Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalışma şartlarıma göre ne kadar mesai ücreti ve maaş almam gerekiyor?

Konular
17
Reaksiyonlar
0
Çok Değerli Yöneticiler,
Sayın Arkadaşlar,

Özel bir şirkette satış rezervasyon bölümünde çalışıyorum, günde 10 saat çalışıyorum ve herşey dahil(yol+yemek+ssk) 825 TL alıyorum.
Engelli statüsünde çalışıyorum ve şartların bu şekilde olmadığını söylediler. Ama kesin bilgi verebilen birisini bulamadım.
Lütfen bana bu konu hakkında bilgi veriniz.
Günde 2 saat olmak üzere ayda 26*2= 52 saat mesai yapıyorum. Yani ayda 6.5 gün fazla mesaim var.
Bana Ödenmesi Gerek Tutarlar :
Asgari ücret 634,64 TL
Yol ücreti 130 TL
Asgari geçim indirimi 66,49 TL
Gece Çalışıyorum
Yemek : Saymıyorum
Yaptığım Mesailer : 52 Saat Saymıyorum
TOPLAM 831,13

Aldığım Net Maaş :

825,5 TL , Lütfen almam gereken mesai ücreti veya maaşımın ne kadar olması gerektiğini söyleyiniz. Ona göre hukuki haklarımı sorgulayacağım.
Şimdiden teşekkürler.

Saygılarımla.

merhaba benim kardeşimde engelli kadrosunda çalışıyor..1 yıl oldu 12 saat çalışıyor..8 saat normal mesai,diğer 4 sat fazla mesai diye geçiyor ve her ayın ilk haftası maaş hesabına yatan miktar asgari geçim indirimi dahil 950 tl...ayın son haftası ise elden verilen 4 saatlik fazla mesai ücretlerinin toplamı 600 tl...yani ayda 1.550 tl alıyor..ama işyerlerne göre değişirmi bu ücret onu bende bilmiyorum..

Ben işyerimdeki muhasebe görevlisine ne zaman sorsam hepsi içinde hepsi içinde diyor, geçiştiriyor kafam almıyor nasıl içinde herşeyi geçtim zaten çıplak maaşım 831 olmalı mesaileri falan istemesem bile.

kardeşime 2012 ocak ayına kadar 830 tl yatıyordu...yeni yıl itibari ile 950 tl yatmaya başladı..

Vallahi kesin bir bilgi aldıktan sonra hukuki yollara başvuracağım 2 yıldır halim bu.

öyle yapın ama benim söylediklerim sizi etkilemesin..belki her işyerinin ayrıdır sistemi,hiç bilgim yok inanın..benim kardeşim bir fabrikada çalışıyor enjeksiyon bölümünde

Hayır mantıklı değil zaten benim aldığım maaş, hesaplamalarım ortada yol ve asgari geçim indirimi ve asgari ücreti eklesem zaten aldıgım maaşı geçiyor :S

evet o konuda haklısınız gerçektende...bi araştırın bakalım bende merak ettim,konuyu takipteyim

inşallah gayriresmi de olsa bir bilgi veren olur bende ona göre davranırım sağol bu arada kardeşim

Vergi indirimin var ise ` kadar yanılmıyor isem 25,50 lira daha alman gerekiyor, anladığım kadarı ile asgari ücret üzerinden hesaplama yapılıyor, Özür oranın ne kadar bilmiyorum dediğim gibi %40 ila ` arası 25,50 lira fazla para alıyor.
Bu ücret Özür oranına göre değişiyor, Kanımca aldığın maaş 856 tl gibi olmalıdır.

apocan14;
Vergi indirimimden kasıtınız özürlü kontenjanı ise ben 2 ay önce verdim raporu daha yeni yani belki işleme bile bu ay geçmiştir ama ben 2 yıldır bu şekilde çalışıyorum,
yeni özürlü kontenjanı için verdim raporu fazla olmadı.

Ankaradan Vergi İndirimi Hakkı kazanmadınız ise üç aşağı beş yukarı ücret doğrudur diye düşünüyorum,

Raporunuzu Ankara Maliyeye göndererek vergi indirim kazanmanız gerekmektedir, Aksi taktirde maaşınızda bu şekilde bir yansıma olacağını düşünmüyorum,

Aşağıdaki linkten bakar isen daha yararlı olur.

Kal sağlıcakla..

http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

Yani diyorsunuzki eğer vergi indirimi kazanmadıysanız günde 10 saat çalışarak herşey dahil 825 tl doğrudur ? öylemi ?

Öğledir demiyorum daha tecrübeli arkadaşlar yardımcı olacaklardır, günde 2 saat mesai 10 saatin içinde mi? günlük 8 saat mi çalışıyorsunuz.

Hayır günde 10 saat çalışıyorum hukuki olarak 8 saatten sonrası mesaiye giriyor diye biliyorum, detaylarına inersek gün içinde saat 18:00 dan sonra çalışıyorsan mesailer %50 fazla veya % 25 fazla çarpılıyor diye biliyorum ki ben 2 yıl içerisinde yaklasık 20 ay gecede çalıştım ve hala gecede çalışmaktayım. şimdi aradım muhasebeyi evet vergi indirimin geldi ama maaşına yansımadı onu müdürle görüş diyor böyle bir hakkı varmı o parayı neden bana vermiyorlar ?

