Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çift taraflı kalça çıkıklığı ile ÖTV'siz araç alabilir miyim?

mina1323

Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Merhaba çift taraflı kalça çıkığım var yüzde 24 rapor verdiler önceden b raporum var bende ötv muaf araç alabilirmiyim? Yardımcı olursanız sevinirim.

Daha önce yüzde 45 ti şimdi yüzde 24 veriyorlar. Evet yeni aldım.

Ne yazıkki.
Ama ötv muaf araç alabiliyor muşuz. Oran sınırı yokmuş. Bilgisi olan varmı?

evet ortopedik engellilerde araç alırken oran sıkıntı olmuyor ama % 24 lük raporu başka bir şeyde kullanamıyorsunuz

Tarih:
30/04/2010
Sayı:
ÖTV-2/ 2010-3
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ SİRKÜLERİ/12
c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması

Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.

Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

Konusu : Malul ve Engellilerin Araç Alımında ÖTV İstisnası Uygulamasının Şartları ile İstisnadan Yararlanılan Araçların Satışında Vergi Uygulanması.
Tarihi : 30.04.2010
Sayısı : ÖTV-2/ 2010-3
İlgili Olduğu Maddeler : ÖTV Kanunu madde: 7/2, 15/2-a.

c) Otomatik Vitesli Araçlarda İstisna Uygulaması

Otomatik vitesli araçlar, başka bir tadilat olmaksızın özel tertibatlı araç olarak değerlendirilmemektedir. Buna göre otomatik vitesli araçların gaz veya fren pedalı ya da vites kolunda sakatlığa uygun olarak yaptırılan tadilatlar, hareket ettirici özel tertibat sayılacak ve sağ ayağındaki veya sağ bacağındaki sakatlık nedeniyle bu şekilde otomatik vitesli araç kullanabilecek olanlar, bu araçları ilk iktisabında istisnadan yararlanabilecektir.

Anılan yasa hükmünün engellilerin sakatlıklarına göre ayrım yapılmasını öngören bir amaç gütmesi söz konusu olmayacağından, sol alt ekstremitede (ayak veya bacakta) sakatlığı olanlar için otomatik vitesin hareket ettirici özel tertibat olarak sayılması gerekmektedir. Buna göre, sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.

e) Sağlık Kurulu Raporlarının Tarihi

Kanunun 7 nci maddesinin 2 numaralı bendindeki istisnadan yararlanmak için, 29/6/2006 tarihli ve 2006/10660 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Resmi Gazetede yayımlandığı 16/7/2006 tarihinden önce alınmış olan raporların, söz konusu Kararname eki "Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak yenileneceğine dair ÖTV mevzuatında herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu tarihten önce usulüne uygun olarak düzenlenmiş olan sağlık kurulu raporları da ÖTV istisnası uygulamasında geçerli bulunmaktadır.

BÖYLE BİR YAZI BULDUM NE DİYORSUNUZ ?

Merhaba benimde doguştan iki taraflı kalça çıkığı vardı ve 2015,de %43 rapor verdiler tabi rapor,da elden gaz ve firen olarak tertibat yazdılar bu rapora göre B olan ehliyetimi engelli B ye cevirdim sizde ehliyet ve Ötv indirimli arac almanız mümkün beni birazcık ugraştırdılar 2015 başladım ve 2016 mayıs, da bitirdim inşallah hayırlısı ile alırsınız kolaygelsin

DOĞRU BU BİLGİ ÖYLEMİ ÖTV MUAF ARAÇ ALABİLİYORUM.:rolleyes:

HİKMET BEY ÇOK MUTLU ETTİNİZ BENİ
BURDAKİ VERGİ DAİRESİ %40 ALTI RAPORU KABUL ETMİYOR AMA UĞRAŞIRSAM OLACAK SANKİ?

Hikmet bey numaranızı paylaşabilir misiniz? Daha detaylı bilgi almak için aramak istiyorum. Dönüş yaparsanız çok sevinirim

tabi numaramı mesaj olarak yazdım

Evet tescil tarihi 06.06.2016

Merhaba arkadaşlar vergi dairesinde engelli bir memur arkadaşla görüştüm ve oranın ortopedik engellide önemli olmadığını söyledi.pazartesi günü müdür beyle görüşeceğim.bakalım çok mutlu oldum.
Eğer olursa yurt dışından araç almayı düşünüyorum malum ülkede fiyatlar! Yurt dışından alan arkadaş oldu mu acaba?

@Hüseyin İlik
MERHABA EŞİMİN YÜZDE 45 ENGELLİ RAPORU VAR B SINIFI EHLİYETİ VAR TOTAL KALÇA PROTEZİ AMELİYATI OLDU HER İKİ KALÇASINDAN DA . VERGİ DAİRESİ APARATA İHTİYACI OLMADIĞI İÇİN ÖTV MUAFİYETTEN YARARLANAMAZ DİYOR? BİR MEVZUAT YADA BİR YASA VS ÖRNEK VEREBİLİR MİSİNİZ; ONLARA GİDİP BAKIN BU BURDA YAZIYOR DİYEBİLELİM. YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNRİM.

Üst Alt