Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çalıştığım kurum raporumu kabul etmedi. Özür oranı tespiti istedi?

idea20

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selamlar . En yeni üyeyim sanırım. Ben 2009 yılından beri %54 özür oranı ile 3. derece vergi indiriminden faydalanan bir devlet memuruyum. Şu anda meslekte 22 yılımı dolduruyorum. Bu raporu bakanlığa iki kez gönderdim. Kabul edilmedi. Raporum sürekli ifadesi taşıyor. Zaman sınırı yok. Ama benden yeni özür oranı tespit raporu istediler. Bunda bir mağduriyet yaşatılmıyor mu bana. Ne yapmam lazım. Fikri olan var mı?

isteniyorsa sizde heyete girin. büyük bir olasılıkla yine alırsınız. alamazsanızda en azından 3- 5 derece düşer yine erken emekli olursunuz korkmayınız. şunu unutmayınız ki cesaretsiz kişiler savaş kazanamazmış.

idea20
2009 yılından itibaren söyleminizden sonradan engelli olduğunuz varsayımını çıkarıyorum.
Memuriyete girerken engelli olmayıp sonradan olunmuşsa emeklilik için yeni rapor gerekecektir.
Vergi indiriminin de memurun emekliliği açısından bir fonksiyonu yoktur.

bildiğim kadarı ile siz indirim için maliyeye yollayacaksınız onlarda size red kararı yollayacak 30 gün içinde dava açıp kazanacaksınız %90 ihtimalle

Bakanlığa nasıl bir taleple başvurdunuz?.gelen cevap tam olarak ne diyo?

selamlar

Son durumunuzu tekrar belgeleyin demişler.DİYABETİM ASTIMIM İYİLEŞMİŞ OLABİLİRMİŞ. ameliyatla alınan çenemin yarısı geri gelmiş te olabilirmiş. bu gibi saçma gerekçeler

yok tam tersi daha da artar çünkü 2009 da bu yana daha eklenen yeni hastalıklarım oldu.

Arkadaşlar, sanırım biz memurlar erken yaşlılık emekliliği konusunda sadece hayal kurabiliriz..maalesef araştırmalarım vede Danıştığım SGK da şef konumundaki bir yetkili dahil; memurlarda bu işin olmadığı, hiç örneğinin olmadığı, mevzuatın karışıklığı vs. ..inşallah yanılıyorumdur. Zira ben çok ümit bağlamıştım. Teorikte var gibi görünsede pratikte ne yazıkki kocaman bir hayal kırıklığı ve bir sürü eziyet..Eğer varsa bir örneği, lütfen bilgi paylaşımında bulunalım,olumlu düşünmek istiyorum. 10 yıl daha çalışacak gücüm yokk:-(

Ufukalp
"2009 yılından itibaren söyleminizden sonradan engelli olduğunuz varsayımını çıkarıyorum.
Memuriyete girerken engelli olmayıp sonradan olunmuşsa emeklilik için yeni rapor gerekecektir.
Vergi indiriminin de memurun emekliliği açısından bir fonksiyonu yoktur."

Bunu neye göre söylüyorsunuz? Kanuni bir kanıtınız var mı?

idea20

Sizin aradığınız cevap vurada kardeşim;

http://www.engelliler.biz/forum/sak...orla-vergi-indirimine-basvurabilir-miyim.html

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Çeşitli ve Son Hükümler

Atıflar

MADDE 17 – (1) 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik, 16/12/2010 tarihli ve 27787 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik, 16/7/2006 tarihli ve 26230 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik ile 6/2/1998 tarihli ve 98/10746 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümlerine yapılan atıflar bu Yönetmelik hükümlerine yapılmış sayılır.

Kazanılmış haklar

MADDE 18 – (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.

(2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik

MADDE 19 – (1) 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.

Ayrıca Örnek cevap;

"Elimde %60 oranlı 18.07.2006 tarihli raporum mevcut bu raporu kullanıp vergi indirimi, emeklilik ve tayin hakkı gibi mevcut haklardan yararlanabilir miyim" demişsiniz.

