Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

Crohn hastasıyım. 21 yıllık Bağkur'um var. Nasıl emekli olabilirim?

sahinn70

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selamlar; ben bu siteyi uzun zamandır takip ediyorum ama bugun üye oldum.Yardımlarınıza ihtiyacım var.

1969 doğumluyum, 20 yıl 9 aydır bağkurluyum.
2008 YILINDA SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARINDAN crohn tanısı konuldu. Crohn hastalığının emeklilik hakkını verdiğini öğrenince öncelikle geçen hafta malulen emekli olmak için hastaneye sevk yaptırdım. Öğrendim ki malulen emekli olunca çalışamıyor olduğumuz için ,yani işletmemi devretmem gerekeceği için bağkura dilekçe verdim malulen emeklilik ile ilgili talebimi rapor gelmeden iptal ettirdim. Kendim sigortaya geçtim, zira bağkurlulular sigortalı olarak çalışabiliyormuş yeni kanun gereği.

Şimdi bundan sonraki süreçte veri indirimine başvuracakmışım. Bana bu konudaki süreci anlatabilirmisiniz.
1.nisan tarihi itibariyle sigortalıyım,geçmişte 21 yıla yakın bağkurluluğum var. Süreç nasıl işleyecek önce nerden başlayacağım. Hastalığımın % 30 ile % 75 arasında oranları varmış. Diyelimki % 40 oranı aldık sonra ne olacak... bu işlerin sırası takip süreci nasıl olacak..
Hastalık oranı çıkınca malul değil de erken emekli mi olacağız.? Vergi indiriminden faydalanarak emekli olmanın avantajları nelerdir. Ayrıca alınacak oranla mesela sıfır araba alımında da faydalanacak mıyız?

Gecmis olsun..
Crohn hastalari 10/25/50/75 oraninda , hastaligin siddeti - komplikasyonu - anatomik degisim vb. etkenlere bagli olarak sakatlik raporu alabilirler.
Sizin hastaliginizin ne asamada oldugunu bilmiyorum.
Varsayalim ki % 50 oraninda rapor , 4A (eski SSK) calisan oldugunuzdan , calistiginiza dair 1 dilekce ile , almis oldugunuz ozur raporunu (ozur raporu ille sevk ile olmak zorunda degil , kisisel muracaatla da rapor alabilirsiniz). dilekce ile ozur raporunu en yakin Maliye de Gelirler bolumune "vergi indirimi belgesi" almak icin teslim edin.
Surec yaklasik 3 ay surecek (eskiden daha kisa suruyordu)
3 ay sonra Muracaatiniz olumlu olursa , 3 dereceden Vergi indirimi belgesi alarak ,emeklilik icin muracaat edeceksiniz.
Fakat ; Bagkurdan SSK ne zaman dondunuz , SSK (4A) sartlari ile emekli olabilmek icin son 7 yilin primlerine bakilir ve en cok prim odenen kurumun sartlari ile emekli olursunuz. Sayet 1260 gun SSK odemeniz yoksa (son 7 yilda) bagkur lu olarak dilekceniz kabul edilir. Bagkur sartlari ile de ozurlu (erken yaslilik) emeklisi olabilirsiniz. % 50 rapor alirsaniz 16 yil 4320 gune tabi olursunuz ki sizin gunleriniz ve hizmet sureniz bunu karsiliyor, dilekce verebilirsiniz.

Ne oranda rapor alabileceginiz konusunda merakiniz varsa, hastaliginizin gecmisi ,aldiginiz tedavileri , kolonoskopi raporlariniz , varsa komplikasyonlar (Artrit , Ankilozan Spondilit, Uveit vb.). bunlari yazin , fikir verebiliriz.

Teşekkür ederim ilginize;

Bağkurlu ilen sigortaya geçişimi bugun yaptım. Yani son 7 yılım bağkurlu; bağkur kapsamında da malulen değil de erken emekli olabiliyorsam sorun yok. Maksat malul olarak değil erken emekli olmak.

