Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalışırsam evde bakım aylığı ve 2022 aylığı kesilir mi?

Konular
1
Reaksiyonlar
0
Ablacım Merhaba . Babam şizofren Hastası %80 oranında ağır özürlü ibaresi yer alan raporumuz var . Evde 3 kişi yasıyoruz . Evde bakım ve 2022 aylığı alıyoruz . onun dısında hiçbir gelirimiz yok . Ben işe baslayacagım 1000 tl ve sıgorta yapılacak ancak bordrom da 1300 tl yazacak . sizce evde bakım aylığı kesilir mi ? Sigorta engel olur mu ? Lutfen yardımcı olun . Simdiden Cevabınız için teşekkür ederim

Perihan Bedirhanoglu

çalışmaya başlarsanız alınan 2022 aylığı yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra kesin kesilir.

evde bakım aylıgı açısından şu sorumu cevaplayın lütfen: evde bakım aylıgı banka hesabına ödenen bakcıı siz misiniz? bakıcı başkası mı yoksa?

Şizofren Hastası Babam Bakım aylığı alan annem .

2022 Aylığı 3 ayda bir alınan engelli maaşı değil mi ? o neden kesilsin ki ?

Perihan Bedirhanoglu
tamam ablacım. sen bakıcı değilmişsin annen bakıcıymış.
bu durumda çalışman sorun değil. sigortan hiç sorun değil. bahsettiğin tutarda aylık alırsan ve başka gelir de yoksa geliriniz de uygun olur ve evde bakım aylıgı kesilmez.
lakin her halükarda çalışmaya başlayınca en geç 1 ay içinde çalışmaya başladıgını ve gelirini aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildir. sınırı geçmesen de gelir değişikliğini bildirmekle yükümlüsünüz.
hanede kişi başına düşen aylık gelir 2016 yılı için 784,97 TL yi geçmediği tespit edilirse evde bakım aylgı kesilmez.
aldıgınız 1 aylık 2022 aylıgı ve 1300 tl gelirle de bu sınırı geçmiyorsunuz.
lakin başta da dediğim gibi yapılacak ilk sosyal incelemeden sonra alınan 2022 aylıgı kesilecektir bilginiz olsun.

hane geliri yüksek oldugundan dolayı ablam. 2022 aylıgı için hanede kişi başına düşen aylık gelirin 2016 yılı için 392,49 TL altında olması gerekiyor. 2022 aylıgı gelir hesabına alınan evde bakım aylıgı da dahil ediliyor. sen de çalışmaya başlarsan bu durumda hanede kişi başına düşen aylık gelir 392,49 TL'yi geçiyor. sen çalışmaya başlarsan, yapılacak ilk sosyal incelemede sınırı geçtiğiniz tespit edilir, vakıf mütevelli heyetinin muhtaçlıktan çıkma kararına göre işlem yapılır ve 2022 aylıgı kesilir.

ama çalışmazsan, sadece evde bakım aylıgı gelire dahil edilir. bu durumda da hanede kişi başına düşen aylık gelir 392,49 TL'yi geçmediğinden dolayı 2022 aylıgı kesilmez.

Bir tek 3 ayda bir olan engelli maaşı ve evde bakım var . insanları görüyorum evleri arabaları var iki maaş ta devam ediyor . şimdi sigorta yaptırmayayım mı kesilirse çok kötü olur sizce en doğrusu nasıl nasıl hesaplanır tüm bunlar ?

oturulan ev kendilerine aitse 2022 aylıgında gelir hesabına ev dahil edilmez. aracın da rayic/kasko degeri dikkate alınır. kirada oturuluyorsa emsal kira bedeli hane gelirinden düşülür.
hanede kişi başına düşen aylık gelir 392,49 TL altındaysa 2022 aylıgı devam eder. lakin bu sınırı geçerse bu da tespit edilirse o bahsettiklerinin de 2022 aylıgı kesilir.
eger hane geliri sınırı aşıyor ve halen aylık almaya devam ediyorlarsa sosyal inceleme yapılmadıgı içindir. sosyal inceleme yapıldıktan sonra onların da kesilir.

siz çalışmayı düşünüyorsanız çalışın tabi ki. sosyal inceleme ne zaman yapılır bilemem. sosyal inceleme ypılıncaya kadar babanız da 2022 aylığı almaya devam eder. ama sosyal incelemeden sonra hane geliri sınırı aşıyorsa 2022 kesilir.
çalışmaya başladıgınız için de borç çıkartılmaz bu konuda rahat olun.
ama "ben babamın aldığı 2022 aylıgının kesilmesini istemiyorum" diyorsanız çalışmayacaksınız. çalışmaya başlayacaksanız da babanızın 2022 aylıgının kesileceğini kabulleneceksiniz. başka yolu yok.
2022 aylıklarında resmi ya da gayri resmi her gelir dikkate alınır. sigortalı çalışmasanız da boyledir. hane geliri esas alınır çünkü.

2022 Aylığı hesaplanırken evde bakım katılmıyor mu ? Ve su an hesapladım da abla maaş bordrom da 1170 tl ye kadar yazıırsa iki maaş ta da sorun çıkmaz mı ?

dur,içinin rahat etmesi için gözünün önünde hesap yapayım:)
2022 aylıgı gelir hesabı:
2022 hesabına elbette evde bakım aylıgı katılıyor. evde bakım aylıgı şubatta 888,17 Tl olacak. bkz: http://www.engelliler.biz/forum/evd...-ve-kisi-basina-dusen-aylik-gelir-siniri.html
bu durumda hanede kişi başına düşen aylık gelir uygun.
ama çalışmaya başlarsan 1170 + 888,17 = 2058,17
hanede kişi başına düşen aylık gelir = 2058,17 / 3 = 686,07 Tl olacak.
686,07 TL, 392,49 TL'den yuksek. bu durum tespit edildiğinde babanın 2022 aylıgı kesilir.
not: 2022 aylıgı gelir hesabına alınan 2022 aylıkları dahil edilmez.

evde bakım aylıgı gelir hesabı:
evde bakım aylıgında ise gelir hesabına 2022 aylıgı da dahil edilir. hanenin aylık gelirini hesaplayacagımız için haliyle 2022 aylıgının 1 aylık miktarı dahil edilir. babanız % 80 orana sahip olduğu için aldığı 1 aylık 2022 aylığı miktarı 489,89 TL. bkz: http://www.engelliler.biz/forum/202...iktarlari-ve-muhtaclik-siniri-belli-oldu.html

489,89 Tl ile maaşını toplayıp 3'e bölersen 784,97 TL'nin altında kalıyor. bu durumda 2022 aylıgını da maaşını da dahil etsek, evde bakım aylıgı kesilmez.
NOT: evde bakım aylıgı gelir hesabına alınan evde bakım aylıkları dahil edilmez.

Fazlasıyla Üzüldüm . Elden birşey gelmiyor . Ablacım çok Teşekkür ederim . Beni aydınlattın zaman ayırdın Allah razı olsun

Üst Alt