Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalışmayıp isteğe bağlı BAĞKUR pirimi ödeyen biri erken emekli olabilir mi?

3.Kanat

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Erken emeklilik ile ilgili bilgi rica ediyorum...
2004 ilk sigortalı girişim. 2015 e kadar sigortalı çalıştım. (Arada ara verdiğim oldu) (1278 gün toplam)
2017 - 2021 isteğe bağlı 4B Bağkur primi ödüyorum. (4 yıl toplam)
2020 yılında %64 engelli raporum verildi. 2 yıllık. 3 kez 2 yıllık alınca kalıcı olacağı söylendi.
Şu anda çalışmıyorum, çalışamıyorum daha doğrusu.

Erken emeklilik başvurusunda bulunmam için illa çalışıyor olmam mı gerekli? Çalışıp da işten çıkarsam, başvurum iptal olur mu?
Ayrıca vergi indirimine başvurmam gerektiği söylendi, erken emeklilik için. Ama çalışmıyorum. Bu nedenle sanırım çalışınca başvurmam gerekli değil mi? Çalışmadan başvuramaz mıyım?

Bilgi verirseniz çok memnun olurum,
Selamlar

3.Kanat

Merhaba,öncelikle geçmiş olsun.İnşAllah sağlığınıza bir an önce kavuşursunuz.

Hakkınızda verdiğiniz bilgiler doğrultusunda 4B statüsünde (Bağkur) primi ödeneyen kişiler engelli vergi indirimi ile emekli olamazlar.Bu hak sadece 4a statüsü(işçi-çalışan) kişiler için geçerlidir.Bu durumda sizin erken emekli olabilmek için çalışmanıza ve engelli vergi indirimi almanıza gerek yoktur.

Sizin gibi 5510 sayılı kanunun 28. maddesi , 4B(Bağkur) statüsü üzerinden prim ödeyerek devam eden kişiler çalışma gücü kaybı tespiti ile yaş şartı aranmadan SGK hizmet yılı ve SGK prim gün sayısı ile erken emekli olabileceğini belirtmiştir.İlgili kanunda çalışma gücü kaybına göre emeklilik şartları söyledir;

Çalışma Gücü Kaybı Emeklilik İçin Gerekli SGK Hizmet Yılı ve SGK Prim Günü

%60 ve üzeri oran 15 SGK Hizmet Yılı , 3.960 SGK Prim Günü

%50 - %59 arası oran 16 SGK Hizmet Yılı , 4.320 SGK Prim Günü

%40 - %49 arası oran 18 SGK Hizmet yılı , 4.680 SGK Prim Günü

şeklindedir.Burada SGK hizmet yılı sigorta başlangıcınızdan bugüne kadar geçen süreyi kapsamaktadır.Bu süre içinde prim yatırılması veya yatırılmamasının bir süreye negatif bir etkisi yoktur.SGK prim günleri ise bugüne adınıza yatırılmış 4A,4B ve 4C statüsünde tüm prim günlerinin toplamıdır.

Burada önemli olan bir husus daha vardır.Bu şekilde emeklilik şartlarını karşılayarak SGK emeklilik servisine emeklilik başvurusunda bulunduğunuz zaman mevcut olan engelli sağlık kurulu raporunu dikkate almadan SGK kurumu sizi yeniden bir hastaneye sevk edecekler ve çalışma gücü kaybı tespiti raporu almanızı talep edeceklerdir..İlgili rapor sonucu SGK sağlık kurulunda 2. bir değerlendirmeye tabii tutularak nihai karar verilecektir.Ayrıca SGK kurumu çalışma gücü kaybı tespiti ile size emeklilik hakkı verdikten sonra rapor üzerinde bulunabilecek kontrol tarihi veya SGK kurumunun lüzum görmesi nedeni ile siz kontrol muayenesi çağırabilecektir.

Sizin emeklilik için gerekli şartları karşılayıp SGK emeklilik servisine başvurmanız durumunda çalışma gücü kaybı tespit raporunuzda engelli raporunuz ile aynı oranda çıkabileceğini düşünürsek % 64 oran ile 15 SGK hizmet yılı ve 3.960 SGK prim günü ile gerçekleştirebilmeniz muhtemeldir.

Saygılar.

