Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Cervikal (C) seviye kırığı olanlar ve şu anki durumları..?

karikutal

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Cervikal (C) seviyesinde kırığı olan tüm arkadaşların bu başlık altında toplanıp, tecrübelerini paylaşmalarını istedim.

C seviyesinde olup destekli veya desteksiz yürüyen yada ayakta duran var mı acaba? Veya çevrenizde hiç sorunsuz yürüyene rastladınız mı?

Benim seviyem C5-C6,
Durumum, birinin kolundan tutarak ufak adımlarla yürüyorum,
Desteksiz 10-15 adım atabiliyorum...

Sevgiler,
Herkese acil şifalar diliyorum...

C seviyesinde kırığı olan veya son durumlarını paylaşmak isteyen kimse yok sanırım

ben c6 c7 yim şuan kanadyenle yuruyorum desteksiz ayakta 5 6 dakika duruyorum ama desteksiz adım atamıyorum halime binlerce sukur.

merhaba benimde seviyem c5-c6 şuandan kendi başıma yürüyebiliyorum çok şükür sag ayagım biraz aksıyor

merhaba benimde seviyem c5-c6 ayağıma demir cihazlarım var onları taktıktan sonra walker'la yürüyebiliyorum ama sadece egzersiz yapmak amacı ile sol elimi normal kullanabiliyorum sağ elimi tam olarak kullanamıyorum ama kaba cisimleri kavrayabiliyorum ayrıca sağ dizimde spastisite oluştu çok fazla kasılma oluyor sol ayağımda azda olsa hareket var hafif basabiliyorum ve hasta olduktan sonra düzensiz beslenmeden dolayı hemoroid hastalığına yakalandım siz siz olun beslenmenize dikkat edin çünkü bizim gibiler için bu hastalığın tedavisi yok devamlı oturan hasta olduğumuz için 7 yılda bu kadar bunada şükür...

slm

aranizda peki c4 olan varmi
yakinimin c4 ve suan platin taktilar hala yogun bakimda henüz cok üzülüyoruz sizce kollarini oynatma imkani varmidir
lifkopmasi da var denildi ,allah yardimcimiz olsun

slm karikutal sanada acil şifalar diliyorum.Kardeşim adına yazıyorum şu anda hala hastanede yatıyor ve c5 c6 seviyesinde.kaza olalı 2 ay oldu bu gün sağ ayağını ve sağ ayak parmaklarını kıpırdatabiliyor.oturmasında problem var hemen başı dönüyor.inşallah kardeşimde adım atabilir.ellerini de kullanamıyor.ne kadar zamandır böylesin?.iyileşme sürecini ve durumunu anlatabilir misin.bu arada kardeşimin t2 bölgesindede kalınlaşma varmış.tekrar sağlık diliyorum umarım en kısa zamanda eski haline dönebilirsin Allahtan şifa diliyorum.yaşadıklarını tavsiyelerini merak ediyorum.

Benim annem 60 yaşında. 22.02.2009 tarihinde geçirdiği araç içi trafik kazası sonrası, araçtan fırlayarak yere çarptı ve C4-C5 omurilik hasarı sebebiyle solda kontrolsüz-sağda hissiz Brown sequard tarzı felç oldu. Omuriliğinde tam kesi yoktu. Başlangıçta sol tarafı tam felç durumundaydı. Kolda ve bacakta kuvvet sıfırdı. Parmağını, bileğini dahi hiç kontrol edemiyordu. 1 ay hastanede sonra 1 ayda evde fizik tedavi gördü çok güzel gelişmeler gösterdi, yardımla yürüyebilir, bir kat merdiven çıkabilir duruma geldi, sol elini pençe konumuna getirebilmeye başladı. Kontrole gittiğimizde doktorumuz omurlarda kayma olduğunu söyledi.Tavsiye üzerine Azmi Hamzaoğlu'na gittik. Kendisi hem önden hem arkadan fiksasyon, enstrümantasyon gerçekleştirdi, mesh taktı ve omurları sabitledi.