Hastalık geçmişine gelince; Kanama; karın ağrısı şikayetiyle 2007 te kolonoskopi yaptırdılar. Kolonoskopi ve patoloji doğruladı. 1 ÖZEL HASTANE 2 ARAŞTIRMA Hastanesinde hem kolonoskopi hem patoloji sonucunda crhn var diye sayıca fazla ilaç tedavisine başlayıp ilaç kullanım raopru düzenlediler. yaklaşık 3 yıldır da yenıden kolonokopi yaptırmadım.. crohn hastasıyız diye ilaç kullanıyoruz. Ara ara hastalık alevleniyor hikaye bu...
Kilo kybı yok.Bu şartlar altında bana lazım olan oran % 40 ama alır mıyım bilmiyorum. Geçen hafta malulen emekliliğe müracat edip onu yeniden iptal ettirdim. Ama iptal ettirmeden önce hastaneye sevk oldum ve hastanede oran yazmaksızın dosyama bakarak crohn hastalığı+bel fıtığı ameliyatı diye rapor yazmışlar.

Fikirlerinizi bekliyorum

Bağkur'da malulen emekliliğe gerek yok ki! 5510 sayılı yasanın 28. maddesine istinaden aşağıdaki şartlarda erken Yaşlılık emekliliğinden yararlanabilirsiniz. Yani, sigortalı çalışan olarak prim yatırmanız da yanlış, malulen emekliliğe başvurmanız da!
Yapmanız gereken, 5510 sayılı yasanın 28. maddesine istinaden erken Yaşlılık emekliliğindne yararşanmak için sigorta müdürlüğüne başvurmaktır. Sizi hastaneye sevk ederler. Oradan verilecek rapora göre emekliliğiniz onanacaktır.

bagkur.PNG

yanlış derken gerekmi yoktu?yoksa yanlış mı..

birde şu var;bilgi sahibi olmadığımız için yanlış yönlendirilmiş olabiliriz.5510 kanun 28 madde konusunda sigortaya sorduğumda o nun sadece sigortalılarda olduğunu söyleiler,bende bunun üzerine önce malulen emeklilik için sevkistedim..sevki yaptırdık heyete girdim sonuç beklerken bi başkası (bu konuda tecrübeli olduğunu düşündüğüm)malulen emeklii olursan çalışamassın işletmeni devretmen gerek,devretmeyeceksen sigortaya geç bağkurlulara sigortalı çalışma hakkıda var dedi.Ayrıca sigortadan emekli olmak daha iyi olur dedi.Vergi indirimine müracat edersin %40 gelirse emekli olursun dedi.Bende bunun üzerine sigortalı başka bir işletme buldum kendime.Şimdi güya vergi indirimi için müracat edecekmişiz.Yanlış yaptığımız yada sonunda başka sıkıntılara neden olacak bir adım atmışsam bilgilendiriseniz sevinirim

sahinn70;

Acikcasi kafam karisti.. Crohn da kilo kaybi olmamasi tibben mumkun degil.
Istisnasi ; Hastalik tam remisyonda olmasi lazim ki kilon normale donsun. Tam remisyon demek , hasta olan bagirsak (Ince bagirsakdaysa) tamamen iyilesmis ve emilimi duzgun yapabiliyor olmali.

Acikcasi kilo kaybi yoksa % 50 alamazssiniz diye dusunuyorum. Umarim ben yanilirim.

Ayrica ; Medikal tedaviye kismen yanit veriyor olmaniz lazim (Ilaclarla kismen duzelme).

Son olarak ; Kullandiginiz ilaclar nedir ? anladigim kadar komplikasyon yok sizde (Artrit , eklem deformitesi , uveit vb.).

Unutmadan ; Tani kismina Crohn hastaligi yazmalari sonucu % 50 verse bile heyet , Maliye saglik kurulu bu raporu iade eder.

Tani kismina aynen sunu yazmalari lazim ; Crohn hastaligi - surekli ilac kullanmak zorunda - BMI (Body mass index) vucut kitle indeksi % 10 dusuk gibi..

Tani eksik olursa Ozur cetvelindeki karsiligi anlamsiz kalir. Sadece Crohn hastaligi yazmamalari lazim , Crohn da 4 tane oran var.. Burda hastaliginizin durumunu detayli klinik bulgularla belirtmeleri lazim.

Yukarda belirtmistim ; Bagkur sartlari ile emekli olabilirsiniz , sevk edileceginiz hastane size % 50 ve uzeri oran verirse , dilekcenizi verebilirsiniz.

