Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çekme karavan almak istiyorum. H sınıfı ehliyet mahsur oluşturur mu?

leskog

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Çekme karavan almak istiyorum.H sınıfı ehliyet mahsur oluştururmu? Karavan büfe işletmeciliği yapmak istiyorum.Ruhsat nasıl çıkarabilirim.Bilgi sahibi olan arkadaşlardan cevap bekliyorum.Şimdiden teşekkürler.

Bu konuda bilgisi olan var mı?

Benim mantığım, H ya da B diye bir ayrım yok. Önemli olan karavan-araba şartlarının karşılanması.

750 kilograma kadar çekilen romork veya karavan B sınıfı ehliyetle kullanılabiliyor. H de buna denk kabul edilirse sorun yok denilebilir ama buna bile emin olamıyoruz çünkü hiç bir tarifte belirtilmemiş. Yasa ve yönetmelikler düzenlenirken H ehliyet sahiplerinin kendisini taşıması yeterli görülüp bu tip konulara hiç değinilmemiş :(

Ancak 750 kg. üstü karavanlar B'nin üstü D veya E sınıfı ehliyet gerektiriyor ki bu da düz mantıkla bize uymadığı anlamına geliyor.

Arkadaşlar emniyet genel müdürlüğüne bilğiedinme konusun da H sınıfı ehliyet ile çeki karavan ve moto karavan için başvurmuştum biraz önce mail ile cevap gönderdiler.

Sayın Ümit DEMİRCİ 21/10/2015 tarihli ve 6931 sayılı bilgi edinme başvurunuz 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu, Karayolları Trafik Yönetmeliği ve bağlı mevzuatlar kapsamında incelenmiştir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 38 inci maddesinde; H Sınıfı Sürücü Belgesi, Özel tertibatlı olarak, imal, tadil veya teçhiz edilmiş motosiklet veya otomobil türünden araçları kullanacak hasta veya sakatlara, verilen belgelerdir hükmü bulunmaktadır.

1. Karayolları Trafik Yönetmeliğinin Römork Takarak Araç Kullanma başlıklı 86 maddesinde
B, C ve E Sınıfı Sürücü Belgesi sahipleri, araçlarına en çok yüklü ağırlığı 750 kg.’a kadar olan ( 750 kg. dahil) olan hafif römorklardan birini takıp kullanabilirler. Hükmü kapsamında H sınıfı sürücü belgesi sahiplerinin Römork takarak araç kullanılama yetkileri bulunmamaktadır.

2- Sürücü belgesinde “otomatik vitesli araç” ibaresi bulunan şahısların otomatik vitesli otomobil türünden araçları kullanmalarında bir sakınca bulunmamaktadır.

Her bir trafik kuralının en az bir hayat kadar değerli olduğunu unutmamanız dileğiyle, iyi günler dileriz.
Trafik Uygulama ve Denetleme Dairesi Başkanlığı

cabbarehlinamus

Bilgilendirme için teşekkürler.

Belki 2016'da H sınıfı sürücü belgelelerinin B sınıfı olmasından dolayı bu konuda bir yenilik yapılabilir...

Moto karavan kullanabilir diye biliyorum "arkasında iki pencere açılmış 2800 veya 2500 cc'ye kadar yini bi stede okumuştum bi arkadaş bahsetmişti hatta moto karavanı vardı" daha detaylı araştırmak lazım

Son durum nedir acaba bende çekme karavan almak istiyorum aracıma çeki demiri taktıra bilirmiyim acaba

parsam

B sınıfı ehliyet ile kullanılabiliyorsa engelli B sınıfı ile de kullanılabilir sanırım. Bunu kısıtlayan bir şey okumadım bugüne dek

Üst Alt