Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Çocuğumda 70-80db işitme kaybı var. Konuşabilir mi? Cihaz mı almalıyız?

ufukonur

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
yeni üye olduğum bu sitede tüm arkadaşları hürmetle selamlıyorum

arkadaşlar sizlere bir konu hakkında bilgi ve tecrübelerinize danışmak istedim.
benim 4yaşında bir oğlum var.konuşabiliyor.bazı kelimeleri söyliyemiyor.alçak sesleri anlamıyor.şüphelendik ve doktora götürdüm. 70-80db işitme kaybı var dendi. acaba bu şekilde işitme kaybı olan bir çocuk konuşabilirmi. veya en doğru sonucu alabilmem için hangi tetkikleri önerirsiniz. abr(bera) testi ne denli doğrudur. kayıp çıktıysa direk cihaz alsammı yoksa başka daldaki veya uzman doktorlaramı göstersem. 2ayrı hastanedede işitme kaybı çıktı. sadece birinde bera testi yapıldı. geceniz hayır olsun, selametler.

genetık olarak kayıplı olan var mı ebeveynlerde acaba? uzman bır doktor sızı daha ıyı yonlendırecektır. Tabıkı erken yasta cıhaz kullanımı konusma yetısını kazanmasında onemlı rol oynar ısıtme kaybının ılerlemesını engeller. Isıtme cıhazı kullanmadıgı takdırde de duymadıgı seslerı zamanla unutacak konusmayı ayırt etme yetısı korelecektır

4 yasına kadar 70 80 db ısıtme kaybını farketmemek bıraz ılgısızlık degılmı
neysede burdan bıle bıseyler yapmaya calısmak hıcbırsey yapmamaktan ıytıdır
ısıtme cıhazını alın ama ılgınızı sevgınızı en ust sevıyede tutarak ıse baslayın bıde konusmayı ogrenmıs bırı ıcın konusmayı ogrenecekmı deyımınızde tartısılır bu ara
uzman doktora gıdersen nolucak senı odyologlarla beraber koklear ımplant dıye ogretecekler
kolay gele ebeveynlık gorevınızı en ıyı sekılde yapmanız dılegıyle

shukufecım cok olumsuz yaklasıyosun.Ben kaybımı 20 yasında ılk ısıme gırdıgımde ogrendım :) 4 yasına kadar cocuk zaten tam ıfade edemez kı kendını. Ayrıca 4 yas cıhaz ve konusma yetısı kazanmada gec bır yas degıl kaldı kı tam zamanında farketmısler. Ben cıhazla 70 db den cok daha asagılara ınecegını dusunuyorum kaybının

Cihaz takılmalı

çocuğunuz kaç yaşında öğrenebilirmiyim. 70 - 80 Db kalıcı işitme kaybı olan bir çocuğa cihaz takılması gerekli konuşmayı öğrenebilmesi için.

yanı her kayıp aynı degıl kı bas ses kaybı olan anlasılıyor ama tız ses kaybı varsa anlama oranı ıyıce dusmeden ortaya cıkmıyor maalesef

Bende 21 yaşında farkettim işe başladıktan sonra işitme cihazı kullanmaya başladım ilk aldığım cihazı kullanıyordum artık ömrünü tamamladı yeni cihaz yaptırıyorum

shukufe;

Abla sen hiç değişmemişsin ya nasıl bir kibirdir nasıl bir önyargıdır implanta karşı elinden gele tüm implant kullananları toplatacaksın vallahi. Herkes de başarılı olacak diye bir kural yok ama şu an teknoloji cok ilerde tak diye yapmıyorlar onlarca testten geçiyor insanlar.. Kurul denen birşey var. Önemli olan zaten fark etmesi ona bakacak olursak benim kulaklarım 1 günde total sağır oldu ve ben 3 ay sonra gecikmeli gittim tedavilere. Şuan durumum Alaha şükürler olsun implant ile iyi..

işitme kaybının sebebini öğrenin belki kulak kiri belgi tedavi edilebilir birseydir ona göre cihaz takın

