Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalışan engelliye evde bakım maaşı verilmeyecek mi artık?

dotanu53

Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
Eşim bir yıl önce bakıcı maaşa bağlandı, 2 ay öce maaşı kestiler. Telefonda sebebini sordum. Siz 4 ay çalıştığınız için maaş vermeyiz dediler. kanun değiti çalışan engelliye bakıcı maaşı ödenmeyecekmiş.

3 çocuk babasıyım,yıllık gelirim istenen şartları geçmiyor.Sadece yılda 4 ay mevsimlik işçi olarak engelli olarak çalışıyorsun diye eşimin bakıcı maaşını kestiler. ÇOK PERİŞAN duruma düştük.Gerçekten kanun değiştimi yoksa ödenek yok bahanesiylemi maaşı kestler. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim,tavsiyeniz ne olur.SELAMLAR..

geliriniz toplam aile bıreylerıne bolunuce tam olarak hatırlamıyorum ama 300 du galıba
ali tezelın bır makalesı vardı ordada alınabılıneceği şeklindeydı
yazınızdan toplam aile bıreylerının 5 kişi olduğu anlaşılıyor aylık 1500 tl alabıleceğinizi sanmıyorum ama ustunde aldıysanız kesılır yoksa kesılmemesı gerekıyor ..kurumla yazışın derim peşini bırakmayın hakınız olan bakıcı maaşı alacaksınız

Bakıma ihtiyaç duyan kişi mi çalışıyor yoksa bakıcı olan kişi mi?
Ve, telefonda konuşmakla olmaz, yazılı olarak size bildirilmesi gerek neden kesildiği.

evde bakıcı maaşı

Bülent bey ilginize teşekkür ederim.
Bakılan kişi yılda dört ay çalışıyor,çalışan engelliye bakıcı maaşı olmaz dediler.Eşim ev haımı çalışmıyor ve bana bakıyor.
Yıllık gelir istenen ölçüleri aşmıyor.Yine kanun değişebilir zaman zaman bizi arayın dediler. nasıl hareket etmeliyim,başka nereye müracaat etmeliyim.SELAMLAR....SEVGİLER....

shçek'na bilgi edinme kapsamında şunu iletin:

xxx tarihinden xxx tarihine dek bakımım için eşim evde xxx il/ilçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü eliyle bakım aylığı alıyordu. Ancak yıllık bazda gelir hesabı yapıldığında evde bakım hizmetinden yararlanmama engel bir gelirim olmamasına karşın, yılda 4 ay çalıştığım için, "çalışan kişi evde bakım hizmetinden yararlanamaz" gerekçesiyle bu aylık iptal edildi.

Ne var ki ilgili kanunda ve yönetmelikte çalışan kişinin evde bakım hizmetlerinden yararlanamayacağına dair hiç bir ibare olmadığı gibi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu web sitesindeki Kurum görüşlerinde de çalışıyor olmanın evde bakım hizmetinden yararlanmaya engel olmayacağı açık olarak ifade edilmektedir:
"Ayrıca kişinin bakıma muhtaç özürlü olup olmadığının değerlendirmesinde özürlünün bir işte çalışıyor olmasının tek başına bir engel teşkil etmemesi gerektiği, çalışan özürlünün de bakıma muhtaç durumda olmasının mümkün olabileceği mütalaa edilmektedir"
Kaynak (23 Aralık 2009): shcek.gov.tr/duyuru/ozurlu/Gorusler/GÖRÜŞ%20140.pdf
İş bu gerekçelerle mevzuata aykırı olarak kesilmiş bulunan evde bakım aylığımın kesildiği tarihten itibaren yeniden bağlanmasının sağlanmasını, gereği için xxx il/ilçe Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nün görevlendirilmesini ve tarafıma yazılı olarak yanıt verilmesini arz ve talep ederim