Ameliyat son derece başarılı geçti. Ameliyattan sonra ertesi gün annemi ayağa kaldırdılar, yürüttüler. Şu an ameliyat sonrası 8 haftayı tamamladık.

Fizik tedaviye hergün günde 3 defa devam ettik çok büyük faydasını gördük. Annem kendi başında ev içinde gezinebiliyor. Oturup kalkabiliyor. Eliyle bardak tutabiliyor, nohut ayıklayabiliyor. Ancak kol ve bacak kuvveti halen %40-50 civarında. Yataktan tek başına kalkamıyor. Evin dışında ise yanında bir eşlikçi ile 750 m kadar yürüyebiliyor, 1 kat merdiven çıkıp inebiliyor. Çok yoruluyor ama bu mesafeyi arttırmaya çalışıyoruz.

Merhabalar,
2002 yılında trafik kazası geçirdim ve c3-c4 seviyesinde kırık vardı ,omurilik vakaları için kullanılan literatürle yarım kesi ve baslangıçta vucudumun neredeyse hiç bir yerini hissetmiyordum.Platin takıldı.Ameliyattan 2 hafta sonra ayak parmaklarımı oynatabildim.Kardesinizin doktor kontrolunde ,tilt table denilen aletle ,otonom kan dolasımını harekete geçirmesi ve vucudun dik durdugu pozisyonlarda kendini kaybetmesini bir an önce engellemesi gerekir.Bende baslangıçta bir kaç sefer bayılmıştım.Ancak vucudu dik pozisyona alıştırmak ,gelişim surecinin başlangıç noktası.
Devamında Rehabilitasyon ,sevgi,destek çok önemli.Ayrıca oturur pozisyona geldigi andan itibaren parmaklardaki kontrolu arttırmak için gazete sayfalarını kendi çevirmesi,çekirdek ,leblebi gibi küçük taneli yiyecekleri tabaktan tek tek kendisinin alması gibi çalışmalar olabilir.
Bu tür yaralanmalarda vucudun denge noktalarını tekrar kazanması çok önemli bunuda önce vucudu dik pozisyona alıştırıp daha sonra ,fizyoterapistlerle degisik hareketleri tekrar tekrar deneyerek vucut tekrar kazanıyor.Ameliyattan 4 ay sonra muayeneye yuruyerek gittigimde doktor "buraya yatarakta gelebilirdin" demişti.Morali yuksek tutmak,mevcut durumu gerçekçi olarak görüp,kaza öncesi duruma en yakın düzeye gelmek için bolca çalışmasını tavsiye ederim.İlk 2 sene gelişme gerçekten çok hızlı ancak vucut hareket ettikçe tekrar eski yetilerini kazanabiliyor ve gelişme 2 seneden sonrada devam ediyor.Su anda sag el parmaklarımda ve sag ayak bilegimde problem var.Sekerekte olsa yuruyorum .Sevgiler ve acil şifalar.

arkadaşlar benimde c5te kırık var 2yıl oldu sadece kollarımı oynatabiliyorum

Benim kuzenim yaklaşık 25. günü oldu kazadan bu güne kadar şuan omuzlardan aşağısını hissedemiyor. Parmaklarını oynatamıyordu fakat şuan az da olsa hareketlendirmeye başladı. C6 omurunda kırık var. Ameliyatını ilk günden oldu ve şuanda tedavisine devam ediliyor...

ilhan71;

öncelikle geçmiş olsun yakının büyük ihtimalle ellerini kollarını tam olmasada kullanabilir çünkü c seviyesindeki çoğu hastada böyle oluyor hatta yürüyebilenler bile var ama özellikle ilk 6 ay fizik tedaviyi sıkı tutun 2 yıla kadar hareketlerin geri dönebilme ihtimali var ama moral ve azim şart çok sıkıntılar çekicek ama asla pes etmesin ne kazanırsa kardır...

