Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Cezaevinde mahkum olan engelli kardeşim 2022 maaşı alabilir mi?

25DADAŞ25

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar sol ayağında %40 oranında engelli olan ve şu an ceza evinde hükümlü olarak bulunan kardeşim engelli maaşından faydalana bilir mi? Ve onun vekaleti ile ötv siz araç ala bilirmiyim? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

25DADAŞ25 "Hangi şartlar altında olursa olsun ister tutuklu, ister cezası kesinleşerek mahkûm olan özürlünün maaşı kesilemez"
"Mahkûm olan özürlüye, müracaat ettiğinde maaş bağlanmaz" hükmü. Ocak 1994'te yürürlükten kaldırıldı.

Gelelim sizin sorunuza: 2022 Sayılı Yasa kapsamında özürlü maaşı alabilmeniz için, aylık gelirinizin 90 liranın altında, muhtaç durumda olmanız ve herhangi bir kurumda SGK'lı olmamanız gerekiyor.
Bu şartları taşıyorsanız SGK'nın size özürlü maaşı bağlamaması gibi bir lüksü yoktur tutuklu veya hükümlü olmanız özürlü maaşı bağlanmasına engel teşkil etmez.

Teşekkür ederim kardeşim kardeşim cezaevinde ozaman müdür yete dilekçe yazıp başvuru yapması gerekiyor değil mi? Ötvsiz Araç araç alma konusunda bilgin var mı?

25DADAŞ25 kardeşinin ikamet adresinde kaç kişi ikamet ediyor ve hanede kişi başına düşen aylık gelir ne kadar? SGK kaydı var mı?
ayrıca % 40 ve üstü engelli sağlık kurulu raporu var mı?

evet elbette hükümlü olması 2022 aylıgı almasına engel değildir. lakin yukarıdaki algaNihat arkadaşın verdiği diğer bilgiler yanlıştır.
hanede kişi başına düşen aylık gelir 392,49 TL altındaysa ve % 40 ve üstü engelli sağlık kurulu raporu varsa kardeşinize 2022 engelli aylığı baglanır.
tabi kardeşinizin Sigortalı olmadıgını düşünerek bu şekilde hane gelirinden bahsediyorum. 60/ g kapsamında GSS'lı ise, istege bağlı prim yatırıyorsa, SGK'dan bir gelir ve aylık alıyorsa kardeşinizin hane gelirine bakılmaz ve 2022 aylığı hiçbir şekilde baglanmaz.
2022 engelli aylığı ile ilgili tüm iş ve işlemler vakıflar (SDYV) aracılıgıyla yapılır.
sorularımı cevaplayın siz, devam ederiz.

Kardeşim bekar ve ceza evine girmeden önce annem ve diğer kardeşim ile birlikte yaşıyorlardı sadece annemin emekli maaşı var kardeşimin hiç bir sağlık güvencesi yok

Ayrıca 2011 de almış olduğu %40 oranında sürekli raporu var

zaten kardeşinizin en son ikamet adresi geçerlidir ve ADNKS kayıtlarında görünür. bu durumda hanesinde annesi, kardeşi yaşıyor sadece değil mi? hükümlü kardeşinizle birlikte hanede toplam 3 kişi ikamet ediyor yani?
annesi emekliymiş. ne kadar emekli aylığı alıyor? hanede yaşayanlara ait araç,ev,tarla vs mal mülk varsa ayrıca belirtin lütfen.

Yanlız kalem hanım şöyle bir durum var evdeki kardeşim üniversiteyi okuduğu için annemin aldığı maaşın bir kısmını alıyor

Zannedersem 1400 TL gibi kardeşimin aldığı para ile birlikte sadece rahmetlik babamdan kalan bir ev var

yani evdeki kardeşiniz yetim aylığı anneniz de dul aylıgı alıyor? lütfen her ikisinin aldığı aylık miktarları yazınız. diğer sorularımı da cevaplayınız.

(Anneniz ne kadar emekli aylığı alıyor? hanede yaşayanlara ait araç,ev,tarla vs mal mülk varsa ayrıca belirtin lütfen.)
Kalem hanımın sorusuna cevap verin emekli maaşının nereye gittiği önemli değil..

oturdukları ev onlara mı ait yani? yoksa oturulan ev dışında başka bir ev daha mı var? hükümlü kardeşinizle birlikte hanede toplam 3 kişi mi ikamet ediyor?

