Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalışma gücü kaybı ve engellilik oranı aynı şey midir?

ASSG

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Aranıza yeni katıldım. Yurtdışında bir iş seyahatinde iken trafik kazası geçirdim. 2 ayrı yerimde ciddi hasar var: boyun omurlarım ve karın duvarım. İşgöremezlik oranım %34,20 olarak belirlendi. Çalışma gücü kaybına bağlı olarak aylık almaktayım.

Birkaç sorum var, tecrübeli arkadaşlar umarım yardımcı olabilir.

-Çalışma gücü kaybı ve engellilik oranı aynı şey midir?
-Engellilik oranı nasıl hesaplanır ve hangi kuruluşa nasıl başvurulur?
-Eğer farklı şeylerse, işgöremezlik %34,20 olarak hesaplanmışken, ayrıca engellilik hesaplatmak istersem, varolan %34,20'ye ve aldığım aylığa zarar verme olasılığım var mı? Biri öbürünün yerine geçer mi, yoksa bunlar tamamen 2 ayrı konu mudur?
-Vergi indiriminden yararlanmayı sağlayan oran çalışma gücü kaybı mıdır, yoksa engellilik mi?
-Çalışma gücü kaybı hesabında, en büyük olanı mı dikkate alınır, yoksa, benim durumumda, her 2 hasarın bileşkesine mi bakılmıştır?
-Eğer farklı şeylerse, engellilik hesabında durum nasıldır?

Gördüğünüz gibi, oldukça tecrübesizim. Bana yol gösterebilirseniz çok çok sevinirim.

Herkese iyi bayramlar, iyi akşamlar dilerim.

Çalışma gücü kaybına bağlı olarak bağlanan sürekli iş göremezlik geliri ile engellilik oranı ve hakları birbirinden ayrı şeylerdir.

İş göremezlik sonucu aldığınız maaşın, engelli raporu ile ilgisi yoktur ve kesilmesi söz konusu değildir.

Çalışma gücü kaybı raporu ile diğer haklarınızdan faydalanmazsınız, ancak engelli raporu almanız gerekir. Bknz: https://www.engelliler.biz/forum/diger/

Engellilik oranları için yetkili hastanelere başvurmanız gerekir. Birden fazla rahatsızlıktan oran verilmesi halinde Balthazard Formülü ile toplanır. Cetvel, hesaplama vs. detayları: https://www.engelliler.biz/forum/saglik-raporlari/

Şuan karışık gibi duruyor ancak inceledikten sonra yeniden sormak istedikleriniz olursa bu başlıktan devam edersiniz. Geçmiş olsun.

Merhaba KKELEBEKK,

Cevabınız çok değerli. Çok çok teşekkürler.

Yetkili hastanelerden dilediğime, şahıs olarak mı başvuracağım?

Çalışma gücü kaybında, 2 hasarımdan büyük olan hasarın oranı mı dikkate alınmıştır?

Bu durumda engelli oranım çalışma gücü kaybı oranımdan sanırım daha yüksek çıkabilir. Sizin yorumunuz nedir?

Çok çok teşekkürler...

Ahu Sayarer Guner ;
est.. rica ederim...

Çalışma gücü ile ilgili şu bölümleri önerebilirim:
https://www.engelliler.biz/forum/ka...eslekte-kazanma-gucu-kayip-orani-tespiti.html

https://www.engelliler.biz/forum/kazasi-meslek-hastaliklari-istirahat-raporlari/

Engelli raporu ile ilgili il ve ilçelere göre yetkili hastanelerin listesi:
https://www.engelliler.biz/forum/sa...-yetkili-hastaneler-ve-hakem-hastaneleri.html

Bu listede bulunan ve size uygun olan hastaneden bilgi alabilirsiniz. Belirli heyet günleri olur, o günden yaklaşık 1 hafta önceki bir süreçte -yoğunluğa göre değişir, 1 gün önce bile olabilir- başvuru yapıp tamamlamalısınız ve poliklinikleri tamamladıktan sonra evraklarınızı yeniden sağlık kurulu birimine teslim ederek heyet gününü beklemelisiniz. Sonrasında sizi yönlendireceklerdir zaten.

Elbette daha yüksek olabilir, bu kısıtlamalara göre değişir ve sakatlık oranı cetveli 'nde karşılık gelecek oranların toplamına göre ortaya çıkacaktır. Siz de bıraktığı hasarların geçici, kalıcı olması ve hayatınızı ne kadar etkilediği vs. gibi konularda hakim olmak ve tabloda buna göre inceleme yapmak gerekir.

KKELEBEKK, kusura bakmayın, gönderdiğiniz linklere baktım, ancak sorumun tam cevabını bulamadım. Biliyorsanız paylaşabilir misiniz?

Çalışma gücü kaybında, birden fazla hasar bir arada mı ele alınıyor, yoksa en büyük olana göre mi bir hesap yapılıyor?

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Sağlık Kurulu Raporu, 2 konudan bahsediyor: C5-C6 postravmatik spondilolistezis + opere defektli abdominal herni. (Bu hem boyun omurlarımi hem de karnımdaki durumu anlatıyor.)

Kurum Sağlık Kurulu kararına ilişkin raporda ise yazan şu: AİTK sonrası servikal vertebra fraktürü., C5 vertebra seviyesinde grade 2 spondilolistezis, vertebra posterior köşesinde medulla spinalis basısı mevcut, nöroloji sekel saptanmadı. (Bu durum sadece boyun omurlarımdaki sorunu anlatıyor.)

Kurum Sağlık Kurulu Karar Raporu, Karar kısmında yazan ise: 23 X 4 30 A 34 D: 34 E:34,20. 23 X 4 30'un anlamaını biliyor musunuz?

