ihtimaliniz Çok çok Yuksek.

Evet özel sektörde fazla mesai ücreti genel olarak %50 zamlı hesaplanır,yani 1,5 la çarpılması doğrudur.
Pazar ve resmi tatil günlerinde çalışma halinde ise %100 zamlı hesaplanır.
Fazla mesai ücretlerinin hesaplanmasında çıplak net maaşın dikkate alınarak saat ücreti belirlenip ona göre hesaplama yapılır.
Yani saat ücreti belirlenmesinde AGİ,sakatlık indirimi ve emekli olduğundan dolayı sgdp avantajın olan 50-60 tl lik tutar dikkate alınmaz.
Bu yüzden verdiğin net maaşla fazla mesai ücreti hesaplanamaz.Ancak almış olduğun 150 tl 32 saat için normal gibi görünüyor.
Tazminat işine gelirsek;
Emeklilerin de çalıştıkları her yıl için kıdem tazminatı hakkı vardır.
İşten çıkardıklarında kıdem ve ihbar tazminatınızı ödemek zorundalar,emekli olmanın bu konuda herhangi bir farkı yok.

Ufukalp,
ocak ayında aynı fazla mesai ile 1292tl almıştım.itirazım esas sebebi buydu.(yukarıda eksik bir bilgi paylaşımı yapmışım.)
birde aynı kurumda ayda 5 gün çalışan(2 yıllık) bir arkadaşımızda (günlüğü 200tl idi),çıkarılmış.yukarıda bahsettiğiniz kıdem ve ihbar hakkına sahipmidir?sahip ise aynı şartlardamıdır?
teşekkürler...

Üst Alt