Vergi indirimi alabilirsiniz.Vergi indirimini aldığınız taktirde zaten erken emeklilik hakkınız da doğar. Evet, tayin hakkınız mevcut bir defaya mahsus. Tayin ile ilgili yönetmeliği çalışmış olduğunuz kurum nasıl yorumlar bilemiyorum. Çünkü bir kurum onaylıyor ama bazı kurumlar yönetmeliği farklı yorumlayarak onaylamayabiliyor. Tamamen keyfi bir uygulama. Aslında bunu yapmaya hakları yok. Ancak sizin elinizdeki rapor sadece sosyal haklarınızdan faydalanmak için kullanılabilir. Erken emeklilik ve/ya vergi indirimi için kullanamazsınız. Bunun için yeniden hastahaneye başvurup heyet raporu almanız gerekmektedir.
Çünkü mevcut "MADDE 19 – (1) 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır." yönetmelik sizin eski tarihli raporunuzu sadece sosyal haklar için kullanmanıza müsade ediyor. Yok, ben sadece sosyal haklardan faydalanmak istiyorum derseniz, elinizdeki raporla Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne gidin ve engelliliğinizi gösteren bir kart alacaksınız. Onunla bir çok (erken emeklilik ve vergi indirimi hariç) imkanlardan faydalanabilirsiniz. Bunları öğrenmek için de forumu araştırın, yığınlarca döküman var. Evet, herşeyi açık bir şekilde yazmış bulunuyorum. Başka soruya gerek yok.

5510 sayılı Kanun’un geçici 4 üncü maddesi ile;
§1-5434 sayılı Kanun gereğince kanuni tabiriyle sakat kadrosu ile başlayan memurlar ile sakat kadrosunda olmamasına rağmen memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporu olanlar 15 yıllık yani 5400 günlük süreyle emekli olmaktadırlar ve olmaya da devam edeceklerdir.
*Sonradan özürlü olanlar
§b-)Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
§a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
§b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,
gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.

Memurlarda vergi indiriminin emeklilikte bir fonksiyonu olmadığı da zaten tartışılmayan bir gerçek.

nilcan

Rapor oranınız 2013 tarihinden önce ise, vergi indirimi alamaz ve erken emekli olamazsınız. Bunun için yeninden heyete girmeniz gerekmektedir.Sebebi şu: MADDE 19 – (1) 14/1/2012 tarihli ve 28173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.... Çalıştığınız kurum buna dayanarak sizden yeni bir sağlık raporu isteyebilir. Ancak raporunuzun tarihi bu tarihten sonra alındıysa (2013) Erken emeklilik için başvurabilir ve emekli olabilirsiniz.

Videoda söylenen de benim yazdığımın aynısı.
Tekrar ediyorum;
memurun emekliliği açısından vergi indiriminin hiç hiç hiç bir fonksiyonu yoktur.

Konuyu aç kardeşim o zaman. Yani memur olan kişi, sonradan veya önceden vergi indirimi için en az %40 sağlık raporu almış olsa bunu sonradan erken emeklilik için kullanamıyor mu? Bunu mu demek istiyorsun?

Konu açık yukarıda.
Engelli kadrosunda başlayan ya da memuriyetten önce engelli olduğunu ispatlayanlar 15 yılda emekli olur bunların emekli olacakları zaman ayrıca rapor almalarına gerek yoktur.
Memuriyete girdikten sonra engelli olanları ise durumuna göre yukarıda belirttiğim şartlarda emekli olur, ancak emekli olacakları zaman rapor almak zorundalar.
Vergi indiriminin ise konuyla hiç alakası yoktur. Vergi indirimi memurlarda sadece maaşının bir kısmının gelir vergisinden muaf tutulmasıdır.

Evet doğru,3.derece vergi indirimim var, ama bunun emeklilik için bir anlamı yok. Tekrar rapor, tetkikler, oraya sevk buraya sevk. .yıldırma taktikleri ve sonuç; artık yorulmuş ve pes etmiş halde olaydan vazgeçmek..ben daha sürece başlamadan yoruldum:(

[FONT=sans-serif]15 yılda emekli olur denmiş , peki memuriyetten önce 10 yıllık ssk primi varsa buna 5 yıl daha ödeyerek 15 yıla çıkarıp olabilir mi ?[/FONT]

nilcan: ''5510 sayılı kanunun geçici 4 ncü maddesine göre emekili olan memur olmadığını'' kim söylemişse halt etmiş.
Mesela bu form'dan tanıdığım (mehmetekrem) kardeşimiz var.