Merhaba benim nişanlım 04,07,2009 da trafik kazası geçirdi c5 kırıgı var platin takıldı kolları paralizi bacaklarıparaplaji bacaklarını hissetmiyo solunum sıkıntıları başlayınca mekanik ventilatöre baglandı halen solunum sorunu devam ediyo bu durumda olupta ayaga kalkan varmı bu sürecte neler yaşadınız paylaşmak isterim herkese acil şifalar diliyorum

benim 12 yaşındaki kızım araç içi kaza sonucu 1ay önce c5 c6 c7 den darbe aldı.omirilik zedelenmesi.platin takıldı.fizik tedavi başladı.ümit ve dua beni ayakta tutuyor.yaşının küçük olması ve kopma olmaması avantaj diyorlar.allah hepimizin yardımcısı olsun...bir ebeveyn olarak zor durumdayım...

Aynı durumda ve 28 yasindaydim.Moral,destek,rehabilitasyon ve merak etmeyin Allahın izniyle kısa surede toparlar.
Acil şifalar

Arkadaşlar şunu merak ediyorum zamanlada olsa geri kazanımlar olmazsa otururken denge kurabilmeyi çözebiliyormu bu seviyeden hasarlı kişiler?

Bir de engelli arabası kullanabiliyor mu?

Arkadaşlar şuan kuzenim yatakta sıfırdan kolları ile kendisi oturur pozisyona gelebiliyor. el parmaklarını 3 cm kadar aşağı yukarı oynatabiliyor. kaba cisimleri kavrayabiliyor bilek yardımı ile. Oturma dengesi orta düzeyde var. Şuan tam 3 ay oldu. Tıbbi olarak göğüsten aşağısını hale hissedemiyor. Göğüs aşağısı kaslarını hala kullanamıyor...
Yataktan arabaya arabadan yatağa kendisi push up yaparak geçebiliyor...

Sizce bular nasıl gelişmeler...

güzel gelişmeler yataktan arabaya transfer genelde bu kadar erken olmaz genelde parmaklar hareketlenmeye başlamış üstüne gidin daha iyi oturabilmesi için oturma egzersizleri yapın inşallah dahada açılacak...
geçmiş olsun

ghn;

Merhaba,
Yazdıklarını okudum, ben 3 sene yüksekten düşme sonucu c6 c7 de birden fazla kırık oluştu, kırılan kemikleri aldılar, yerine platin taktılar, kendi tecrübelerimden sorunu cevaplıycam, 1 hafta yoğun bakımda kaldım, 1 haftadan sonra normal odaya aldılar beni, 1 hafta da orda kaldım, ama yoğun bakımdan çıktıktan sonra fizik tedaviye başladım, ilk fizik tedaviye başladığımda başımı beni oturtmaya çalıştıklarında başım dönüyordu, tansiyonum düşüyodu, hatta bayılcak gibi oluyodum hemen yatırıyolardı, rengim sapsarı oluyodu, tannsiyonumu ölçüyolardı 8 e 4 o kadar düşüyodu, hatta daha fazla düştüğü de oldu ama bu şekilde fazla devam etmedi, 1 hafta sonra ayağa kalktığımda artık başım dönmüyodu, bu şekilde 15 günde ayağa kalktım ama yürüyemiyodum, sadece destekle ayakta durabiliyodum, 1 hafta daha geçti destekle yürümeye başladım, 1 hafta daha geçti yani kazadan 1 ay sonra desteksiz yürüyodum, mükemmel yürüyemiyodum ama yavaş yavaş yürüyebiliyodum, sadece çok yoruluyodum sonra oturuyodum, şimdi aradan 3 sene geçti yürümemde hiçbi sorun yok, hatta halı saha maçlarına gidiyorum, sadece sol tarafımda his kaybı var o düzelmedi, bi de sağ elimi çok iyi kullanamıyorum, hertülü ihtiyacımı görüyorum, dışardan bakıldığında sorun olduğu anlaşılmıyor ama sa elimi kullanırken o zorluğu ben yaşıyorum biliyorum, bir de hala kasılmalarım oluyor sağ tarafımda ama çok şükür acaba yürüyebilcek miyim derken bu durumlara kadar geldim, zamanla hiçbişeyim kalmıycak bunu da biliyorum, ben inancımı hiç kaybetmedim yürüdüm, kimse kaybetmesin, Allah tan ümit kesilmez, Allah herkese acil şifalar versin