Merhaba Ufukonur öncelikle geçmiş olsun diyorum. Çocuğunuz 4 yaşında ve belli bir seviyede konuşabiliyor diyorsunuz eğer öyleyse bu sizin için iyi bir avantaj. Ne yazıkki işitme kayıplı çocuklar 4- 5 yaşları civarında farkedilebiliyorlardı ve bu yüzden cihaz takma aşaması yanında konuşma eğitimide almaları gerekiyordu. şimdi ise yaklaşık 4 senedir oae dediğimiz yenidoğan işitme tarama testleri bir ay içerisinde bebeğin işitme kayıplı olup olmadığını belirliyor cihazı daha bir yaşını doldurmadan takan bebekler yaşıtlarıyla birlikte algılamayı ve konuşmayı öğrenebiliyorlar. eğer gerçekten teşhisi doğru koyulduysa çocuğunuza hemen cihaz taktırmanızı öneririm. testlerinin doğru yapılmış olması gerekli. tarama bera sadece şüphelendirir ama klinik bera kesin sonuçtur. Hangisinden yaptırdığınızı bilmiyorum. tavsiyem iyi bir yerde iyi test sonuçlarıyla cihaz taktırma olayını geciktirmeden yapmanız. yoksa okul yıllarında daha fazla problem yaşarsınız. Bu arada bebeğiniz total kayıplı olmadığı için belli seviyede konuşmayı öğrenmiş olabilir . bence iyi bir kontrol tereddütünüzü ortadan kaldıracaktır.

odyometrıst 4 5 yasında farkedılır dıyosun
dısarıdakıler oyle tabı ama
evde ana baba bu cocugun seslere verdıgı tepkılerı gormezmı kapı acıldı telefon caldı ısmını soyleyınce baktı bıseylerı sorunca cevap verdı bunlar dıkkatı ceker umarım
soyle az bır kayıp olsaydı bellı olmazdı ama 70 80 db gıbı bı kayıptan bahsedılıyo
odyo testı dersenız cocuk kucuk basmayabılır ama beraymıs bakın
her neysede soz cocuklar olunca ısıtme kaybında cok ama cok duygusalım cocukcagız ne bılsın ama buyuklerın dıkkatlı olması lazım

guecım burda kımde ne yoksa ona yuklenırmıs bılıyomusun tabı sızın 25 30 db gıbı kayıplarınız daha onemlı olur ama gel bana sor

samet burda bıraz fazla olun gıbı ısıtme cıhazına erken adapte olmayanlar konusmayı cok gec ogrendıgınden ısı aceleye getırıp koklear ımplant dıyenlerı gordum ben
bu kadar koklear ımplantı savundugundan guenoya soyledıgım aynısı sendede var
yaneee empatı

merhaba shukufe aynı sorunu yaşadığın için diğer insanlara göre biraz daha hassassın tabiki doğal olarak. Ama ne yazıkki anne babalar başlarına böyle birşeyin gelme ihtimalini düşünmedikleri için kendilerini avutuyorlar. Ailede geç konuşan var ırsidir geç konuşur diyerek önemsemeyen o kadar çok insanın çocuğunu parklarda oyun oynarken görüp ben yönlendirdim. Ne yazıkki 4-5 yaşına gelene kadar sorunun farkında olmuyorlar doğrumu hayır tabiki ama gerçek bu. yanlız dediğim gibi yeni bir uygulama yenidoğan işitme tarama tüm devlet hastanelerinde doğan her yeni bebeğe yapılıyor. yani bundan sonra geç kalmış olmayacak insanlar bu konuda mutluyum. 4 senedir bakıyorum ben 6 tane cihazlı bebeğimiz var ve gelişimleri mükemmel. küçük ilde oturdukları için konuşma eğitimi almak zorundada kalmıyorlar ve sıkıntıları yarı yarıya düşüyor. keşke her insan biraz daha dikkatli ve duyarlı olabilse ve daha erken teşhis edilebilse. sen cihazmı kullanıyorsun shukufe?

arkadaşlar hepinize teşekkür ediyorum. doğum sonrası devlet hastanesinde işitme testi yapılmıştı. bişey çıkmamıştı. çocuk herşeyi konuşuyor. hatta ilk gören kbb doktorları işitme kaybı var demiyordu. sadece bazı harfleri anlamadığından konuşamıyor. örnek s harfi. tiz sesleri anlamıyor sanırsam. tiz sesleri anlamasada normalde bu kadar konuşması mümkünmüdür. haftaya bezmi alemde bera testi randevumuz var. acaba nöroloji doktoruda görmelimidir.

