Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Crohn hastalığı ile engelli raporu alabilir miyim?

Symbol5234

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar yardımcı olabilcek bilgili arkadaşlar varsa cevap atarlarsa sevinirim ^^

Yaşım 26 geçen sene 2020 mart ayında karnımdan şiddetli acılar agrılar oldu tabi öncesinde hep tuvalet düzensizlikleri vardı ama anlamamıştım günde 5-6 kere tuvalet yapardım geneli ishaldi. martta doktora gıttım hazıranda endeskopı kolonoskopı oldum ilkinde crohn oldgumu soyledıler ınce bagırsagın son kısmı ıllıum adı galiba orada yara varmış ama sonradan kan tahlıllerı desteklemedı crp türbidimetrik 0 filan çıkınca vitamınler fılan normal cıkınca degılsın dendı marttan beri hastanelerde ugraşıyorum teşhis konulamıyordu ama kasım ayında bir doktor egıtım araştırmada bana crohn teşhisi koydu ilaç raporu çıkarttı MURAN-BUDENOFALK-PENTASA bu 3 ilaç verildi ve ilaçları alalı 1 ay
ilaç raporunda : crohn hastalık indeksi 228 olan orta şiddette crohn hastası endoskopi:terminal ileit 16,06,2020 yazıyor chorn
yazıyor ama kan tahlıllerım normal cıkıyor sadece 1 kere Crp 96 cıktı sonrası hep 0 ve calprotectın testı buda 290 larda
bu doğrultuda engelli raporu alabilirmiyim alabilirsem eğer süresi ne olur 3 yıl gibi bir süre olma ihtimali olur mu ?
Tabi ki doktor digiliz bilemeyiz diyenler olucaktır ama benim sormak istedigim belki benım durumumda olan bir kaç kişi vardır ve şanslarını denemişlerdir bilgi ve tecrübe sahibi olmuşlardır benimle paylaşırlar ümidi herkese Allah şifa versin yardımcısı olsun şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
[FONT=sans-serif]anklozon spondolit sizdeki etkisine göre oran belirlenir[/FONT]
[FONT=sans-serif]crohn için ise[/FONT]
[FONT=sans-serif]Sınıf 1) Özür oranı:% 10[/FONT]
[FONT=sans-serif]Kolonik veya rektal hastalığın nadir ve kısasüreli belirti ve semptomları ve aktivitelerde sınırlama özel diyet veya tedavi gerektirmemesi ve sistemik bir bozukluk olmaması, ağırlık ve beslenme durumunun arzulanan seviyelerde tutulması ve cerrahi prosedürler sonrasında sekel olmaması..[/FONT]

[FONT=sans-serif]Sınıf 2) Özür Oranı:% 25[/FONT]
[FONT=sans-serif]Kolonik veya rektal hastalığın objektif bulguları veya anatomik kayıp veya değişimleri ve hafif ağrının eşlik ettiği barsak fonksiyonlarının nadir rahatsızlıkları ile birlikte olan hafif Gİ semptomlar ve diyette minimal kısıtlamalar veya hafif semptomatik tedavi gerekmesi ve beslenme sonuçlarında bozulma olmaması..[/FONT]

[FONT=sans-serif]Sınıf 3) Özür Oranı:% 50[/FONT]
[FONT=sans-serif]Kolonik veya rektal hastalığın objektif bulgularıveya anatomik kayıp veya değişimleri ve Periyodik veya devamlı ağrının eşlik ettiği, barsak alışkanlığının orta ve ciddi şiddetlenmelerle seyreden rahatsızlığı ve aktivite kısıtlaması, ataklar sırasında özel diyet ve ilaçlara ihtiyaç duyulması ve temel belirtiler (ateş, anemi veya kilokaybı) bulunması..[/FONT]

[FONT=sans-serif]Sınıf 4) Özür Oranı:% 75[/FONT]
[FONT=sans-serif]Kolonik veya rektal hastalığın objektif bulguları veya anatomik kayıp veya değişimleri ve barsak fonksiyonlarının dinlenme sırasında devamlı ağrı ile birlikte sürekli bozuklukları ve aktivitenin tam sınırlanması, diyetin kısıtlanması ve tedaviye rağmen semptomların tam olarak kontrol edilememesi ve temel belirtiler (ateş, kilo kaybı veya anemi) bulunması veya remisyonların uzunsürmemesi.[/FONT]

teşekkür ederim ^^

Hala yok mu yardımcı olabilcek :D corhndan engelli raporu almış kişiler ?