hsahsa;

geçmiş olsun .. ne kadar zamanda bu seviyeye kadar gelebildiniz kaç ay veya yıl oldu .. teşekkürler

merhaba benim kardeşim 17 yaşında. bir ay önce sığ suya atlayarak boynunu kırdı. C6 VE C7 kırıldı. omurlilik zedelenmesi var ve c6 c7 kısmında ödem oluştu. Kazadan 4 gün sonra ameliyat oldu ve kırık kemiklerin yerine platin takıldı. iki hafta yoğun bakımda yattı. ilk günlerde solunum sorunu vardı . ameliyattan sonra kollarını cok az kaldırabildi. suanda kolları güçlendi ama ellerinde hareket yok. sadece baş parmağıyla işaret parmağında his var diğer parmaklarında his yok. suan da iki parmağının arasına üzüm falan koyduğumuzda ağzına götürebiliyor. doktorlar ilk başta hiç ümit vermedi boyundan aşağısı felç dedi . ama kolları suanda cok iyiye gidiyor gibi ama belinden aşağısını hissetmiyor . sizi cok iyi anlıyorum cnk bizide ayakta tutan yaşının genç olması cnk doktorlar yaşı genç omurlilik kendini toplayabilir diyorlar ve ödem kendini vücuttan atarsa ayağa kalkar diyorlar .ama ne olacağını kimse bilmiyor. ve moral cok önemli gercekten .

ilk altı ayın cok önemli oldugunu söylüyorlar . ALLAH hepimizin yardımcısı olsun gercekten cok zor bir durum . sizin durumda bizimkine benziyor gibi eger bu konuda sizin yada diğer arkadasların bir bilgisi varsa görüşlerinizi yazarsanız cok sevinrm .cok zor durumdayız gercekten

merhaba bende kardeşiniz gibi sığ suya atlama sonucu c5-c6 seviyesinden omurilik felçliyim benim durumum da aynı kardeşinizin ki gibiydi sadece hafif kollarımı oynatabiliyordum şimdi sol elimi neredeyse eskisi gibi kullanabiliyorum sağ elimi sadece cisimleri kabaca kavrayacak kadar kullanabiliyorum destekle oturabiliyorum sol ayağımın üzerine basabiliyorum ayağıma cihaz bağlayım walker denen aletle kısa mesafe de olsa yürüyebiliyorum 9 yıl oldu bu kadar gelişti sizin ellerde hareketlenme başlaması iyi büyük ihtimal Allah nasip ederse ellerini kendine yetebilecek kadar kullanabilir siz fizik tedaviyle bütün vücudunu güçlendirin geri dönecek olan hareketler 2-3 ay içinde kendini belli eder... sormak istediğiniz başka şeyler olursa seve seve cevaplarım.

geçmiş olsun Allah yardımcınız olsun...

dua;
benim babamda sizin kızınızla aynı durumda.c5 c6 c7 kırıkları var daha 2 ay oldu olay olalı.ama babam daha fizik tedaviye başlamadı 1.5 ay yoğun bakımda kaldı.şimdi eve de.yakın zamanda fizik tedavi için muayene olacak.daha hareketler için bi durum söz konusu değil.babamda solunum sorunu oldu.kırıklar solunum merkezine yakın olduğu için.boğazında delk var şuanda.sizin kızınızda da varmı acaba.daha çok küçükmüş kızınız RABBİM inş. onada diğer hastalarada sağlık şifa verir.

erkek kardeşim denize atlama sonucu c4 c5 bir yıl oldu ancak 7 aydır falan fizik tedavi görüyor bası yarası yüzünden ayaklarını yere ellerini yanına koyarak yatak ucunda beş dakika dan fazla duruyor ...iki kolunuda kaldırıyor sağ el bilğide harketli ve işaret parmağını yeni hissetmye başladı ve oynatıyor...bunun dışında büyük abdesti glince tüyleri diken diken oluyor ve tuvaletimi yapıyorum galiba diyor....