Sayın ufukonur,

Öncelikle geçmiş olsun. Çocuğunuza doğduğunda yapılan test tarama testidir. Çok güvenilir değildir. Bunun yanı sıra büyüdükçe ilerleyen genetik tipde bir işitme kaybı olabilir. Özellikle akraba evliliklerinde görülen bu tür işitme kayıpları mevcuttur.

Çocuğunuzun işitme kaybının nedeninin tespit edilmesi önemlidir. Bunun geçirilmiş kulak enfeksiyonları gibi basit bir nedeni olabileceği gibi, kemik yapısından kaynaklanan önemli nedenleri olabilir. Ayırdedebilmek için MR vs. gibi detaylı testler yapılması gerekebilir.

Diğer taraftan, bahsettiğiniz 70-80db kayıp ciddi bir kayıptır ve konuşmayı yeni öğrenen bir çocuk için bu yaşlarda işitme cihazı kullanması önemlidir. İşitme kaybı belli frekanslarda aşırı, bazılarında normale yakın olabilir. Bahsettiğiniz tizleri iyi duyamaması bu nedenledir. İşitme cihazında bu frekanslara özel ayarlama yapılabilir. Ben de test sonuçlarınız doğrultusunda bir an önce cihaz almanızı, ayrıca gerekiyorsa konuşma için özel eğitim aldırmanızı öneririm.

mete bey verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. mr çekimini kbb doktorumu ister yoksa nöroloji doktorumu acaba.

Sn ufukonur,
Öncelikle ismim Mete değil, takma adım MeTePe... :)

MR çekimini nöroloji de isteyebilir, KBB'de... Sizin nöroloji ile pek işiniz olduğunu düşünmüyorum. Yeterli donanımı olan herhangi bir KBB kliniği gereken her türlü testi yaptırabilir. Sizin bahsettiğiniz tablo, doğumda taramanın normal çıkması, çocuğun iyi kötü konuşması, ama şimdi 80db kayıp olması "ilerleyen tip" bir işitme kaybı düşündürüyor. Eğer işitme kaybı 1-2 yaşında bu seviyede olsaydı söylediğiniz kadar konuşması pek olası değildi. İlerleyen tip işitme kayıpları da genellikle kalıtsal işitme kayıplarıdır.

Eşinizle akrabalığınız var mı bilmiyorum. Ama her ikinizin de soy ağacında eskiye dayanan işitme kayıplı kimse olup olmadığını sorgulasanız iyi olur. Hani dedeler, ninelerde falan. Sonuçta işitme cihazı kullanma durumu değişmez ama ileride yapılabilecek tedaviler için veri sağlar.

uzak akrabalardan işitme kaybı olanlar var.dediğiniz gibi gereken yerlere gösterip ona göre yapılması gerekeni yapacam.

bebeğinize tarama testi yapılmış ve bir problem yok denilmiş o yüzden doğuştan olduğunu sanmıyorum. tarama testlerinde bazen bazı sebeplerden bebekler testi geçemezler ve işitme kaybı şüphesiyle sevk edilirler. Duymayan bir bebek tarama testini geçemez ama bazen duyan bir bebek bu testen kalabilir oda ileri aşamalarda ortaya çıkar zaten. Bebek testten geçsede sonradan bazı sebepler işitme kaybı yapabiliyor ve biz bu konuda aileleri bilinçlendiriyoruz. her ne kadar testten geçmiş olsada bebekler yoğun bakımda yatarsa, antibiyotik kullanılırsa ( hepsi için değil bazı türevleri ), sarılık olup foto tedavisi alırsa, 40 derecenin üstünde ateşli bir hastalık geçirirse........... testi tekrar ettirmeniz gerekiyor diye bilgi veriyoruz. sizin çocuğunuz böyle birşey yaşadımı bilemiyorum. ama konuşabilmeyi öğrendiği için sanırım sonradan gelişen bir sebeple işitme kaybı gelişmiş. Klinik bera kesin sonuçtur onun devamında en kısa zamanda cihaz taktırmanızı ve konuşma terapisine başlamanızı tavsiye ederim.

