Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalışırken engelli raporu alan kişi emekli olmak zorunda mı?

bahadir1

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
ben 1973 doğumluyum,ssk'dan 6500 gün primim var ve bir yağ fabrikasında laboratuar işçisi olarak çalışırken 08.2014'te %51 özürlü raporu aldım,raporu fabrikaya verdiğimde beni vergi indiriminden yararlandırıp emekli edeceklerini söylediler.Ben emekli olmak istemiyorum çalışmaya devam etmek istiyorum,beni emekli edebilirler-mi ne yapmam gerekiyor acele cevap

İş yeri sizin adınıza vergi indirim hakkı alamaz ki !
Siz bizzat maliyeye müracaat eder ve bu hakkı kazanırsınız ayrıca raporunuzun olması erken emekli olacaksınız anlamına gelmez ama yeriniz de olsam vergi indirim hakkı alır emekli olurum.
Daha sonra aynı iş yerinde (Özel sektör ise) çalışmaya devam ederim. Hem emekli maaşımı alır hem de çalışarak hak ettiğiniz maaşınızı alırsınız.

ben bunu izah ettim ama birkaç işgüzar personel şefi ve müdürü var %51 oranla biz seni çalıştıramayız ve bizim işyerimiz günü dolan işçiyi emekli ediyor diye bana söylüyorlar ve beni şuan izne çıkardılar izinler bitince ne olacak bende bilmiyorum

ilker bey ben zaten maliyeye başvurarak vergi indirimi hakkı aldım.Ben emekli olunca maaşımın düşmesinden korkuyorum ve bu işletme engelli olarak çalıştırmak istemiyorki emekli olunca çalıştırsın

işveren beni çıkardıktan sonra bir işyerinde çalışmadan engelli olarak emekliliğe başvurabiliyormuyuz

Dertleri neymiş, neden istemediğiniz halde emekli edeceklermiş? Sizin vergi indirim hakkı almış olmanızın onlar açısından hiç bir zararı yok ki. Aksine, sakat statüsünde personel çalıştırma zorunlulukları varsa, o kapsamda kontenjan doldurmuş olurlar ve bu onlar için avantajdır...

Ama son kertede sizi işten çıkartma hakları da vardır. Tüm tazminat haklarınızı vs. vermek koşuluyla tabii. Ve sizin de işe iade davası açma hakkınız vardır...

tazminatın yanında ihbarda vermek zorunda değillermi.

Evet. Eğer hemen işten çıkış verirlerse, ihbar tazminatını da ödemeliler.

işerinden sizi işveren çıkarırsa evet vermek zorundalar. ayrıca vergi indiriminden emekli olabilmek için çalışırken vermek zorundasınız unutmayınız. işten çıktıktan sonra veremezsiniz bunuda dikkate alınız

Hayır hayır, elde edilmiş bir vergi indirim hakkı varsa, emeklilik başvurusu için çalışıyor olmak gibi bir şart söz konusu değil. Bugün işten çıkarsalar, isterse bilmem kaç gün-ay-yıl sonra başvurabilir emeklilik için. Dediğim gibi, yeter ki defterdarlıktan elde edilmiş sakatlık indirim hakkı bulunsun

1973 doğumluyum.ssk 2000 öncesi 1296,2000-2008/10 arası 2906,2008/10 sonrası 2160 prim günü,bağkur 1995 360 gün toplamda 6700 gün civarında toplam kazanç 208.909.00 tl,%51 özürlü raporum var şu an 1500 maaş alıyorum engelli maaşım ne kadar olur bazı sitelere hesaplatıyorum çok düşük çıkıyor.emekli maaşım bundan düşük olursa kötü duruma düşeceğim

arkadaşım malülen emekli oldu 1,5 ay önce 6000 günden 815 tl maaş bağladılar.

özürlü emeklimi oldu ve primleri asgari ücretten mi yoksa tavandan mı yatmış

İlk işe giriş tarihiniz nedir emekli olmayı hak ediyormusunuz.

06.1990 ilk işe giriş, son 8 yılı ssk tavandan yattı

bahadır hemşerim iş yerin tam olarak nedir yani kamu bölümündemi yoksa özel sektörmü onu merak ettim ?

caner ben 2002 agustos ayında Trakya Birlik Karacabey Yağ fabrikasına (özel sektör)girdim 2006ya kadar asgari ücret 2006da kadro geldi ssk tavandan ödenmeye başlandı,sıkıntı elimde %51 özürlü raporu olması sskdan günlerim dolu diye beni emekli yapmak istiyorlar

o kadar düşükmü sözde işçinin maaşı çalışırken düşük emekli olunca yükselir diyorlardı

engelli iş akdi feshi

1973 doğumlu ve %51 raporluyum işyeri beni emekliliğe hak kazandım diye emekli olmamı istedi ben olmak istemeyince bana ihbar tazminatı değilde ihbar önelli olarak 12 hafta iş arama izni ve 04.04.2105 e kadar çalışma olarak iş akdi fesih belgesini verdi tazminatı çıkıştan sonra verecekmiş.emekliliğe hak kazanmak iş akdi fesih nedenimi işe iade davası açma süresi bu durumda ne zaman başlar(emekli yapıyorlar bide iş arama izni veriyorlar)

Tazminatı ödedikleri sürece yasal olarak buna hakları var maalesef.

İs akdi feshinemi yoksa ihbar olarak is arama oneli verilmesimi yasal dediniz is arama ihbar oneli tamam ama fesih icin ise iade davasi acacagim

Sansimizin ne oldugunuda bilmiyorum emsal kararlar varmi acaba bu konuda

İhbar öneli de, tüm hakları vermek kaydıyla iş akdini fesh de yasaldır.
Çıkarırken zaten emeklilik nedeniyle demezler, bir sebep uydururlar en yaygını performans düşüklüğü.

bana verilen belgede direkt olarak yönetim kurulu kararı gereği emeklilik hakkını kazanmanız sebebiyle iş akdinin sona erdirilmesi yazıyor başka bir neden yazmıyor

Yasal olarak bu gerekçeyi öne sürebiliyorlar mı bilmiyorum..?

Emeklilik şartlarını sağlamış olmanın iş akdini fesh için geçerli bir sebep olacağını sanmıyorum. Öyle birşey olsaydı kanunda yaş haddine gerek olmazdı.
Ha şöyle diyebilirler, ekonomik sıkıntılardan ya da sezona bağlı iş yoğunluğunun azalması nedeniyle işçi çıkarmak zorunlu hale geldiğinden çalışanlarımızı mağdur etmemek adına emekliliği hak etmiş işçileri çıkarmaktayız.

Üst Alt