Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Cam kemik hastasıyım. Nasıl bir araç kullanabilirim?

Styric

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
7
Şimdi sormak istediklerim var. Raporumda şu yazıyor,
"Osteogenesis Imperfecta geçirilmiş çok sayıda uzun kemik kırıkları mevcut .rontgen sol femurda plak tespiti var. kemikler osteopik fizik muayene her iki femur ve tibiada malunionlar sonucu angeler deformiteler ve bacakta kısalık mevcut yol ayak bileği ve ayak deforme çift koltuk deyneği ile kısa mesafeli yürüyüş yapabiliyor. tablo 3-4-9 göre kolları kullanabiliyor
H grubu ehliyet alabilir."​

bu yazıya göre ehliyet alabileceğim, işlemleri bir kaç gün içinde başlatacam. Ama benim şöyle bir hakkım var mı? ben düz normal bir arabayı rahatlıkla sürebiliyorum. İlla otomatik aparatlı olması mı gerekiyor?

buna kursa yazılırken mi karar veriliyor? bunu ehliyete nasıl işlete biliriz bu konu hakkında biraz bilgi verebilirseniz çok sevinirim..

Bu rapor eksik. Eğer hiç bir bedensel kısıtlılığın yoksa, bu, özel donanımla araç kullanman gerekiyorsa o belirtilmeli raporda.

Ortopedi muayeneye ilişkin esaslar
MADDE 8 – [...]
2) Her özürlü için kullanılacak özel tertibatlı araç, ortopedi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının bulunduğu heyetçe tanımlanır. Ancak; kalıcı extremite bozukluklarına bağlı özürlülük hallerinde (Örneğin; amputasyon, hemiplaji/serebral palsi, ileri derecede artrit gibi) ve kronik nörolojik bozuklukların sonucu olan özürlülük hallerinde (Örneğin; multpl skleroz, parkinson, motor nöron hastalıkları, periferik nöropatiler gibi) hangi tür bir aracın kullanılabileceğinin sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi kaydıyla özel donanımlı motorlu araç kullanılmasına izin verilir. Bu gibi durumlarda sürücünün ne tür bir cihaz ile veya hangi becerilere sahip olursa ne tür modifikasyonlar yapılmış araç kullanabileceğinin konunun uzmanınca saptanması kaydı ile özel sürücü belgesi almaya hak kazanır. Sağlık kurulu raporunda özürlülüğün ilerleyici veya statik olup olmamasına göre hastaya periyodik kontrollerin gerekli olup olmadığı belirtilir.

işin açığı şöyle ben engelli raporu aldım ve doktorumdan bu rapor içinde engelli ehliyetinide katabilir miyiz dedim oda işlemiş.. ve heyette onayladı.. hepsi bu.. bu rapor ile bir kursa gitsem kabul etmezler mi ?

Başlık değiştirildiği için konu farklı yerlere kaçıyor.. Ben sizlere otomatik olmayan aparatsiz normal manuel bir araç alabilirmiyim ehliyet alırken bunu belirtmem gerekiyor mu diye soruyorum..

olmaz demeyin, burda bir çalışanda gördüm 2009 model reno laguna sahibi ve manuel ayrıca engelli aracı..

1- Bedensel kısıtlılığınız var mı? KUllanamadığınız bir uzvunuz var mı?
2- Ne yapmak istiyorsunuz?

Yok diye bilecek kadar iyi sayılırım, araba kullanabilecek kadar güçlü ayaklarım var.

ve ben maunel apartsiz bir engelli aracı almak istiyorum bu mümkün müdür diye sormaya çalışmıştım.. kusuruma bakmayın.. Ehliyeti halen almadım, ehliyet alma aşamasında bir işlem yaptırmam gerekiyor mu bunun için ?

Manuel araç kullanabilmeniz için B sınıfı sürücü belgesi almanız gerek. Ortopedik sakatlığı bulunan kişiler H sınıfı sürücü belgesi ile manuel araç kullanamazlar.

"Otomatik vitese sahip otomobil kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli rapor alırsanız, otomatik vitese sahip tüm araçları kullanabilirsiniz.
Üzerinde herhangi bir özel donanım bulunmayan araçlar vergi muafiyetli satın alınamazlar. Yani siz de bu raporla vergi muafiyetli araç satın alamazsınız.

Hmm yani diyorsunuz ki, hem otomatik ve yardımcı aparat bulunması gerekiyor. özel donanım bulunmazsa vergiden muaf olup indirimli araba alamıyorum.. anladım efendim çok teşekkürler..

Yeni aldım rapora göre,

Ön kısmın da ki teşhis bölümünde hastalığım vs, 3-4-9 göre kollarını kullanabiliyor H grubu ehliyet alabilir.

Arka kısmında da, 2 kutucuk içinde
1. H sınıfı ehliyet alabilir. sonuç: evet
2. Özel tertibtlı araç kullanabilir. sonuç: evet

Bu aldım rapor ile ehliyette bir problem çıkmayacak inşallah..

Ayrıca nasıl bir donanım olacağı da belirtilmeli.
"gaz-fren elle kumanda sağlayan özel donanımlı otomobil" gibi.

Üst Alt