ad soyad​

Evde bakım aylığı

Merhaba Bülent bey...
2 ay önce size şöyle bir soru sormuştum. Çalışan ağır engelliye evde bakıcı maaşı verilmezmi?
Bir yıl önce eşime bakıcı maaşı bağlanmıştı,4 ay önce maaşı kesildi. Telefonla görüşmemde,yılda 4 ay çalıştığım için maaşım kesildiğini söylediler.
Siz bana örnek dilekçe yazmıştınız,bu dlekçeyi İl Müdürlüğüne gönderdim.
2 ay oldu cevap gelmedi,bir hafta önce yine telefonla aradım,ordaki bir yetkili,tekrar tesbit için eve heyet geleceğini söyledi.
Yıllık gelirimde hiçbir değişiklik olmadı,Ancak komşu ilçedeki bir engelli derneğindeki bir avukatla bu konuyu görüştum. Kesinlikle çalışan engelli bu maaşı alamaz diye iddiada bulundu. Sana ödenen maaşı geri dahi alırlar dedi.
Bunu nasıl ispat edebilirim,sizden yardım bekliyorum. SAYGILARIMLA....

sen çaışabilecek durumda isen zaten maaş almaya hakkın yok. kendi başına işe gidip gelebiliyosan çalışacak durumda isen tabiki maaşını kesmekte haklılar

bakım aylığı

Merhaba mustafa kardeşim...
Bakıma muhtaç olan kişi çalışamazmı sence? Akülü tekerlekli sandalye ile işe gidiyorum ve yılda 4 ay çalışıyorum. 8 ay boştayım ve evli 3 çocuk babasıyım.
Öte yandan 2 kolum 2 bacağım felçliyim,tek sol elimi biraz hareket ettirebiliyorum. Bakıma muhtaç olan engelli evden çıkmamalı ve çalışmamalı diye bi kuralmı var? Ben 40 yıldır böyle yaşıyom,eğer bu bakıcı maaşı benim hakkım değilse kimsenin hakkkı olmaz.
Yıllık gelirim az,başka desteğim yok,Başka türlü etrikalar çevirip haksız olan kişiler biliyorum.Devlet bize öderse hakkımızdır. Ancak haksızlıkl yapılırsa hakkımızı ararız. Bakıma muhtaç kişi çalışamaz demek önyrgılı davranmaktır.

bakıma ihtiyaç duyan kişi çalışabilirmi ya varmı böyle bi saçmalık devlet ona bakıma muhtaç oldugu için ihtiyaçlarını karşılayamadıgı için zaten maaş veriyo çalışıyosada zaten vermemeli

Mustafa ve Defne

Oturanboğa'nın yazısından alıntı;

Ne var ki ilgili kanunda ve yönetmelikte çalışan kişinin evde bakım
hizmetlerinden yararlanamayacağına dair hiç bir ibare olmadığı gibi, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu web sitesindeki Kurum görüşlerinde de çalışıyor olmanın evde bakım hizmetinden yararlanmaya engel olmayacağı açık olarak ifade edilmektedir:
"Ayrıca kişinin bakıma muhtaç özürlü olup olmadığının değerlendirmesinde özürlünün bir işte çalışıyor olmasının tek başına bir engel teşkil etmemesi gerektiği, çalışan özürlünün de bakıma muhtaç durumda olmasının mümkün olabileceği mütalaa edilmektedir​

arkadaşlar benim kanımca bakıma muhtaş olan birisi çalışamaz adı üstünde bakıma muhtaç evet yapabileceği işler olabilir am o işede nasıl gider nasıl gelir yaptığı iş nedir bunları sorgulamak lazım devlet bakıma muhtaş diye maaş verecek ondan sonrada çalışip para kazanacaksın burda bir tuaflık var bence bu sorunu yaşayanlar iki yoldan birini seçmeli

Ben bakıma muhtaç durumdayım, tuvaleti banyo her anlamda başkasının yardımına ihtiyaç duyuyorum. %95 raporum var. Yani gelir durumum uygun olsa evde bakım hizmetinden yararlanabilirim.
Kim benim çalışamayacak durumda olduğumu iddia edebilir?