Sevgili sesese barsakforum'dan sonra burada da karşılaşmış olmak hoş bir sürpriz. Orada da konuşmuştuk sizinle bu mevzuları (2010 yılında). 2 yıl sonra da olsa anca bu işlerle uğraşmaya heves bulabildim ve 20 mart 2013'de iş yerimden aldığım çalışır belgesi ile defterdarlığa gidip tedavi ve ameliyat olduğum üniversite hastanesine sevk aldım.
Doktorumla görüştüm ve % 25+% 25= % 43,98 rapor yazıldı (Ameliyat ile ince bağırsağın son kısmı ile çekum alınmasını yazdı doktorum raporunda, bu şekilde baktığı kitaba göre ileum'dan % 25, çekumun alınmasından da % 25 'miş) ve hastane sağlık kurulu onayı ile defterdarlığa gönderildi ankara'dan sonucu bekliyorum
tahminen 2-3 aya gelir çünkü çok yoğunlarmış.
Bu şekilde de onaylanır mı gerçi ondan da bir şüphe var içimde. Kilo kaybım yok, bağırsak delinmiş ve ameliyat olmuştum ve sonucunda ince bağırsağın son kısmı ile çekum alındı. Şuan Pentasa, Imuran ve ince bağırsağın son kısmı alındığından (bu kısım B12 emilimini yapan kısımmış) B12 için dodex kullanıyorum ayda bir.

Lafı fazla uzatmadan konu sahibi arkadaşın izniyle bir şey sormak istiyorum, şimdi benim raporum onaylanırsa kaç yılda emekli olabiliyorum çünkü benim iş yeri açmamla 18-ağustos 2003 yılından 19 nisan 2010 yılına kadar BAĞKUR (2402 gün ile kapanış yapıldı), bu tarihden emekli olana kadar da Allah izin verirse SSK'lı olarak çalışacağım (Mevcutta 1062 gün prim ödenmiş vaziyette). Kimi veriler 18 yıl kimi veriler 20 yıl diyor, açıkcası çıkamadım işin içinden.

sesene;

Bende terminail ilium da yani ince bağırsak...sürekli kullandığım ilaç salofalk,ama raporumdaki ilaçların adı ve dozu; azatiyoprin 2*1,mesalazin 4*2 fluokortolon 1*4 ve budezonid 3*1,ancak ben bunlardan sadece salofalk 4*1 kullanıyorum ve buna ilaveten 4 yıldır kesintisiz barsak.org tavsiyeyesiyle bitkisel karısım kullanıyorum.Remisyon olayına gelince sanırım remisyonda;zira kilo kaybı ishal vs olmuyor.Doktor raporuma gelince;crrohn hastalığı tanısı var,sürekli ilaç kullanması lazım ibaresi yok,ilaç olayı zaten rapor çıkınca sürekli kullanması lazım anlamı taşımıyor mu?Raporumu iki yıldan 2 yıla yeniletiyorum...

Merhaba apollonx ;

Hastalik gecmisinizi biliyorum.. Verilen oranlar dogrudur..

% 25 hastaligin varligindan aldiniz , % 25 de ameliyattan. Balthazar formulu ile oran % 44 olarak aynen onanacaktir. Hic kayginiz olmasin.

Evet. Maliye saglik kurulu cok yogun , cunki Subat ortasina kadar kurul toplanamiyordu , bashekim atamasi yapilmis , ve dosyalar gorusuluyor artik.

Ne zaman emekli olacagin soruna , ne zaman sigortali oldugunu bilmedigimden yanit veremiyorum. 18 Agustos 2003 tarihinden bagkurlu olmussun , sigortan burdan basliyorsa , 20 yil 4400 gune tabisin. Sayet sigortaliligin askerden sonra baslamissa , askerlik odeyerek sigorta acilisini 18 ay erkene cekersen dahi emeklilik sartlarin degismiyor. Dolayisi ile askerlik odemene gerek yok (normal sartlarda 2023 de emekli olacagin icin o gune kadar primlerini doldurursun).

sesene;

Öncelikle cevabınız için teşekkürler. SGK'nın engelliler için bir sayfası var, oradan sigortalılık bilgilerimi giriyorum 18 yıl diyor. Evet ilk sigortalı oluşum Bağkur ile ve 2003 yılında öncesinde ne askerlik var ne herhangi birşey. Ama 2003'den bugüne aralıksız devam ediyor sigortalılığım tek fark kurum değişikliği. Peki tamamen Bağkur'dan devam etseydim 18 yıl'a düşüyormuydu emeklilik tarihim?

