Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalışıyor olmam Bağkur'dan engelli emekliliğine başvurmama mani mi?

mucahitb

Yeni Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
selamlar.
çalışan bir esnaf, 11.000 prim günü ve 29 yıllık bağkurlu 4/b olarak erken emeklilik için gereken %40 üstü rapor alsa ve emekli olmak istese, acaba hale hazırda çalışıyor olması maaş almasına engelmidir.

bu konuyu 3-4 saat internette araştırdım ve maalesef hiç birşey bulamadım. birçok bilgi kirliliği var.
konuyla ilgili bilgisi olan arkadaş varmı acaba?. şimdiden teşekkürler.

29 yıllık bir esnaf engelli falan değil NORMAL EMEKLİ olamıyor mu?

11.000 prim ve 29 yıl normal emekliliği için yetmiyor mu? Ben bunun mantığını anlamadım. Normal emekli olmak varken, neden engelli için uğraşasınız ki?

Eğer uyuyorsa bence normal emekli olmak daha avantajlı.

Rapor almak için uğraşmanıza ne gerek var?

Normal emeklilik ile zaten tekrar çalışabiliyorsunuz.

(Eğer borç falan yoksa ben olsam hiç rapor ile uğraşmam. Zaten Sgk düşük oran vermiş. ilk yorumda 23 yıllıkmışsınız ama şu anda 29 yıllık olmuşsunuz. 2012 yılından bu yana yılınız falan normal emeklilik için dolmadı mı?).

maalesef daha 4 yıl var.. bağkurun kazığı diyelim.. sistem 18 yaşında bana zorunlu bağkurlu olmayı dayattı. mecburen bağkurlu oldum. onların şartlarına imza attım. o zamanki sözleşmede beni 45 yaşında emekli edeceklerini yazmışlardı.. 15 sene sonra bu sistem tek taraflı olarak sözleşmeyi yok saydı ve benim emekliliğime 6 sene daha ilave koydu... bu olay taş devrindeki hukuk sistemine bile uygun değil ama yapabilecek bişey yok.. bende ciddi 2 ameliyat geçirdim. bu sigorta sisteminin beni madur etmesini kabullenemiyorum. benden her ay 600 tl prim almasını içime sindiremiyorum.. madem rapor denen birşey var. bende alır emekli olurum. kısacası bu yani :)

88 yılında (18 yaşında iken) esnaf bağkuru olan bir arkadaşım geçen yıl emekli oldu.

İlginç sizin durum.

Üzüldüm. Geçmiş olsun. Umarım bir çaresini bulabilirsiniz.

(Sistemi felç ettiler bu yöneticiler. İnsanların hayatlarını mahvettiler. Lanet olsun bu düzene).

teşekkür ederim... ancak arkadaşınızın durumu bana ilginç geldi. 3 sene sonra emekli olması gerekiyordu. bende 18 yaşında esnaf bağkuru oldum. sene 1989 du. ve daha 4 sene beklemedeyim. muhtemelen arkadaşınızın 13-14 lü yaşlarda birkaç günde olsa sigorta girişi olmuştur diye düşünüyorum.. keza abimde sistem maduru, 87 de bağkur girişi var. yaklaşık 12.000 gün primi var. ve 1 sene daha bekliyor. sgk ya 2 gün önce gitti ve doğrulattı..

mucahitb

5510 sayılı yasanın 28. maddesine göre %40 ve üzeri rapora karşılık erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanmak için sigorta müdürülüğüne başvuracaksınız. Sizi hastaneye sevk edecekler. Rapor sigorta müdürlüğüne gidecek. Rapor oranı onaylanırsa ve o anda sigortalı çalışıyorsanız, sgk size "sigortalılığınıza son verin sizi emekli edelim" diyecek...

