Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalışıyorum. Eşim için bakıcı olamaz mıyım?

ethemsahin

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Ben asgari ücretle çalışıyorum eşim kalp hastası %100 engelli yeni evlendik ailesiyle birlikte yaşarken bu maaşı ailesi alıyordu. Ben eşime bakıcı görünüp bu maaşı alabiliyormuyum yoksa çalıştığım için bakıcı görünemez miyim. Gelir kriteri uyuyor.

Son düzenleme:
ethemsahin

her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle; kendilerine ait veya bakmakla yükümlü olduğu birey sayısına göre kendilerine düşen ortalama aylık gelir tutarı bir aylık net asgari ücret tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma muhtaç özürlüleri, bu özürlülere verilecek bakım hizmetlerini, hizmetlerin ücretlendirilmesini ve ücretlerin ödenmesini kapsar."
asgari ücretli çalışıyorsanız alamazsınız.

ethemsahin
aynı soruyu şuradan da sormuşsunuz:http://www.engelliler.biz/forum/evd...a-dusen-aylik-gelir-siniri-6.html#post1659862
ben buradan cevaplayım. diğer sorunu yöneticiler silsin.

eşinizle birlikte kalıyorsunuz ve hanede toplam 2 kişisiniz. yeni evlendiniz, eşiniz daha önce ailesiyle kalıyorken hem 2022 aylıgı hem de evde bakım aylıgı alıyordu.
evlendikten sonra bu 2 aylık da kesilmiş olmalı. doğru mu?
eger anladığım doğruysa evde bakım aylıgı kesilmişse yani, siz şimdi tekrar eşiniz için evde bakım aylıgına başvurmayı düşünüyorsunuz ve bakıcı olarak uygun olup olmadıgınızı soruyorsunuz.
bunun kararını bakım hizmetleri değerlendirme heyeti verecektir. hanede başka bakıcı olacak akraba olmadıgına göre tek seçenek sizsiniz. bu durumda heyet, çalışıyorken bakım hizmetin aksatılmayacagı yönünde olumlu kanaat bildirirse ve bakım raporunda bakım hizmetinin bu şartlarda verilmesine onay verirse elbette mümkün. ama heyet olumsuz karar verirse mümkün değil.
evde bakım aylığı haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetinin sağlanması karşılıgında veriliyor. siz haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmetini aksatmadan verebileceğinize heyeti ikna etmelisiniz. başka bakacak kimse olmadıgına göre heyetin ikna olacagını düşünüyorum.
diğer şartlar da uygun olursa evde bakım aylıgı baglanacaktır.
gelir hesabı artık hane esaslı yapılıyor biliyorsunuz. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 784.97 TL altında olursa geliriniz de uygun demektir.
siz aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne başvurunuzu yapınız. eşiniz daha önce aynı ilde yaşıyordu ise dosyası da halen oradır. aynı dosya uzerinden başvurunuz alınır ve işlemlere başlanır.

bu arada tahminle iş yapmayı sevmem. yine de sormadan edemeyeceğim:
eşinizin daha önce aldığı evde bakım aylıgı kesildi mi?
eşiniz daha önce aynı il içinde mi ikamet ediyordu?
evinize yakın yerde yaşayan akrabalarınız var mı?

Eşim başka bir ildeydi evlendikten sonra farklı ildeyiz. Benim annemler yakın evimize. Evlenmeden önce kendi annesi bakim maaşını alıyormuş. Kendiside 2022 engelli maaşını alıyormuş, maaşı evlenince direk kesildi. Diğeri de kesildi şehir degistirdigimizi bildirdiğimiz için.

ethemsahin
eşiniz daha önce başka ilde ikamet ediyormuş ve evde bakım aylıgı kesilmiş. bu durumda dosyası halen önceki ikamet ettiği ildedir.
siz aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne gidin. onlar da eşinizin dosyasını isteyecektir. dosyanız geldikten sonra da aynı dosya üzerinden başvurunuz alınır.
il müdürlüğüne gidince ailenizin de size yakın oturdugunu soyleyin. hanede de bakıcı olarak sizin uygun oldugunuzu ama çalıştıgınızı belirtin. çalışırken de bakım hizmetini aksatmayacagınızı düşüyorsanız bakıcı siz olun. yok, siz bakım hizmeti vermeyip başkasına (ailenize) yaptırtmayı düşünüyorsanız bu durumda ailenizden biri bakıcı olsun. bu konuyu il müdürlüğünde istişare ederek karara baglayın.

teşekkürler melek hanım verdiğiniz bilgilerden ötürü

Üst Alt