2001 yılında iş kazası geçirdim c4 c5 platin takılı 27 gün yoğun bakımda kaldım ameliyat olduktan sonra taburcu oldum 3 gün evde kaldım yüksek ateşten dolayı havale geçirdim tekrar 13 gün yoğun bakımda kaldım ve sonra taburcu oldum fizik tedavi AFTR hastanesinde 9 yatışım oldu 13 ay hep yatakta kaldım sonra yavaş yavaş ilerlemeler oldu ilk önceleri kanedyenle yürüyordum sonra rollatör le yürüdüm şu anda da rollatör le yürüyorum elerimi tam kullanamıyorum bileklerim bükülüyor

En küçük gelişme bile çok önemli ve kıymetlidir. Bir parmağın eklemini bir parça kullanmak dahi yaşam kalitesini arttırır. Onun için kullanabildiğiniz her kası kendi başınıza kullanmaya, kaslarınızı diri ve güçlü tutmaya özen gösterin.

Sabır, moral, sevgi ve saygı... Bu işin şartları bunlar. Her geçen gün daha iyiye gidecektir. Sağlam durun ve uyum sağlayın...

Merhaba,
Öncelikle burada bulunan rahatsızlık yaşamış veya onların yakını olan herkese şifalar diliyorum,

2011 yılı haziran ayında bir bisiklet kazası sonucu c4-c5 düzeyinde omirilik yaralanması geçirdim ve yaşadıklarımı sizinle paylaşmak istedim,

Öncesinde boynumda bulunan ileri derecede boyun fıtıklarım bulunmaktaydı ve hayatımı çok çok etkileyen bir problemim yoktu,
37 yaşındayım evli ve iki çocuk babasıyım,
Karneler alınmış çocuklarımla bisikletle geziniyorduk,
sonrasında vakitin geç olması ve çocukların hala bisiklete binmek istemesi ile yakınımızda bulunan okulun genişçe bahçesine bir bakıp gelmek için ayrıldım,
Kendi bisikletimle hafif meyilli bir yolda ilerliyordum en son...
Ve sonrasında karanılk bir pencereden bir kalabalığa bakarken buldum kendimi 2 -3 saniyeliğine
ilk hissettiğim rüyada gibiydim ve vücudum yoktu sanki
sonrasında yine uyandım ambulansın içindeydim arka fonda sesler vardı yine 2-3 saniye sürdü,
sonrasında hastanede açtım gözlerimi yine rüya gibiydi herşey dağılan suratımda dikişler atılıyordu,
ve sabaha kadar hep gelgitlerle 2 saniyelik 3 saniyelik hatırladığım olaylarla hastahane içerisinde oradan oraya götürüldüm,
vücudumu hissetmedim sabaha kadar zaten rüya gibiydi uyanmak istediğim kötü bir rüya,
Bazen bir yakınımı gördüm, bilincimi kontrol eden doktorlar sorular soruyordu...
Ve talisiz gecenin sabahında uyandım yoğun derecede ağrılarım vardı vücudumda ellerimi hareket ettiremiyordum,
kollarım çok ağırıyordu ama hiç gücüm yoktu,
Bacaklarım ve vücudum hiç bir yerimde güç yok ama dayanlımaz ağrılar var...
Hastane devlet hastanesiydi ve standart tetkikler yapılmış acil müdahaleler yapılmıştı beyin kanaması yoktu, dikişler atılmıştı,
tansiyonum vs. normaldi...
Saat 10 gibi taburcu ettiler ama ben o ben değildim yürüyemiyordum ve kollarım ellerim çalışmıyordu,
Hemen özel bir sağlık kuruluşuna tekrardan gittim MR sonrasında omuriliğimin c4-5 seviyelerinde yaralanma ve devam eden bir bası
olduğu tesbit edildi acilen ameliyat planlandı ve yapıldı... ( Oysaki önceki hayatımda kendimi ne kadar uzak görürdüm ameliyat kelimesinden...)
Omurliliğimin c4-5 seviyesinde sağ tarfta fıtığın temzlenmesi ve bozulmuş diskin alınarak yerine protezin takılması beni baya rahatlatmıştı,
Ellerim kollarım ve ayaklarımdaki hareketler hemen ameliyat sonrasında artmış ve ileri düzeydeki ağrılarımdan kurtulmuştum.
Ancak daha herşey yeni başlıyordu,
Fizik tedavi ve sabır bolca sabır gerekiyor.
1 seneyi devirdim neredeyse eski ben olmam belki çok zor ama inanın bunu yanlız ben biliyorum dışarıdan bakan herkes eski ben olarak görüyor beni
Allaha Şükürler olsun...
Siz değerli kadeş veya büyüklerime sabılı olmanızı, herzaman olmlu düşünmenizi ve gayret içinde olmanızı tavsiye ediyorum,
İyileşmenizde en önemli unsurlar...
Bir an evvel dahada fazlasıyla iyileşmeniz dileğiyle hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum...
Unutmayın hiçbirşey imkansız değildir...