Yukarıda belirttiğim sayfanın linki:
T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu

Her şeyden önce vergi indirimi ile hiç bir ilginiz yok. SSK'lı olarak çalışmanızın da hiç bir anlamı yok. Boşu boşuna prim ödemişsiniz...

28. madde kapsamında erken Yaşlılık emekliliği için başvuru yapacaksınız bağkur'a. Onlar -çok büyük olasılıkla başvurunuzu- Malulen emeklilik olarak işleme almak isteyecekler. Bu aşamada var gücünüzle itiraz edip Malulen değil 28. madddeden sevk edilmeyi isteyeceksiniz... Kabul görürse, ne ala, hastaneye gidip % 40 ve üzeri rapor aldığınızda yukarıda aktardığım tablodaki şartlara göre emekliliğiniz onaylanacak.
Eğer ille de "önce Malulen emeklilik için sevk edeceğiz, sonra 'malul değilsiniz' diye başvurunuzu reddedeceğiz, bunun üzerine itiraz edeceksiniz, biz de 28. madde kapsamında yeniden değerlendireceğiz ve emeklilğinizi onaylayacağız" derlerse, o zaman işiniz uzayacak. Malulen emeklilik sürecini işletmeniz, reddedildikten sonra 28. madde için dilekçe vermeniz gerekecek.

Ama kesinlikle işlemin 28. maddeden olması için bastırın. Gerekirse müdüre çıkın, Ankara'ya sormalarını isteyin... Başvurunuzu 28. maddeden almalılar.

Örnek: http://www.engelliler.biz/forum/emeklilik/91410-bagkurdan-nasil-erken-emekli-olurum.html

apollonx;

Evet , Bagkur devam etseydi , Vergi indirimi almis oldugunuzu varsayarsak 18 yil 4680 gune tabi olurdunuz.

Son 1261 gun kala bagkura gecersiniz , henuz zamaniniz var. Istege bagli olarak da odeseniz son 3,5 seneyi (3.5 seneden 1 gun fazla olmali cunki SSK ustunlugu var 1260 esit gunde SSK li sayilirsiniz).. bagkur sartlari ile emekli olursunuz.

sesene;

Bağkurda hep asgari ödeniyordu zaten, o şekilde emekli dahi olsam maaşım çok az olacaktır. Şuan SSK'dan normal ödeniyor ve mecburen 20 yıl için 2023 yılını bekleyeceğiz. Elbette bunun için öncelikle raporumun onaylanması şart. Birde rapor için defterdarklık 3 fotoğraf ile sağlık kuruluna sevk etti ama hastane benden 1 fotoğraf aldı. Foto eksik diye raporum ankaradan dönebilir mi?

Ayrıca cevap için çok teşekkürler. Konu sahibi arkadaşda umarım aradığı cevapları bulabilmiştir.

Defterdarlik sevki ile gitmeseydin keske , kisisel muracaatla rapor alsaydin..

Neyse olan olmus..

Defterdarlik sevk ettigi icin raporun tek nusha olarak maliyeye yollanacak , sana 1 ornek vermeyecekler..

Sonucun isverene bildirilecek.

sesene;

Ben hastaneden raporun fotokopisini "aslı gibidir" mühürü ve imzasıyla birlikte hastaneden aldım bir tanıdık vasıtasıyla, bu şekilde de işime yarar sanırım. Bir de acaba bu fotoğraf mevzusu kafamı karıştırdı yaa, o kadar bekleyip bir de eksik evrak diyip geri göndermezler inşallah.

OturanBoğa;

Neyse artık vergi indirimine başvurup %40 almaya çalışacağım bu durumda aşağıdaki sorularıma cevap alırsam çok mutlu olurum arkadaşla;

1-21 yıllık bağkurluyum bağkur durdu 3 gündür sigortalıyım başka bir yerde, ne zaman vergi indirimine müracat edebilirim 30 gün filan şartı var mı?

2-vergi indirimini alduım diyelim;engellilere tanınan araç alım indirimi filan kapsanır mı,bunun için raporumuzda yazılması gereken bi şey var mı?Olur ya indirimli araba almak istersek faydalanabilirmiyim?
3-21 yıl bağkur+60 günde ssk olur ve birleştirdiğimizde tahmini ne kadar emekli maaşı alabilirim?
4-emekli olduğumda kendime ait iş yerimin şirketinin müdürü olarak çalıştığımda bir zarar görürmüyüm?

Üst Alt