Merhaba ibrahimozturk88,

Günlük çalışma saati konusunda tam açıklama yapmak gerekir diye düşünüyorum.
Şöyle ki, mesela benim mmesai saatlerim sabah 08:00 akşam 18:00 yani 10 saat gözüküyor ama çay ve yemek molaları 1 saat tuttuğundan bunuda çıkarırsak ben günde 9 saat çalışıyorum. hafta da 5 gün x 9 saat= 45 saat eder.
İş kanununda normal çalışma saati aylık 225 saattir.
225/30 = 75 saat/gün yapar. Pazar günleri devletten olmak üzere haftalık çalışma saati 7,5 x 6 = 45 saattir.
Şimdi önemli olan nokta bu haftalık çalışma saatiniz 45 saat olmalı fazlası fazla mesaiye girer.
Biz cumartesi çalışmamak için günde 9 saat çalışarak haftalık 45 saat çalışmamızı dolduruyoruz.
(Ben özel sektördeyim bu arada bunu da belirteyim)

Akşam 18:00 den sonrası ve cumartesi günleri çalışmam durumumda %50 mesai, pazar günleri ve resmi-dini bayramlarda çalışılması durumunda da %100 mesai ücreti ödenir.
Ama dediğim gibi ben özel sektörde çalışıyorum. Belli bir bağlayıcılığı yok haliyle.

Senin açından duruma bakınca sana bordro verilmiyor mu?
Onu iyicene incele veya taratıp buraya koy üzerinden inceleyelim.
Vermiyor ise -ki vermek zorundalar yasal olarak-bir şekilde iste. (Banka kredisine başvuracağım filan diyerekten)

Vergi indirimin geldi ise aslını al fotokopisini işyerine bırak, Muhasebecinin dediği gibi git bakalım müdürün yanına ne diyecek, bende merak ediyorum muhasebeciniz acemi galiba bu tip konulara o para senin artık yatırmak zorundalar. Tıpış, tıpış yatıracaklar..

bulnes;
Bordro veriliyor evet hatta şimdi alırım ama tarayıcım yok daha sonra yüklerim,
bende özel sektörde çalışıyorum, ama kanıma dokunan az önce aradım evet vergi indirimini aldık neden yansımıyor maaşıma diyorum, onu müdüre sor o bilir diyor. bu saçma değil mi benim hakkım değil mi o para ?

Ayrıca benim bildiğim resmi ve bayram günleri mesailer %0 olarak ödeniyor yanlış mı biliyorum ?

apocan14;
Yok bizim şirket biraz çalışanlarını aptal yerine koyuyor sanıyorki biz eşeğiz dediklerine boyun eğiyoruz, çok önceden yapacaktım ama artık ha bugün zam ha yarın zam diye diye tabiri caizce "burama geldi" derler ya. Şimdi bordro falan istedim diye bana bakıyorlar ne karıştırıyorsun diyorlar, garip birşey ya vallahi hakkım haram olsun.

Ben % 250 mesaiyi ilk defa sizden duyuyorum. Ama özel şirketlerde belli bir kaide yok istersen % 500 verir. Kimse çıkıp ta veremezsin diyemez zaten.
Ben 3.dereceden vergi indirimine tabiyim.Bana da bunu vermiyorlar sanırım 20-30 TL arası bir şey.
Bana bunun açıklamasını şöyle yaptılar.
Ben net ücret üzerinden anlaştım. Buda demektir ki yılın sonlarına doğru brüt ücretim şişeceğinden ve bu farkı işveren cebinden karşılayacak.
Eğer brüt ücret üzerinden anlaşsaydık bu vergi indirimini verirdik ama bu sefer de brüt ücret sabit olacağından yılın sonlarına doğru vergi dilimim artacağından elime geçen net ücret azalacaktı.

Yani olay yine çin atasözüne baglandı nereye dönersen dön sırtın arkadadır...

Türkiye gerçeği böyle malesef.....

Bulnes kardeşim, bugün çalıştığım şirketin personel işlerinden bordroyu istedim. Bordroda yukarıda belirttiğiniz gibi günlük çalışma saati 7,5 olarak gözükmektedir. Fakat bende mesai saatleri olarak sabah 08.00-akşam 18.00 olarak çalışmaktayım ve artı cumartesi günü de yine sabah 08-00 öğlen 12.30 gibi çalışmaktayız. Şimdi bordroda haftalık çalışma saatini hesapladığımda 7,5x6=45 çıkıyor ama cumartesi günü çalıştığımız 4 buçuk saatlik mesaiyi bordroda göremiyorum. Ve bu miktar bize ödenmiyor. İşverenin bu 4 buçuk saatlik mesai ücretini ödememesi için hukuki bir dayanağı var mıdır ve bu miktarı bordroda belirtmek zorunda değil midir? Son soru olarak da bu konuda işveren haksız ise hukuki olarak ben bu cumartesileri çalıştığım mesai ücretlerini işverenden talep edebilir miyim?

Özel sektörde çalışma şeklini bulnes noktasına virgülüne kadar doğru bir şekilde anlatmış. Özel sektörde engelli ve engelsi ayrımcalığı vardır. Ağzınızla kuş tutsanız yaranamazsınız. Ama devlet işinde engelli ve engelsiz ayrımcalığı diye bir şey yoktur! Herkes eşittir. Kolaylıklar diliyorum herkese özel sektör çalışanı olarak. Bende bulnes'in çalıştığı şartlarda çalışıyorum aldığım maaş net 925 tl. vergi indirimi, eş ve çocuk parası vs. hepsi içinde. cumartesi pazar çalışma yok, mesai yok.

ibrahimozturk88,
bu hesaplamalar için bi muhasebeciye gidebilirsin. Hesaplama işini onlar yapıyor.
Bilgi almak için Alo 170 i arayabilirsin.
vee de bulunduğun ildeki çalışma ve işkurumu il müdürlüğünün çalışma ilişkileri bölümüne gidip şikayet dilekçesi vererek hakkını arayabilirsin,bilgi alabilirsin.

Üst Alt