Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalışmaya başlarsam evde bakım aylığı kesilir mi?

zinnur

Üye
Konular
8
Reaksiyonlar
0
slm arkadaşlar benim bir sorum olacak ben evde bakım parası aliyorum iş girsem bakım param kesilirmi bilgisi olan kardeşlerim bilgi verirse sevinirim

Gelir hesabı yapılır ve öngörülen kriterlerin altında gelir olduğu sürece çalışsa da çalışmasa da evde bakım maaşı ödenmeye devam edilir.

slm arkadaşlar evde bakım mayışı aliyom isteğe bağlı sgk olsamda kesilirmi slm ve dua ile

Yok ona karismaz istedigini yap

zinnur isteğe bağlı sgk yok ama bağkur var hiç sorun olmaz gelir teşkil etmediğinden sorun çıkmaz.
Benimde 2 sene eksiğim vardı bağkurdan isteğe bağlı ödedim.

ahmet75 arkadaşımızın verdiği linklerdeki yazdıklarım bugün de geçerlidir. bu konuda halen mevzuat aynıdır. sadece hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı değişti:) hanede kişi başına düşen aylık gelir sınırı 2017 yılı için 847,16 TL'dir.

zinnur çalışmaya başlarsan, en geç 1 ay içinde evde bakım aylığı aldığın aile ve sosyal politikalar bakanlığı il/ilçe müdürlüğüne bildirmekle mükellefsin. aksi takdirde hakkında hukuki işlem yapılır.
sen bildirim yaptıktan sonra il müdürlüğü hem gelir şartlarını hem de bakıma muhtaçlığını yeniden değerlendirecektir. eger gelirin uygunsa ve çalışıyorken de bakıma muhtaçlığın devam ediyorsa evde bakım aylığın devam eder. ama bu iki durumdan birinde bile olumsuz karar çıkarsa evde bakım aylığı kesilir. unutma, sen çalışıyorken de bakıcının haftanın 7 gunu 24 saatlik bakım hizmeti veriyor olması lazım.
UYARI! çalışmaya başladıktan sonra en geç bir ay içinde bildirim yapmayı unutma!

[FONT=sans-serif]İlknur sgk çalışanı olan engellinin evde bakım aylığı alabilmesi için;[/FONT]
[FONT=sans-serif]1. uygun rapor[/FONT]
[FONT=sans-serif]2. uygun gelir şartları[/FONT]
[FONT=sans-serif]3 [/FONT]bakıma muhtaçlık[FONT=sans-serif] kriterlerine uygunluk aranır.[/FONT]
[FONT=sans-serif]diğer 2 şart uygunsa, yani rapor oranı %50 ve ağır özürlü ibaresi varsa ve kişi başına düşen aylık gelir 510,45 lira altındaysa [/FONT]bakıma muhtaçlık[FONT=sans-serif] kriterlerine uygun olması şartı aranır. eger çalışıyorken [/FONT]bakıma muhtaçlık[FONT=sans-serif] kriterlerine uygun bulunmazsa evde bakım aylığı baglanmaz. heyet genelde bu konuda ezberden gidiyor. çalışıyorsa baglamıyor. Yukarıda linkini verdiğim genelgenin yayınlanması da bu uygulama sorunlarından kaynaklandı zaten.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Muhtaçlık kriterlerine göre degerlendirecek heyet. kafadan değil.[/FONT]

[FONT=sans-serif]Çalışıyorken de bir başkasının bakımına ihtiyaç duyma durumu incelenecek.[/FONT]
bakıma muhtaçlık[FONT=sans-serif] kriterleri için bkz:[/FONT]http://www.engelliler.biz/forum/evde...riterleri.html
[FONT=sans-serif]Heyet bakıma muhtaçlığı bu linkte verdiğim hukumlere gore belirler.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Çalışıyorken de A,B,C,D bentlerinden en az birinde tam olarak bagımlı ya da en az ikisinde kısmen bagımlı iseniz bakıma muhtaçsınız demektir. bakıcıya çalışıyorken de ihtiyaç duyuyorsanız heyet de bu yönde kanaat bildirirse çalışsanız bile gelir açısından sorun yoksa evde bakım aylığı baglanır.[/FONT]
[FONT=sans-serif]heyetin [/FONT]bakıma muhtaçlık[FONT=sans-serif] açısından değerlendirme yapmasını, genelge hukumlerine uymasını sağlamalı hakkınızı aramalısınız.[/FONT]
[FONT=sans-serif]Yani 8 saat çalışıyorsunuz diye evde bakım aylığı baglanmayacak,[/FONT]
[FONT=sans-serif]ama çalışmadıgınızda baglanacak ha[/FONT]:)
[FONT=sans-serif]Sorun nerede peki? 8 saat bakıcı bakmıyor diye mi baglanmıyor?[/FONT]
[FONT=sans-serif]E zaten bakıcı sizi işe giderken ve geldiğinizde hazırlıyorsa o sekiz saatlik bakımı ustlenmilse nolacak?[/FONT]
[FONT=sans-serif]Bunlar oyloe hemen kafadan "yok, çalışana aylık baglanmaz canım" denecek konular değil.[/FONT]
[FONT=sans-serif]burası Türkiye. Çalışma hayatı bakıma muhtaç engelli için daha zor. gelir şartı uygunsa ve bakıma muhtaçlığı çalışıyorken de devam ediyorsa yani bakıcıya çalışıyorken de ihtiyaç duyuyorsa evde bakım aylığı baglanır.[/FONT]