Symbol5234

Merhaba, madizmir arkadaşımız crohn hastalığınnın seyrine bağlı olarak alınabilecek engel oranlarının yönetmelik maddelerini yazmış.Maddeleri okudunuz mu bilmiyorum ama % 25 ile beraber daha yukarı engel oranlarında" ANATOMİK KAYIP" kelimesi yazıyor.Bu ince ve kalın bağırsak yada her ikisinde birden ameliyat sonrası organ kaybı veya doku kaybı olması demektir.

Yazdığınız kadarıyla siz ameliyat olmamışsınız ve buna bağlı olarak iç organ kaybınızda mevcut değildir.Bu durumda % 10 alabileceğiniz en mantıklı engel oranı gözüküyor.Tabii başka hastalıklarınız var ise bunlarla beraber oluşacak engelli sağlık raporu ile % 40 oranına ulaşabilmeniz daha gerçekçi gözüküyor.

Bu tip hastalıklarda iç organ kaybı veya doku kaybı olmaması oranın en düşük seviyede verilmesine neden olur.Bu durum ilgili "ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK" çerçevesinde her hastalık için ayrı ayrı anlatılmış ve oranları bu yönetmelikle belirlenmiştir.Yönetmelik 20 Şubat 2019 tarihinde resmi gazete ile ilan edilmiştir.İnternet üzerinden araştırarak kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Sağlınıza bir önce kavuşmanızı dilerim.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir Yanlış bilgilendirme yapıyorsunuz anatomik kayıp 'VEYA' değişimleri deniyor.İlla ameliyat olup doku kaybetmesi gerekmiyor.Crohna bağlı olarak ince bağırsak veya kalın bağırsakta ülser, polip oluşması durumunda %50 şartı sağlanır tabii ki doğru karar verilirse.

aldmrdc

Merhaba,sizin söylediklerinizde ne yazık ki tam doğru değil.% 50 devamında temel belirtiler (ateş, anemi veya kilokaybı) bulunması yazıyor.Polip diyorsunuz polip tümor demek ve kötü huylu ise kanser demek.Kanser demek anemi ateş ve kilo kaybı demektir.

Burada arkadaşımız ne ameliyat olmuş,ne doku veya organ kaybı var nede polip ve bu duruma bağlı ateş,anemi ve kilo kaybı var(kanser belirtileri)

O zaman % 50 ve yukarısı alması şu anki durumua göre çok zor değil mi?

Saygılar.

Not:Ben kanser hastasıyım hemde bu konudan müzdaripim.Bence iyi düşünmemiz ve ona göre paylaşımlarımızı tartmamız gerekiyor.

Engel oranları ilgili maddede belirtilen teşhislerin beraber eşlik etmesi yani neredeyse ilgili oran maddesine yazan her teşhisin oluşması ile engel oranı alınabiliyor ne yazık ki.Bu konuda hemen kanıya varmak zaten bir hata olacaktır.

Ülseratif kolit veya benzeri rahatsızlıkların tek hastalık olarak incelenmesi sonucu engel oranı % 25'i geçmemektedir.Söylediğim gibi profesör doktorun bana bu konuları anlattığı bir çok olay ve anektod mevcuttur.Doğru karar dediğiniz yönetmelikte yazan bilgilerdir.
Symbol5234

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Öncelikle geçmiş olsun.
Kastettiğiniz ülseratif kolit hastalığı sadece kalın bağırsakta yayılım gösterir.Crohn hastalığı ise tüm sindirim sistemini etkileyen ciddi bir hastalıktır
Ben de crohn hastasıyım arkadaş yazısında ileum(ince bağırsak)'da yara var demiş yani ülser.Ağrısı olduğunu da belirtmiş.Kullandığı ilaçlara bakacak olursak imuran ilacı hastalığı şiddetli seyreden kişilere verilir, bağışıklığı baskılar.Arkadaş anemi,ateş veya kilo kaybından herhangi birini taşıyorsa %50 almaya uygun diye düşünüyorum tabii ki nihai kararı doktorlarımız verecek.

aldmrdc

Öncelikle size ve tüm forumdaki insanlara geçmiş olsun diliyorum.Size burada katılıyorum.Burada yazan arkadaşımız ateş,anemi veya kilo kaybından bahsetmemiş.Kendisinin beyanları ile bu şahsi görüşlerimi yazdım.Yani sizin dediğiniz gibi zor bir hastalık olan crohn hastalığının seyri arkadaşımızda daha başında gibi duruyor.En doğru kararı mutlaka doktorlarımız takdir edecektir.