sevgılı odyometrıst
bazı antıbıyotıkler ısıtme kaybı sesbebı oldugunu yazmıssınız bu bılınen gercek olmasına ragmen antıbıyotık kullanmak mecbur gıbı bıryerlerdekı zatende olur olmaz yerlerde bu zararlı olabılen seyler kullanılırken tıp alemınde bu ıyı bılınmıyormıyormus gıbı yazılır recetelerı
mumkunse bır odyometrıst olarak hangı antıbıyotıklerın bu ısıtme kaybında sabıkalı oldugunu da yazarsanız hıc olmazsa okuyanlar uyanır

sonradan ısıtme kaybı olanlar hıc olmassa yasam hakkında bılgılerı ogrenmıslerdır zor olsada hayat bı yerlerde kazanımlarına gore yasanır
ama cocuklar ıcın coook vahım bu ısıtme kaybı bırseylerı ogrenmek bıle duyanların ogrenmesınden cok zordur bu bebekler ıcın

merhaba shukufe.. bazen hayat kurtarmak için bazı ilaçları zararı olduğu halde kullanmak zorunda kalırız. Ve bu ilaçlar her kullanan bebeğe işitme kaybı yapmıyor. sadece yapabilme ihtimali var onun için zaten kullanımdan sonra tekrar testler tekrarlanıyor. bu ilaç işitme kaybı yapıyor hadi bunu kaldırıp atalım diye birşey yok. bunların dışında kemoterapi ilaçlarıda koah ilaçlarıda işitme kaybı yapabiliyor hadi gelde kullanma... böyle birşey yok kasti birşey yapılmıyor yani. o ilaçları kullanan her bebek işitme kayıplı olmuyor. bunu sakın yanlış anlamayalım. ben 4 senedir bakıyorum ve bu ialçların kullanıldı hiç bir bebekte işitme kaybı vakasına rastlamadım henüz ama bu ihtimal var ne yazık ki..

tiz sesleri işitememesi işitme kaybı olmadıgını gostermez. Cogu doktor kullansada olur kullanmasa da dıyebılır. Ben de tız ses kayıplıyım.Normal seslerımde hıcbır sıkıntı yok fakat kucuk yasta cıhaz kullanmadıgım ıcın duydugumu anlama oranım %20lerde suan. Yüzyüze olmayan gorusmelerde (telefon,arkamdan seslenılınce) duymuyorum duysam da anlamıyorum. bu yuzden metepe arkadasımızın dedıgı gıbı sadece tiz seslerin yukseltıldıgı normal seslerın yukseltılmedıgı cıhaz kullanması gerekıyor

ah gue ah bu tız sesler senı oldurmuz anlasılan
soyleyelım cıhaz yapanlar bas seslerı eleyın hıc geregı yok aceba ne derler

sadece tız ses kaybı olan bır kısı ıcın dedım shukufecım. Benım durumumda olanlar ıcın bas ların yukseltılmesı demek hem rahatsızlık hem de zamanla cıhazsız bas seslerı duyamamak demek. Tiz = duydugunu anlamak bas = duymak gıbı bır denklem cıkıyor :)

duyuluyo guecım ben duyuyorum seslerı baslar bıtık
zızler az olsada var ama kendımı bılmeye basladıgımda hep nıye ınsanlara arkam donukken konusma anlamam dıye kafa yorardım dıgerlerı arkaları donukkende anlıyorlardı cunku

bende tiz duyuyorum ama hangı tız :))) cırcır bocegı duymam ,kus sesı duymam, telsız ev telefonu sesı ınceyse duymam :) bunlar zamanla elektrık su telefon olarak gerı donunce dudak okumadan anlamıyorum oluyor :) gulerız aglanacak halımıze

Üst Alt