kalem apla sizden alıntı yaptım benimde evde bakım aylıgım kesildi %80 raporum var 5 adet raporum var agır özürlü ekpssyle hizmetli olarak atandım çalışıyorum diye müdür dedi direk kesilir dedi çalışıyorsa feragat dilekcesi yazdırdı eve gelip kontrol dahi etmediler

burda güzel yazmışsınız cevabı ama benim konumda farklı yazmıştınız bakıma muhtaç degilsiniz demiştiniz beni görmeden;););)

paranoya o alıntı yaptığın linkte yazdıklarım elbette senin için de geçerli. çalışıyorken de bakıma muhtaç sayılırsan evde bakım aylığı baglanır. aksi durumda baglanmaz. bakıma muhtaç olma kriterlerini senle hatırlarsan baya bir incelemiştik. bakıma muhtaçlık kriterlerine uymadıgını söylemiştim. ama tabi ki bunun karar merci ben değilim:) işin uzmanı hiç değilim:) gidersin aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne başvurunu yaparsın. bakım hizmetleri değerlendirme heyeti durumunu degerlendirir ve kararını verir. karar olumsuz olursa bunda da başka heyet istersin. hepsi bu ablası:)

Kalem

mahkeme yolu yokmu kalem apla müdür feragat ettirdi dilekce yazdırdı beni tanımıyor bile müdür sadece dedigi çalışıyorsa keseriz dediler daha öncede işe giren oldu dedi biz kestik dedi hatta müdürün aklındaki çalışıyorsa kesilir mantıgıydı hatta sosyal hizmet uzmanı eve gelip bakan degerlendirme heyeti bayandı bana kalırsa baglarım diyordu gitti müdüre danıştı müdürde dedi işe girmiş dedi kesilir dedi dilekce yazdırdı feragat dilekcesi hizmetli oldum maaşımdan vazgeçiyorum falan filan İŞE GİRMEZDİM ÇALIŞAMIYORUM ZATEN ŞİMDİ KENDİMİ ZORLUYORUM SİGORTASI VAR DİYE GİRDİM İŞE ÖLDÜKTEN SONRA GERİDE KALANLARA BİR MAAŞ KALSIN DİYE EVİM KİRA ÇALIŞIYORUM ÇALIŞTIGIM MAAŞIMDAN BAŞKA HİÇ BİR GELİRİM YOK TARLAM BAGIM BAHCEM BİR ÇÖPÜM YOK ARABA BİR MATORSİKLETİM BİLE YOK

selam aleyküm arkadaşlar sizlere bir sorum olacak eşim bakım aylığı alıyor 2022 aylığımda var 3 cocuğum olduğu için bize yetmiyor o nedenle calışmam gerek iş arıyorum bulursam calışırsam bakım aylığımız kesilir mi şimdikten tşkler

bu arada işkur belediye valilik iş vermiyo başından sallıyorlar e devlettende yazdım cumhurbaşkanlığına işkura gönderiyor yardım edin

Kesilme,
Evdeki kişi başı şuan için 847₺ geçerse, bakan(bakıcı) bakılan (hasta) aynı yerde değilse 7/24 şart 'e rapor değişir (ağır engel) hayır yazarsa kesilir.

F3211 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Kalem;

Abla benim annem benden evde bakım aylığı alıyor evde 4 kişiydik babam geçen ay vefat etti. Annem 1400 emekli maaşı alıyor. Babamda emekliydi ve 1400 maaşı alıyordu. Babamdan kalan bu maaşı anneme ve bekar kız kardeşime bağladılar. Şuan evde 3 kişi yaşıyoruz. Annem ve kardeşime verilecek maaşın toplamı ne kadar olacak bilgim yok. Kişi başına düşen aylık gelir sınırı olan 847, 16 TL olan miktarı geçip geçmediğimizi hesaplayabilirmisin?

Annem de babamda işci emeklisiydi(SSK'dan emekli)

Anne emeklise alamaz,

F3211 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

@ultrAslan7 öncelikle başınız saolsun...