Bu söyleme ben de hayret ettim. Yasa var yönetmelik var. Ayrıca yarın çalıştığım kuruma ve emekli sandığını arayarak vergi indiriminden faydalanan memur kişinin emeklilik için ayrıca rapor alması gerekip gerekmediğini sorup buraya yazıcam.

5510 sayılı yasanın geçici 4.maddesi zaten benim verdiğim bilgileri içerir ve elbette bu şartlar engelli memurun emekliliği için geçerlidir, ve şartları taşıyan her memur emekli olur, yapılmaz diye bir şey söz konusu değil.

BEN SGK YA BİLGİ EDİNME KANUNU ÇERÇEVESİNDE GÖRÜŞ SORDUM VE SORDUĞUM SORULAR VE CEVABI AŞAĞIYA YAZIYORUM.

Soru : Ben 1995 yılından memuriyetime Hemşire olarak başladım ve ekte sunmuş olduğun vergi indirimi raporumu aldım %48 işitme kaybım ve %24 kalça protezden dolayı toplamda %60 vergi indirimi raporum var ve rahatsızlıklarım ilk işe girdikten sonra oluştu. Rahatsızlığımdan dolayı Emekli olmak istiyorum fakat ne gibi bir işlem yapılacağını bilmiyorum. MALÜLEN' mi emekli olabilirim yoksa ERKEN EMEKLİ olabilirmiyim. SGK sitesinde Çalışma gücündeki veya iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücündeki kayıp oranı; a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün, b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün, ben bu kapsama giriyormuyum ayrıca malülen veya erken emeklilikte alacağım emekli aylığı ve tazminatım normal emeklilik gibimi hesaplanıyor yardımcı olmanızı bekliyorum teşekkürler.

Cevap : Kurumumuza Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında yapmış olduğunuz başvuruya ilgili birim tarafından verilen e-posta cevabı aşağıda sunulmuştur.
Tarafınıza MALÜLEN emekli aylığı bağlanabilmesi için; 1) Malüliyetiniz nedeniyle BULUNDUĞUNUZ GÖREVİ YAPAMAYACAK DURUMDA olduğunuza dair alacağınız raporun gönderilmesi ve sözkonusu raporunuzun Sağlık Kurulumuzca incelenerek Malül olduğunuza karar verilmesi halinde, en az 10 yıl hizmetiniz olması gerekmektedir. 2) Bulunduğunuz görevi yapamayacak derecede olmasa da MALÜL iseniz; a) Malüliyetinize dair alacağınız Raporun Sandığımıza gönderilmesi ve Sağlık Kurulumuzca incelenerek karara bağlanması, b) Malüliyet oranınız yüzde 40-49 arasında ise, toplam hizmet sürenizin en az 18 yıl, c) Malüliyet oranınız yüzde 50-59 arasında ise, toplam hizmet sürenizin en az 16 yıl, d) Malüliyet oranınız yüzde 60 ve daha yukarı ise, toplam hizmet sürenizin en az 15 yıl olması halinde tarafınıza MALÜLEN emekli aylığı bağlanması yönünden durumunuz incelenebilecektir.
Bilgilerinizi rica ederiz.

aytekinn

Emine hanım sorularınızı e posta ile mi yoksa dilekçe ile mi SGK ya sordunuz?
Cevap ne kadar zaman içerisinde geldi?
Özelden veya genelden e posta ve/veya dilekçe gönderim adresini paylaşırmısınız?

(bilgiedinme@sgk.gov.tr) e posta ile yolladım bilgi edinme kanuna göre cevap sürtesi 15 gün bana cevap 1 ayda geldi.

Gelen cevapta erken emeklilik diye bir terim geçmiyor.% 40 oran nasıl malül olur..hem Malülen emeklilikte maaş düşük olmuyor mu? Yanlış mı biliyorum acaba.

Nil hanım sorduğum soru lar ve cevapları yazdım. %40 oranı ile emeklilik için 18 yıl hizmet gerektiğini yazmışlar.
Ayrıca maaş ile ilgili hesaplama bildiğim kadarı ile kadro derece hizmet yılı ek gösterge oranlarına göre hesaplanıyor diye biliyorum.

Üst Alt