Hayır ,kardeşim yetim aylığı almıyor okuduğu için annemin aldığı maaşın bir kısmını alıyor .evde cezaevinde olan kardeşimi de sayarsak hanede 3 kişi oluyor

Yani eve giren gelir sadece annemin emekli maaşı 1400tl civarı

Oturdukları ev onlara ait başka bir araç gereç mülk yok

hanede 3 kişi ikamet ediyor. evde hükümlünün annesi ve kardeşi yaşıyor sadece. oturulan ev kendilerine aitmiş. bu duurmda ev gelir hesabına dahil edilmez.
hanenin aylık geliri 1400 TL hanede kişi başına düşen aylık gelir de 466,67 Tl ediyor.
hanede kişi başına düşen aylık gelir 392,49 TL'yi geçtiğinden dolayı hükümlü kardeşinize 2022 engelli aylığı baglanmaz maalesef.

Teşekkür ederim kalem hanım ilgi ve alakanız için müsaitseniz bir sorudaha sora bilirmiyim?

Kalem Hanım soru: ''sol ayağında %40 oranında engelli olan ve şu an ceza evinde hükümlü olarak bulunan kardeşim 2022 maaşından faydalanabiliri mi?'' şeklinde sorulmuş.

Konunun ana başlığı tutuklu ve ''Hükümlü kardeşin 2022 maaşı alıp alamayacağı'' idi bende, hükümlü olan kardeşin hükümlü olmasının 2022 maaşı bağlanmasına engel teşkil etmeyeceğini, ama tam olarak bilmediğim diğer şartları yerine getirmesi koşuluyla maaş bağlanabileceği şeklinde cevapladım.

Yanlışım sizin ilgi alanınıza giren bir kaç konuya bildiğim kadarıyla açıklamaya getirmeye çalışmamsa haklısınız özür diliyorum:(

algaNihat ben siz yanlış yaptınız demedim ki vediğiniz diğer bilgiler yanlış dedim. yanlış bilgi verdiniz diye de özür dilemenize de alınmanıza da gerek yok inanın. bu hepimizin başına gelebilen bir durum ki. forumlarda niçin yazıyoruz? doğru cevapları bulmak için. siz de iyi niyetle soru cevapladınız. ben de yanlış bilgilerle boş yere uğraşmasın diye arkadaşa doğru bilgileri verdim. nitekim ben de yanlış bilgi verdiğimde bilen bir başkası düzeltecek. olması gereken de budur.

25DADAŞ25 tabi ki istediğinizi sorabilirsiniz 2022 aylıklarıyla ilgili.
lakin araçla ilgili ise sorularınızı lütfen şu forumdan sorunuz:Özel Donanımlı Otomobiller - Motorlu Araçlar - H Sınıfı Ehliyet
hükümlü kardeşinizin sol ayagında ortopedik sorunu varmış. bu durumda ÖTV indiirminden yararlanması için yeniden rapor alması gerekiyor vs. çok detaylı bilgiler gerekiyor. o kadar detaylı bilgilere de sahip değilim maalesef. orada bilen arkadaşlar size daha iyi yardımcı olacaklardır.

Cezaevinde engelli aylığı bağlanmıyor. Nasıl bir yol izlemeliyim?

Merhaba abim %52 engellidir. kendisi şu an Ümraniye ceza evinde yatmaktadır. ilk ceza evi olan İstanbul Maltepe de iken aylık bağlattım bölge idareye dava açarak kazandım daha sonra çorum ceza evine nakil oldu bur da da aylık bağlandı daha sonra Sinop iline gitti burada da aylık bağlandı şuan İstanbul Ümraniye de bulunmaktadır

Ümraniye sosyal yardımlaşma vakfı 2022 sayılı yasanın 1.ci maddesine istinaden başvurularımızı her defasında ret etmektedir bununla ilgili nasıl yol izlemeliyiz yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler herkesin bayramı mübarek olsun

Nasıl olur diğer illerde başlamışsınız istanbul'dan neden bağlanmadı
Abin Tek başına mı yaşar başka geliri var mı kişi başı 423 lirayı geçmemesi gerek

yalniz06

hocam abim şuan hala ceza evinde yatmaktadır vakıf ın gerekçesi ceza evinde kaldığı ve ihtiyaçları ceza evi tarafından karşılandığı yönünde ve 1. madde yi sunmaktadır

1.maddede ne deniyor lutfen yazarmisiniz?

yalniz06

[FONT=sans-serif]Madde 1“ (Değişik birinci fıkra: 5/3/1992-3783/1 md.) 65 yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef kimsesi bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birisinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, nafaka bağlanmamış veya bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir devamlı gelire sahip bulunmayan ve muhtaçlığını [/FONT][FONT=sans-serif]İl veya İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarından[/FONT][FONT=sans-serif] alacakları belgelerle kanıtlayan Türk Vatandaşlarına hayatta bulundukları sürece, 300 gösterge rakamının her yıl bütçe kanunu ile tespit edilecek katsayı ile çarpımından bulunacak tutarda aylık bağlanır.