Sindirim sistemimde organımın bir kısımını kaybetmemden dolayı aslında bu durumda olan insanlarla daha rahat emtapi kuruyorum.Sizide anlıyorum.İnanın hastanede çok uzun zamanlar geçirdim.Bizden daha zor durumda insanlar gördüm.Bu tip durumlarda sizin dediğiniz gibi hastalığı şiddetine bağlı engel oranını verirken sürecin gelişimine ve sonuçlarına çok dikkat ediyorlar.

İnşallah herkes hakkında hayırlısı olsun.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Evet, gerçekten sindirim sistemi hastaları için çok zor bir durum, Rabbim hepimize acil şifalar versin.

aldmrdc
Bilgi Hazinedir

bazı arkadaşların söyledine göre ne kadar dogru bılmıyorum ama corhn tedavısı olmayan yanı net bır aha ilaç aldın iyileştin kurtuldun daha olmucaksın şekilde bir tedavisi olmadıgı sürekli ve ilerleyen bir hastalık oldugu ıcın bazı doktorlar %50 oranında fılan verıyorlarmıs ne kadar dogru bılemıyorum tabı
birde corhn ındeksı denilen bısey varmış benım ılac raporumda tanı su sekılde :
crohn hastalık indeksi 228 olan orta şiddette crohn hastası endoskopi:terminal ileit 16,06,2020 yazıyor

Symbol5234

Merhaba, crohn hastalığı sağlık bakanlığı süreğen (kronik) hastalıklar listesinde var.K50 kodu ile yazılan ve buna bağlı alt kodları olan bir hastalıktır.Buna bir örnekte kanser hastalığıdır.Tüm kanser rahatsızlıkları süreğen(kronik) rahatsızlık olarak sağlık bakanlığı listesinde yazılıdır.

Engel oranı konusu aslında hastalığınız seyri ile ilgili yani yukarıda yönetmelik maddelerinde yazan engel oranına denk gelen teşhislerin doktorunuz tarafında değerlendirilmesi sonucu alınır.Burada sizin durumunuz en doğru şekilde bilen ve karar mercii olan doktorunuzdur.

Sonuca etki edecek unsurlar ilgili yönetmelik maddesinden bakabilirseniz daha reel sonuçlara ulaşmanız muhtemeldir.Engelli sağlık kurulu raporu üzerinden aldığınız engel oranı karşılığı olan teşhislerde değişme olasılığı sizin engel raporunuzun sürekli veya süreli olmasına neden olabilir.

Engelli vergi indirimi ile emeklilik sizin için önemli olan konu ise hastaneden alınacak engelli sağlık kurulu raporunun Gelir İdaresi Başkanlığı merkez sağlık kurulu -Ankara'nın engelli sağlık raporunuzun durumunu teyit etmesidir.

Saygılar.

Crohn'a oran veremeyiz diyorlar.

Merhabalar. Crohn hastasiyim ve ameliyat geçmişim var. Remicade kullanıyorum. Bugün rapora başvurdum. Gastro bölümüne gittim, ameliyat olmuşsun cerrahi versin dediler. Cerrahiye gittim, biz ameliyata oran veririz ama crohn hastalığından biz anlamayız dediler. Sonuçta bana ilaç veren tedavi eden birim gastro. Ama cerrahi versin diyolar. Biz cerrahinin oranını onaylarız diyolar. Cerrahi zaten listede %25 verebiliyor tek oran. Ama crohn hastalığım için de oran almam gerek. Vermemek icin takla atiyorlar. Bu doğru mu? Bana saçma geldi, cerrahi de saçma buldu. Senin hastalığını gastro takip ediyor, biz niye hastalığa oran verelim sadece ameliyat bizi bağlar diyorlar.

Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim?
Burası bir üniversite hastanesi ve bende aynı üniversitede akademisyenim. Başhekime ve rektöre gitmeyi düşünüyorum ama bugün oran çoktan verilmiştir. Üstelik kendi kurumumla da çatışmak istemem. Haksızsam da utanç verici bir durumda kalırım.

Düşünceleriniz nelerdir?

Üst Alt