Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Crohn hastalığı sebebiyle askerlikten muaf olur muyum?

sanio

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaslar,
Yurtdisinda hukuk okuyorum, bolumum 5 sene ve son 3-4 dersim kaldi lakin crohn hastasiyim ve siddetli agri cektigim icin ve tedaviye baslamak icin Turkiyeye kesin donus yaptim. Sadece sinavlari yapmak icin yurtidisina cikiyorum. Lakin yasim 29 oldugu icin artik askerligi erteleyemiyorum ve yurtdisina cikista sorun cikarmasindan korkuyorum.

Hastaligim ileal tutumlu ve darlik olusturuyor. 2 ay once balon dilatasyon yontemiyle genislettiler. Humira+imuran kullaniyorum. Tsk saglik yonetmeligine baktigimda crohn hastaligi muaf olabiliyor. Prosedur de anladigim kadariyla askerlik subesi sonra aile hekimi sonra tekrar askerlik subesi sonra devlet hastanesine sevk sonra kurul ve askerlik subesine rapor teslimi. Bu konu hakkinda birkac sorum olacak, yardimci olursaniz sevinirim:

1- Askeri hastaneler saglik bakanligina devredildikten sonra rapor islemleri artik tamamen devlet hastanesinde mi yapiliyor? Yani isterlerse yine gataya sevk edebiliyorlar mi?

2- Raporlarimi, kolonoskopi sonuclarimi doktora goturecegim. Doktor halime bakip iyi gorunuyorsun, sen askerlik yaparsin diyebilir mi? Cunku bendeki crohn ileal tutumlu, tikaniklik yaratiyor, zayiflama falan yapmadi. Zamaninda gatada bu tur vakalar olduguna dair yazilar okudum.

3- Devlet hastanesine sevkte tahminimce en yakin rapor verebilecek hastaneye sevk ediyorlar fakat sevki tam olarak kim yapiyor cozemedim. doktor su hastaneye gitsin diye mi sevk yaziyor yoksa askerlik subesi mi karar veriyor?

4- Sol gozumde dogustan tembellik var. En son 10 sene once gitmistim doktora, yuzde 80 gorme kaybi var demisti sag gozde, sol gozde de yuzde 10 demisti sanirim (sol goz oranindan tam emin degilim). cift gorme problemi yasattigi icin gozluk kullanmiyorum. sag gozde disari kayma var, yani sasiyim. pasaport resmi icin resim goturdugumde polis "objektife bakmamissin, olmaz bu resim" demisti de ben de sasiyim demistim. kayma derecesini anlarsiniz sanirim bu sekilde. bu rahatsizlik muaf icin ayrica yeter mi?

5- Askeri muayenede rahatsizliklar toplanip ona mi goremi karar veriliyor engelli raporunda oldugu gibi (mesela yuzde 10 crohn + yuzde 20 goz, totalde yuzde 30 gibi). Yoksa her hastalik ayri ayri mi degerlendirilecek?

6- Devlet hastanelerinin tutumu nasildir? her gelene askerden kacmaya calisan adam gozuyle mi bakip degerlendiriyorlar?

@sanio öncelikle geçmiş olsun askerlik şubesine gittiğinizde rahatsızlığınızin oldugunu belirtiyorsunuz daha önce elinizde mevcut bir engelli raporunuz varsa size referans oluyor sizi önce kendi aile hekiminize gönderiyorlar orda muayane oluyorsunuz rahatsızlıklarınıza göre aile hekimi sizi istediğiniz branştaki doktorlara sevk yazı sı hazırlıyor tekrar şubeye gidiyorsunuz onlarda bulunduğunuz semtin devlet hastanesine sevk ediyor

burda tsk yönetmenliğine göre hangi hastalığınız muaf gerektiriyorsa ona vetiliyor 2.yada 3 hastalığınız olması önemli deil hangisinden muaf olacagınız önemli verilen karar eger yanlış verildigini düşünürseniz eger şubeye gittiginizde karara itiraz edip tekrar sizi farklı bir hastaneye sevk ederler ben 8 ay önce muaf oldum

umut2135 size de gecmis olsun ve cevap icin tesekkur ederim.

Engelli raporum yok, sadece hastalikla ilgili dokumanlarim var. Peki bu islemler ne kadar surer?

Ben 1 gunde hastane işini bitirdim askerliğe elverişli degildir ön raporunu askerlik şubesine verdim 1 hafta sonrada heyete girdim senin rahatsızlığin da muafiyet veriliyor ancak ilk etapta 1 yıl erteleme vermeihtimalleride var ilgili yönetmenligi aşagıda incele istersen yanına çıktisinida al doktor muafiyet vermez ise gösterirsin ben öyle yapmıştım

Madde45*
B 8. (Değişik: 6/12/2004-2004/8202 K.) Komplikasyon yapmamış kronik iltihabî bağırsak hastalıklarının (Crohn Hastalığı, Kolitis Ülseroza ve benzeri) remisyonları, konjenital ve akkiz megakolon, altı aylık tedaviye rağmen iyileşmeyen veya nüks eden soliter rektal ülser.

D 4. (Değişik: 12/7/2010-2010/717 K.) Kronik ve komplikasyonlu, iltihaplı, granülomlu bağırsak hastalıkları (kolitis ülseroza, crohn hastalığı,*

diffüz polipozis) ve/veya bu nedenle yapılan total kolektomi, total kolektomi+mukozal proktektomi+ileal rezervuar ve ileo-anal anastomoz veya*

devamlı ileostomiler ve devamlı kolostomiler ince bağırsak lenfoması ve bu nedenle yapılan ameliyatlar

@cok tesekkurler, saglik yetenek yonetmeligini yanimizda goturmek cok mantikli.

ozgurturnali önemli deil askeri hastanelerin devlet hastanelere devredilmesiyle bazı doktorlar malesef hala yönetmeliğe hakim değiller bu yüzden yanımızda bulundurmaktadır fayda var

Sağlık kuruluna sevk edildim, şimdi ne olacak?

Merhaba arkadaslar
Bu sabah askeri sube dr. Sadi konuk hastanesine sevk etti. Crohn hastasiyim. Dahiliye doktoruna girdim. Crohn hastasiyim dedim, raporlarima bakti, yonetmlige bakti, karariniz ne dedim, ben oarar veremem dedi, saglik kuruluna sevi ediyorum onlar verecek dedi. Kurul sekreterligide yarin 8 de gel dedi. Saglik kurulunda muayene olacagim degil mi yoksa direk karar mi aciklaniyor orada. Sizin heyet dediginiz olay mi oluyor?

Sent from my PRA-LX1 using Tapatalk

sanio
sabah size ilgili memurlar bilgi verir. belki tekrar muayene isterler belkide direk kurulda karar çıkar bilinmez.

Üst Alt