Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çocuğuma verilen ÇÖZGER ileriki yaşantısında bir sorun oluşturur mu?

tgc44

Üye
Konular
0
Reaksiyonlar
24
SORU

İyi günler efendim. Benim tedirgin olduğum bir konu var. Gruba yeni üye oldum. Bir süredir takip ediyorum. Ve yorumlardan görüyorum ki siz bu konuda bayağı tecrubelisiniz. Size danışmak istedim. Yorumunuz benim için önemli. Siz tecrübeli olansiniz.
Hocam 2021 yılında 6 yaşındaki oğluma dil konusma iletişim gelişim alanından 1 yıllık sureli cozger çıkarttım egitim alabilmek için. Rapor orani ÖGV ( yuzde 20 ile 39a tekabul ediyor orani) Çıkan raporla Rama gittim. Ram egitim hakkı vermedi. Düzelebilir bir durum eğitme gerek yok dedi. Ama cozger çıkmış oldu ve 1 aylık itiraz sürem dolmuştu. Tekrar cocuk psikiyatri doktoruna gittim. Derdimi anlattım. Kendisinin cozger heyetine yönlendirmesi ile 3.5 ay sonra rapor yenileme yaptık cozgerden ozel gereksinimi yoktur( halk arasinda saglam raporu deniyor) raporu aldık. Yani yuzde 0 oranlı saglam raporu diyebilirim. Hatta oran çıkmadığı için ücrette ödedik. Son aldığım rapor ozel gereksinimi yoktur, sürekli geçerli bir rapor yani.
Yani ben bir anne olarak tek isteğim cocugumun ücretini kendim karsilayamayacagim için devlet destekli egitim alabilmesi iken herseyi boşu boşuna yaptım.
Ve internetten yorumları okudukça tedirginliğim arttı. Raporlar ilerde karşısına çıkacak, siciline işliyor, bazı meslekleri olamaz, ehliyet alırken sıkıntı çıkar vs vs.
Ve sizden akıl almak istedim. Bazı sorularım var Hocam
1. Bu aldığım raporlar e nabizda görünüyor ve görünecek. Hayatında ne zaman nerede karşısına çıkabilir?
2. Son aldığım rapor saglam olduğuna dair fakat sonuç olarak cozger heyetinden cikti bu rapor. Cocuk saglik sisteminde engelli birey olarak görünür mü?
3. Hangi kurumlar bu raporları görebilir? Yetkili olan kurumlar hangileridir?
Bayağı uzun yazdım. Açıklayıcı olabilmek, doğru anlatabilmek adına Hocam. Kusura bakmayın. Ben cocugumun pilot ve tsk personeli olamayacağını biliyorum. Pilotluk zaten en küçük birseyde eliyor kişiyi. Tsk da da yönetmelik gereği geçirilmiş dahi olsa konusma bozukluğundan eliyor. Varsın olmasın bu meslekleri. Fakat internette o kadar fazla yorum varki. Korkuyorum Hocam benim yüzümden çocuğun hayatında engel teşkil edecek diye.
Tekrar belirtmek isterim. 1. Rapor: 1 yıllık sureli ozel gereksinimi var. ( yuzde 20 ile 39a tekabul ediyor. )
2. Rapor sürekli gecerli ozel gereksinimi yok(saglam raporu)
Engel alanı: dil konusma iletişim gelişim alanından
Tanisi: artikulasyon bozuklugu.
Ozel gereksinimi yok(saglam raporu) raporunu almamızı rehberlik arastirma istedi. Cocuklar düzelince bu raporu aldiriyorlarmis. Duzeldiginin resmi belgesi diyelim. Son alınan rapor geçerlidir mantığı ile alıyoruz yani.

@tgc44
Özelden sorduğunuz soruyu buraya taşıdım kusura bakmayın... Diğer insanlar da faydalamsın.

Tecrübe demeyelim de bilgi diyelim buna...tecrübe farklı şey.

Artikülasyon..çocuklarda sıkca görülen bir durum..zamanla %90'nı düzelir..neden bu kadar kaygılandınız ki; Onca şeylere kalkışmışsınız?

Biraz fazlaca kaygılı bir anneyiz sanırım?

İnternette bir sürü bilgi kirliliği var... Hastalık konusunda ilaç konusunda vesaire internetten araştırma yapmayın.