ya kusura bakmayın belki yanlış anladınız. ben kanunun işleyişine göre cvp verdim.
bende bakım maaşı alıyorum ve masa başı bütün işlerde çalışa bilirim bu ayrı bir konu. am malesefki çalışıyorsan maaş almaya hakkın olmuyor. bende çalışmak kendi emegimle paramı kazanmak isterim devlet maaş veriyor allah razı olsun ama gelir hesabı evin düzgünmü evin fazla lüx gibi kırt türlü şartlar arıyor. keşke iş olsada çalışabilsek devletin pasıda kendine kalsın

ağır engelli olarak mağaş almak hakkı,yemek yeme,tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını yani bir başkasının yardımına muhtaçlık esas alınmıştır. bu durumda,bu bakım mağaşından yararlanan bir engelli nasıl olurda çalışabilir?

:) İşte, ben kendimden örnek veriyorum... Ben olabilecek en ağır sakatım. Benim çalışamayacağımı mı ima ediyorsun? Elimden hiç bir iş gelmeyeceğini?

:) bunu demediğimi sizde biliyorsunuz bülent bey.ben bağlanacak olan bakım parasında aranan şartı belirttim.

yazmış olduklarım farklı düşündüğümü yansıtmış bilakis sizin gibi düşünüyorum.
fakat ben burda mantık değil gelen heyetin mantıksızlığını biliyor öyle yorumluyorum.ne yazıkki ülkemizde herbakımdan kanunlarımız oldukça iyidir.fakat iş bunu işlemeye gelince bunu yapacak kapasiyete sahip çalışanımız olmadı için ve işinin ehli,hep bir eksiklik hep bir yalnış işlem.ve mağdur olan yine bizler koştur dur yok bu kanun var,yok şurda yoktur diye yazmıyor.diyip sadece kendimizi kandırır dururuz.heyet gelincede elimizden geldğinden daha fazla sakat olmaya çalışırız verecekleri üç beş kuruşu alabilmek için.
o yüzden burda mantıktan söz etmeye gerek yok.
burda geçerli teş şey, heyetin inisiyetifi.

sayın oturanboğa :
benim başımdan geçti burada paylaşayım 2 yıl önce ben ssk lı işçi olarak çalışıyordum ben tekerlekli sandalyeliyim% 80 engelli biriyim hastane sağlık kuruluna bakım ücreti için başvurduğumda sağlık karneme baktılar ben aktif çalışan görünüyorum memurlar ilkinden bakım ücreti alamazsın sen çalışıyor görünüyorsun dediler ben rapor almak için ısrar edince rapor işlemlerini düzenlediler gel git derken raporu aldım %64 bakıma muhtac ibareli raporu aldım ve bağlı olduğum sosyal hizmetlere gerekli evraklarla muracaat ettim görevli müdür biz evrakları işleme koyarız ama aktif çalışan görünüyorsun bu durumda sgk itiraz ediyor evrakların Ankaradan kabul edilmez ancak emekli olduğunda başvurursan bakım ücretinden yararlanırsın diye bilgilendirdiler . şimdi emekli oldum 3 ay öncede bakım ücreti için başvurdum önümüzdeki günlerde eve kontrole gelecekler gelişmeleri yazarım...
bana da söylenen çalışabilir engelli bakım ücretinden yararlanamaz zaten ne biçim bi ikilem mantıken de işbul raporu alıyoruz yüzdesi çalışabilir olsun diye bakım ücreti için rapor alıyoruz çalışamaz diye ya bu deve ya diğer deve...

