Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Cerebral palsy (CP) hastasıyım. Ehliyet ve araç alımı ile ilgili sorularım var..?

burock

Üye
Konular
5
Reaksiyonlar
0
İyi günler arkadaşlar, site içinde arama yaptım fakat sorularıma bir cevap bulamadım. O nedenle yeni bir konu açıp sorularımı sorayım dedim.

Cerebral palsy (CP) hastasıyım, sorunum sadece ortopedik. Rapor aldığımda özürlülük derecem %10 şu an ehliyetim yok.
H sınıfı ehliyet alsam ÖTV'siz araç alabiliyormuyum ?
Bu aracın illaki özel tertibat yapılması gerekli mi? (Normal araç kullanabiliyorum ,standart düz vites boş bir alanda denedim) Normal düz vites dediğimiz araç olabilir mi? Otomatik olma şartı var mı?
Aracı birinci derece akrabam kullanabilir mi?
Kanunda bir kaç düzenleme yapılmış, pek anlamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Yeni düzenleme ile şöyle bir ibare buldum, açıkçası biraz da kafam karıştı. Bu ibareye göre düz vitesli araç kullanabilirmiyim ?
Ancak, anılan Kanun hükmünün malul ve engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından; sağlık raporunda sadece sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olduğu belirtilen malul ve engellilerin otomatik vitesli taşıtlarının başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın, malul ve engelli adına kayıt ve tescil edildiği tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisinden istisna olması gerekmektedir.​

Cevabınız için teşekkürler. Konuları inceledim, anladığım kadarıyla ben bu durumda ilk seçeneğe giriyorum.
1- Sol alt ekstremiteden sakat olmak ve buna karşılık "Otomatik vitesli araçları kullanır, H sınıfı sürücü belgesi alır" ibareli raporu/ehliyeti bulunmak.

Bu durumda H sınıfı ehliyet alıp, raporumu yenilemem gerekicek. Sıkıntısız olarak araç alabilirim umarım.

Evet. Ama sol alt ekstremite statüsüne girebilmek için raporda otomatik vites ibaresinin yanı sıra bir de sol alt ekstremiteden sakatlık olduğunun yazışması gerek. Bu ayrıntıyı sakın atlamayın.

%10 Raporum Mevcut Araç alımı HK.?

İyi günler arkadaşlar, %10 raporum var. H sınıfı ehliyetim mevcut. Raporumda otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi mevcut. Ötv'siz araç alabilirmiyim? Yoksa illaki özel tertibat gereklimidir? Özrüm ortopedik olduğundan otomatik vites aracı normal şekilde kullanabiliyorum. Bu gün bir bayi, raporda derecenin önemi yok. Sürekli ise, devlet hastanesinden alındıysa ve otomatik vitesli araç kullanabilir ibaresi varsa herhangi değişiklik yapmadan size ötv'siz araç satabiliriz dedi. Yeni çıkan yasa ne diyor? Nette hep eski yasalar mevcut. Yardımcı olursanız sevinirim.

Saygılarımla...

Eski konumun bulunması çok iyi olmuş, bende bunu arıyordum. Şimdi bir otomobil bayisine gittim moralim bozuldu. 2.0 otomatik araç almak istiyorum. Bayi bana sadece 1.6cc araç alabilirsiniz dedi. Link'e baktım Motor silindir hacmi 1600cm3'ü geçen fakat 2000 cm3'ü geçmeyenler: ` diyor. Rapor ve ehliyet tamam, şimdi otomatik 2.0 araç alamazmıyım ? :confused:

Maalesef binek otomobilde sınır 1600 cc.

Sol alt ekstremitede sakatlık olduğu tanı olarak belirtildikten sonra, "otomatik vitesli araç kullanır" ibaresi de eklenmiş ve o meyanda H sınıfı sürücü belgesi alınmışsa, salt otomatik vitesli aracı -hiç bir özel donanıma gerek olmaksızın- ÖTV istisnası ile satın alabilirsiniz.

Bu arada, özel alanları kapatıp raporunuzun bir nüshasını buraya koyabilir misiniz? Başkaları için yararlı olur. Eğer buraya ekleyemezseniz, bana bulent@engelliler.biz adresime gönderirseniz resmi, ben buraya eklerim.

Üst Alt