Merhaba,
Bilgi verdiğiniz için çok teşekkür ederim, ayrıca iyi dilekleriniz için de.
Ben alo 170 (SGK) ve alo 189 (Vergi İletişim Merkezi) ni aradım. Ayrıca SGK ya da gittim. Hepsi ayrı ayrı bilgi verdi. Biri çalışmanız gerek dedi. Böylece vergi indirimine girmeniz gerek dedi. Diğeri raporunuz ile SGK ya başvurmanız gerek dedi. SGK ya gittim raporumla. Ama onlar da rapor aldığım hastane değil de başka bir hastaneye sevk istedi.
Yazdıklarınızdan şunu anladım. Vergi indiriminden faydalanmadan, SGK ya başvurarak erken emeklilik için işlem başlatabilirim. Doğru mudur?
Cevaplarınızı bekliyorum.
Selamlar, Teşekkürler

3.Kanat

Merhaba, Üstad De-Kont 'ün söyledikleri ve belirtiğimiz bilgiler ışığında 4B Bağkur statüsü ile SGK emeklilik servisine başvurduğunuzda sizi yeniden çalışma gücü kaybı tespiti için hastaneye sevk ederek süreç başlayacaktır.

Üstad De-Kont önemle vurguladığı toplam SGK prim gününüz emeklilik şartlarına uyuyor mudur?Bu konuya dikkat etmeniz yararınıza olacaktır.

Saygılar.

Merhaba,
Bilgiler için çok teşekkürler. Anladığım kadarı ile yapacağım şey, SGK ya şimdi başvurup, daha sonra da Bağkur ödemelerime devam edip gün doldurmak değil mi?
Çok teşekkür ederim,
Selamlar

Benim anladığım kadarıyla arkadaşımızın 2300-2400 cıvarı toplamda bir prim günü mevcut ? Doğrumudur ?
Buna göre ne sgk dan vergi indirimli emeklilik için ne de engelli bağkur emekliliği için prim günleri yetmiyor !

Bu durumda şu an SGK sadece malulen emeklilik üzerinden (1800 gün ile) işlem sağlayabilir,yanlışım varsa düzeltin lütfen !

@Bilgi Hazinedir Teşekkür ederim.Atfettiğiniz Üstad yakıştırması hoş, lakin ben ne biliyorum ki :) sadece kendi emeklilik sürecinde edindiği bilgileri paylaşan biriyim,yoksa bu konularda öyle kesin-kati bir bilgi sahibi değilim :)

Son düzenleme:
Merhaba,
Kafam çok karıştı.
E devletten baktığımda;
4A da 1278 gün (işte çalıştığım zaman)
4B de 1559 gün var (çalışmadan, dışardan ödediğim zaman)
Bunların toplamını mı almalıyım?
Yoksa sadece 1278 günün 1800 e tamamlanması mı gerekiyor?
Teşekkürler,
Selamlar

3.Kanat

Evet bunların toplamı alınır.En son 1559 gün bağkur priminiz var değil mi ?

2004 sigorta girişi tarihine bakarak ve ödediğiniz toplam 2837 prim gününe de hesaba katarsak bağkur dan erken engelli emeklilik şartlarınız.

%60 ve üzeri rapor oranı ile 15 SGK Hizmet Yılı , 3.960 Prim Günü
%50 - %59 arası rapor oranı ile 16 SGK Hizmet Yılı , 4.320 Prim Günü
%40 - %49 arası rapor oranı ile 18 SGK Hizmet yılı , 4.680 Prim Günü

yukarıdaki tabloya göre %60 üzeri rapor alabileceğinizi varsayalım,hizmet yılı olarak yetiyor fakat 1130 gün daha bağkur ödemeniz gerekir.

Çalışacak ve daha prim ödeyecek durumda değilim derseniz şu durumda 1800 gün ile malulen emekliliğe başvurabilirsiniz.

Bu süreçten geçmiş biri olarak şunu söyleyebilirim,önceden alınmış %73 sürekli raporum olmasına rağmen tekrar hastaneye sevk edildim,5 ay sonra %60 iş gücü kaybımın olmadığı ve malulen emeklilik talebimin reddedildiği yazısı geldi.Bu sürece başlamadan önce sözde sigorta uzmanı birine danışarak bu sürece girdim,bana dediği "seni kesin malulen emekli ederler".

Dediğim gibi malulen emeklilik için başvurup şansınızı deneyebilirsiniz.Umarım olumlu çıkar.Eğer olumsuz çıkarsa mecburen tablodaki şartları sağlamanız gerekir.

Malesef sistem o kadar çürümüş ki benden çok daha iyi durumda olup malulen emekli binlerce insan var.Diğer taraftan gerçekten emekliliği haketmiş insanların da kontrol muyaneleri ile oranları düşürülüp emeklilikleri iptal oluyor.

Merhaba,
Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
Evet 1559 gün Bağkur isteğe bağlı (çalışmadan) primim var.
%64 raporum var. (2 yıllık). 3 kere 2 yıllık aldığım zaman sürekli olacakmış. Doktorum öyle dedi.
Sgk merkezine gideceğim, engelli servisine. Bakalım ne yapacaklar...
Teşekkürler,
Selamlar

Üst Alt