arkadaşlar adı üerinde EVDE BAKIM PARASI beni iki kişi akülü arabama bindirince gidemiyeceğim yer yok %92 of liyim.devlet memuruyum.ve evde bakıma muhtacım.ama işte tek parmağımla bilgisayar başında işimi yapıyorum ama eve gelince bana iki kişi lazım .yatağa geçmek için tuvalete gitmek için vs. adı üzerinde EVDE BAKIM PARASI alan şartlarını uan uyduran alın evde bakıma muhtaçsan ananın ak sütü gibi helal muhtacız çünkü başkalarına.etli ile sütlüyü birbirgine karıştırmayalılm

Ben özel sektörde çalışıyorum bakım aylığıda alıyorum

arkadalar burada bende kendim çalışıyorum %60 bakıma muhtaç raporuyla evde bakım aylığı almaktayım
böyle bir uygulama yoktur olamaz da zaten, kriterlerin uyuyorsan alırsın

hatta yakında şöyle bir durumum da oldu eşim bakıcımdı 3 ay önce vefat etti yeni bakıcı olarakta annemi atadım yanlızca 2 aylık maaşı kesildi. şubatın 25 de bakım aylığınıda aldım özel sektörde çalışıyorum anlatmış olduğunuz duruma göre bana da verilmemesi gerekirdi bence Dotanu53 arkadaşımız kendi durumunu iyice araştırsın belki de başka nedenlerden dolayı kesilmiştir bu işler telefonla falan olmaz yerinde araştırsın kesilme sebebini ilaki öylede böylede öğrenir...

çalışıp bakım aylığı alan arakadaşlar yokmu? açıklık getirseler...

evde bakım aylığı

Merhaba bülent bey....
Hatırlarsanız 2 ay önce evde bakım aylığı hakkındaki problemi yazmıştım.
Bana itiraz dilekçesi önermiştiniz,
Dilekçeyi il müdürlüğüne gönderdim. Bu süre içerisinde hiçbir cevap verilmedi.Telefonla aradığımda sana yeniden eve heyet gelecek demelerine rağmen,hiçbir gelen olmadı.
Bu durumda ne yapmalıyım?
6 aydır evde bakıcı maaşı alamıyorum.
Yılda 4 ay çalıştğım için kesildği söylenmişti.
Maddı durumumda hiçbir değişiklik olmamıştır.
Bilgi ve önerinizi bekliyorum...Teşekkürler...

BİMER'e yazın bunu:

şu tarihte evde bakım hizmetim sonlandırıldı. Bunun üzerine şu tarihte şu dilekçeyi gönderdim kuruma. Ne var ki geçen 2 aya rağmen hiç bir gelişme olmadı.
Yaşadığım büyük mağduriyetin ortadan kaldırılması için shçek'dan görevlilerin görevlendirilmesini arz ve talep ederim

Evde bakıcı maaşı

SAYIN BÜLENT BEY;
Uzun zamandır bu siteye giremedim. Evde bakıcı maaşı konusunda size sorunum yazmıştım. Eşime bağlanan EVDE BAKICI maaşı ,yılda 4 ay mevsimlik ben çalıştığım için kesilmişti. Siz bana bir dilekçe örneği yazmıştınız,o dilekçeyi İl SHM göndermiştim,bana hiçbir şekilde cevap verilmedi.
Yine zaman zaman yönetmelikler değişir düşüncesiyle telefonla bilgi almak istedim.Sigortalı olduğumdan dolayı maaş bağlanamz cevabını aldım.Bir hafta önce yeniden muracaat et,değerlendirirz dediler.İstenen belgeleri hazırlayıp gittiğimde kabul etmek istemediler. Yinede son şansın deyip ,muracaat ettim.Hiçbir şekilde hakılığımı ispat edemiyorum,sürekli çalışsam zaten ihtiyacım olmaz,hakkım değildir. Ben yılda 4 ay çalışıyorum,8 ay da dışardan sigorta pirimi ödedmek zorundayım.Yoksa 30 yılda ancak emekli olabiliyorum,3600 gün sayısı nasıl dolsun. Bildiğiniz gibi malülen emekliliğim reddedildi.