Cözger raporu sistemde görünsün bundan ona bir zarar gelmez ki.. çocuğunuzun durumu zihinsel psikiyatrik ruhsal değil ki?

Netice olarak raporda verilmemiş sağlam görülmüş.. kaygılarınız gereksiz.. ehliyetle Artikülasyonun ne ilgisi var onu da anlayamadım doğrusu?

Sonuc olarak kaygılarınız yersiz..hiç bir sorun yok..normal hayatınıza devam edin.

Çocuğunuz daha 6 yaşında... Hele bir büyüsün... Belki boyacı olacak belki inşaatçı.. şimdiden bu kadar kaygılanma ve ileriye yönelik düşüncelerle kendinizi bunaltmanızın bir anlamı yok bence...size zarar verir bu.

Çok iyi yaptınız hocam buraya taşımakla mesajı.
Bize rapor çıkarmamız gerektiğini hastanedeki dil terapisti söyledi. Eğitimler çok pahali ücretsiz eğitim aldırmak için rapor çıkaralım dedi.
Ehliyet almak için aile hekimine gittiğinde hekim sistemden raporu görüp surucu olur raporunu vermeyebilirmis( bu doktorun insiyatifine bagliymis, isterse raporu açar bakar ve surucu olur diyebilirmis ama sorumluluk almak istemiyorlarmis genelde bunu öğrendim hocam)
Kaygilanmamin tek sebebi internetteki yorumlar doğru diyorsunuz. Ailesini neden bu raporu aldin diye suçlayanlari okuyunca acaba bende suclanirmiyim diye tedirgin oldum.
Biraz değil çok kaygılı bir anne:)

Her yorumu kötüye düşünmeyiniz.zamanla herşey düzelir.evet hiç kimse evldin ayada anne babasının sağlığının kötü olmasını istemez.ancak siz bu konuda daha endiselisiniz boşu boşuna elham yapmayınız efendim.siz sadece doktorların tavsiyelerini ve çocuğunuza göstermiş olduğunuz ilgi ve moral önemli.onun icindirki içinizi ferah tutunuz lütfen

Her şeyin aşırısı zarar biliyorsunuz 😊

Ehliyetle ilgili sıkıntınız olmasın ben buna Garanti verebilirim.. sorunsuz bir şekilde ehliyetini alır.

Konuşması ile ilgili de 9 10 11 arası düzelecektir. İçinizi rahat tutun.

Rehabilitasyon merkezindeki çalışanlar çocuk sayısına göre para aldığı için hiçbir engeli olmayanlara bile rapor aldırmaya kalkıyorlar... Neler var neler konuşmaya başlarsam suçlu olurum.

@tgc44,

Aynen dediğiniz gibi oldu . 8 yaşında konuşması düzeldi.

Çok teşekkür ederim hocam.

Siz bu raporu yeni aldınız zannettim ben.. çocuğunuz şu an 8 yaşında mı?

Düzelmiş bak ne güzel 😊

@tgc44,

Hocam bu tecrübe başımızdan çocuğum 6 yaşındayken geçti.( 2021)
Şuan 8 yaşında çocuğum.
Çocuğum üzülüyordu anne beni kimse anlamıyor diyordu, kişiler cocuk bisey söylediğinde bana dönüp ne dedi anlamıyorum diyordu. Ve cocugum ilkokula başlayacaktı okulda problem olmasın diye bu yola başvurduk bizde.
Dil konusma seans ücretleri çok pahali.
Rapor çıkarınca ayda 8 saat bireysel, 4 saat grup eğitimi ücretini devlet karşılıyor.
Bugünkü aklım olsa raporu cikarirmiydim. Asla hocam. Panikledik o zaman okul hayatında zorlanmasıni istemedik. Meğer artikulasyon problemi zaten 8 9 yaşına kadar eğitimsizde duzeliyormus.

Keşke bu formu daha önceden görmüş olsaydınız.. sizi yönlendirirdim ben.

Neyse artık olan olmuş... Diğer aklına takılan geleceğe dair kaygıları hepsini aklından atıver. @tgc44, evladını öp benim için.☺️

Yaşam boyu mutluluklar dilerim.

Çok teşekkür ederim hocam. Rabbım herkesin işini rast getirsin

Üst Alt