[/FONT]
bunu yazmışlar ve ihtiyaçları ceza evince karşılanmaktadır demişler uygun görülmemiştir denmiş

hocam ceza evinde kalanların yakınlarını haftada 1 defa telefonla arama hakkı var ben abim in vasisiyim ve bugün beni aradı ve madde 1 den dolayı ret kararı verıyorlar dedı bana evrakları bana göndericek gelsin tam bi okuyup anlayayım burda da paylaşırım

Alem3 kardeşim ben denetimdeyim sen doktora gidicen revire hastalıgına dair hastaneye sevk ettir kendini ordaki doktora rahatsızlıgı dile getir koguşta dilekce ver sosyal yardıma gardiyana sor nere başvuru yapıcam diye onlar ayarlar gecmiş olsun....alllah kurtarsın...

afyonlu_03

kardeşim ben hükümlü değilim ağabeyim ceza evinde işlemleri biliyoruz o konuda sorun yok müraacatları uslüne uygun yapıyoruz inatla ret kararı veriyormuş ümranıye sosyal yardım sadece ona değil ceza evinde olupta engelli müraacatında bulunan herkesin başvurusunu ret ediyormuş bölge idareye dava açarak ilk aylıgını davayı kazanarak bağlattım bunu da vereceğim gibi görünüyor iş inşallah gerek kalmaz

@alem3 engelli tutuklu abin 65 yaş üstü mü?

2022 sayılı Kanun'un 1. maddesi 65 yaş üstü yaşlılara ödenen 2022 yaşlı aylığı ile ilgilidir çünkü.

ayrıca Yukarıda alıntıladığın 2022 sayılı Kanun'un 1. maddesi o şekilde değildir. sonradan o maddede değişiklik yapıldı.

ayrıca şu sorularımı da cevaplayınız:
1) tutuklu abin evli mi? evli ise eşinin aylık geliri ne kadar?
2) tutuklu abinin cezaevine girmeden önce en son ikamet ettiği hanesinde kaç kişi kalıyor ve hanede toplam aylık gelir ne kadar?
3) tutuklu abin üstüne mal, mülk var mı? araç,ev,tarla vs
4) tutuklu abine cezaevinde harçlık veriliyor mu devlet tarafından?

bunları cevapla devam ederiz.

Kalem

merhaba ağabeyim 1981 doğumlu
üzerine taşınır taşınmaz hiç bir mal varlığı yok
ceza evinde harçlık verilmiyor
ikametgah hangi ceza evinde kalıyorsa o ceza evinin adresine nakil yapılıyor
ağabeyim bekar dır

1.ci madde ağabeyim söyledi ben tam bilmiyorum 2022 1.ci maddesi sebebiyle ret verildiğini dün telefonda söyledi ama maddeyi okuduğumda alakası yok gibi konuyla bende şaşırdım ne yapacagımı inanın bilmıyorum

@alem3 ceza evi "diğer adres"e girer. asıl "yerleşim yeri adresi" ceza evine girmeden önceki son yerleşim yeri adresidir.

abin 65 yaş üstü olmadığı için 2022 sayılı Kanun'un 1. maddesi değil, 2. maddesi kapsamındadır. 2022 Sayılı Kanun için bkz:65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun

abinin 2022 aylığı alabilmesi için hanede kişi başına düşen aylık gelirin 423,58 TL altında olması gerekir.

abinin ADNKS (adrese dayalı nüfus kayıt sistemi) sorgulaması yapılır. ADNKS'de adresi neredeyse o hanede ikamet eden ve yaşayan herkesin gelirine bakılır. hanede yaşayan herkesin aylık geliri toplanır ve hanedeki kişi sayısına bölünür. eger hanede kişi başına düşen aylık gelir 423,58 TL altındaysa 2022 engelli aylığı baglanır. aksi durumda yani bu sınırı geçerse 2022 engelli aylığı baglanmaz.
NOT: gelir hesabı yapılırken her ne ad altında olursa olsun her türlü gelir, mal, mülk dikkate alınır.

abinin yerleşim yeri adresini şuradan sorgulayabilirsin:https://adres.nvi.gov.tr/VatandasIslemleri/AdresSorgu

ayrıca abinin e-devlet şifresi varsa e-devlete gir, abinin 2022 aylık bilgilerini buraya kopyala. ama abinin kimlik bilgilerini gizlemeyi sakın unutma.

e-devlette yazan bilgilere bakmam gerek çünkü. sen fazla yardımcı olamıyorsun bilgi verme konusunda. aylık kesilme sebebi de orada yazıyordur zaten.

@Kalem

merhaba evrakları ağabeyim posta ile bana gönderdi buraya resim olarak gönderemiyorum aynen yazıyı buraya geçiyorum değerlendirirseniz sevinirim

VAKFIMIZA CEZA EVİNDEN GÖNDERMİŞ OLDUĞUNUZ DİLEKÇENİZ İNCELENMESİ SONUCUNDA 2022 SAYILI KANUN KAPSAMINDA ENGELLİ AYLIĞININ BAĞLANMASI TALEBİNDE BULUNDUĞUNUZ ANLAŞILMIŞTIR.