Çalışma Gücü Kaybı Oran Hesaplaması: Hasarların Bileşkesi mi, En Büyük Hasar mı?

Sevgili OturanBoğa,

Yurtdışında geçirdiğim iş trafik kazası sonrası çalışma gücü kaybım 34,20 olarak belirlendi. Kaza sonrası karın duvarımda ve boyun omurlarımda olmak üzere 2 temel hasarım var. Bu camiada yeniyim :), size danışmak istediğim birkaç konu var. Yardımlarınız çok makbule geçecek.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Sağlık Kurulu Raporu, 2 hasarımdan bahsediyor: C5-C6 postravmatik spondilolistezis + opere defektli abdominal herni. (Bu hem boyun omurlarımi hem de karnımdaki durumu anlatıyor.)

Kurum Sağlık Kurulu kararına ilişkin raporda ise yazan şu: AİTK sonrası servikal vertebra fraktürü, C5 vertebra seviyesinde grade 2 spondilolistezis, vertebra posterior köşesinde medulla spinalis basısı mevcut, nöroloji sekel saptanmadı. (Bu durum sadece boyun omurlarımdaki sorunu anlatıyor, karnıma hiç değinmiyor.)

Kurum Sağlık Kurulu Karar Raporu, Karar kısmında yazan ise: 23 X 4 30 A 34 D: 34 E:34,20.

Aklımdaki sorular şöyle:

-Çalışma gücü kaybında, birden fazla hasar bir arada mı ele alınıyor, yoksa en büyük olana göre mi bir hesap yapılıyor? Çalışma gücü kaybı, engellilik oranından farklı mı hesaplanıyor?
-23 X 4 30'un anlamaını biliyor musunuz?
-Neden sadece boynumdan bahsedildiği hakkında bir yorumunuz var mı?
-Ben boynumun ve karnımın ayrı ayrı oranlarını merak ediyorum ve anlayamıyorum. Bu bilgiye nasıl ulaşacağım konusunda yol göstermeniz mümkün mü acaba?

Şimdiden çok çok çok teşekkürler...

Ahu Sayarer Guner

Her ne için olursa olsun (tek istisnası malulen emeklilik için maluliyet tespitidir, ki sizi ilgilendirmez) işgücü kaybına neden olan her durum ilgili cetvele göre tek tek bulunur ve sonra bunlar balthazard formülü ile toplanır ve toplam oran ortaya çıkartılır.

Sıradan engelli oranı tespiti için: sakatlık oranı cetveli
İş kazası söz konusu olduğunda çalışma gücü kaybı oranının tespiti: Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliği

İş kazası mahiyetinde olduğunda -oluşan hasarın kalıcı olduğunu varsayarsak- Sürekli İş Göremezlik Geliri bağlanır. Bir nevi emeklilik maaşı gibidir. Yaşam boyu alınır (çalışırken dahil), sıradan emekliliğe mani olmaz, vefat sonrası geride kalan hak sahiplerine devrolunur, yaşam boyu hak sahiplerine sağlık güvencesi sağlar.
Çok çok çok önemli bir haktır. Her aşamasında hak kaybı olmaması için koşturmak lazım

Cevabınız için çok teşekkür ederim OturanBoğa.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Sağlık Kurulu Raporu, 2 hasarımdan bahsediyor, ancak Kurum Sağlık Kurulu kararına ilişkin raporda 2 hasarımdan sadece birine değinilmiş. Sizce bunun anlamı nedir? % 34,20 işgöremezlik, sadece tek hasarıma göre respit edilmiş olabilir mi? Kurum Sağlık Kurulu Karar Raporu, Karar kısmında yazan ise: 23 X 4 30 A 34 D: 34 E:34,20. Bundan iki hasar mı, tek hasar mı, bir anlam çıkarmak mümkün mü?

Açıklamanızda "maluliyet tek istisna" demişsiniz. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Sağlık Kurulu Raporu'nda yazan şu:

Rapor İstek Kağıdı: Malulen Emeklilik
İstek Nedeni: İş Kazası (Maluliyet)

Halbuki ben sadece işgöremezlik tesbiti istemiştim.

Kurum Sağlık Kurulu raporunda ise Sürekli İşgöremezlik Derecesine İlişkin Kurul Kararı diyor. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Sağlık Kurulu Raporu'nda yazan normal presedür müdür?

Çok çok teşekkürler...

Sağlık Kurulu Raporu ve Kurum Sağlık Kurulu Kararı

Merhaba,

İş kazasına bağlı işgücü kaybım %34,2 olarak hesaplandı.

Kaza sonrası boyun omurlarım ve karın duvarımda olmak üzere 2 hasarım var.

Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Sağlık Kurulu Raporu, 2 konudan bahsediyor: C5-C6 postravmatik spondilolistezis + opere defektli abdominal herni. Bu, hem boyun omurlarımi hem de karnımdaki durumu anlatıyor.

Kurum Sağlık Kurulu kararına ilişkin raporda ise yazan şu: AİTK sonrası servikal vertebra fraktürü, C5 vertebra seviyesinde grade 2 spondilolistezis, vertebra posterior köşesinde medulla spinalis basısı mevcut, nöroloji sekel saptanmadı. Bu durum sadece boyun omurlarımdaki sorunu anlatıyor.

Kurum Sağlık Kurulu Karar Raporu, Karar kısmında yazan ise: 23 X 4 30 A 34 D: 34 E:34,20. 23 X 4 30.

Buna göre, benimle ilgili alınan karar sadece boynum göz önüne alınarak mı alınmıştır? Böyle birşey mümkün müdür? Yukarıdaki karar kısmında yazan 23 X 4 30 bu konuda bir bilgi verir mi?

Teşekkürler.

Üst Alt