Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çocuğum üzerinden vergi indirimi için defterdarlık başvurusu sonrası süreç..?

warmem

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
Sakatlık indirimi ile ilgili konuların çoğunu okudum. Fakat tam olarak nasıl uygulandığını anlayamadım. Kamu-Özel karışımı bir kurumda çalışıyorum. 2 yaşında %92 raporlu kızım var. Sakatlık indirimi için başvurduğumda onaylanır ise bu belgeyi kurumuma iletiyorum işlemleri onlarmı yapıyorlar. Şu an elimdeki güncel maaş bordroma bakarak bu indirimden faydalandığımda maaşıma ek ne kadar geleceğini nasıl hesaplayabilirim.

Saygılar.

Cevap için teşekkürler. Vergi hesapları hakkında hiç bilgim yok indirimin ne kadar olacağını daha doğrusu şu an aldığım maaşa ne kadar ek olacağı nasıl hesaplanabilir.

100 tl yansır yaklaşık. Ama asgari geçim indirimi ile çakışırsa, bu miktar düşer:

37620290.png

Maaşın ne kadar olduğunun bir önemi yokmudur. Yani 500 TL maaş alan ile 10.000 TL maaş alan aynı indirim tutarına mı tabidir.

Evet, aynıdır. Maaşınızın 800 TL'lik kısmı gelir vergisinden muaf tutulacak (asgari geçim indirimi ile çakışırsa yukarıdaki örnekte olduğu gibi bir tavan rakamı aşamayacak)

OturanBoğa yanlış hesaplamış olabilirim. Ama benim bordomda ödediğim gelir vergisi 904,76 TL. Maaşımın 800 TL sini gelir vergisinden muaf tutup hesapladığımda gelir vergisi 542,61 TL oluyor. Yani bu durumda 904,76-542,61 = 362,15 TL fazla maaş almıyormuyum acaba. Yoksa atladığım bir hususmu var.

En küçük bir fikrim bile yok. Rakamlardan hiç mi hiç anlamam

Ömer Bey;
kusura bakmayın mesaj kutum dolmuş,farkında değildim ve mesajınız gelmedi ama e-mailinizi aldım.
Buradan cevaplayayım ama Bülent Bey zaten yazmış,açıklığa kavuşmamış olan yansıyacak miktar kalmış o konuda bilgi vermeye çalışayım.
Bordronuzdaki gelir vergisi 904 tl olduğuna göre maaşınız oldukça yüksek sanırım.
Ancak ya vergi indirimi yansıması konusunda bir yanlış anlamanız ya da hesaplarken yaptığınız bir hata var.
800 tl lik vergi indişrim tutarını matrahtan çıkarıp hesapladığınızda 362 tl fark olduğunu söylüyorsunuz ki bu imkansız.
Gelir vergisi, dilimleri 4 aşamadır.

2014 için
Kümülatif gel.ver.matrahı ------- vergi oranı
11.000 tl ye kadar --------------- % 15
11.000 -- 27.000 arası ----------- % 20
27.000 -- 97.000 arası ----------- % 27
97.000 den fazlası için ----------- % 35

Kümülatif gelir vergisi matrahı takvim yılı sonuna kadar aylık matrahların toplamıdır,yılbaşında sıfırlanır,her ay bir önceki ayın küm. matrahına o ayki matrah eklenerek yılsonuna kadar gider.
Maaşınız yüksek olduğu için agi çakışması olmaz ve ayrıca o konuyu anlatmaya gerek duymuyorum.

Şu durumda sizin maaşınıza yansıyacak miktarı vergi dilimlerine göre aşağıda belirteceğim.

1.dilim % 15 --- 120 tl
2.dilim % 20 --- 160 tl
3.dilim % 27 --- 216 tl
4.dilim % 35 --- 280 tl

Uzunca anlattım ki hesaplama mantığını kavrayın diye,yoksa bunun herkes için geçerli bir standardı yoktur.
Umarım açıklayıcı olmuştur.

Ayrıca kızınızın engel oranı % 90 üzeri olduğundan ötv muafiyetli olarak araç alma hakkınız da bulunmaktadır.
Takıldığınız yer olursa yazarsınız,görüşmek üzere.

Ufukalp bey merhaba,

Detaylı açıklamalarınız için teşekkür ederim. Yaklaşık 6 aydır vergi indiriminde faydalanıyorum ancak sizinde yazdığınız gibi net bir rakam olmadı fark ilk aylarda 120 TL kadar şimdide 200 TL oldu.

Benim sormak istediğim farklı bir husus var. Çocuğumun raporu bitti raporu yeniledik ancak Gelir İdaresi Başkanlığı nın sitesinde Engellilik İndirimi başlığında bu konuyla ilgili hiç bilgi yok. Yeni rapor ile tekrar ilk adımlarımı tekrarlamak gerekecektir yoksa farklı bir prosedürmü var.

Saygılar.

Üst Alt