şu an için en acil konu hanede kisi sayısı azalmış. hanede kişi sayısı azaldığında en geç 1 ay içinde aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmeniz gerekiyor. bu bildirimi yapmadıysanız en kısa sürede yapın lütfen. yoksa hakkınızda hukuki işlem yapılır.

eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL'yi geçmezse evde bakım aylıgı devam eder. aksi durumda kesilir.

annen ve kızkardeşine ölüm aylıgı baglanmış diyorsun. her ikisine toplam ne kadar aylık baglanır bilemiyorum (yetim ve dul aylıkları konusunda yeterli bilgim yok). miktarları da bilmeden hesap yapmam mümkün değil. alo 170i arayarak ne kadar aylık baglanacağını öğrenmeye çalışın. tüm gelirlerinizi toplayıp üçe bölün.
baglanan aylık miktarlarını öğrenirseniz ben de hesap yaparım tabi ki.
NOT: evde bakım aylıgı gelir hesabına alınan evde bakım aylıkları dahil edilmez. onun haricinde her ne ad altında olursa olsun her gelir dahil edilir.

@babacan25 bakıma muhtaç engelli sensen çalışmaya başladığın takdirde bunu en geç 1 ay içinde aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne bildirmekle mükellefsin. aksi takdirde hakkında hukuki işlem yapılır.
eger bakıma muhtaç engelli sensen, çalışmaya başladığın takdirde tekrar bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin degerlendirme yapması gerekir.
heyet hem hanenin gelirini yeniden hesaplar. hem de bakıma muhtaçlığını yeniden değerlendirir.
hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL altındaysa gelir uygun çıkar. aksi durumda gelirin uygun olmadıgından dolayı aylık kesilir.
eger çalışıyorken de bakıma muhtaç oldugun yönünde olumlu kanaat bildirirse bakıma muhtaçlık yönünden de olumlu karar çıkar. aksi durumda aylık kesilir. bu konuda zaten baya mesajım var hepsini okursun. @BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM arkadaşımız ilgili mesajımı yukarıda kopyalamış zaten.

eger bakıma muhtaç engelli sen değilsen bakıcı isen, yine aynı şekilde heyetin yeniden degerlendirme yapması gerekir.
eger bakıcı da bakıma muhtaç engelli de degilsen heyet kararına gerek yoktur. çalışmaya başladıktan sonra en geç 1 ay içinde il müdürlüğüne bildirimi yapman kafidir. onlar da gelir hesabını tekrar yapar. eger sınırı geçmiyorsanız aylık devam eder.

gelelim 2022 aylıgına. eger 2022 aylıgını sen alıyorsan ve çalışmaya başlarsan, 2022 aylıgın kesilir. bunu bil. 2022 aylıgı alanlar sigortalı çalışamaz. her ödeme dönemi öncesi sistem aracılıgıyla SGK sorgulaması yapılır. yapılan sorgulama neticesinde SGK kaydının tespit edilmesi halinde 2022 aylıgı fesh edilir.

kalem@
abla engelli benim eşim bakım aylığı alıyor eşimin cocuklarımın geleceği için calışmam gerek iş versinlerde lazım değil 2022 aylığına bugün iş için valiliğe gittim beni kaale almadılar işkur da öyle belediyede valilikte melek abla nasıl iş bulabilirim devletten hayır yok

babacan25 ablacım bilemiyorum inan. ama acil nakit sıkıntın varsa vakfa gidip maddi sorun yaşadıgını soyle yardım iste. bu arada da kaymakamlıga çık, işkuru takip et, iş bulmaya çalış. ama çalışmaya başlamadan önce evde bakım aylıgı aldığın il müdürlüğü ile de görüşüp bilgi al. onlara da iş aradıgını söyle,sana iş bulma konusunda yardımcı olmalarını iste ve görüşlerini al.

iş için sosyal medyayı da kullanablirsin. başka aklıma bir şey gelmiyor.
aklına gelen tüm kurumları ara onları rahatsız edip dur:)

abla valilikte halk günü vardı kendime yediremedim maddi yardım istemeyi kendi alın terimle kazanmayı istiyorum ilk deva gittim halk gününe bir kac tanıdık cıktı sapa sağlamlar dilenci gibiydiler gururum el vermedi allah razı olsun devletimizden yardım ediyor benim cabam kendim kazanıp cocuklarıma emeğimin karşılığını yedirmem en son care ankaraya gidecem cumhurbaşkanlığına

Kalem abla teşekkür ederim sağolasın.
Maaş durumları 20 tl gibi bir rakamla "hanede kişi başına düşen aylık gelir 847,16 TL" geçiyor. Ben birde isteğe bağlı bağkur yatırıyorum bunu eksi(-) gelir olarak haneye giren toplam paradan düşürme gibi bir durum söz konusu olur mu? Yoksa hiç bir şekilde etkilememekte mi?
Bu konuda bilgin var mı abla?

babacan25

bende aynı durumdayım kalem apla evliyim 1 çocugum var işe sigortalı olmak için girdim çalışmak zorundayım öldükten sonra geride kalanlara bir maaş kalsın diye işe girdim bakım maaşım işe girdigim için kesildi
yani çalışmak zorundayım

Üst Alt