Burada önemli bir ayrıntı da, gündelik yaşamdan olabildiğince kopmamanızdır. Bir kez bu ritmi bozarsanız, sonrasında yeniden yakalamak zorlayabilir. Yaiam bir tane! Tekerlekli sandalyede ya da değil, fark etmez. Sahip çıkmak lazım.

Selam eşim 4 eylul 2013 te trafik kazası sonucu felç oldu..yaşı 24 tanısı c4 c5 c6 kasıgından parca alarak boynuna 3 vıda ıle vıdaladılar yaklasık 2.5 ay oldu su anda ıstanbul fizik tedavi reh.araşt.thastanesinde yatıyor. Eşim boynun oturdugu zaman dık tutabılıyor sol kolda his var hareket var parmaklarda oynama yok sağ kolda hıs cok az var parmakları oynuyor bıraz acıp kapatabılıyor sol ayakta komple his var sadece parmakları oynuyor sağ ayakta ise his yok ama dizi cekme ıtme var parmakları oynuyor su kısa surede bana gore cok ıyı ılerlemeler var allah herkese şifalar versin....

http://www.engelliler.biz/forum/sag...-c5-c6-kiriklari-var-bizi-neler-bekliyor.html

arkadaslar benim cocugum 18 gün önce denize girerken boynunun c5-6 kemigi kırıldı ameliyata aldılar 15 gün yogun bakımda kaldı 5 gün önce taburcu etiler eve getirdik ama durumu iyi degil.fizik tedaviye götür dediler ama aramadıgım hastane kalmadı ama en ereken bir bucuk aya atılar ankarada yasıyoruz suan evde egzersiz yapmamızı söylediler ama cocuk cok halsiz nefes ve hala tansiyon sorunları yasıyor oturtamıyoruz ALLAH RIZASI İÇİN BİLGİSİ OLANLAR YARDIMCI OLSUN COK ZOR DURUMDAYIM...

ilk zamanlar aile ve hasta bu duruma alışık olmadığı için çok zorluk çekilir ama emin olun olabilecek bir düzelme var ise doktorların söylediklerinden dışarı çıkmadığınız sürece kendiliğinden olucaktır.
ben ankara ftr de kalmıştım 3 ay numune hastanesinin arkasındaki oraya gidip bir rica ederseniz öne alabiliyorlar ama dediğim gibi biraz evde dinlenmeside hasta için olumlu olabilir.

Üst Alt