Evde bakıcı maaşı konusunda sizce bşka ne yapabilirim? Bir tv. kanalında gerek malülen emeklilk,geçici çalışmak ve evde bakım maaşı hk. sıkıntılarımı anlatmak amacıyla çıksam bir faydası olurmu? Sizden bilgi almak istıyorum. SELAMLAR...BAŞARILAR DİLEĞİYLE..

biyo;

Yetmiyor demekki adamın art niyeti olsa burda yazmaz demi:confused:

iyigünler benim oğlum otizim hastası 1998 doğumlu eli ayağı sağlam fakat ,tek başına yolda yürümesi bile ,onun yapamayacağı bir olanıksızlardan biri , kaybolsa ismini dahi söyleyemez ,fakatt beyni normal bir vatandaşmız neresi özürlü olrsa olsun yapacağı ,işler vardır , ve topluma kazandırılmalı bence çalışmasına izin verilmeli ve şartlar ne olursa olsun ...elbet ömür boyu bakıma muhtaç ise,,,,

merhaba arkadaşlar bilmiyorum bu ülke nasıl sosyal bir ülke haline ne zaman gelebilir biz bile birbirimizi anlamaz iken kim anlaya bilirki.şunu bie kere aklınıza yerleştirin arkadaşlar öyle yorum yapın anlayarak evde bakım parası bize verilmiyo bizle ilgilenen kişiye veriliyo bizle ilgileniyo diye tabikide engelinin durumuna göre engelli çalışabilir ve parada kazanabilir.konuya mualif olan arkadaşların sanırım tuzları kuru ve araştırmadan yorum yapıyorlar.herkese iyi akşamlar..

Genel olarak çalışan engellinin bakım maaşı alamaycağı yönünde görüş bildirmiş arkadaşlar ...bu konu da yeterli bilgim yok ama;zaten bakım parasını engelli kişi kendisi almıyor ki,bakıcı alıyor .Bakıcı da ''ben sana bakıyorum aldığım parayı istediğim gibi harcarım'' deyip bakılan kimseye herhangi bir maddi katkısı bulunmadığını düşünün,öyleyse bakılan kişi yoğun bedensel iş gerektirmeyen otomasyona bağlanmış bir iş de ya da fikir işçisi olarak da çalışabilir .....elinden geliyorsa çalışmalıdır da ...

Arkadaşlar; bildiğiniz gibi engellilere her ilde ayrı ayrı uygulamalar yaplıyor.Evde bakıcı maaşı bazı illerde; heyettarafından başka şekilde değerlendirilyor. Bazı engelli yakınları aileden olmayan kişileri ailden gösterip alıyorlar.
Bakıma ihtıyacı olmayan bazı kişiler yüksek rapor alıp,bu maaşı alıyorlar. Bu haksızlıklar utanç verici şeyler. Bölgemizde sosyal yardım dağıtılıyor; yaş çay toplayan yarıcılar var,yılda 50 ton yaş çay yarıya toplayan yarıcı Fak fuk fondan yardım alıyor. Çünkü yarıcı ailenin üzerinde resmiyette hiçbiir gelir gözükmuyor. Arazı sahibinin üstünde gözüküyor mal varlığı.
Ben,yılda 120 gün çalıştığım için, evde bakıcı maaşı alamıyorum,hiçbir sosyal yardım alamıyorum,bu adaletsizliğe bakarmısınız?
yarıcı aileler üstelik pehlivan gibi sağlam kiişiler,taşı sıksalar suyunu çıkarırlar.Ülkemizde kayıtdışı gelirler hesaplanmıyor.Benim gelirim belli,aranan şartlara uygundur,üstelik yürürlükte olan kanuna göre,çalışan engelliye evde bakıcı maaşı ödenmez diye açık bir hüküm yoktur. İl sosyal hizmetler müdürlüğünün insafına bağlıdır.
Bir yıldır uğraşıyorum,BİMERE de yazdım hiçbir sonuç alamadım. Yinede hakkımı aramaya devam ediyorum.....

Üst Alt