4b liler içinde bu geçerlimidir. çünkü ben küçük esnafım diyelim. 30 yıldır prim ödüyorum ve aynı dükkanı çalıştırıyorum. işi bırakıp emekli olmak bana cazip gelmiyor. her ne kadar %50 rapor alsamda, yorucu olmayan işime devam edebilirim. "işi kapat seni emekli edelim ve sana 1.000 tl maaş verelim" demeleri bana saçma geliyor.. bu konuyla ilgili bilginiz varmı acaba?

dükkanı kapatmazsınız, bir yakınınızın üzerine geçirirsiniz, siz emekli olduktan sonra yine dükkan çalışmaya devam eder, gelirini siz alırsınız. Yani bu şekilde olur mu? araştırmak lazım.

cevap için teşekkür ederim. bu kadarı malum zaten.. ben işin teknik boyutunu sordum... velevki devredecek hiçbir tanıdığım yok.. kimseye güvenmiyorum... :)

mucahitb

sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabiliyor olmalısınız. İşyerini devretmek değil de sigortalılığınıza bir son vermek, ertesi gün yeniden sosyal güvenlik destek primi ile çalışmaya başlamak mümkün diye biliyorum

4-b bağkurdan emekli oldum. aktif çalışıyor olmam engel olmadı. çalışırken emekli ettiler.

mucahitb

Emekliliğiniz hayırlı olsun. Allah güle güle yemek nasip etsin. birkaç sorum olacak.2008 öncesi ve sonrası kaç gün pirim sayınız var? Rapor oranınız % kaç? Ve ek ödeme ile birlikte ne kadar maaş bağlandı ? Çok teşekkür ediyorum.

teşekkür ederim. Allah sizede nasip etsin.

2008 öncesi sonrası tam bilmiyorum. şunu söyleyebilirim. 1989 mart ayında bağkura giriş yaptım ve bugüne kadar hiç aksatmadan tüm primlerimi ödedim. 10.600 civarı gün ile emekli oldum. ek ödeme dahil 1.504 tl bağladılar..

süreç şu şekildeydi.; 2 ciddi ameliyat geçirdim. sgk ya gittim beni emekli edin dedim.. beni hastaneye sevk ettiler. kurul raporu aldım. %66 verdiler.. sgk ya ilk müracat ettiğim tarihle emekli olduğum tarih arası 7 ay.. işlemler 7 ay sürdü.. 7 aylık birikmiş vermediler. nedeni ise. hastane rapor oranı vermiyor. tetkikleri sgk sağlık kuruluna gönderiyor, orada 3-4 ay oyalıyorlar. rapor oranı çıkınca kesinlik kazanıyor ve sgk dan bir uzman sizi arıyor gelin tahsis belgenizi bitirelim diye. 15 dakkalık işlemden sonra resmi olarak emekli oluyorsunuz. ilk ayın birinden itibaren maaşınız birikmeye başlıyor.

mucahitb Çok teşekkür ederim. Bağkur lu olarak çalışmanız emeklilik sürecini başlatmanıza engel olmadımı, yani bağkurunuzu kapatmadan süreciniz devam etti mi? Ve emeklilik işleminizi ilk olarak 25.maddeden mi,28. maddeden mi dikkate aldılar? Teşekkürler..

Çok teşekkür ederim. Bağkur lu olarak çalışmanız emeklilik sürecini başlatmanıza engel olmadımı, yani bağkurunuzu kapatmadan süreciniz devam etti mi? Ve emeklilik işleminizi ilk olarak 25.maddeden mi,28. maddeden mi dikkate aldılar? Teşekkürler..

aynen öyle. 4-b li olunca sanırım aktif olmak sorun olmuyor.. bakkalı düşünün. adam bakkalı kapatıpmı emeklilik müracatı yapacak yani. çok saçma.

bağkuru kapatmadan süreç devam etti.. bu süreç 7 ay sürdü ve ben bağkur primlerimi ödedim. son ay dahi uzman çağırdığında prim borcunuz varsa ödeyin öyle gelin dedi..

isteğe bağlı bağkurluluların durumu bilemiyorum.

ilk müracattı 28-5 inci maddeden yaptılar.. yani %40 veya üstü yeterli olan madde. velakin ben %66 aldım. yinede 28-5 ten emekli oldum..

aslında süre uzundu ama sistem güzel işliyor. tek sorunlu yer sgk nın sağlık kurulu. evrağı aldılarmı 3-4 ayda veriyorlar.

selamatle...

Üst Alt