SÖZ KONUSU TALEBİNİZ İLE İLGİLİ KAYITLARIMIZ ÜZERİNDE YAPILAN İNCELEME NETİCESİNDE; CEZA EVİNDE KALAN VATANDAŞLARIN BÜTÜN İAŞE VE SAĞLIK GİDERLERİNİN DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMASI VE YAPILAN HESAP DETAY İNCELEMESİ NETİCESİNDE HARCAMA TOPLAMININ 2022 SAYILI KANUN 1 NCİ MADDESİNDE BELİRTİLEN MUHTAÇLIK SINIRI ÜZERİNDE OLMASI NEDENİYLE VAKIF MÜTEVELLİ HEYETİ 14/06/2014 TARİH XXXX SAYILI KARAR ENGELLİ AYLIĞI TALEBİNİN REDDEDİLMESİNE KARAR VERİLMİŞTİR.

adres sorgulaması yaptığımda ümraniye ceza evi adresi yazmaktadır başka bir adres yok tek tir

alem3
1) vakıf mütevelli heyetinin karar tarihi 2014 yazıyor. sen mi yanlış yazdın yoksa gerçekten gelen yazıda bu tarih mi yazıyor?
eger gelen yazıda 2014 tarihi yazıyorsa bu 2014 tarihindeki vakıf müteveli heyeti kararıdır bugünü baglamaz.

2) abin 2022 sayılı kanun'un 1. maddesi kapsamında değil, 2. maddesi kapsamındadır. gelen yazıda bu şekilde ciddi bir hata var.

3) abinin son kaldığı hane değerlendirilmemiş. tek olarak değerlendirilmiş. aylık harcamalarından yola çıkarak aylık gelirini hesaplamışlar o tarihte. eger gerçekten senin dediğin gibi başka bir ikamet kaydı yoksa ve abin tek olarak gelire dahil edilmişse hesap doğru.
4) abine ailesinin de maddi yardımı var mı?

5) abin cezaevine hangi tarihte girdi? ceza evine girmeden önce kimlerle kalıyordu? anne ve babasıyla mı? hanede kaç kişi vardı ve aylık gelirleri toplamı ne kadar?
6) abin ceza evine girdikten sonra bu son kaldığı adresteki ailesi adres değişikliği mi yaptı yoksa? neden sence tek adresi cezaevi görünüyor (bu soruyu kesinlikle cevapla. aynı şekilde bu soruyu vakıf müdürüne de soracağım bilgilenmek açısından)?

7) bana adresi tektir dedin. sorgulamada da cezaevi adresi görünüyor dedin. ADNKS sorgulama mı yaptın? bu sorgulamada abinin adresi ceza evi mi görünüyor?

8) abin en son ne zaman 2022 aylığı için baş vurdu? o başvuruya gelen yazı mı bu? emin misin?

Bu soruları madde madde cevapla ya da yorumla. verdiğin bilgiler net olsun. çünkü senin verdiğin bilgilerden yola çıkarak abinin durumunu bir vakıf müdürü ile görüşüp fikrini alıcam (akrabalarımdan biri kaymakamdır, rica ettim vakıf müdüryle görüşmemi saglayacak. sonuçta her vakıf müdürü uygulamalara yönelik tecrübeye sahiptir)

bakınız mevzuata hakimim. ama sistemin işleyişine yönelik her şeye vakıf değilim. o yüzden geldiğinde de hemen kaybolma ekleyeceğim sorularım olabilir. buna göre vakıf müdürüyle görüşme yapacagım.

Kalem

Evet tarihi ben yanlış yazmısım 2017 olacak abim ceza evine girince eşinden ayrıldı müşterek hane bozuldu şuan tek ikamet adresi mevcut mernis kontrolünde ceza evi görünüyor

gop ilçe emniyet müdürlüğü de görev yapıyorum tc sorgulamasında tek adres çıkmaktadır ağabeyim İstanbula sevk olmadan önce sırasıyla Maltepe ceza evi,çorum cezaevi,sinop ceza evlerinde kaldı buralarda aylık alıyordu müraacatlarımız kabul edildi ama ne hikmettirse Ümraniye sosyal yardım diretiyor

en son sinop ceza evinde aylık aldı tarihini tam hatırlamıyorum evraklar evde şuan görevdeyim dilerseniz telefondan da bilgi verebilirim

kendisinin hiç bir geliri yoktur taşınır taşınmaz mal varlığı yoktur sinop. Aylık verirken buranın ret etmesi garip evrakların resimlerini buraya ekle geliyorum nedense ceza evine giriş yılı 2008 dir

Üst Alt